Dodaj do ulubionych

przedłużenie gwarancji

03.08.11, 07:46
Mam zamiar kupić pralkę i wiadomo ,że gwarancja jest tylko na 2 lata. Sprzedawca proponuje jej przedłużenie do lat 5 ( oczywiście za dodatkową opłatą). I teraz mam dylemat, bo po ostatnich doniesienach na temat nieuczciwości producentów odnośnie klasy energetycznej sprzętu ( np A+ a jest zwykła) i moich doświadczeniach ( przedłużona gwarancja i zepsucie się zaraz po niej) to warto. Koszt takiej gwarancji to około 200zł.
Obserwuj wątek
    • emila.dudek Re: przedłużenie gwarancji 03.08.11, 08:02
      Ja się skusiłam na taką dodatkową gwarancję w sklepie RTV EURO AGD. Kupiłam u nich pralkę Indesit. Gwarancję przedłużyłam do 3 lat za kwotę 130zł. Oczywiście po 2 latach pralka się popsuła więc ja zadowolona, że mam gwarancję i biegnę do sklepu, a tu co? Sklep ręce rozkłada, że to nie ich sprawa, że mam się zgłosić do ubezpieczyciela, co mi pralkę ubezpieczył. No i się zaczęło. Szukanie serwisu, który ma podpisaną umowę z ubezpieczycielem i inne formalności.
      A najlepsze jest to, że sama mogłam sobie zapłacić doubezpieczenie, bo taki druczek jest dołączony do dokumentów i instrukcji pralki, też za 130 zł i mieć gwarancję na 5 lat bezpośrednio u producenta. Ale o tym żaden sprzedawca nie mówi, bo nie ma za to prowizji.
      Przed kupnem zadzwoń do producenta i dowiedź się czy mają takie dodatkowe ubezpieczenia.
      • grosikowa Re: przedłużenie gwarancji 03.08.11, 08:21
        Bardzo dziękuję za podpowiedż - sklep ten sam a o tym nie powiedzieli.
        • b-b1 Re: przedłużenie gwarancji 03.08.11, 10:16
          Też się nad tym zastanawiałam-ale jak dla mnie-nieopłacalne-nawet przedłużenie do 5 lat.
          Jak wada jest fabryczna-do dwóch lat wychodzi, jak zużycie materiału-i tak nie wyjdzie za szybko-a części nie są takie drogie.
          Uszczelka do zmywarki 128zł, pompa do pralki 120zł(z założeniem).
          Części można nabyć na allegro lub u swojego "naprawiacza".
          ...a czasami sklepy przeginają-jestem na etapie kupowania mikrofali(poprzednia umarła po 16 latach) za trochę ponad 500zł i doubezpieczenie kosztuje 190zł-za tę kwotę to mam następną mikrofalę.
    • askazbielan Re: przedłużenie gwarancji 03.08.11, 22:35
      Cześć,
      to nie jest żadne przedłużenie gwarancji, ale wykupienie ubezpieczenia.
      Nie opłaca się.

pozdrawiam, Asia

Dam Wam radę. Nie słuchajcie cudzych rad.
    • kitkat22 Re: przedłużenie gwarancji 03.08.11, 22:44
      nie ma to sensu mam gwarancję plus z media markt wykupioną dodatkowo 2 lata na pralkę teraz nie chcą mi jej naprawć na gwarancji bo twierdzą ze winna jestem ja i odsyłają od media marktu o producenta
    • brattby Re: przedłużenie gwarancji 07.08.11, 19:15
      Dodam do tego, co już napisane wyżej - warto kupować sprzęd AGD w... IKEA smile to są 'specjalne wersje' firmowych sprzętów sprzedawane pod marką IKEA. W zeszłym roku kupiłam zmywarkę do zabudowy właśnie u nich - zapłaciłam 1399 zł (Whirlpool albo Electrolux, już nie pamiętam). Dokładnie taka sama zmywarka, tylko w 'normalnej' wersji - nie dla IKEA - w Euro 1399 zł. Gdzie haczyk? Ta z Euro miała 2 lata gwarancji, ta z IKEA 5 lat. 90% sprzętów AGD z IKEA ma 5 lat gwarancji, ceny za ten sam sprzęt takie same jak w sklepie agd albo minimalnie wyższe - i tak się kalkuluje, jeśli bierze się pod uwagę opcję przedłużania gwarancji w takim Euro na przykład.
      • mirka_sm Re: przedłużenie gwarancji 08.08.11, 20:26
        a ja IKEA nie polecam. Kupilam w 2006 plyte grzewcza, ktora w 2010 mi pekla (nie mialam 5 lat gwarancji). Okazalo sie, ze nijak nie da sie tego naprawic, bo juz nie produkuja takiego sprzetu- i musialam kupic nowa plyte. Raczej nie kupie juz AGD w IKEA.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka