birkin-bag 04.08.13, 21:55 tak mnie natchnęło a propos wątku drosetki. jaki jest wg Was idealny metraż mieszkania dla rodziny 2+2 plus pies i założeniu, że jedna z osób pracuje w domu [potrzebny komputer i trochę miejsca na szpargały]? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
intuicja77 Re: idealny metraż 04.08.13, 22:23 sypialnia rodziców 12-15 metrów gardroba 4 metry dwa pokoje dzieci 2 x 15 metrów gabinet 15 metrów pokój dzienny 30 metrów kuchnia 12 metrów spiżarnia 2 metry łazienka 8 metrów wc 3 metry korytarze , komunikacja 10 metrów wersja de lux pokój gościnny 12 metrów hmm.... około 140 ? ))) Odpowiedz Link
mimmika Re: idealny metraż 04.08.13, 22:54 No to rzeczywiście wersja de lux, patrząc na średni poziom, to za pewne coś między 60 a 75 m. Odpowiedz Link
anten_ka Re: idealny metraż 07.08.13, 11:46 intuicja77 napisała: > sypialnia rodziców 12-15 metrów > gardroba 4 metry > dwa pokoje dzieci 2 x 15 metrów > gabinet 15 metrów > pokój dzienny 30 metrów > kuchnia 12 metrów > spiżarnia 2 metry > łazienka 8 metrów > wc 3 metry > korytarze , komunikacja 10 metrów > wersja de lux pokój gościnny 12 metrów > > hmm.... około 140 ? ))) > Jeżeli to metraż mieszkania to oki. Jeżeli to jest dom to zapomniałaś dodać pomieszczenie gospodarcze na piec, pralnie, pomieszczenie do składowania narzędzi, rowerów, nart, sanek czyli jakieś 10-15 m2 Przydałby się garaż na 2 auta ale wystarczy wiata. Tak 160m2 powierzchni użytkowej jest oki na rodziny 2+2 Odpowiedz Link
volta2 Re: idealny metraż 07.08.13, 11:57 zakładasz że mieszkający w bloku nie mają sanek, nart, narzędzi czy miejsc garażowych - czasem dwóch? tak licząc to mi powierzchnia mieszkania się całkiem miło powiększa jak sobie dodam do metrażu miejsce na auto Odpowiedz Link
nostress.ka21 Re: idealny metraż 05.08.13, 02:05 Mój partner ostatnio wyliczył, że dla nas potrzeba około 80 metrów. Uwzględnił: salon z aneksem kuchennym, sypialnię, pokój dziecka, łazienkę i gabinet/gościnny. Czyli to byłoby mniej więcej: 30+15+15+8+12. Podobno minimum to 60, maksimum nie zostało określone. Ja bym do optimum dodała kilka metrów w wersji bogatej (2 dzieci). Odpowiedz Link
karolinek Re: idealny metraż 05.08.13, 07:19 Metraż metrażem, ale ważna jest też funkcjonalność. Znam kompletnie niefunkcjonalne 100 metrowe trzypokojowe mieszkanie i superfunkcjonalne 63 metrowe z taką samą ilością pomieszczeń. Mi by wystarczyło ok 74-78 metrów: ok 22-25 metrowy salon, 2 sypialnie po 10-11 metrów, osobna ok 8 metrowa kuchnia 2 lazienki (5 i 3metry) i 2-3 metrowa garderoba, a reszta na przedpokój. Odpowiedz Link
guderianka Re: idealny metraż 05.08.13, 07:44 idealny jest ten, który mamy-czyli ciesz się z tego co masz, czyli lepszy wróbel w garści niż... My mamy 64m2-na 5 osób- by było idealnie przydałyby się jeszcze dwa pokoje czyli jakieś 85m2 Odpowiedz Link
babcia.stefa Re: idealny metraż 05.08.13, 07:52 Mamy 164 m2 dla dwóch osób, z których jedna pracuje w domu, w wersji deluxe, czyli z pokojem gościnnym. Czyli należałoby dorzucić do tego 1-2 pokoje po jakieś 12 m2. Odpowiedz Link
marika012 Re: idealny metraż 05.08.13, 09:33 U nas 2+2 150 metrów. salon z jadalnią 45 m 3 sypialnie 14m 18m 19 m 2 łazienki garderoba nasza garderoba córki (syn ma w swoim pokoju szafę bo ma większy pokój niż córka) pralnia i pokój biurowy męża w jednym przedzielonym pomieszczeniu Metraż idealny aczkolwiek przydałby się pokój gościnny ale że byłby używany tylko kilka razy w roku to jakoś bez niego przeżyjemy Odpowiedz Link
birkin-bag Re: idealny metraż 05.08.13, 09:41 150 metrów? 164 dla dwóch osób? to są mieszkania? serio? Odpowiedz Link
marika012 Re: idealny metraż 05.08.13, 09:44 Nie mieszkanie w bloku, dom ale też do mieszkania Odpowiedz Link
zuzanna56 Re: idealny metraż 05.08.13, 10:11 Kiedyś mieszkaliśmy w mieszkaniu 3 pokojowym, które miało 65m2. Miało sensowny rozkład, miejsce na szafy, osobno wc. Było nam ciasno. Nikt z nas nie pracuje w domu, ale miejsca zaczynało brakować. Teraz mamy 130m2 i dla 4 osób jest idealnie. Odpowiedz Link
babcia.stefa Re: idealny metraż 05.08.13, 10:08 Dom oczywiście, ale takie mieszkania też istnieją. Nasz pan od wykończeniówki takie właśnie wykańcza - deweloperzy robią już cuda, żeby nie obniżać ceny metra (wykończenie gratis, miejsce postojowe gratis) - tu akurat dorzucono kawalerkę za pół ceny. Z połączenia powstało coś o przeidiotycznym rozkładzie, ale metraż ma imponujący. Odpowiedz Link
butch_cassidy Re: idealny metraż 05.08.13, 11:54 U nas jest 90 (salon, kuchnia otwarta, 3 pokoje, - sypialnia, dziecka, gabinet - łazienka, schowek) na 2+1+pies (i dodatkowo strych jako graciarnia - ok 25m). Jakby miała być jeszcze jedna osoba, to i jeszcze jeden pokój, czyli wyszłoby w granicach 110. Odpowiedz Link
mama_dorota Re: idealny metraż 05.08.13, 12:14 butch_cassidy napisał(a): > U nas jest 90 (salon, kuchnia otwarta, 3 pokoje, - sypialnia, dziecka, gabinet > - łazienka, schowek) na 2+1+pies (i dodatkowo strych jako graciarnia - ok 25m). > Jakby miała być jeszcze jedna osoba, to i jeszcze jeden pokój, czyli wyszłoby > w granicach 110. My uznaliśmy, że na naszą rodzinę 2+2, z tym, że sporo narzędzi męża związanych z pracą optimum to 110-140 m2. Optimum jeśli chodzi o powierzchnię, żeby ona służyła nam, a nie my jej. W tym metrażu zawarty jest także pokoik gościnny. Sypialnie na poddaszu, po podłodze ok. 20 m2, oficjalnie 15 m2, ale zdecydowaliśmy, że dzieci wewnątrz pokoi będą miały garderoby ok. 2-3 m2, częściowo w skosach. Szukając projektu domu, a swego czasu przeglądając mieszkania odrzucałam te, które charakteryzowały się przestrzennymi przedpokojami, bo to dla mnie zazwyczaj strata miejsca, gdy się na pieniądzach nie śpi. Zamiast dużej łazienki wolałam mniejszą, a za to oddzielną pralnio-suszarnię. Wolę też garderobę przy mniejszym pokoju, w której można schować nie tylko ubrania, ale też inne potrzebne przedmioty, niż duży pokój obstawiony dużą ilością mebli do magazynowania. Mniejszą, ale nie za małą kuchnię i obok spiżarnię, niż dużą kuchnię, w której potem nogi bolą od dreptania. - inteligentny-projekt.pl Odpowiedz Link
mama_dorota Re: idealny metraż 05.08.13, 13:32 Myślę, że jeśli nie dom, a mieszkanie, to takie 80-90m2 byłoby dla nas dobre, bo do już posiadanych przez nas 2 pokoi (45 m2) brakuje nam jeszcze 2 sypialni i jednej łazienki, aby było faktycznie wygodnie. Odpowiedz Link
birkin-bag Re: idealny metraż 05.08.13, 12:07 w takim razie podkreślę jeszcze raz: chodzi o idealny metraż mieszkania Odpowiedz Link
krolmacius11 Re: idealny metraż 05.08.13, 13:08 No przecież ludzie Ci piszą, że najlepiej 90-150m. Są takie mieszkania blokowe przecież taż, nie tylko domy. Oczywiście można i mniejsze i da się radę żyć. Ja swojego czasu przez chwilę mieszkałam 2+2 na 30 metrach. Odpowiedz Link
marika012 Re: idealny metraż 05.08.13, 13:26 Jako dziecko mieszkałam na 60m z rodzicami i bratem, 3 pokoje. Miałam własny pokój 9 m, brat 11m, duży pokój 16m, kuchnia, łazienka. Było ok, nie czułam że ciasno. Teraz mieszkam na 150m i jak pojadę na weekend do mamy to się meczę strasznie w tym mieszkaniu. Męczy mnie siedzenie w tym dużym z nazwy pokoju, przeciskanie się korytazykiem do kuchni. Cóż punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, nie ma idealnego metrażu. Odpowiedz Link
zuzanna56 Re: idealny metraż 05.08.13, 13:31 W bloku byłoby to samo. Najlepiej salon, 3 małe sypialnie, pokój do pracy. 110-130 m2 Odpowiedz Link
afroddytta Re: idealny metraż 07.08.13, 13:36 Dokładanie, ja też jako dziecko (właściwie do ukończenia studiów) mieszkałam z rodzicami i siostrą na 55 mkw, a mieliśmy dużą kuchnię z dużym stołem itd. więc 2 pokoje odpowiednio mniejsze i było ok, do głowy by mi nie przyszło marzyć o kilkudziesięciu mkw więcej. Teraz mieszkamy w domu, dzieci 4, przestrzeni dużo (ze sporej części nie korzystamy jeszcze na co dzień), jak dzieci podrosną to pewnie każde dostanie swój pokój, póki co są małe i nie ma takich potrzeb. Ale jak już z trójką jesteśmy u moich rodziców to się zastanawiam jak ja tu z siostrą mieszkałam. A tak naprawdę to najciężej się przestawić na jedną łazienkę, jak jesteśmy właśnie u dziadków czy znajomych itd. Odpowiedz Link
spirit1982 Re: idealny metraż 05.08.13, 14:48 Mi się wydaje, że wszystko zależy od rozkładu pomieszczeń. My teraz mamy 70 metrów, gdzie pierwotnie były 2 pokoje. Z dużej kuchni wydzieliliśmy małą sypialnię. Najlepiej jak każdy ma kąt dla siebie, czyli w waszym przypadku salon, sypialnia, 2 pokoje dla dzieci plus gabinet do pracy. Odpowiedz Link
raczek47 Re: idealny metraż 05.08.13, 15:34 my mamy 65 m na 2+2 +kot, przy czym jedna z osób ma właśnie "biuro" w domu i jest nam przyciasno, jeden pokój by się jeszcze przydał, tak ok 80 m byłoby ok. Odpowiedz Link
an.16 Re: idealny metraż 07.08.13, 10:47 U nas też 2+ 2 i jedna osoba pracujaca głównie w domu. Mamy 145 m2 i jest to chyba metraż idealny: salon 30 m, kuchnia, pokój do pracy i toaleta na dole, 3 sypialnie, 2 łazienki, pralnia na górze. Spokojnie mogłoby być jeszcze 10 m mniej. Nie znoszę niepotrzebnych przestrzeni, które najpierw trzeba wykończyć, a potem ogrzewać i sprzątać. Odpowiedz Link
gk102 Re: idealny metraż 07.08.13, 12:49 My spełniamy wszystkie twoje warunki i mamy 160m2 (3 sypialnie, salon, kuchnia, 2 łazienki, gabinet, holl) - uważam to za idealne rozwiązanie - więcej nie chcę, bo byłoby więcej sprzątania. Odpowiedz Link
babeth Re: idealny metraż 07.08.13, 13:31 Mieszkanie dla rodziny 2+2 i pies w tym 1 rodzic pracuje w domu: 5 pokoi + kuchnia i łazienka. 2 pokoje dziecięce, sypialnia dla rodziców, biuro domowe, salon. Metrażu nie podaję bo zależy od zamożności portfela. Odpowiedz Link
mojemieszkanie24 Re: idealny metraż 08.08.13, 09:35 Sypialnia- 10 metrów Pokój dzieci- 2x10 metrów = 20 metrów Pokój pracy- 10 metrów Pokój z aneksem kuchennym- 25 metrów Łazienka- 8 metrów Wc- 3 metry Korytarze: 10 metrów Suma: 86 metrów. Moim zdaniem nie ma sensu kupować większego mieszkania. Większe pokoje… po co ? Sama mieszkałam w wielkim domu. Mój pokój miał ponad 30 metrów i sprzątanie w nim to był udręka….. Dzieci powinny mieć swoje pokoje, wy sypialnie i pokój do pracy. Osobna kuchnia to tez moim zdaniem przeżytek- wystarczy dobry okap kuchenny i nic nie będzie śmierdziało w mieszkaniu. Pies... no ja uważam, że blok to nie jest miejsce dla psa no ale skoro już masz... Odpowiedz Link
birkin-bag Re: idealny metraż 08.08.13, 11:03 Johana, jedno dziecko niespełna rok, drugie dopiero w planach Przyznaję, że trochę zdziwiły mnie odpowiedzi, zwłaszcza, że to forum oszczędzanie. Od dłuższego czasu szukamy mieszkania 80-100 metrów i zaczęłam się zastanawiać, czy to nie za dużo. A tu się okazuje, że za mało Odpowiedz Link
johana75 Re: idealny metraż 08.08.13, 15:00 Ja tobie powiem że dobrze myslisz z tymi 80-100m2 to nie jest za mało, ale w sam raz. W każdym razie potrzebujesz 3 sypialni, salonu, kuchni i łazienki (ja bym nie chciała dwóch łazienek przy dwójce dzieci, ewentualnie łazienke i osobne WC) no i mały gabinet wystarczy 6m2. Czyli policzmy takie minimum m2 Salon 25 m2 kuchnia z jadalnią 15m2 ewentualnie salon z aneksem ok. 30-35 m2 (wersja oszczędniejsza) sypialnia 12m2 2x pokoje dzieci po min 10 m2 (dla małych dzieci do 10 lat jest ok, dla nastolatka troche mało) łazienka 5m2 wc 2 m2 przedpokój 8 m2 garderoba 5m2 Wychodzi 87m2 w wersji z osobna kuchnią będzie o ok 10 m2 wiecej. To jest fajny rozkład, a nie zawsze funkcjonalnośc duzych mieszkań jest taka. Czasami, korytarz jest wiekszy od najmniejszego pokoju a najmniejszy pokój ma 5m2 ( na garderobe w sam raz). oscylując w granicach 90-100m2 nie popełnisz błedu- zwróć uwagę na poszczególne pomieszczenia.Czy 2 dziecko jest na 100% w planach? Dla naszej rodziny 2+1 mamy w tej chwili 47 m2 zdecydowanie za mało, dlatego kupujemy wieksze mieszkanie 84m2. Patrzyłam aby rozkład pomieszczeń był funkcjonalny i dlugo szukłam, bo nawet takie mieszkania czasami byly beznadziejne z 3 pokojami przy czym najmniejszy mial 6m2!!! Zupełnie nam nie pasowało. Znalazłam mieszkanie z 3 pokojami 29 m2( sypialnia z garderobą) salon 22m2, p. dziecięcy 16m2 (dla nastolatka ), mały korytarz łazienka tez nie za duża ale ok, bo z oknem, kuchnia też w miarę.Więc jestem po umowie przedwstępnej. Na dodatek złego 2 dni temu znalazłam, przez przypadek! mieszkanie 95 m2 idealne, ale wydaje mi sie za duże, boje sie kosztów ogrzewania, czynsz jest prawie 2x droższy ( bo kamienica po remoncie), za to balkon wielki i mam problem co zrobić Odpowiedz Link
solejrolia Re: idealny metraż 08.08.13, 10:31 110-130 m2 mam w tych granicach, i niestety mieszkanie jest nie dokońca ustawne, dlatego np. nie ma osobnej garderoby i szafa z ciuchami stoi w biurze. biuro to też ewentualny pokoik, gdzie mogę kogoś połozyć spać. a jak więcej ludzi to juz tylko podłoga (na szczęście mamy materace, chwila moment i już są dodatkowe miejsca do przenocowania gości) Odpowiedz Link