Dodaj do ulubionych

Koszty zakupu mieszkania z rynku pierwotnego

26.09.12, 10:55
Rozważam zakup większego mieszkania. Z racji tego, że mieszkań do generalnego remontu u nas mało, zastanawiam się nad nowym mieszkaniem od dewelopera.
Jakie są koszty?
Chodzi mi o wyszczególnienie ich.
Czy płace koszty notarialne jeśli nie ma KW (będzie dopiero zakładana)?
Obserwuj wątek
    • gryzikiszka Re: Koszty zakupu mieszkania z rynku pierwotnego 26.09.12, 16:28
      Głównym kosztem jest taksa notarialna i KW. Za wszystko płaci się razem u notariusza (to on powinien się zająć sprawami związanymi z KW). Te koszty trochę wzrastają, jeśli u notariusza zawiera się także umowę przedwstępną (można to zrobić bez kosztów, w formie zwykłej umowy cywilno-prawnej).
      Jeśli kupujesz nowe, to raczej nie z pośrednikiem (a więc i bez jego prowizji). Nie płaci się również PCC (2%), które trzeba pokryć przy używanym mieszkaniu.
      • kaka73 Re: Koszty zakupu mieszkania z rynku pierwotnego 26.09.12, 17:19
        Kupowałam już 2 mieszkania na rynku pierwotnym i z doświadczenia wiem, że developerzy mają swoich notariuszy, którzy mają naprawdę dobre ceny - za mieszkanie o wartości 300 tys zł to kwota 2 tys zł - tyle płaciłam , podatku od czynności cywilnoprawnych nie płacisz--.
        Ja nie kupiłabym mieszkania na rynku wtórnym - nowe mieszkanie to inna bajka.
        Jak chcesz coś wiedzieć jeszcze to pytaj.
        Karina i moje szczęściasmirkzymek,Igorek i Karolinka
        • gratess notariusz taniej 27.09.12, 09:31
          Potwierdzam, deweloperzy mają swoje zaprzyjaźnione kancelarie notarialne i nie warto szukać gdzie indziej. Ja pytałem o koszty w kancelarii polecanej przez dewelopera ale nie dodałem, że jestem od niego i wyliczono mi koszty o 20% wyższe niż faktycznie później zapłaciłem jako klient dewelopera.
          Rozważając zakup nowego mieszkania musisz mieć na względzie, że jego wykończenie kosztuje naprawdę dużo i większość prac trzeba wykonać od razu, bo nie da się mieszkać inaczej.
    • jagoda_pl Re: Koszty zakupu mieszkania z rynku pierwotnego 26.09.12, 18:30
      Jest "w trakcie" kupowania mieszkania na rynku pierwotnym (Warszawa).

Na razie zapłaciliśmy zadatek w wysokości 5% kosztu nieruchomości, który zostanie nam zwrócony. Jesteśmy świeżo po podpisaniu umowy kredytowej, teraz notariusz - deweloper ma nawet jakieś sensownego (konsultowaliśmy ceny "obcych" i wychodziło drożej).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka