Dodaj do ulubionych

Kwiecień 2014 zaczynamy :)

02.04.14, 08:47
Nikt się nie kwapi, więc zaczynam. Jestem ja, mąż, nastolatka i duży pies. Nie ma co podawać kwot, ale chciałabym oszczędzić połowę mojej pensji. Druga połowa idzie na życie (niestety, pracuję w budżetówce, więc nie zarabiam kokosów), mąż ma własną działalność, która wiąże się z opłacaniem zusu - 1000zł mies (!@!). Mąż opłaca też wszystkie rachunki, których mamy sporo.

Bardzo patrzę na ceny. Zawsze kupię mleko, które kosztuje 2zł - 2,20zł, a nie 3zł. To taki przykład. Wędliny, ser, owoce, warzywa - wszystko dosłownie staram się kupować w tańszych sklepach lub w promocji. Kupujemy sporo puszek z pomidorami i fasolą - są takie za 2zł i za 5zł - oczywiście kupię te tańsze.

Moje oszczędzanie związane jest ze zbliżającymi się wakacjami, ale też strachem przed nieznanym jutrem. Jesteśmy sami, nie mamy rodziny, więc nikt w razie potrzeby nas nie wesprze. Jednym słowem jakaś poducha finansowa musi być.

A jak tam u Was?

Obserwuj wątek
    • mamaniezwyklegochlopczyka Re: Kwiecień 2014 zaczynamy :) 02.04.14, 09:43
      Witam,
      my (ja, mąż i przedszkolne dziecko) tez chcielibyśmy zacząć odkładać.

Zastanawiam sie na czym najlepiej oszczędzać? Mysle ze chyba na ubraniach, jedzeniu na miesciem( nie jemy duzo ale to i tak wydatek), jakis gadżetach, itp.

Na jedzeniu mozna oszczędzać w ten sposob ze robi sie przemyślane zakupy zeby potem nie wrzucać, do tego eliminujemy slodycze i inne jedzenie smieciowe. Niestety na jakości nie chce oszczędzać. Ja produkty typu warzywa, kasze, mięso, chleb, czyli te podstawowe staram sie kupować z wyższej półki a zazwyczaj eko.

Moim celem miesięcznym jest oszczędzanie mojej calej wyplaty. Tez pracuje w budzetowce.

• liliawodna222 Re: Kwiecień 2014 zaczynamy :) 02.04.14, 11:10
        mamaniezwyklegochlopczyka napisał(a):

>
        > Zastanawiam sie na czym najlepiej oszczędzać? Mysle ze chyba na ubraniach, jed
        > zeniu na miesciem( nie jemy duzo ale to i tak wydatek), jakis gadżetach, itp.

Dokładnie, my staramy się nigdzie nie wychodzić, bo to jednak pochłania spore sumy, ale jak ostatnio mąż miał urodziny, to oczywiście zaliczyliśmy kolacyjkę wink
        Jeśli chodzi o ciuchy - nie znoszę ich kupować, mam ich mało i w ogóle moda mnie nie nie interesuje. Jeśli już coś kupuję to rosnącej córce, ale na szczęście ona nie upomina się o markowe ciuchy "bo inni mają". Po cichu liczę, że tak już zostanie. Może niechęć do kupowania ciuchów odziedziczyła po mnie? wink Mam taką nadzieję.
        Mnie "załatwiają" książki, ale ostatnio, czyli od 2 miesięcy nic nie kupiłam. Niestety - albo zaciskam pasa i mam oszczędności, albo wydaję hulaj dusza. Na razie więc wybieram oszczędzanie smile
        • martini-7 Re: Kwiecień 2014 zaczynamy :) 02.04.14, 13:32
          Też lubię książki, a że w DE mieszkam to o polskie książki raczej ciężko, więc jak ostatnio w PL byłam to się troszkę zaopatrzyłam, jednak w miarę rozsądnie, kupowałam w księgarni internetowej, a przy odbiorze osobistym w jednej z placówek, bądź zamówieniu powyżej 99zł przesyłka jest gratis, a trafiło mi się, że akurat przeceny były smile stacjonarnie korzystam jak już jestem z księgarni z tanią książką, można tam znaleźć poczytne tytuły (a i nawet szkolne książki) w fajnych cenach. Może jeśli Cię już potrzeba przyciśnie na książkę spróbuj tak kupować?
    • jasmin80 Re: Kwiecień 2014 zaczynamy :) 02.04.14, 09:44
      kwiecień nie będzie finansowo najlepszy, bo duzy podatek do US musimy zapłacić i wyjeżdżamy na Wielkanoc, ale poza tyli wydatkami, o których wiedzieliśmy zresztą już wcześniej, mam nadzieję że nie będzie najgorzej i oby tak było.
      • czekolada72 Re: Kwiecień 2014 zaczynamy :) 02.04.14, 15:40
        Troje dorosłych ludzi + dwa dorosłe kudłate smile
        Pisałam już, ze zaczynam od zera, a poniewaz w kwietniu bedzie troche wydatkow, i nic to, ze zaplanowane były, to jednak trza bedzie troche pasa zaciskac, albo - nie szalec, bo moim celem na ten rok jest odkładanie po 20% mojej pensji, niestety budzetowej....
        • czekolada72 Re: Kwiecień 2014 zaczynamy :) 30.04.14, 07:57
          czekolada72 napisała:

Specjalnie nie zaciskajac pasa udalo sie odlozyc 1/4 moich dochodow. Niby ok, ale wiem, ze maj bedzie fatalny i raczej owe odlozone zlotowki pojdaaaaaa - oczywiscie plusem jest to, ze bedzie skad wziac wink
          Drugim milym zaskoczeniem jest naprawde niewieklka kwota pieniedzy wydana na zakupy spozywcze, ale trzymam rezim, liste zakupow, liste zasobow i z nia systematycznie oprozniam zasoby zamrazarki, szafek, spizarni, piwnicy.... smile
          Generalnie - kwiecien OK!
          • 70upartykrasnal Re: Kwiecień 2014 zaczynamy :) 30.04.14, 09:02
            a ja niestety popłynęęęłam w kwietniu, ale miła naprawdę wydatki, które odkładałam z miesiąca na miesiąc. Zła jestem tylko, ze za duzo wydałam na jedzenie świąteczne. |Mogłam oszczędniej ...
            • katarzynka791 Re: Kwiecień 2014 kończymy :) 30.04.14, 11:54
              Kwiecień to czwarty miesiąc, w którym staram się racjonalnie wydawać pieniądze.
              W kwietniu mi się nie udało. Poluzowałam i nie kończę go tak kolorowo jakbym chciała.
              Podsumowanie miesiąca wydatków - słabo.
              Na poprawę humoru "finansowego" wpadła mi premia na koniec miesiąca, całkowicie niespodziewana.
              W maju muszę wprowadzić poprawki do zarządzania budżetem. I kręcić głową na NIE na zachcianki męża i dzieci.

• ale_to_ja Re: Kwiecień 2014 zaczynamy :) 02.04.14, 15:47
      >
      > Zastanawiam sie na czym najlepiej oszczędzać? Mysle ze chyba na ubraniach, jed
      > zeniu na miesciem( nie jemy duzo ale to i tak wydatek), jakis gadżetach, itp.

>Dokładnie, my staramy się nigdzie nie wychodzić, bo to jednak pochłania spore sumy, ale jak >ostatnio mąż miał urodziny, to oczywiście zaliczyliśmy kolacyjkę

Nie wydaje się Wam to smutne?
      Nigdzie nie wychodzić? Nie jeść na mieście?
      • angazetka Re: Kwiecień 2014 zaczynamy :) 02.04.14, 16:00
        To chyba oczywiste, że - poza sytuacjami dramatycznymi - ograniczenie wyjść i kolacji na mieście do zera nie ma sensu, poza frustracją. Nie warto. Czasem trzeba sobie pozwolić na drobną przyjemność.
      • liliawodna222 Re: Kwiecień 2014 zaczynamy :) 02.04.14, 16:08

No przecież napisałam, że jak jest okazja, to wychodzimy.. smile Ostatnio z okazji urodzin męża.

Poza tym chyba tu nie chodzi o komentowanie sposobów oszczędzania innych, tylko o wzajemne wspieranie się. Skoro ja nie dramatyzuję, że nieco ograniczyłam wyjścia, to Ty chyba tym bardziej nie powinnaś.
        • czekolada72 Re: Kwiecień 2014 zaczynamy :) 02.04.14, 16:11
          Ale dajciez spokoj - jeden lubi wychodzic do knajpu co drugi dzien i cene za to ma wliczona w koszta zyciowe, drugi na wyjscia - musi odkladac, uzbierac, a trzeciego knajpy nie kreca, bo nie wiem - woli pojechac do lasu, odlozyc na dluzsze wakacje, kupic kolejna pozycje kolekcjonerska etc smile
          Noooo, nie nakrecajmy sie niepotrzebnie smile
          • liliawodna222 Re: Kwiecień 2014 zaczynamy :) 02.04.14, 16:17
            czekolada72 napisała:

> Ale dajciez spokoj - jeden lubi wychodzic do knajpu co drugi dzien i cene za to
            > ma wliczona w koszta zyciowe, drugi na wyjscia - musi odkladac, uzbierac, a tr
            > zeciego knajpy nie kreca, bo nie wiem - woli pojechac do lasu, odlozyc na dluzs
            > ze wakacje, kupic kolejna pozycje kolekcjonerska etc smile
            > Noooo, nie nakrecajmy sie niepotrzebnie smile

Racja smile
    • kronial Re: Kwiecień 2014 zaczynamy :) 03.04.14, 04:12
      Ja standardowo poza oszczędzaniem staram się znaleźć też jakiś dodatkowy przypływ gotówki. Szukam okazji, promocji, specjalnych ofert. Co jakiś czas zakładam nowe konta w bankach. 31 marca np. założyłam konto dające zwrot 8% wydatków na paliwo - konto darmowe, paliwa dużo kupujemy, więc przy okazji będzie jakaś oszczędność smile
      Wcześniej korzystałam z konta w sync'u dzięki czemu oszczędzałam na zakupach na allegro 5% - niestety ta oferta już się zakończyła. Korzystam też czasami z mokazji, ale nie na zasadzie że kupuję niepotrzebne rzeczy, dlatego że jest okazja, tylko sprawdzam jakie są okazje przed wyjściem na zaplanowane zakupy.
      Dzisiaj zauważyłam, że pojawiła się też oferta banku BZWBK, z której też pewnie skorzystam bo to zawsze dodatkowe 700 zł wpadnie - a wcześniej z takiej okazji korzystał mąż i jesteśmy zadowoleni smile - szczegóły znalazłam na blogu kobieta o finansach - kobietaofinansach.blogspot.com/2014/04/bz-wbk-znowu-rozdaje-pieniadze-acznie.html

więc pokrótce - zazwyczaj nie ograniczam się do oszczędności, ale też łapię okazje smile
      • nini6 Re: Kwiecień 2014 zaczynamy :) 03.04.14, 09:46
        kronia, które konto daje zwrot za paliwo?
        • mamaniezwyklegochlopczyka Re: Kwiecień 2014 zaczynamy :) 03.04.14, 10:16
          To raczej reklama konta. Nikt wam nic za darmo nie da. A pomysl ze zmiana konta co chwile jest dla mnie dziwny. No ale niech kazdy oszczędza na swój sposób.

Co to jedzenia w knajpach to oczywiscie jak jest okazja lub raz na jakis czas. Ale chodzi mi tu o częste jedzenie na mieście. Ja sobie jeszcze tlumacze to faktem ze w lodowce mam produkty lepszej jakosci niz w knajpach wiec to mnie przekonuje.

Ja w tym miesiącu mialam juz wizytę u lekarza prywatnie (niespodziewana) i musze mlodemu kurtke kupic. Mam nadzieje ze juz wiecej nie wyskoczy.

• kronial Re: Kwiecień 2014 zaczynamy :) 03.04.14, 11:24
            mamaniezwyklegochlopczyka - oczywiście skorzystałam z promocji i reklamy konta, którą dostałam na maila, ale ja nie wiedze w tym dziwnego. I naprawdę dostaję te zwroty i premie za założenie konta - to nie jest ściema. Ważne żeby tylko spełnić warunki promocji i zastanowić się czy ewentualne koszty z tym związane nie przerosną zysków smile Ja nie pisałam, że ciągle zmieniam konta, tylko otwieram nowe, a wcale nie muszę z nich korzystać. Takie konto po upływie terminu wymaganego promocją zamykam, a potem po upływie okresu karencji (np. rok) mogę znowu korzystać z promocji dla nowych klientów... Nikomu swojego pomysłu nie narzucam. Napisałam tylko jaki ja mam pomysł na dorobienie na "waciki" smile
        • kronial Re: Kwiecień 2014 zaczynamy :) 03.04.14, 11:19
          Ja założyłam konto w Toyota Bank konto nazywa się Konto Jedyne, ale to była promocja do 31 marca, więc już nieaktualne. Ale znając życie pewnie się powtórzy. W "mojej" edycji był zwrot 8% od kwot wydanych na stacji benzynowej (płatność kartą do tego konta). Jeszcze tam są inne warunki, ale to zawsze jak się z promocji chce korzystać trzeba się zapoznać z regulaminem i ocenić czy to dla nas będzie korzystne...
    • liliawodna222 Re: Kwiecień 2014 zaczynamy :) 03.04.14, 12:02
      Wczoraj radośnie i pełna optymizmu rozpoczęłam wątek, a dziś już pierwsza "niespodzianka": mam anginę. Już zostawiłam stówę w aptece. Mam nadzieję, że nie zarażę rodziny... uncertain
    • katarzynka791 Re: Kwiecień 2014 zaczynamy :) 03.04.14, 14:50
      Myślałam, że marzec się nigdy nie skończy. Choć w podsumowaniu nie wyszedł najgorzej.

Kwiecień. Znów imprezy. Imieniny teścia, urodziny męża, urodziny mojej babci, święta. Dzieci czekają na prezenty od zajączka.
      Pewnie jakieś ubrania kupię, zwłaszcza dla syna, który spodnie zużywa w tempie błyskawicy, mąż buty. Nastolatce trampki jakieś muszę nabyć.
      Wydatki na jedzenie całkiem nieźle ogarnięte. Z chemią gorzej, choć kupuję tylko to co potrzebne to i tak wychodzi mi co miesiąc duża kwota.

Umowa z gazowni zmieniona. Czekam na nowy czynsz ze spółdzielni, i wyrównanie za wodę.
      Nie napiszę, że kwiecień zapowiada się nieźle, bo nie chcę zapeszyć.
      Ale źle nie powinno być. Mąż dostał niewielką podwyżkę "inflacyjną", ale tylko z nazwy inflacyjna, bo przy obecnym poziomie inflacji to jego przełożony powiedział, że nie chciał wyjść na sknerę, gdyby faktycznie kierował się tym wskaźnikiem. Więc jest OK.
      • kogako Re: Kwiecień 2014 zaczynamy :) 03.04.14, 15:54
        Cześć,
        dziś napiszę jak zdobyć 1800zł w 18 miesięcy:
        1. pierwsze 100zł za założenie lokaty 4% na 3 miesiące (najlepsza oferta obecnie; brak utraty odsetek za zerwanie) - wykopcene.pl/out/31223/
        2. 1000zł za otwarcie konta w credit agricole, za pierwszy wpływ 100zł, 300zł za 5% wartości rachunków i 600zł za zaokrąglenia, szczegóły: wykopcene.pl/darmoweprobki/1000zl-za-otwarcie-konta-w-credit-agricole/
        3. 700 zł za otwarcie konta mobilnego na które będzie wpływało 1000zł(może to być 1000z konta credit agricole z tytułem przelewu "wynagrodzenie") i wydawać kartą 300zł co miesiąc, szczegóły:
        wykopcene.pl/darmoweprobki/bzwbk-700zl-kwiecien-maj-2014-za-otwarcie-konta-mobilnego/
    • araceli Re: Kwiecień 2014 zaczynamy :) 03.04.14, 17:49
      liliawodna222 napisał(a):
      > która wiąże się z opłacaniem zusu - 1000zł mies (!@!)

Bardzo bym chciała, żeby odciągali mi od pensji tylko 1000zł zusu wink
    • liliawodna222 Re: Kwiecień 2014 zaczynamy :) 04.04.14, 09:42
      Jak Wam idzie? Ja jestem całkiem zadowolona.

Zapomniałam napisać, że w ramach oszczędności dość mocno zacisnęliśmy pasa, tzn. na jedzenie wydaję 200zł tygodniowo (nie liczę psa, któremu kupujemy 18-kg wór żarcia raz na 2,5 miesiąca i chemii). Okazuje się, że jak człowiek zrezygnuje ze słodyczy i "frykasów" jest to całkiem realne smile i na dodatek nikt nie głoduje.

Dodam, że od lat nie kupujemy soków, tylko pijemy wodę, nie kupujemy też "owocowych" jogurtów ani tego typu deserów. Owoce i warzywa sezonowe. Pomidory obecnie są tak wstrętne (a jestem ich wielką fanką), że na razie nie kupuję ich w ogóle, a do kanapek kroimy np. ogórki kiszone. Surówki też robię z warzyw sezonowych.

Niedawno odkryłam Amerykę big_grin : nie kupuję piersi kurczaka, tylko całego i porcjujemy go w domu. Pluję sobie w brodę, że tak późno na to wpadłam i że przez lata "szalałam" z zakupami nie patrząc na ceny...sad Ile mielibyśmy teraz oszczędności.. Szkoda.

Dzięki Waszym poradom planuję posiłki, które - żeby było śmieszniej - teraz są zdecydowanie bardziej urozmaicone i smaczniejsze niż kiedyś smile

W związku z tym, iż od kilku miesięcy żyję z ołówkiem w ręku (chociaż dopiero teraz tu piszę), mam już odłożoną fajną sumkę smile Mam nadzieję, że Wam też się to uda i że będziemy się tu wzajemnie wspierać smile

• anna205 Re: Kwiecień 2014 zaczynamy :) 04.04.14, 10:13
        Skąd ja to znam... Też kiedyś zamiast oszczędności miałam debet na konciesmile Ale to już było i nie wróci więcej. U mnie marzec zamknął się całkiem nieźle. Co prawda wyskoczyły mi trochę niespodziewanie wydatki zdrowotne, musiałam zostawić w aptece 250 zł za leki na kolana i nowe opony letnie kupić, ale za to w kwietniu rezygnuję z dosyć kosztownego zabiegu stomatologicznego, na który miałam odłożone fundusze, akurat wystarczyło na opony i leki smile Grunt to kreatywna księgowość smile)))
    • drogadocelu Re: Kwiecień 2014 zaczynamy :) 04.04.14, 14:22
      Witam.Piszę tu po raz pierwszy,choć z forum mam do czynienia nie od dziś.Z wielu rad do tej pory skorzystałam.Jednak nie wiem co będzie w kwietniu.Mąż ma stałą pracę,ale ruchomą pensję ponieważ pracuje w usługach,więc jest różnie.Ja też pracuję,ale już trzeci tydzień jestem na zwolnieniu lekarskim.Pensji będzie mniej.Pracodawca straszy mnie zwolnieniem z pracy choć jest to pierwsze zwolnienie od kiedy tu pracuje(od ponad 7 lat). Mamy jedną córkę.Po opłatach zostaje nam 600 -800 zł,a w kwietniu będzie jeszcze mniej.W poniedziałek wracam do pracy nie wiem co mnie czeka,ale nie poddaję się.Mąż mówi,że nie ta praca to inna.Zobaczymy jak będzie.
    • solejrolia Re: Kwiecień 2014 zaczynamy :) 06.04.14, 13:30
      marzec za nami był dobry, żadnych większych wydatków nie było, skupieni na zarabianiu pieniędzy byliśmy tongue_out aż dosłownie w ostatnie dni miesiaca popsuł się samochód, niby do naprawienia, tyle, że nie warto (naprawa przewyższa wartość samochodu). BYWA. zatem szybkie poszukiwanie innego, wiadomo nowszego, żeby kilka lat pojeździł bez napraw, i niestety pożyczka i ruszenie poduszki....w związku z tym kwiecień zapowiada się mega, mega oszczędnie! ucinamy wszelkie wydatki, zostawiając tylko te niezbędne do przeżycia, żadnych zakupów spoza listy,nawet na święta wielkanocne wyjazd do rodziny odwołaliśmy (daleka podróż, paliwo, upominek...w tej chwili nie stać nas wycieczki i podróżowanie).
      jak spłacimy pożyczkę to wrócimy do poziomu życia, do ktorego przywykliśmy (oszczędny acz nie jakoś przesadnie) a póki co zaciskamy pasa maksymalnie.

jedyne odstępstwo- urodziny córki. zamierzam je wyprawić tak, jak wcześniej było to ustalone, i prezent zakupiłam, taki, jaki zaplanowałam wcześniej, szczerze mówiąc nie tani, ale już nie mam głowy szukać czegoś równie atrakcyjnego, a niedrogiego.
    • liliawodna222 Re: Kwiecień 2014 zaczynamy :) 06.04.14, 18:49
      Jakiż to człowiek niestały... dopiero co pisałam, że nie lubię kupować ciuchów i moda mogłaby dla mnie nie istnieć, a tymczasem kupiłam sobie dwie piękne bluzki (i biję się z myślami, czy nie kupić trzeciej, tak mi się podobała) oraz portki dla córki. Bardzo, bardzo udane zakupy, nie mające nic wspólnego z oszczędzaniem... uncertain
      Na szczęście trzymam się założonych kwot na tzw. życie smile
      • anna205 Re: Kwiecień 2014 zaczynamy :) 09.04.14, 09:25
        Nie lubię już tego kwietnia, i to bardzo... W sobotę wybrałam się na zakupy, po upatrzone wcześniej przez internet buty. Auto nie chciało za żadne skarby świata zapalić, dopiero "na ostro" się udało (Ci co mają LPG wiedzą o co chodzi). Myślę sobie, no cudownie, pewnie pompę paliwową szlag trafił, i już liczę ile mnie to będzie kosztowało... Ale po południu humor mi się poprawia, bo sprzedaję rzeczy wystawione na allegro, 400 pln wpada jak z nieba, akurat powinno na naprawę auta wystarczyć. Wczoraj dostaję info z warsztatu że pompa o.k., że to coś tam innego (zdecydowanie tańszego) i już się cieszę. Do czasu, aż dostaję wezwanie do Urzędu Skarbowego, przypomnieli sobie o mandacie sprzed 2 lat, który zgubiłam, i dziś rano wyszłam z US lżejsza o 300 pln... No przynajmniej było skąd je wziąć to tak nie bolało bardzo... Jeszcze 2 imprezy urodzinowe u dziecka, święta, wesele po świętach... Jak mi się uda to wszystko ogarnąć w budżecie bieżącym, bez naruszania rezerw, to będzie majstersztyk roku smile)))
    • truskawkowamama Re: Kwiecień 2014 zaczynamy :) 09.04.14, 15:07
      dołączam się do grona oszczędzających. Na razie idzie mi nieźle, tfu tfu smile tymczasowo nie pracuję, więc mam czas na obmyślanie optymalnych list zakupów, analizowanie cen w sklepach i bieżące zapisywanie każdych wydatków w pliku excel. wszystko mam pod kontrolą i to mi sprawia największą przyjemność. generalnie chodzi mi o spłatę karty kredytowej i niekorzystanie z niej, bo to błędne koło. co miesiąc spłata 700, 800 zł, co mocno uszczupla budżet, a potem wiadomo brakowało i znów kredytowa... a teraz chcę sobie udowodnić (i mężowi), że damy radę ją spłacić, a tym samym w dalszych miesiącach z niej nie korzystać. a skoro w kwietniu ją spłacę, tzn że w maju będę bogatsza o te 700 zł i będę mogła w najlepszym wypadku taką kwotę zaoszczędzić, a w najgorszym chociaż te 400 zł co i tak będzie dużo. trzymajcie kciuki!
    • katarzynka791 Kiepsko mi idzie 17.04.14, 13:45
      I jak Wam idzie?
      U mnie źle coś ten kwiecień wygląda. Wkradła się rozpusta ubraniowa, "wyskoczyła" wycieczka u syna, prezent dla męża "wymarzony", no i w kasie krucho.
      A tu jeszcze święta przed nami.
      No nic to.
      • liliawodna222 Re: Kiepsko mi idzie 18.04.14, 09:12
        U mnie też nie za ciekawie. Co z tego, że trzymam się wyznaczonych tygodniowych limitów, jak co i rusz coś niespodziewanego wyskakuje. Np. odezwał mi się "stary", dawno leczony ząb, który teraz jest to ponownego przeleczenia, a trudno na obecnym etapie nawet określić, jak długo będzie to leczenie trwało oraz ile ostatecznie wyniesie. W każdym razie będę ząb ratować za wszelką cenę.
        Albo angina, którą zaliczyłam 2 tygodnie temu. Wiadomo, ile kasy można jednorazowo zostawić w aptece.
        Święta - mimo obietnic - też na pewno wyniosą więcej, niż sobie obiecywałam, nie ma co się oszukiwać.
        No cóż, zobaczymy jak to będzie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka