Dodaj do ulubionych

W jaki sposób pomagają Wam rodzice- teściowie ?

• xolaptop Re: W jaki sposób pomagają Wam rodzice- teściowie 09.03.10, 22:29
      Można zadać inne pytanie. Czy będziecie w stanie tak samo pomagać swoim dzieciom
      i wnukom?
      • miska_malcova Re: W jaki sposób pomagają Wam rodzice- teściowie 10.03.10, 07:49
        xolaptop napisał:

> Można zadać inne pytanie. Czy będziecie w stanie tak samo pomagać swoim dziecio
        > m
        > i wnukom?

no pewnie! Moje dziecko będzie zawsze mogło na mnie liczyć
      • ewma Re: W jaki sposób pomagają Wam rodzice- teściowie 10.03.10, 08:02
        xolaptop napisał:

> Można zadać inne pytanie. Czy będziecie w stanie tak samo pomagać
        swoim dzieciom i wnukom?

Zdecydowałam się na jedno dziecko aby było mnie stać na zapewnienie
        mu fajnego dziecinstwa ,fajnych lat młodości oraz pomóc w
        przyszłości gdy założy własną rodzine.
        Cieszę się również że bedzie mi łatwiej pomagać mając tylko 1
        dziecko i nie będe musiała wybierać któremu dziecko pomóc najpierw
        czy więcej.
        • ewma Re: W jaki sposób pomagają Wam rodzice- teściowie 10.03.10, 08:03
          dodam tylko ,że chyba każdy normalny rodzic pomaga własnemu
          dziecku,przynajmniej ja sobie nie wyobrażam aby zostawić moje jedyne
          dziecko bez pomocy.....
    • dontteaseme Re: W jaki sposób pomagają Wam rodzice- teściowie 10.03.10, 00:33
      Rodzice przez cala moja doroslosc pomagali mi, jak mogli. Dopoki nie skonczylam studiow mialam u nich dach nad glowa i wyzywienie, na reszte zarabialam sama (bo chcialam).

Gdy zdecydowalam sie na drugie studia i nie dawalam juz rady pracowac na pelen etat - przyjeli mnie znowu na kilka miesiecy pod swoj dach, juz z mezem, zebysmy nie musieli wywalac kasy na wynajmowanie mieszkania.

Pomagali zawsze, choc sami nie mieli i nie maja jakos bardzo dobrze, przecietnie rzeklabym.

Teraz, mimo iz mieszkamy za granica, nadal wiele nam pomagaja. Moja mama przyjezdza 2-3 razy do roku, zostaje wtedy na pare tygodni i zajmuje sie wnuczka, gotuje nam, prowadzi wlasciwie caly dom a my mozemy wiecej popracowac, czy po prostu odpoczac, nadrobic zaleglosci w sprzataniu, wizytach lekarskich, wiekszych zakupach czy chocby wyjsc do kina. Oczywiscie mama nic za to nie chce (zlota kobieta).
      Zawsze przywozi walowke, jakis prezent dla wnuczki i dla nas.
      Ojciec z kolei zalatwia wszystkie sprawy urzedowo - organizacyjne za nas w Polsce, jak przyjedziemy to wozi nas gdzie trzeba itd.

Tesciowa z mezem zawsze kupuja naszej corce ladne porzadne ubranka, zasponsorowali jej fotelik samochodowy, kupuja ksiazki i zabawki. Nam zawsze funduja dobre wedliny, miody i inne takie, podobnie zreszta jak moi rodzice.

Obie strony 'utrzymuja' nas jak jestesmy na wakacjach w Polsce, gdy przybywamy, staraja sie jak moga pomoc przy wnuczce, zajac sie z nia abysmy my mogli pozalatwiac wszystko i pospotykac sie ze znajomymi, rodzina.

Bardzo cenie ich pomoc, szczegolnie mojej mamy - bez niej nie dalabym rady przy przeprowadzkach czy po moim pobycie w szpitalu - bo po prostu nie mialby sie kto zajac corka. Czasami sobie mysle, jak to dobrze, ze sa jeszcze na tym swiecie ludzie, ktorzy potrafia byc tak po prostu calkowicie bezinteresowni i sklonni do poswiecen dla kogos - jak moja mama... mam wielki szacunek dla mojej mamy za to, ze potrafi dac z siebie tyle dobra, nie chcac nic w zamian.

My tez staramy sie odwdzieczac obu stronom jak mozemy, no ale to watek nie o tymwink.
    • kaatrin Re: W jaki sposób pomagają Wam rodzice- teściowie 10.03.10, 03:10
      Tesciowie pozyczyli nam kilkakrotnie pieniadze (bezprocentowo),
      kiedy potrzebowalismy. Kiedys tez u niech przez kilka miesiecy
      mieszkalismy, kedy musielismy zrezygnowac z wynajmowanego z powodu
      zalania - kupilismy im pozniej nowy telewizor w podziekowaniu. Moi
      rodzice dali mi kiedys troche pieniedzy, ale oddalam, jak
      zarobilam. Mysle, ze w tarapatach moge liczyc zarowno na swoich i
      na tesciow, oni tez moga liczyc na mnie. Na szczescie na razie
      wszyscy sobie radzimy smile
      • lady2009 Re: W jaki sposób pomagają Wam rodzice- teściowie 10.03.10, 09:04
        nam rodzice bardzo pomoglismile moj tata kupil mi samochod, rodzice N. przepisali
        na niego mieszkania, moja mama pomogla nam wyposazyc w sprzet agd. Poniewaz gdy
        zamieszkalismy razem moj N. jeszcze nie pracowal jego rodzice placili nam przez
        2 msc rachunki - pozniej gdy sie dowiedzialam juz ja wzielam to na swoje barki.
        Od tego czasu i po tych prezentach radzimy juz sobie samismile
    • anilva Re: W jaki sposób pomagają Wam rodzice- teściowie 10.03.10, 09:52
      Pewnie że potrzebują.Chociażby opieka nad dzieckiem kiedy my z mężem jesteśmy w pracy.I bardzo często dyskretna pomoc finansowa..a to zatankowanie auta do pełna,pampersy które trzeba było kupić bo była promocja,ciuchy dla małej.Weekendowe obiadku u rodziców i teściówsmilePomoc jak dla mnie ze strony obojga ogromnasmileKażdemu szczerze życzę takich teściów i rodzicówsmile)))
    • mil.ka Re: W jaki sposób pomagają Wam rodzice- teściowie 10.03.10, 11:04
      mieszkamy poza PL, wiec np. moj tesc przyjezdza z PL pomoc w
      robotach przydomowych, poniewaz MZ nie ma zbyt wiele czasu, ostatnio
      np. przyjechal pomoc przy drzewie do kominka i uporzadkowaniu
      podworka. Tesciowa zawsze gotuje nam obiady, gdy jestesmy w PL, daja
      dzieciom pieniadze, choc nie musza, w ogole super. No i jak ostatnio
      mielismy przyjechac, to tesciowa posprzatala nam mieszkanie, choc
      chcialam o to kogos poprosic odplatnie.
      • ogar_polski Re: W jaki sposób pomagają Wam rodzice- teściowie 10.03.10, 11:38
        I moja mam i teściowie zawsze służą nam pomocą jeśli chodzi o
        dzieci - czasem trzeba się nimi zająć jak chcemy gdzieś wyjść.
        Dodatkowo teściowa pracuje w aptece i ona płaci za każdy lek jaki
        potrzebujemy (ostatnio było tego ok 200 zł.
        Pieniądze dostajemy tylko na imieniny i urodziny albo czasem dla
        dzieciaków.
        Nie wymagam od nich niczego wiecej - bo i tak to co robią to jest
        dużo - niektórzy tego nie mają.
        • pulcino3 Re: W jaki sposób pomagają Wam rodzice- teściowie 10.03.10, 12:17
          Na studia sobie sama zarobiłam , pracując i studiując zaocznie. O pomoc już nie
          proszę, bo po kilku razach, jak poprosiłam mamę o przypilnowanie mojego dziecka
          jak zachorowało, a ja musiałam być w pracy, usłyszałam po czasie, ze lepiej jak
          sobie na miejscu poszukam kogoś i zapłacę niż ona ma przyjeżdzać i tracić na
          bilet autobusowy( mieszkam 30km od rodziców, zwracałam pieniążki za bilet). Jak
          zostałam sama z dzieckiem po rozwodzie i było mi ciężko, też nikt się nie
          domyślił żeby choć duchowo mnie wesprzeć. Moi rodzice za to uznali, że lepiej
          wyjechać do mojej siostry w tym czasie za granicę żeby jej pomóc przy dziecku,
          do mnie 30km było za dalekocrying...Mimo iż w tym samym czasie mój syn miał komunie
          i na pewno przydała by mi się pomoc, nikt się nie zaoferował, wręcz po już moim
          dosłownej prośbie o pomoc przy całej jakiejś organizacji komunii, usłyszałam
          ,że .."a co mi mają pomóc, jak ja sobie muszę to sama załatwić?", tak więc "sama
          sobie wszystko organizowałam" sama musiałam sobie finansowo tez przy tym
          poradzić, a nie było lekko( ex nie płacił alimentów), moi rodzice jako goście
          przyszli.Jeśli potrzebuję czegoś nawet drobnego typu uszczelka, zwracam, bo nie
          ma mowy o "podarunkowych przysługach", jeśli w jakiś moich x czasach
          zamierzchłych pożyczałam pieniądze od nich, bo nie miałąm na zycie, ale zawsze
          oddawałam. Do dziś mam przypominane jak to pożyczałam i -NIEODDAWAŁAM...
          Przykładaów mogłabym pisac tysiące o moich rodzicach, ale nie wiem , może tak ma
          być, może to ja jestem jakaś z innej planety i widzę to trochę inaczej i mam
          jakis głupi żal o to " nie pomaganie", ale i tak zachowam to dla siebie.
    • lisc.miety Re: W jaki sposób pomagają Wam rodzice- teściowie 10.03.10, 12:21
      Pomagają, pomagająsmile Ja i mój brat (ze swoja Żona) możemy zawsze na
      nich liczyć. Ja to nawet na Tesciów mojego brata mogę polegac, bo to
      po prostu wspaniali ludzie. Moi rodzice nie moga mi pomoc finansowo
      (to raczej ja i brat robimy im czasem przelewy), ale gdy do nas
      przyjazdzają to zawsze zajmują się domem, dziećmi, psem. Tesciowie
      mojego brata z braku czasu przyjezdzaja rzadziej, ale za to z
      drewnem do kominka, z kszesłami do ogrodu, albo z lekami dla mojego
      psasmile. Oczywiście, nie wymagamy od siebie pomocy, po prostu pomagamy
      sobie, bo się kochamy i dbamy o siebie. To jest wpisane w zycie
      rodzinne. I mam nadzieje, ze kiedys w przyszlosci dam rade zajac sie
      moimi starymi rodzicami.
      • pulcino3 Re: W jaki sposób pomagają Wam rodzice- teściowie 10.03.10, 12:29
        A ja nie jestem taka pewna tego czy będę chciała zająć się moimi rodzicami na
        starość. Może lepiej niech się zajmie moja siostra która jest przez nich uważana
        za ideał, mnie do szczęścia nie potrzebują i niech tak pozostanie.
    • wolanka37 Re: W jaki sposób pomagają Wam rodzice- teściowie 10.03.10, 12:28
      Nigdy nie włączałam sie w dyskusje na forach, ale w tym wypadku
      pozwolę sobie podzielić się, moim doświadczeniem. Moi rodzice bardzo
      nam pomagają, teściowie również.
      Moi rodzice kupili nam mieszkanie oraz sfinansowali jego
      wyposażenie. Mama, niestety zmarła,przed śmierćą dała mi 25 tys.
      dodatkowo na meble itp. Tato dołozył nam w znacznej mierze ok 70 %
      do obu samochodów, którymi jeździmy. Kiedy pisałam doktorat i
      urodziłam dziecko, tato dawał nam 2000 miesięcznie. Zawsze dawał mi
      duże kwoty, gdy rodziłam moich dwóch synów. Opłacał lekarza w czasie
      ciąży i płacił także za poród, połozną itp. Nie wspomnę o mniejszym
      wsparciu, kiedy tylko potrzebuję. Poza tym tato załatwił pracę
      mężowi, kiedy ten ją stracił. Rodzice zawsze mnie wspierali w każdej
      sytuacji, stawali po mojej stronie, kiedy miałam kłopoty. Zawsze
      potrafili mi pomóc i muszę przyznac, że nie była to nigdy
      manipulacja. Oczywiscie maja też swoje wady... . Tato ( z drugą
      żoną) kocha bardzo wnuki, kupuje im prezenty, niekiedy zostaje z
      nimi, czy to wieczorem, czy za dnia, kiedy my musimy lub chcemy
      wyjść.
      A teraz teściowie , rówznież nie mogę się skarżyć. Do mieszkania się
      nie dołożyli, ale dali na jego umeblowanie ile mieli, ile mogli.
      Bardzo pomagają nam przy dzieciach. Teściowa zostaje z chłopakami,
      kiedy idziemy do pracy. Specjalnie przeszła na emeryturę abym mogła
      po urodzeniu młodszego synka wrócić do pracy po macierzyńskim.
      Właściwie nie kupuję ubrań dzieciom, bo teściowa potrafi takie ładne
      rzeczy wyszukać w lupeksach dla dzieci i czasmi dla nas, że nie ma
      takiej potrzeby. Teściowie kupują też dla dzieci zabawki itp.Bardzo
      lubię moich teściów, choć trochę się docieraliśmy. Teściowie mają
      gorszą sytuację finaansową od mojego taty, więc staramy się ich
      wspierać, oczywiście taktownie pod pretekstem urodzin, świąt itp.
      Cenię to, że nie wtrącają się w nasze małżeństwo, nie krytykują
      wychowania dzieci. Myślę, że mam wielkie szczęście. kiedy poczytałam
      to forum, pomyślałam, że może nie w pełni doceniam to co mam
      • lucys13 Re: W jaki sposób pomagają Wam rodzice- teściowie 10.03.10, 12:58
        Jak czytam to forum to wydaje mi sie że żyję w innym swiecie niż
        reszta forumowiczów.Oboje z mężem od początku musimy radzić sobie
        sami a nie przelewa się.Nasz wspólny dochód nie przekracza 1500
        zł.mMamy jedno wyczekiwane dziecko które od września pójdzie do
        szkoły.Z tego co czytam to się pomaga tam gdzie tej pomocy aż tak
        nie potrzeba a tam gdzie jast ubóstwo to wszyscy się odwracają.Dodam
        że to my utrzymujemy dom teścia jak i jego samego.
        • araceli Re: W jaki sposób pomagają Wam rodzice- teściowie 10.03.10, 13:06
          lucys13 napisała:
          > Z tego co czytam to się pomaga tam gdzie tej pomocy aż tak
          > nie potrzeba a tam gdzie jast ubóstwo to wszyscy się odwracają.

Gdzie się odwracają? Potrafisz podać przykład? Chyba bardzo kiepsko czytasz - tu
          każdemu próbuje się pomóc.
          • lucys13 Re: W jaki sposób pomagają Wam rodzice- teściowie 10.03.10, 13:27
            Wiem ze każdy każdemu próbuje pomóc. Chodzi mi o to że żyjemy na
            różnych poziomach punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.I tu nie
            chodzi tylko o pieniądze ale o wsparcie dobrym słowem,odwiedzenie
            wnuczki,która już nie pamieta jak dziadki wygladają.
            • pulcino3 Re: W jaki sposób pomagają Wam rodzice- teściowie 10.03.10, 13:42
              lucys13
              wiem o czym piszesz, mam to na co dzień i nie tylko od strony byłych
              teściów,którzy wraz z rozwodem zapomnieli o ich jedynym wnuczku i kontakt się
              "urwał", ale co mnie boli od moich rodziców to samo =zero wsparcia, pomocy i
              nie finansowej ,ale choćby rozmowa i podtrzymanie na duchu. Ale czego ja w sumie
              wymagam jak oni nawet nie pamiętają, żeby przynajmniej zadzwonić jak mój syn
              ma urodziny.
              • wj_2000 Re: W jaki sposób pomagają Wam rodzice- teściowie 10.01.14, 14:53
                Musisz być niezłą zołzą!!!!!
            • naturella Re: W jaki sposób pomagają Wam rodzice- teściowie 10.03.10, 13:44
              No ale pisałaś o ubóstwie, więc chyba jednak chodzi o pieniądze. A
              wsparcia, dobrego słowa, jakiejś takiej niematerialnej pomocy to
              chyba wszyscy potrzebują - więc to chyba na wyrost stwierdzenie, że
              na tym forum widać, jakoby pomoc dostawali ci, co jej nie
              potrzebują. No i nie jest niczyją winą, że dziadkowie nie odwiedzają
              wnuczki? Nie rozumiem, szczerze mówiąc, o co chodzi z tym punktem
              widzenia, nikt tutaj nie pisze, że pomocy nie potrzebuje, a nachalni
              teściowie pchają się do dziecka - raczej każdy docenia to, co
              dostaje.
            • araceli Re: W jaki sposób pomagają Wam rodzice- teściowie 10.03.10, 14:05
              lucys13 napisała:
              > Wiem ze każdy każdemu próbuje pomóc. Chodzi mi o to że żyjemy na
              > różnych poziomach punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.I tu nie
              > chodzi tylko o pieniądze ale o wsparcie dobrym słowem,odwiedzenie
              > wnuczki,która już nie pamieta jak dziadki wygladają.

Ok - źle zrozumiałam, że odnosisz się do pomocy na forum a nie w ogóle. Dla mnie to na co zwracasz uwagę to trochę błędne koło. Jeżeli mamy pomoc bliskich (finansową czy nie) łatwiej się żyje. Ktoś coś pomoże, załatwi, wesprze - łatwiej wyjść na prostą, uniknąć kłopotów itp. Z drugiej strony - jak tego brak to często jest podwójnie ciężko uncertain Takie niestety jest życie.
              • beatrycja.30 Re: W jaki sposób pomagają Wam rodzice- teściowie 10.03.10, 14:10
                A ja wam powiem, że jestem zaskoczona tym, że rodzice niektórym dorosłym ludziom
                tak bardzo pomagają. U mnie mamy dobre stosunki w rodzinie, ale nie ma tak że
                ktoś daje komuś mieszkanie czy samochód czy jakąś sumę raz na rok czy co
                miesiąc. Sami na wszystko zarabiamy i radzimy sobie. To co dostaliśmy w sensie
                finansowym, to naprawdę niewiele, choć jestem za to wdzięczna. Pomoc przy
                dzieciach za to mieliśmy i to jest także bardzo ważne.
                • naomi19 Re: W jaki sposób pomagają Wam rodzice- teściowie 13.03.11, 10:55
                  a dla mnie pomoc dzieciom jest naturalna,
                  tak samo jak mnie pomogli rodzice, tak samo pomoge wlasnej corce
                  rodzina, w ktorej nikt sobie nie pomaga i nie wspiera jest dla mnie patologia, przynajmniej w sferze emocjonalnej
                  jesli moi rodzice beda potrzebowac pomocy, to otrzymaja ja tak samo jak ja otrzymalam od nich i tyczy sie to zarowno opieki medycznej, gdyby zachorowali, jak rowniez finansowej, gdyby ich sytuacja sie pogorszyla jak i mieszkaniowej, np gdyby nie mieli gdze mieszkac
                  u mnie nie ma w ogole opcji takiej jak np dom starcow

U nas nie ma zasady jak w Twojej rodzinie tj NIE POMAGAMY SOBIE FINANSOWO I JUZ , KAZDY RADZI SOBIE SAM tylko jeśli ktokolwiek ma gorzej, ma problem, to rozwiązuje sie go wspólnie. Działa to we wszystkie strony. I owocuje na przyszłość.

I nie dziw się tak, że dziadkowie chcą pomagać wnukom, dzieci rodzicom czy rodzice dzieciom. Poważnie, w normalnych rodzinach tak się zdarza!
                • d.d.00 Re: W jaki sposób pomagają Wam rodzice- teściowie 10.01.14, 16:34
                  Po co reaktywujesz Stare tematy?
    • joanna.de a my 10.03.10, 12:49
      moj narzeczony jest norwegiem, mieszkamy w norwegii.
      MOi rodzice bardzo nam pomagaja, glwonie rzeczowo/finansowo, mimo ze im
      sie nie przelewa (niestety u nas jest jeszcze gorzej).
      Natomiast tesciowie odkad ich syn skonczyl lat 18, nie pomagaja mu
      zupelnie. Co ciekawe, nasze relacje z nimi sa rewelacyjne. Tak czy
      siak, oni wola soobie fundowac wakacje/luksusowe gadzety niz nas troche
      wspomoc. NIe chodzi o wyciaganie kasy, ale o solidarnosc pokolen...nie
      mowiac nawet o tym ze chcemy wziac slub, ale nie stac nas na to. A na
      propozycje moich rodzicow, ze sfinansuja sami wesele, bo to
      polskatradycja, (kredyt), moj narzecony przystac nie chce. wiec tkwimy
      w kropce... ani tak, ani siak.
      • killarney5 Re: a my 10.03.10, 13:41
        nie
        > mowiac nawet o tym ze chcemy wziac slub, ale nie stac nas na to. A na
        > propozycje moich rodzicow, ze sfinansuja sami wesele, bo to
        > polskatradycja, (kredyt), moj narzecony przystac nie chce.

A Tobie chodzi o ślub, czy wesele na 100 osób? Bo sam ślub to chyba wiele nie
        kosztuje - więc nie mów, że nie stać Was na wzięcie go.
        • zonaniezona1 Re: a my 16.03.10, 17:36
          Jeśli ludzie chcą się pobrac - pieniądze nie są najważniejsze. A
          jeśli marzeniem Twojego ojca jest, zeby Ci wesele wyprawic ...to
          rozumiem, że sfinansują sami wesele.
          Mam sporo znajomych, którzy po ślubie mieli przyjęcie na 8 - 10
          osób.
    • aga_i_oli Re: W jaki sposób pomagają Wam rodzice- teściowie 12.03.10, 23:55
      Hmm, bardzo mi smutno sad nie czytalam wszystkich wypowiedzi, jednak napisze jak jest u nas. Moja mama wiecznie zapracowana, najbardziej ineteresują ją współpracowniczki (jest ich szefową), dla najmłodszego kupiła samochód i kilka par skarpetek, dla najstarszego cały czas nie ma czasu sad Jak starszak dzwoni, mówi że nie ma czasu sad Tak samo było ze mną sad
      Teściowa, przeprowadziła się z innego kraju, aby być bliżej nas, niestety nie bardzo ma czas dla nas. Ma własne zajęcia: urządzanie mieszkania, spotkania z sąsiadkami, wizyty w ambasadzie...
      O dziadkach nie chcę pisać...
      BARDZO bym chciała dostać trochę więcej niż mam, np. wyjść z mężem na zakupy do hipermarketu, o kinie nie wspominając sad
      Mam nadzieję, że znajdę dobrą nianię do dzieci.
    • fajnababka3 Re: W jaki sposób pomagają Wam rodzice- teściowie 14.03.10, 13:42
      Po ślubie dołożyli nam do mieszkania (nie była to ogromna kwita choc dla nas wtedy nie do zdobycia - mieszkania były duuuużo tańsze). Poza tym nikt nam nie pomaga ani finansowo, ani przy dzieciach - ach przepraszam teściowa przyjechała do syna jak poszłam do szpitala rodzic córkę.
      • migotka_bober Re: W jaki sposób pomagają Wam rodzice- teściowie 16.03.10, 16:53
        nic ,kompletnie nic,,,,,jakby zupelnie obcy swiat,,,oni sobie my
        sobie,,,,poza tym kontakt bardzo dobry
      • fil.ona Re: W jaki sposób pomagają Wam rodzice- teściowie 14.01.14, 09:43
        Teście pomagają nam przy opiece nad dziećmi .Siedzą z nimi 2/3 razy w tyg .Raz w roku jak jedziemy na wakacje moje dzieci dostają 1000 zł (na wakacje lody i przyjemności)
        Miło z ich strony .
        Teściowie dokładają do ubezpieczenia samochodu chyba też 1000 zł.Zawsze jak się zbliża termin teść przynosi kasę z kopercie i nie chce słyszeć ,ze nie przyjmiemy .
        Teściowie czasami kupują na bazarku wędlinę /kabanosy/owoce i jak przychodzą to nam przynoszą .Nie z powodu ,ze nasz nie stać na jedzenie tylko byśmy spróbowali albo akurat były takie śliczne winogrona ,ze musieli je kupić smile
        Teściowa szyje mi obrus /zasłonki /drobne przeróbki
        Moi teście są osobami skromnymi i spokojnie starcza im miesięcznie mogą sobie odłożyć .Mój mąż jest jedynakiem więc teściom sprawia przyjemność jak nam "dołożą "kasę

Moi rodzice zupełnie inaczej bo mam rodzieństwo i mama nie była by w stanie "dokładać "nam .Pomaga mi natomiast przy dzieciach ,zawsze mogę na nią liczyć .Czasami wspiera nas w domowy makaron lub gotuje nam pyszności niby dla dzieci ale wiadomo sami też korzystamy .

Mój ojciec nie pomaga nam wcale nie kupi nawet dzieciom zabawek pod choinkę .

Dodam,ze pomocy nie potrzebujemy i nie oczekujemy .W naszej rodzinie są dobre relację i nikt nikomu nie wypomina ,ze ty dałeś lub nie
    • anew3 Re: W jaki sposób pomagają Wam rodzice- teściowie 19.03.10, 22:20
      zaskakujace, naprawde o ile te wypowiedzie sa, a sadze, ze sa
      prawdziwe.Moi tesciowie nie zyja, natomiast moja mama nie pomaga nam
      ani mi jej.Bez problemow utrzymujemy sie /i kontrolujemy swoje
      finanse SAMI.Powiem szczerze, ze nie chcialbym zadnej pomocy
      finansowej, czulabym sie po prsotu niezrecznie.
      • giaurka Re: W jaki sposób pomagają Wam rodzice- teściowie 23.03.10, 07:31
        Witajcie!

Mój mąż i ja, mieszkamy w tej samej miejscowości co nasi rodzice,
        wszyscy żyją. Jeśli chodzi o pomoc materialną, to nie istnieje
        przekazywanie sobie gotówki, ale jeśli chodzi np o jedzenie u moich
        rodziców jesteśmy na obiedzie tak mniej więcej co drugi weekend. u
        teściów jeszcze częściej, bo czasem 2-3razy w tygodniu, ale to już
        nie na obiedzie, tylko na herbatce czasem kolacji. mamy dużo
        wspólnych zainteresowań typu: łażenie po lesie, kino itp tongue_out więc
        potem odwdzięczamy się zabierając ich gdzieś. to pewnie jest też
        związane z tym, że mój mąż ma brata bliźniaka, który jeszcze mieszka
        z rodzicami i łączą go z moim mężem silne więzi emocjonalne, dlatego
        lubimy razem spędzać czas smile

poza tym zawsze jak wyjeżdżamy ktoś przychodzi do naszego mieszkanka
        karmić rybkę smile

tak mniej więcej to u nas na razie wygląda. nie mamy dzieci,
        jeszcze smile więc pewnie jak będziemy mieli, to pomoc też będzie
        inna smile

pozdrawiam!
        • giaurka Re: W jaki sposób pomagają Wam rodzice- teściowie 23.03.10, 07:37
          Czytając posty przyszła mi jeszcze jedna rzecz na myśl. Mieszkamy w
          mieszkaniu, które rodzice kupili jak się urodziłam. Mieszkałam tam 9
          lat, potem przeprowadziliśmy się i mieszkanie było wynajmowane.
          Potem 10 lat mieszkał tam mój brat z rodzinką, a teraz jak się
          wybudował wprowadziliśmy się tam z mężem smile więc mamy ten komfort,
          że nie musieliśmy brać kredytu na start. oczywiście marzy nam się
          domek, ale po mału. odkładamy, potem dobierze się kredytem i za 5-
          10lat będziemy na swoim. a na razie 3 pokoje dla 2 osób to aż za
          dużo. bardzo jestem wdzięczna moim rodzicom, za ten łatwiejszy start.
    • perfectcoffee Re: W jaki sposób pomagają Wam rodzice- teściowie 12.03.11, 14:15
      Mój teściu mieszka z nami opłaca mieszkanie a my musimy utrzymać resztę domu i roczną córeczkę- pracuje tylko mąż za 1300 zł,często brakuje nam pieniążków i czasu dla siebie (teść 75lat sam z małą nie zostanie) a moja mama pracuje i jak my do niej nie przyjedziemy to ona wcale a daje nam od pół roku stówkę miesięcznie.
      W tym miesiącu mała była chora (bo zaczeła chodzić do żłobka bym ja mogła iść do pracy) wydaliśmy na leki ponad 300zł a moja mama wkurzyła się gdy poprosiliśmy ją o pomoc - jestem wściekła na moją mamę nie tak bardzo z tego że nie chciała nam pożyczyć pieniążków ale z tego powodu że sama nigdy nie zaproponowała byśmy jej przywieźli małą i że nie odwiedzi małej a mnieszka blisko.
    • meggi79 Re: W jaki sposób pomagają Wam rodzice- teściowie 12.03.11, 17:54
      U nas tez niestety panuje zasada: umiesz liczyć - licz na siebie.
      Rodzice - kazali się usamodzielniać zaraz po uzyskaniu pełnoletności.
      Teście - pomagaja czasem tak, że z dziećmi zostaną, z reszta sami są emerytami .
      Więc finansowa sytuacja zalezy w 100% od tego co sami "tymi ręcyma" zarobimy smile
    • zenobia44 Re: W jaki sposób pomagają Wam rodzice- teściowie 13.03.11, 13:35
      w żaden sposób mi nie pomagają, dodatkowo moja matka ciągnie ode mnie pieniądze (nie mam na to, na tamto, piii, piii), pomimo, że prawie sama się utrzymuję od kiedy mam 18 lat,
      teściowie wykazują dużo złej woli, nie pomagając w ogóle, nawet w sytuacjach ekstremalnych (okradziono nas i nie mogliśmy się wygrzebać z tego, i zabrakło nam w danym miesiącu 50 zł na prąd - poprosiliśmy ich o pożyczkę - w zamian była awantura i teksty o darmozjadach), na ślub nie dostaliśmy nic, nie pamiętają też o urodzinach (nawet o życzeniach przez telefon mówię), na wsparcie np. w kryzysie psychicznym można dostać kopa w tyłek, żeby w bagnie zanurzyć się nie po szyję, tylko po czubek głowy, więc lepiej ich nie widywać i nie myśleć o nich jako o rodzinie,
      nie pomagają też w kwestiach związanych z ich zawodem i działalnością gospodarczą - na zasadzie elektryk nie pomoże w elektryce, trzeba wynająć kogoś obcego i mu zapłacić, mieszkałam też bez dostępu do kuchni przez wiele miesięcy,a prośba o pożyczenie czegoś typu mikrofalówka czy kocherek do odgrzewania posiłków (po trzech miesiącach zrozumiałam, że nie da się jeść wszystkiego na zimno i bolał mnie brzuch) zbyta była "nie używałam tego przez dwa lata, ale właśnie teraz tego bardzo potrzebuję",
      uważam to za temat bolesny i traumatyczny i naprawdę jestem w szoku, że kogoś rodzice utrzymywali np.do 25 roku życia, teraz mu się opiekują dzieckiem i jeszcze kupują np. zmywarkę na urodziny, mam wrażenie że to jakieś streszczenie odcinka zachodniego serialusmile
      • iwka_123 Re: W jaki sposób pomagają Wam rodzice- teściowie 10.01.14, 17:24
        Mamy po 28 lat utrzymuja nas w 100% rodzice. Dodatkwo planuje zajsc w druga ciąze. Mam 4 letnie dziecko. Nie iwem co ordzice mieliby robic innego niz pomagac swoim dzieciom? jezdzic na Seszele na emeryturze?
        • refiko Re: W jaki sposób pomagają Wam rodzice- teściowie 10.01.14, 18:32
          My, ja 27l, ona 25l. Kredyt hipoteczny od 3 lat na wspólne mieszkanie. Ogólnie radzimy sobie, jesteśmy zadowoleni z tego co mamy. Na rodziców nie liczymy bo nie musimy. Generalnie zarówno jednych jak i drugich nie stać na jakąś pomoc. Bywamy u nich na obiadach, ale nie z oszczędności. Po prostu chcą się z nami zobaczyć więc jedni i drudzy przyrządzają coś dobrego i nas proszą o przybyciebig_grin.
          W czym na pomogli? Przy urządzaniu mieszkania (nowe, stan developerski) mieliśmy przysponsorowane: lodówka, szafy wnękowe (duża,średnia i mała), odkurzacz, chyba listwy przypodłogowebig_grin no i może jeszcze parę drobiazgów za nie więcej niż kilka stówek.
          Generalnie mimo, iż rodzice chcą nam jakoś pomóc (nie potrzebujemy jej) nie lubimy jej przyjmować, krępuje nas to.

Mamy jedynie nadzieję, że wszyscy możliwie długo będziemy w tak dobrych sytuacjach finansowych, że nikt nie będzie potrzebował pomocy finansowej.

pozdrawiam,
        • whiteczeremcha Re: W jaki sposób pomagają Wam rodzice- teściowie 11.01.14, 18:09
          powiedz że żartujesz wink dorosłość to nie tylko prawa ,ale i obowiązki...
    • coralin Re: W jaki sposób pomagają Wam rodzice- teściowie 12.01.14, 12:13
      Widzę, że skupiliście się na pomocy typowo finansowej. Mama robi mi czasochłonne potrawy na zapas do zamrażalnika (pierogi, gołąbki). Ja kupuję jej sporo rzeczy, których nie ma w jej okolicy lub na których się nie do końca zna (kremy, olejki, które można stosować na retinoidy). Finansowej pomocy nie potrzebuje ani ona ani ja, ale nie rozliczamy się. Kupiłam jej przez allegro telewizor ze 2 lata temu i nawet do głowy mi nie przyszło, żeby mi za to płaciła.
      • joko5 Re: W jaki sposób pomagają Wam rodzice- teściowie 12.01.14, 15:27
        U nas pomoc działa w obie strony.
        Rodzice kupili nam pierwsze mieszkanie, dołożyli do drugiego, zawsze dołożą do samochodu, nie dlatego, że o to prosimy, bo nigdy nie prosiłam rodziców o pieniądze, ale dlatego, że mogą finansowo sobie na to pozwolić, są z tego faktu zadowoleni, zawsze powtarzają, że im w życiu nikt nie pomógł dlatego teraz kiedy mogą to pomagają swoim dzieciom. Ja ze swojej strony pomagam rodzicom w porządkach domowych, piekę ciasta na uroczystości domowe, przygotowuję większość potraw na święta, pomagam w zakupach.

Teściowie pomimo, że mieszkają 70km od nas z chęcią przyjeżdżają do wnuków, gdy są np. chore i nie możemy z nimi zostać w domu. Finansowo wpierają wnuki.

Tak samo jak my możemy liczyć na rodziców i teściów moje dzieci będą mogły liczyć na nas. Jeśli rodzicom sprawia przyjemność pomaganie dzieciom nie tylko finansowo to tylko się cieszyć.
        • butch_cassidy Re: W jaki sposób pomagają Wam rodzice- teściowie 13.01.14, 18:55
          Moja mama robi mojej córce kosztowne prezenty (też bez okazji - często coś jej kupuje raz układankę, innym razem np. jakiś kurs, albo modną drogą zabawkę), nam też czasami nietanie np. dorzuca się do "kieszonkowego" na wczasy zagraniczne i nie chce słuchać, żebyśmy nie wzięli. Też mówi, że to jej sprawia radość smile i że jej nikt nie pomagał, więc nie chce, żebyśmy my też mieli tak jak ona.

Ja jej pomagam w niektórych zakupach (organizacyjnie, bo finansowo nie jest to konieczne), przygotowuję spotkania rodzinne u niej (w sensie jedzonko), doradzam jak rozwiązać jakiś tam problem - bo mam większe rozeznanie, jak działają różne firmy.

Jeśli chodzi o teściów, to pozwolili nam mieszkać u siebie na działce, kiedy budowaliśmy dom.
    • iberka Re: W jaki sposób pomagają Wam rodzice- teściowie 15.01.14, 08:07
      Rodzice ex'a czasami zabierają do siebie wnuczkę ( raz na 4 -5 tyg może spędzić u nich weekend), ex zabiera młodą na kilka h 1x w mcu ( nie z własnej woli). Moja mama , hmmmm, mieszka za granicą i jest kompletnie oderwana od naszej rzeczywistości, wiecznie bez $ smile. Dzięki babci mogłam skończyć studia, bo zawsze zajęła się starszakiem. Do dziś kiedy Kuba jedzie albo oni nas odwiedzą to dostaje z młodszynką kieszonkowe ( 50-100 pln).
      W kwestii wspierania finansowej dorosłych dzieci to mój dziadek od 5 lat daje swjemu 50 letniemu synowi 1500-2000 msc, bo wujek "biedny a dziadka na to stać Ich sprawa smile. Mój ex do dziś dostaje 2000 / msc od rodziców, bo mu brakuje a zarabia 8k ( netto) wink.
      Chciałabym mieć w przyszłości ten luksus pomagania dzieciakom big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka