Dodaj do ulubionych

Wakacje 2014...

19.09.13, 20:43
Jak w temacie
proszę o rady:

- kiedy rezerwować (płacić za) wakacje all inclusive na przyszły sezon ?
- korzystacie z biur podróży tylko polskich czy np. niemieckich też odpowiedników ? ( ponoć taniej)
- jest jakiś sezon wyprzedaży by okazyjnie kupić tygodniową wycieczkę np. w kwietniu ?
- czy korzystacie z zakupów grupowych typu groupon ?

dotychczas podróżowalismy autem dlatego pytam smile
Obserwuj wątek
    • zuzanna56 Re: Wakacje 2014... 20.09.13, 09:39
      Wyjeżdżałam na all inclusive 4 razy, reszta wyjazdów samochodem. Jeździmy w lipcu. U nas przy rodzinie 4 osobowej i większych dzieciach miało sens kupowanie w styczniu / lutym czyli opcja first minute. Były naprawdę duże różnice. Ale lato 2014 planuję inne. Znowu objazd samochodem i rezerwacja przez www.booking.com.
    • zembiczek Re: Wakacje 2014... 20.09.13, 17:01
      > - kiedy rezerwować (płacić za) wakacje all inclusive na przyszły sezon ?
      Rezerwuję zazwyczaj w listopadzie, kilka dni po ukazaniu się oferty. Jeszcze nigdy się nie wtopiłam, zawsze zaoszczędzę od 1000 do nawet 12000 ( miałam taką ofertę z GTI i hotel był dużo wart)
      Na resztę pytań ci nie odpowiem, bo nie korzystam. Z all korzystałam dopiero 4 razy i nie jest to moja ulubiona forma, ale było dużo taniej niż wczasy na własną rękę. Poza tym dziecko było zadowolone.
      • przemasboss Re: Wakacje 2014... 29.10.13, 20:50
        Itaka otwiera oczy na świat www.youtube.com/watch?v=DKpPaFdM3sI Mi się bardzo spodobał ten spot. Jeśli chodzi o oszczędność to tak jak ktoś pisał wyżej warto już teraz o pomyśleć o zarezerwowaniu czegoś na lato 2014 bo można zrobić to taniej a gwarancję bez kosztowej zmiany rezerwacji się ma więc nic się nie tracismile
        • czarny.chochlik Re: Wakacje 2014... 30.10.13, 00:03
          Ja się na urlop zimowy na kraj zdecydować nie mogę a Wy mi już o wakacjach 2014 !! Heh.
          • przemasboss Re: Wakacje 2014... 30.10.13, 21:32
            Jakie kraje bierzesz pod uwagę? Ja na narty się nie wybieram ale znajomi byli w Turcji w lutym tego roku w Erzurum i po Nowym Roku znów tam lecą. Zachęcali mnie bym poleciał z nimi ale to nie moje klimatysmile
            • czarny.chochlik Re: Wakacje 2014... 30.10.13, 23:09
              U mnie połówka jest nakręcona na narty. Pod uwagę standardowo Austria, Włochy, Francja. O Turcji i nartach tam nic mi nie wiadomo było, aż do tej pory...
        • marches Re: Wakacje 2014... 06.03.14, 15:22
          Ja tylko Chorwacja w tym roku, a może jak sie uda to Ibiza.
      • elzbieta9022 Re: Wakacje 2014... 25.03.14, 21:52
        Dla nieco młodszych proponuję rejestrację na www.rekomenduj.to bo właśnie kręcą wakacyjną akcję z atas i będą rabaty na wyjazdy nie tylko dla siebie ale i dla znajomych, moim zdaniem totalnie warto próbować, bo to mogą okazać się wakacje życia!
        • elzbieta9022 Re: Wakacje 2014... 31.03.14, 21:10
          O tu więcej informacji znajdziecie na temat o którym Wam pisałam: atas.rekomenduj.to/przewodnik/znizka-atas.pdf
          Moim zdaniem warto skorzystać, bo takie okazje nie zdarzają się często smile. Przyjemne z pożytecznym można łączyć na wielu płaszczyznach życia wink
    • beverly1985 Re: Wakacje 2014... 20.09.13, 21:13
      Jesli korzytam z biur podróży to sa to małe biura organizujace kameralne wyprawy- rowerowe, trekkingowe, narciarskie, w dalekie kraje. Takich wycieczek nie można kupić na rok przed. Jak sie uda na 2 miesiace przed wyjazdem to jest dobrze, zazwyczaj musi sie zebrac grupa 6 osób i sie czeka az sie zbierze grupa albo biuro odwoła ofertę.
      • paniusia.aniusia Re: Wakacje 2014... 21.09.13, 06:40
        Na grouponie nigdy nie kupuję. Wykupuję urlop ok. 2 m-cy przed wyjazdem - wcześniej nawet o nim nie myślę.
        Jeżdżę zawsze z tym samym polskim biurem podróży (duże).
        • arnie31 Re: Wakacje 2014... 10.10.13, 10:52
          Wyjeżdżam 2 razy do roku na dalsze wyjazdy i z 2 razy na jakieś 3 dni nad morze.
          W tym roku byłem w Portugalii w czerwcu na ponad tydzień i teraz jadę do Indonezji na 3 tygoodnie(Bali,Jawa,Wyspy Gili).
          W tamtym roku Izrael i Peru i Boliwia.
          Wszystko robię we własnym zakresie,co miesiąc odkładam na podróże.
          Pozd
    • b-b1 Re: Wakacje 2014... 21.09.13, 08:53
      Korzystam z TUI, albo z Neckermana-rezerwuję kilka dni przed końcem promocji(w zależności-czasami do 31 stycznia, czasami do końca lutego)-oszczędność z firsta to zawsze okolice 2 tyś, nie spotkałam się z sezonem wyprzedaży, nie kupuję w grouponie.
    • lilyrush Re: Wakacje 2014... 21.09.13, 10:13
      nie mam luksusu zaplanowania sobie urlopu pol roku przed...
      teraz w listopadzie jade dopiero na urlop 2013
      poza tym lato spedzam w PL- pogoda jest do wytrzymania, w ciepłe musze uciec jak tu jest paskudnie. Optimum to listopad i luty. W 2014 moze uda sie na tydzień w ferie szkolne z synem do jakiegoś aqua parku- on sie wyszaleje, ja naładuje baterie słoneczne. Niestety urodziłam sie w złym klimacie
      • b-b1 Re: Wakacje 2014... 21.09.13, 11:03
        lilyrush napisała:

> nie mam luksusu zaplanowania sobie urlopu pol roku przed...

Punkt widzenia jak zwykle zależy od punktu siedzeniabig_grin
        Sporo bym dała aby mieć luksus planowania wyjazdu na tydzień przed. Znalazłabym jakiegoś taniego lasta i w drogę...a tak mnóstwo czynników trzeba zaplanować aby móc wyjechać i dodatkowo modlić się tych kilka miesięcy, aby cała misternie ułożona układanka się nie rozpadła-dość stresujący ten luksus dla nas.
        • giaros Re: Wakacje 2014... 23.09.13, 10:25
          b-b1 napisała:

> lilyrush napisała:
          >
          > > nie mam luksusu zaplanowania sobie urlopu pol roku przed...
          >
          > Punkt widzenia jak zwykle zależy od punktu siedzeniabig_grin
          > Sporo bym dała aby mieć luksus planowania wyjazdu na tydzień przed. Znalazłabym
          > jakiegoś taniego lasta i w drogę...a tak mnóstwo czynników trzeba zaplanować a
          > by móc wyjechać i dodatkowo modlić się tych kilka miesięcy, aby cała misternie
          > ułożona układanka się nie rozpadła-dość stresujący ten luksus dla nas.

Ja mam dokładnie tak samosmile I czasami, jak widzę lasty to żal okrutny, że nie można ot tak wrzucić parę szmatek do walizki i polecieć się wygrzaćsmile
    • bazia8 Re: Wakacje 2014... 21.09.13, 14:34
      jako bezdzietni nie korzystaliśmy z biur podróży, zawsze sami rezerwowaliśmy pensjonaty, kwatery etc. i były to zazwyczaj objazdówki (Chorwacja- Słowenia - Węgry; Czechy-Niemcy, Węgry-Słowacja) po kilka dni w jednym miejscu. Z dzieckiem sprawa jest jasna -jeździmy tm, gdzie jest w miarę dobra pogoda, atrakcje i woda (od razu mówię, że takie warunki doskonale spełnia Słowacja i Węgry - konie, jaskinie, parki linowe, kolejki i źródła termalne. W przyszłym roku będzie już pewnie więcej zwiedzania, ośmiolatka powinna być już nieco bardziej zainteresowana poznawaniem innych kultur.
      Jeśli mamy dobre prognozy finansowe to rezerwujemy wakacje z BP już w grudniu. Na razie korzystaliśmy trzykrotnie z Neckermanna, były to imprezy z własnym dojazdem (czyli hotel+ wyżywienie) i jak dotąd nie zawiedliśmy się. Oprócz tego jeździmy w polskie lub słowackie góry na wyjazdy weekendowe - rezerwacja zawsze tuż przed wyjazdem.
    • volta2 Re: Wakacje 2014... 21.09.13, 15:29
      Wy tak na powaznie o tych wakacjach?

Ja kupilam miesiac temu bilety lotnicze na narty i sie zastanawiam czy to nie za wczesnie, a gdzie tam o lecie juz myslec?

No dobra, przyznaje ze nad kierunkiem letnim powoli sie zastanawiam, ale na razie nad mapami narciarskimi slecze.
      • zuzanna56 Re: Wakacje 2014... 21.09.13, 20:51
        Ja na poważnie smile ale rezerwować będę może w styczniu albo później, na razie rozważam.
      • trypel Re: Wakacje 2014... 22.09.13, 10:51
        akurat nie na all bo nas już to nie kręci ale jak najbardziej już musimy sie za to zabierać.
        Wyjezdzamy w 3-4 rodziny. W sumie około 12 -16 osob.

Zgrac to wszystko terminowo, znaleźc odpowiedni dom (niestety 6 msc wczesniej te fajniejsze są już dawno wynajęte) no i najwazniejsze ustalić demokratycznie (dzieci nie mają praw wyborczych) miejsce do którego zdążamy to nie jest mozliwe 2-3 msc przed smile

poza tym jak m mówił Puchatek - w jedzeniu miodu najfajniejsza jest ta chwila przed zjedzeniem miodu smile (cytuje dośc swobodnie) wiec planowanie wakacji to najlepsza frajda.
        • volta2 Re: Wakacje 2014... 22.09.13, 10:56
          No wlasnie ta chwila jest najfajniejsza, ale zeby ja przedluzac do roku?

Zgranie czasowe i miejscowe, rozumiem, na to faktycznie potrzeba czasu.
          • trypel Re: Wakacje 2014... 22.09.13, 12:50
            no dobra - drugi ważny powod - jak zapłacę w tym roku za pobyt to potem juz o tym nie pamiętam i wakacje wychodzą psychologicznie dużo taniej smile
    • coralin Re: Wakacje 2014... 22.09.13, 12:21
      Jeżdżę tylko na objazdówki. Trochę z biurami, które nie mają żadnych promocji, trochę indywidualnie, trochę z biurami, które dają ceny promocyjne. Nigdy nie rezerwuję wcześniej niż 2 miesiące przed wyjazdem.
      Z moich obserwacji wynika, że najlepsze są last minute w czerwcu. Korzystne jest też rezerwowanie w first minute, ale trzeba się liczyć z tym, że rezerwując w listopadzie czy grudniu na lipiec kolejnego roku może nie wypalić wylot z danego miasta, hotel, a nawet termin.
    • giaros Re: Wakacje 2014... 23.09.13, 10:37
      tessla81 napisała:

> Jak w temacie
      > proszę o rady:
      >
      > - korzystacie z biur podróży tylko polskich czy np. niemieckich też odpowiednik
      > ów ? ( ponoć taniej)
      > - jest jakiś sezon wyprzedaży by okazyjnie kupić tygodniową wycieczkę np. w kw
      > ietniu ?
      > - czy korzystacie z zakupów grupowych typu groupon ?
      >
      > dotychczas podróżowalismy autem dlatego pytam smile
      My na czerwiec i wrzesień (oferta letnia) rezerwujemy, krótko po ukazaniu się oferty -grudzień/styczeń. Wyjazd na marzec rezerwowałam na początku września.
      Rezerwując wcześniej korzystamy ze zniżek, poza tym można wybrać co się chce, bo oferty nie są jeszcze przebrane, chociaż dobre lasty nie są złewink Niestety ja tak z dnia na dzień nie mogę wyjechać. Poza tym takie czekanie na urlop, czytanie przewodników, szperanie w internecie i oglądanie miejsc, które się zobaczy to sama radośćsmile
      Ja korzystam od lat z dwóch biur - TUI i Neckermanna, zarówno z lotnisk krajowych, jak i niemieckich.
      • katrinka82 Re: Wakacje 2014... 08.10.13, 20:28
        W tamtym roku z tego co analizowałam najlepiej cenowo wychodziły firsty w listopadzie!! i bardzo żałuję, że wtedy nie kupiłam. Kupiłam w styczniu i cena była taka sama jak w przypadku last minute... tylko, że wycieczka fakultatywna była gratis. Także jak ktoś już wie i planuje konkretny termin to raczej listopad.
    • iberia.pl Re: Wakacje 2014... 19.10.13, 23:03
      tessla81 napisała:

> Jak w temacie
      > proszę o rady:
      >

Majac na uwadze plage plajt biur podrozy tylko last minute o ile takie oferty w ogole beda.

> - korzystacie z biur podróży tylko polskich czy np. niemieckich też odpowiednik
      > ów ? ( ponoć taniej)

To zalezy.

> - jest jakiś sezon wyprzedaży by okazyjnie kupić tygodniową wycieczkę np. w kw
      > ietniu ?
      > - czy korzystacie z zakupów grupowych typu groupon ?

NIGDY.

Wiele zalezy od tego dokad chcesz jechac.
      Jesli to jest Europa to pytanie czy nie bedzie taniej samej kupic bilet w tanich liniach, zrobic rezerwacje noclegu i leciec.
    • ashraf Re: Wakacje 2014... 03.11.13, 15:04
      Biura niemieckie oferują z reguły bardzo dobre ceny, np. Wenezuela z Polski może kosztować 7 tyś (2 tyg All w ****), z Frankfurtu 1500 EUR. Zaletą jest też możliwość elastycznego planowania dat wyjazdu i terminów (np. 9, 11 lub 13 dni w ściśle określonych datach). Dobre oferty poza Frankfurtem można znaleźć też np. z Berlina, Hamburga, Monachium czy ze Stuttgartu. Polecam stronę isik.de - agregator ofert niemieckich biur. Są też opcje z wylotem z Polski, choć sporo droższe. My latamy w zasadzie tylko z Niemiec, bo mamy bezpośredni pociąg (2,5 h) z CH do Frankfurtu w cenie wycieczki (przy dalekich podróżach bilet na dojazd do i z lotniska na terenie Niemiec jest często bezpłatny). Warto poświęcić trochę czasu i porównać wyloty z różnych lokalizacji, w różnych terminach. Przy wylocie z Niemiec trzeba też zorientować się kiedy Niemcy i Szwajcarzy (korzystający z niemieckich biur) mają ferie szkolne (są częściej niż u nas) i unikać tych terminów. First minute czy last minute to kwestia kierunku i szczęścia, kupowaliśmy już w różnych opcjach i wychodziło na to samo. Z grouponów nie korzystam, to dobre na weekend, ale planując dłuższy urlop trzeba wziąć pod uwagę więcej czynników. Warto też przemyśleć czy naprawdę warto brać All - są kraje (np. w Azji), gdzie o wiele ciekawsza jest opcja HB + lunch poza hotelem. Na Karaibach w zasadzie tylko All ma sens.
    • an.16 Re: Wakacje 2014... 07.11.13, 15:45
      Mam 2 dzieci i wyjazdy wakacyjne są tylko z all. Te w kraju, na 3-4 dni oczywiście bez. Nigdy nie korzystam z first minute, byłby to zbyt duży stres czekac czy wszystko wypali, a ceny sa lepsze w last minute. Planuje sobie urlop i przed rozpoczęciem szukam jakiegoś lasta. Nie jestem uzależniona od kierunku. Liczy się hotel, oferta, bliskość morza, plaża. Wszędzie jest coś ciekawego do obejrzenia, a musty i tak mam "zaliczone". W czasach "przedkryzysowych" wyjeżdzałam kilka razy w roku i wiem z doświadczenia, że najlepsze oferty sa w listopadzie i do połowy grudnia. Z groupona nie korzystałam. Cenie sobie wygodę i raczej nigdy nie podróżuje w nocy i nie wylatuje z innego lotniska niż najbliższe. cCyli taki np. Berlin odpada, nawet gdyby było o połowę taniej. A nie jest no i trzeba doliczyć koszt dojazdu, dodatkowego noclegu, posiłków..
    • kmah Re: Wakacje 2014... 13.01.14, 04:46
      jesli ktos wybiera sie do Wenezueli, Wyspa Margarita to chetnie pomoge zorganizowac fajne wypady na wyspie...Przyjechalam tu 5 lat temu na wakacje, a teraz tu mieszkam...fb Claudia Aguilera, Moja Magiczna Wyspa Margarita
      • 50skorpion Re: Wakacje 2014... 11.02.14, 15:30
        Witam
        ja sie wybieram na Margarite od 25 lutego do 17 marca i chetnie bym skozystala z pomocy w organizacji jakis wypadow
      • lauraw1 Re: Wakacje 2014... 30.06.15, 23:16
        Moge prosic o kontakt , chcielibysmy skorzystac z wycieczki po wyspie planujemy rejs z Dominikany
    • upartamama Re: Wakacje 2014... 27.01.14, 14:22
      Wakacje 2014 mam zarezerwowane od listopada 2013, do końca stycznia trzeba wpłacić 29% ceny. Rodzina 2+2 na all wychodzi wtedy bardzo korzystnie + voucher na wycieczkę fakultatywną...
      Kiedyś pojechałam na wakację nad polskie morze z grupona. Zapłaciłam wtedy za 10 dni tyle co w innych "pokojach" za 5 dni. Wiadomo luksus to nie był ale warto było.
      Oczywiście przed zakupem wszystko dogadane z właścicielem pokoju.
    • saszka45 Re: Wakacje 2014... 13.03.14, 16:49
      - kiedy rezerwować (płacić za) wakacje all inclusive na przyszły sezon ?

ja zwykle kupuję oferty last minute i płacę od razu, ostatnio między kupnem wycieczki a wylotem miałam dwa dni. Ale zaoszczędzam w ten sposób sporo pieniędzy.

- korzystacie z biur podróży tylko polskich czy np. niemieckich też odpowiedników ? ( ponoć taniej)

różnie. Raz poleciałam z Niemiec z biura Ltur. Maja super okazje, ale musisz się od razu decydowac i lecieć. Za wycieczkę w Turcji zapłaciłam wtedy 350 euro, tanio jak barszcz, a hotel był super, atrakcje też niezłe. U nas też śledzę promocję. W zeszłym roku poleciałam tanio do Bułgarii z alfa starem, w tym roku zasadzam się na Egipt, choć czekam na rozwój sytuacji.

- jest jakiś sezon wyprzedaży by okazyjnie kupić tygodniową wycieczkę np. w kw
      > ietniu ?
      Korzystaj z opcji first minute, naprawdę się opłaca. Kupujesz zimą wycieczkę na lata, czasem cena jest nawet o 30 proc. niższa.

- nie (-:

Miłych wakacji! smile
      • elzbieta9022 Re: Wakacje 2014... 31.03.14, 21:14
        Znalazłam niedawno coś takiego: atas.rekomenduj.to/przewodnik/znizka-atas.pdf dają 200zł zniżki na wakacje smile, moim zdaniem bardzo fajna akcja jeśli planuje się w tym roku wakacje dla swojej nastoletniej latorośli smile
    • marches Re: Wakacje 2014... 31.03.14, 21:30
      1. ogólnie korzystam z tej strony : firstclass - tanie bilety lotnicze, biuro podróży.
      2. właśnie to co podałem to jest biuro podróży - czyli zamawiasz i wszystko masz załatwione.
      3. kiedy najlepiej ? teraz - lub najlepiej do świąt.
      4. grupon owszem ma, ale nie są to wysokiej klasy standardy, a dwa możesz jechać nie w wakacje tylko np: wrzesień, październik, listopad, więc z wakacjami to się mija.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka