Dodaj do ulubionych

Głośniki

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.06, 15:39
Hej.Mam w samochodzie stare radio vw 2x20w i chcialbym kupic glosniki do niego tylko nie wiem jakiej mocy glosniki moga byc do niego podlaczone. Z gory dziekuje za pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kodem_PL Re: Głośniki IP: *.hor.brad.ac.uk 04.12.06, 19:37
      Dowolnej mocy (oczywiscie w ramach rozsadku). Ciebie w zasadzie bardziej
      powinna interesowac skutecznosc, ale tez nie do konca. Kup te, ktorych
      brzmienie najbardziej Ci odpowiada. Montowalem dosc mocne glosniki PowerBass
      np. w Yarisie do seryjnego radia i efekt byl lepszy niz sie spodziewalismy. Moc
      ktora podajesz (ktora widnieje na radiu) to tez raczej moc szacunkowa... jak
      masz dobre markowe radio, to ta moc odpowiada 2x50 z dzisiejszych radii:-D
      • robox Re: Głośniki 21.12.06, 11:43
        radia mają dość mało mocy może z 2 x10 rms wszystkiego.Głośniki każde, jeżeli
        już to poszukaj o dużej skuteczności.
    • szaman31 Re: Głośniki 25.12.06, 12:02
      Gość portalu: Michał napisał(a):

> Hej.Mam w samochodzie stare radio vw 2x20w i chcialbym kupic glosniki do
      niego
      > tylko nie wiem jakiej mocy glosniki moga byc do niego podlaczone. Z gory
      dzieku
      > je za pomoc.

Moc głośników co najmniej równa mocy radia, a najlepiej większa.
      • robox Re: Głośniki 28.12.06, 08:50
        A dlczego ma być większa?
        • szaman31 Re: Głośniki 29.12.06, 22:50
          robox napisał:

> A dlczego ma być większa?

Bo wtedy są mniejsze zniekształcenia dźwięku przy dużej amplitudzie sygnału.
          • Gość: robox Re: Głośniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.06, 13:14
            To nie ma nic do rzeczy, jest to tylko kwestia wysterowania głośników,
            wzmacniacza.Poczytaj trochę i popytaj ludzi,którzy się na tym naprawdę znają a
            nie wprowadzasz pytających w błąd.
            • szaman31 Re: Głośniki 31.12.06, 15:56
              Mylisz się. Aby w pełni wykorzystać mozliwości wzmacniacza, lepiej jest uzywać
              głośników o mocy znamionowej większej niż moc wzmacniacza. Tak się składa, że
              na ten temat coś niecoś wiem. Nie na bazie na obiegowych opinii głoszonych
              przez amatorów.
              • robox Re: Głośniki 02.01.07, 14:47
                Ok.A skąd to wiesz?Pracujesz w branży car-audio?Jakie masz osiągnięcia w tej
                dziedzinie?Jeżeli tak to jakie?Startowałeś może w zawodach, masz jakieś nagrody?
                • Gość: szaman Re: Głośniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.07, 14:57
                  Jakieś tam dyplomy mam, choć niekoniecznie z car-audio. Z innej uczelni. A Ty
                  specjalisto? Czym się możesz pochwalić?
                  • robox Re: Głośniki 02.01.07, 15:19
                    Specjalistą nie jestem, natomiast bardzo często kontaktuje się z ludźmi z
                    branży car-audio, mistrzami i wicemistrzami kraju w tej dziedzinie, którzy
                    startowali w wielu kategoriach.Sam też mam w aucie kilka klocków, więc myślę że
                    troszkę wiedzy mam.Myślę że to co piszesz niekoniecznie ma zastosowanie i stąd
                    moja opinia i pytania i jest na to kilka dowodów w postaci instalacji, które ja
                    mam w swoim aucie, które mają inni ludzie,którzy mają dużo lepsze doświadczenie
                    niż ja, nawet utrzymują się z tego.
                    • szaman31 Re: Głośniki 02.01.07, 22:21
                      robox napisał:

> Specjalistą nie jestem, natomiast bardzo często kontaktuje się z ludźmi z
                      > branży car-audio, mistrzami i wicemistrzami kraju w tej dziedzinie, którzy
                      > startowali w wielu kategoriach.Sam też mam w aucie kilka klocków, więc myślę
                      że
                      >
                      > troszkę wiedzy mam.Myślę że to co piszesz niekoniecznie ma zastosowanie i
                      stąd
                      > moja opinia i pytania i jest na to kilka dowodów w postaci instalacji, które
                      ja
                      >
                      > mam w swoim aucie, które mają inni ludzie,którzy mają dużo lepsze
                      doświadczenie
                      >
                      > niż ja, nawet utrzymują się z tego.

To wszystko zależy co chcesz uzyskać. Jezeli tylko hurgot, to nie ma znaczenia
                      co podłączysz, aby tylko dawało po uszach. Ale sadzę, że nie o to Ci chodzi.
                      Jeżeli zależy Ci na wysokiej jakości odtwarzania w całym zakresie mocy
                      oddawanej przez wzmacniacz. to wskazane jest użycie głośników o mocy wiekszej
                      niż moc wzmacniacza. Bo wtedy nawet przy pełnej mocy wzmacniacza nie ma ryzyka
                      przesterowania głośników, czyli osiągnięcia momentu pełnego wychylenia
                      menmbrany. To jest generalna reguła obowiązująca w elektroakustyce. Lepiej jest
                      jak nawet przy pełnej mocy oddawanej przez wzmacniacz membrana ma jeszcze jakiś
                      margines do pełnego wychylenia. Jest to gwarancją że będą minimalizowane
                      zniekształcenia dźwięku nawet przy maksymalnej mocy (pomijam ewentualne
                      zniekształcenia sygnału już w końcówce mocy wzmacniacza pracujacej na maxa).
                      Dlatego napisałem, że moc głośników powinna być co najmniej równa mocy
                      wzmacniacza, a najlepiej jak jest większa. Oczywiście nie ma sensu stwarzać
                      jakichś szalonych dysproporcji, np. wzmacniacz 10 W a głosniki 100W.
                      • robox Re: Głośniki 04.01.07, 10:26
                        Hurgot to nie ja, chodzi mi oto,że nie ma problemu gdy głośniki mają mniejszą
                        moc niż wzmak, możliwości podłączeń i regulacji jest dużo, od wzmaka do
                        głośników, mamy możliwość wysterowania tak wzmaka i głośników aby takich rzeczy
                        o których piszesz nie było, natomiast dawać mocniejsze głośniki do słabszego
                        wzmaka to głośniki nie pokażą na co jest stać ponieważ margines o którym
                        piszesz nie ma nic wspólnego z mocą rms.Co nie znaczy że nie można tak robić.
                        Nie ma szans na przesterowanie głośników, powiem więcej wzmak będzie
                        kontrolował głośniki o wiele lepiej i nie chodzi tutaj o kręcenie gainem na
                        maxa.Regulacja musi być robiona z głową.Prosty przykład, masz wzmaka w radiu
                        która np. 10w rms i podłączasz głośniki 20 w rms.Grasz mniej więcej do 3/4
                        głośności na radiu i są zniekształcenia, skąd?Głośnik czy radio? Wg mnie
                        odpowiedź jest prosta.
                        • szaman31 Re: Głośniki 06.01.07, 22:20
                          robox napisał:

> o których piszesz nie było, natomiast dawać mocniejsze głośniki do słabszego
                          > wzmaka to głośniki nie pokażą na co jest stać

Sorry, ale to co piszesz to obiegowa opinia, nie mająca nic wspólnego z
                          rzeczywistością. Jak przyłożysz do głośnika 5 W to wytworzysz falę akustyczną
                          odpowiadająca tymze 5 W. Jak wrzucisz 10 W na głośnik, to wyemitowaa fala
                          będzie odpowiadała 10 W. Zatem jak masz radio 10 W i głosnik 20 W, to
                          dostaniesz falę akustyczną odpowadająca 10 W. Nic więcej tu nie uzyskasz. Moc
                          głośnika nie ma tu nic do rzeczy. tyle tylko, że masz pewność, że
                          zniekształcenia od głośnika będa minimalne.

>Co nie znaczy że nie można tak robić.

Cieszę się że dochodzisz do takiego wniosku. Na poczatku zarzuciłeś mi, że
                          wprowadzam ludzi w błąd.

> Nie ma szans na przesterowanie głośników, powiem więcej wzmak będzie
                          > kontrolował głośniki o wiele lepiej i nie chodzi tutaj o kręcenie gainem na
                          > maxa.

Moja teza, że lepiej dac głośnik o mocy większej niż wzmacniacz własnie
                          zakłada, że chcesz wykorzystac pełną moc wzmacniacza. W przeciwnym wypadku,
                          mozna do radia 10 W dać 5 W głośniki i założyć, że nie odkrecę radia na więcej
                          niż 3W.

>Regulacja musi być robiona z głową.Prosty przykład, masz wzmaka w radiu
                          > która np. 10w rms i podłączasz głośniki 20 w rms.Grasz mniej więcej do 3/4
                          > głośności na radiu i są zniekształcenia, skąd?Głośnik czy radio?

To jest oczywiste. Gros zniekształceń będzie generowanych przez wzmacniacz,
                          chociaz przy 3/4 te zniekszatłcenia będa jeszcze bardzo małe. Ale gdyby głośnik
                          pracował blisko maksymalnej amplitudy wychyleń membrany, to miałbyś sumę:
                          zniekształcenia od wzmacniacza i zniekształcenia od głosnika.

Rozciagneliśmy trochę ten wątek. Myslę, że chyba już dość. Jak nie masz nic
                          przeciwko temu to EOT. Miło było podyskutowac. Pozdrawiam

• robox Re: Głośniki 07.01.07, 10:02
                            Myślę że nie zakończymy tego sporu, chociaż ja obstaję przy swoim i cały czas
                            sądze że twoja interpretacja jest błędna i powielasz ją dalej, no cóż mam
                            nadzieję że kiedyś skorygujesz swoje opinie.
                            Z mojej strony także EOT.
                            Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka