Dodaj do ulubionych

KOCHANI -pomóżcie

16.10.12, 15:26
Witam.
Kupiłam na allegro od prywatnej osoby perfumy na licytacji.
Po otrzymaniu ich-zorientowałam sie, że to podróba.
Kosztowała 118 zł. Mniej niż orginał-ale dużo więcej niż podróba.
Sprzedający nie chce się zgodzić na zwrot towaru.
W opisie perfum nie jest napisane, że to orginał. Tak sprytnie opis jest zrobiony; nowe,zafoliowane, może umknąc to najważniejsze słowo.
Czy mam szanse na zwrot.
Zgłosić to do allegro,co proponujecie?
Negatywny komentarz to trochę mało.
Obserwuj wątek
    • semi-dolce Re: KOCHANI -pomóżcie 16.10.12, 15:40
      Masz prawo zwrócić towar zakupiony przez internet w ciągu 10 dni bez podawania przyczyny. Jeśli sprzedający nie chce się zgodzić zacznij spór na allegro.
      • beverly1985 Re: KOCHANI -pomóżcie 16.10.12, 15:45
        Jesli kupila na aukcji od osoby fizycznej to nie ma zwrotów.
    • beverly1985 Re: KOCHANI -pomóżcie 16.10.12, 15:44
      Nie masz szans. Możesz pisac do allegro, ale moja przygoda z biurem obsługi wygladala następująco

ja: sprzedawca mnie oszukał, bo ...
      allegro: prosze napisać maila ostrzegając o kontakcie z allegro i poczekac 7 dni
      ja: napisalam, odpisał od razu że nic go nie obchodzi,
      allegro: nie poczekala pani umówione 7 dni

mineło 7 dni

ja: sprzedawca wciąż nie chce mi wyslać towaru
      allegro: prosze poczekac kolejne 7 dni a nastepnie ostrzec zgłoszeniem do Biura Praw Konsumenta.

Czyli: żadnej checi ze strony allegro do zawieszenia konta/postraszenia, nawet nie chcieli sami mu nic napisać. Mnie akurat sprzedawca oszukal w ten sposób, ze zamówiłam 3 sztuki produktu. Produkt był bardzo mały, mozna było wrzucić w kopertę. Uznałam, ze wysle mi je razem- otóz nie, za "pakowanie" kazdego elementu mialam zapłacic 13 zł. Ewidentnie sprzedawca oszczędzał na opłatach z allegro- wystawiał towar za minimalna cenę, po czym brał bardzo wysoki koszt przesyłki. Stąd wydawało mi się, ze w ich interesie będzie, aby zablokować sprzedawcę, ale nie...
      • araceli Re: KOCHANI -pomóżcie 16.10.12, 15:50
        beverly1985 napisała:
        > Mnie akurat sprzedawca oszukal w ten sposób, ze zamówiłam 3 sztuki produktu.
        > Produkt był bardzo mały, mozna było wrzucić w kopertę.
        > Uznałam, ze wysle mi je razem- otóz nie, za "pakowanie" kazdego elementu
        > mialam zapłacic 13 zł.

Jeżeli w opisie aukcji (wysyłka) było tak opisane to nie jest to oszustwo.
        • jamesonwhiskey Re: KOCHANI -pomóżcie 16.10.12, 16:30

> Jeżeli w opisie aukcji (wysyłka) było tak opisane to nie jest to oszustwo.

nawet jesli bylo napisane to jest to oszustwo
          • araceli Re: KOCHANI -pomóżcie 16.10.12, 16:55
            jamesonwhiskey napisał:
            > nawet jesli bylo napisane to jest to oszustwo

Nie jest. Jest za to swoboda zawierania umów. Jak się nie podoba to się korzysta z innej aukcji. Nie ma monopolu, nikt nie zmusza do kupowania u sprzedawcy X.
            • beverly1985 Re: KOCHANI -pomóżcie 17.10.12, 14:11
              Tak, wiem, ze to było troche "na pograniczu" oszutswa- ale w takiej samej sytuacji jest autorka wątku. W aukcji nie bylo napisane, ze perfumy są oryginalne tylko "nowe".
    • araceli Re: KOCHANI -pomóżcie 16.10.12, 15:59
      Postrasz sprzedawcę, że zgłosisz do dystrybutora perfum fakt, że rozprowadza podrabiane produkty (dystrybutorzy powinni potraktować do poważnie). Jak to nic nie da - zgłoś.

Przeczytaj też o Programie Ochrony Kupujących:
      uslugi.allegro.pl/pok/
    • madziulka1982 Re: KOCHANI -pomóżcie 16.10.12, 18:58
      jesli sprzedawca nie jest firmą to raczej nie przyjmie zwrotu, mozesz sprobowac otworzyc spor ale jesli sprzedawca sam sie nie przestraszy i zgodzi na zwrot to allegr niewiele Ci pomoze. Ja bym nastraszyla sprzedawce ze z tą podrobka pojdziesz na policje, podrobek sprzedawac nie wolno. Poczytaj o tym gdzies w necie najlepiej znajdz jakis paragraf itd.
    • stokrocia79 Re: KOCHANI -pomóżcie 16.10.12, 19:18
      Ja też zakupiłam w wakacje podróbkę ale sprzedający ją przyjął straciłam tylko na przesyłce. I duuuużo nerwów. Kupiłam perfumy mężowi na rocznice ślubu on je otwiera, a tam totalna podróba, flakon i jego wykonanie straszyło na kilometr.
      Spory na Allegro to śmiech na sali, mam wrażenie jakbym rozmawiała z automatem. Oni nie rozwiązują takich problemów, olewają to. Nawet jak postraszysz negatywem to na nic się zda. Ty wystawisz on Ci wystawi. Tacy są niektórzy ludzie. JA negatywnych komentarzy się nie boję, mam świadomość, że pisząc prawdę ostrzegę innych kupujących.
      • nvv Re: KOCHANI -pomóżcie 16.10.12, 23:29
        > Ty wystawisz on Ci wystawi. Tacy są niektórzy ludzie. JA
        > negatywnych komentarzy się nie boję, mam świadomość, że pisząc prawdę ostrzegę
        > innych kupujących.

Tylko jak ktoś wystawia często aukcje, to negatywne komentarze psują mu konto, tzn. w efekcie potem zaniżają sprzedaż, powodują że mniej pieniędzy uzyskamy z naszych sprzedaży. Czyli dostajemy po kieszeni za to, że innych ostrzegliśmy.
        Jakimś rozwiązaniem jest mieć 2 osobne konta Allegro: jedno do zakupów (i tutaj nie cackamy się z wystawieniem negatywów jeśli sprzedający zasłużył), a osobne konto do sprzedaży (i tutaj mamy krystaliczne czyste, o ile dbamy o kupujących).

Poza tym uważam, że dużo lepszą oceną w przypadku mniejszych "przewinień" są oceny gwiazdkowe (tutaj sprzedający nie wie jaką ocenę dostał od kogo i nie ma możliwości się zrewanżować za taką ocenę).
        • nvv Re: KOCHANI -pomóżcie 16.10.12, 23:34
          Swoją drogą, kiedyś w minutę po wystawieniu aukcji ktoś kupił mój przedmiot. Byłem zaskoczony (najpewniej miał w RSS i polował na okazje, a ja wystawiłem za niską cenę). Ale prawdziwego szoku dostałem jak zobaczyłem nicka (miał jakiegoś pokręconego) i jego oceny na Allegro
    • naomi19 Re: KOCHANI -pomóżcie 16.10.12, 21:42
      Na allegro jest zakaz handlowania podróbkami, jak również jest to niezgodne z prawem. Postraszyłabym policją, a w razie dalszego olewania rzeczywiście zgłosiłabym to na policję. Tacy ludzie robią na tego typu oszustwach mega pieniądze.
      • carmela_soprano Re: KOCHANI -pomóżcie 17.10.12, 00:38
        Allegro 1) nie ma jak udowodnić podróbkarzowi (bo jak?) że towar faktycznie jest lewy; 2) kosi na tym zbyt dużą kasę, by starać się rzeczywiście takich kolesi prześladować. Nie od tego są.

Co pomaga? Zgłoszenie typa do US/UKS (dostałaś fakturę czy rachunek? jeśli sprzedaje lewiznę, mało prawdopodobne, by rzetelnie płacił podatki) oraz do urzędu celnego (który zajmuje się podróbami). No i do firmy, która na podróbach traci. Nic nie stracisz (prócz kartki papieru i znaczka) przygotowując też zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa oszustwa (na kradzież zbyt mała wartość) do prokuratury. Prokuratura raczej sprawę oleje, ale... po sporządzeniu tych wszystkich pism warto je zeskanować i wysłać mailem do oszusta informując, że jak nie zobaczysz kasy na koncie do jutra do 12:00, idziesz z nimi do stosownych urzędów. Za pięć dwunasta - że już wkładasz buty i ostatnia szansa. Gość może uznać, że gra niewarta świeczki (celnicy w razie wpadki konfiskują i niszczą towar, co jest bolesne) i zwrócić Ci kasę.

A potem negatyw. Nie bluzgać, rzeczowo i krótko wyłuszczyć sprawę, podać w komentarzu miejsce, gdzie sprawa opisana jest szerzej (np na stronie) - nie podawaj w linku, tylko po tym, jak sprawę opiszesz, napisz np "wpisz w google [ciąg znaków, po którym stronę znajdziesz]"
        • b-b1 Re: KOCHANI -pomóżcie 17.10.12, 07:12
          Zgłoś na Allegro naruszenie zasad i w wiadomości napisz, że sprzedaje podróbki. Konto mu zawieszą, bo za mniejsze przewinienia zawieszają. Tyle możesz zrobić.
          • urokijesieni Re: KOCHANI -pomóżcie 17.10.12, 10:58
            też zostałam oszukana. Kupiłam od firmy etui na okulary pokrowiec futerał Puma od firmy. Na zdjęciach produkt super. To co dostała zobaczcie na zdjęciach w mojej galerii. Produkt wybrakowany Z DZIURAMI. Odesłałam w ramach reklamacji i napisałam do sprzedającego. Odpowiedź natychmiastowa ( jeszcze przed otrzymaniem z powrotem towaru), że reklamacji nie uwzględni. Dziś przyszły pieniądze za sam produkt ( cena produktu 5,99 zł, przesyłka 7 zł) z adnotacją , że "zwrot zgodnie z regulaminem " !!!!

Nie dziwię się, że po takim czymś przechodzi ludziom ochota na zakupy internetowe.
            • urokijesieni Re: KOCHANI -pomóżcie 17.10.12, 11:19
              fotoforum.gazeta.pl/5,2,urokijesieni.html
              • szapocznikov Re: KOCHANI -pomóżcie 17.10.12, 13:59
                Z miesiąc temu miałam identyczną sytuację-
                zakupiłam perfumy "oryginalne, zafoliowane".
                Specjalnie jeszcze przed zakupem wysłałam mejla z zapytaniem,
                czy są oryginalne, czy pod spodem mają naklejkę z numerem serii itp. i dostałam odpowiedź, że tak, że pochodzą z wyprzedaży z UK.
                Dostałam oczywiście podróby z naklejką i numerem wink, ale zapach będący nędzną imitacją,
                akurat co do tego nie miałam wątpliwości, bo były to moje ulubione perfumy i w domu miałam jeszcze 2 flakony takich samych perfum, mogłam porównać, zresztą znam je dobrze.

Napisałam do sprzedającego mejla w tonie nie znoszącym sprzeciwu, że odsyłam mu te "perfumy" i czekam na zwrot kasy, a jeśli nie to zgłaszam sprawę do allegro oraz na policję,
                bo tak się dobrze składa, ze bliska mi osoba pracuje w policji i akurat ma dość czasu by zająć się taką drobną sprawą wink

U mnie poskutkowało, otrzymałam zwrot pieniędzy wraz z kosztami przesyłki w obie strony- 120 zł i mejla z przeprosinami, że sprzedający nie wiedział, że sprzedał już dużo i nikt się nie skarżył, że ja pierwsza jestem niezadowolona. W sumie jak kupowałam miał tylko kilka pozytywnych komentarzy, ale widzę, że dalej wystawia perfumy po jednej, po dwie sztuki i co najlepsze- wszystkie komentarze ma pozytywne!

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka