Dodaj do ulubionych

Trzynastka :)

25.02.15, 17:17
Właśnie dostałam i bardzo, ale to bardzo się z niej cieszę. Staram się nie zatruwać sobie myśli, że kiedyś się to skończy, że są takie plany by te 13-tki zlikwidować. Cieszę się, że jest, bo przy zarobkach budżetówki to jednak zastrzyk finansowy, nie ma co ukrywać. Zawsze staram się jak największą jej część odłożyć.
A Wy jak? Są tu w ogóle pracownicy budżetówki?
Obserwuj wątek
    • marcelina4 Re: Trzynastka :) 25.02.15, 18:21
      ja nie dostaję trzynastki, bo nie pracuje na państwówce, ale z każdej premii staram się coś odkładać, ostatnio udało się całkiem sporo i bardzo to cieszy
      fajnie, że wpadło Ci trochę grosza smile
    • ale_to_ja Re: Trzynastka :) 25.02.15, 18:30
      Ja z budżetówki.
      Ale bez 13, 14 a ostatnio nawet bez premii ....
      • liliawodna222 Re: Trzynastka :) 25.02.15, 18:41
        ale_to_ja napisała:

> Ja z budżetówki.
        > Ale bez 13, 14 a ostatnio nawet bez premii ....

A to nie jest tak, że cała budżetówka dostaje??
        • ale_to_ja Re: Trzynastka :) 25.02.15, 22:38
          Nie.
          Mamy tylko bony na święta.
    • leanne_paul_piper Re: Trzynastka :) 25.02.15, 18:38
      Ja nie mam 13stki, bo pracuję w prywatnej firmie, ale za to mamy 2x w roku premię za osiągnięcie celów, plus raz w roku premię od wyników firmy. Też miłowink.
      Już rozplanowałam tę jutrzejszą (Meksyk lub Dominikana) i przyszłomiesięczną (nowy laptop), więc mam nadzieję, że wpłynąwink.
    • 098qwerty Re: Trzynastka :) 25.02.15, 18:43
      Dostałam już w styczniu, całą odłożyłam smile Zbieram na samochód.
      • kaka73 Re: Trzynastka :) 25.02.15, 19:41
        U nas dopiero za miesiąc wyplacą😉
        • mysz1978 Re: Trzynastka :) 25.02.15, 20:39
          ja z budzetowki ale trzynastek, grusz i bonow na Swieta to my nie mamy... sad No ale trudno - wazne, ze praca jest, atmosfera w niej mila i papierologia ograniczona do absolutnego minimum smile
          • chocolate_cake Re: Trzynastka :) 25.02.15, 20:56
            Nie mam trzynastki.
            Ma mój mąż. Spora część poszła na naprawę pewnej rzeczy w samochodzie kupionym pół roku temu. Samochód ma teraz niecałe 4 lata. Jak mówi mechanik, po prostu pech i tyle.
            Reszta leży na koncie.
            • mamaalana1 Re: Trzynastka :) 27.02.15, 08:47
              Właśnie dostałam, mamy też wczasy pod gruszą. Premii już nie. Poza tym podwyżki zamrożone od 2009 r. sad
              Mój mąż pracuje w prywatnej firmie. 13 nie ma, za to pokaźne bony na święta BN (równe mniej więcej jednej pensji) i premie.
              Ja niestety nie umiem odłożyć. Takimi dodatkowymi pieniążkami zawsze się coś podgoni w domu, ogrodzie, aucie...
              Pozdrawiamsmile
              • sylvie08 Re: Trzynastka :) 27.02.15, 16:57
                Nam też już wypłacili 13. Zawsze ją odkładam na wakacje co w połączeniu ze zwrotem z US za dwójkę dzieci pozwala jakoś zaplanować 2 tygodnie na morzem.
                Natomiast jeśli w ciągu roku przytrafi się większa premia to też zawsze ją odkładam na inne konto i planuję budżet tak jakby jej nie było.
                • only_marcopol Re: Trzynastka :) 27.02.15, 18:14
                  A mogę zapytać ile tej 13 macie - bo brzmi jakby kilka tysięcy smile

Ja nie mam - nie pracuje w budżetówce za to mam premie kwartalną - mąż tez - plus moje wczasy pod gruszą i małe co niego na święta czasem - staram sie odkładać
                  A dziś dostałam podwyżkę - nie była zaskoczeniem bo takie były warunki jak zmieniałam prace - po pół roku podwyżka ale juz ją mam na papierze także można świętować smile
                  • chill Re: Trzynastka :) 27.02.15, 18:23
                    Ja pracuję w budżetówce w zasadzie, nie ma trzynastek, nagród, bonów itp. Raz do roku zdarza się premia za wypracowany zysk-o ile takowy jest. Ale z reguły kwota jest raczej żenująca wink I nie liczona w tysiącach smile
                  • chocolate_cake Re: Trzynastka :) 27.02.15, 18:39
                    Brzmi jak kilka tysięcy.

Może tak być. Trzynastka to tyle co jedna pensja.
                    • only_marcopol Re: Trzynastka :) 27.02.15, 20:39
                      no dokłądnie smile tylko czy w budżetówce pensja to kilka tysi ?? to mnie zastanawia ?? bo z reguły to sie narzekania słyszy
                      • chocolate_cake Re: Trzynastka :) 27.02.15, 21:06
                        Czemu nie? Może nie młody pracownik ale jakiś szef, kierownik czy naczelnik na pewno. Nie słyszałam narzekań.
                      • leni6 Re: Trzynastka :) 27.02.15, 22:44
                        Narzekania na pensje to się wszędzie słyszy. Według gus średnie wynagrodzenie w sektorze publicznym jest znacznie wyższe niż w prywatnym. Zakładam, że w prywatnym jest sporo szarej strefy, tylko czy aż tyle by tak dużą różnicę spowodować ?
                        • only_marcopol Re: Trzynastka :) 28.02.15, 11:02
                          a jaka jest różnica ??

No pewnie to zależy od maista ale u nas w urzędzie Panie nie zarobią nawet 2 tyś - noi ja nie porównuje szefów bo wiadomo ze " szefowie" wszedzie zarabiają wiecej i tak w państwowym pewnie kilka tyś a w sekorze prywatnym kilkadziesiąt wiec i tak i tak jest spora róznica
                          • chocolate_cake Re: Trzynastka :) 28.02.15, 11:38
                            Urzędy są różne, nie tylko urząd miasta czy gminy. Wiem że ktoś na wyższym stanowisku na pewno zarobi kilka tysięcy.
                            • only_marcopol Re: Trzynastka :) 28.02.15, 11:55
                              nie no nie kwestionuje tego absolutnie

nie mniej jednak mówiąc o przeciętnej pensji - odliczając szefostwo szału nie ma - w moim mieście w każdym razie
    • aliciawonderland Re: Trzynastka :) 02.03.15, 13:06
      ja w tym roku zaszalałam wink Kupiłam tableta Samsung najnowszego, pięknego i wymarzonego smile świetny zakup, mam w nim wszystko- muzyka, filmy, książki, internet, mogę zabrać do pracy jest tak lekki- nie tak jak laptop. Oraz perfumy Prady, też wymarzone. Razem 1200 zł, a 1500 zł odłożyłam na konto oszczędnościowe, więc uważam, że i tak super oszczędzam wink Ja za 13 stke zawsze staram kupić coś porządnego lub ją odłożyć na konto oszczędnościowe. Raz kupiłam meble do pokoju, raz drukarkę, innym razem odłożyłam na wakacje w Portugalii. Kocham 13stki smile)
      • franula Re: Trzynastka :) 02.03.15, 14:45
        dla wnikliwych np.:

dsc.kprm.gov.pl/zatrudnienie-i-wynagrodzenia-w-sluzbie-cywilnej-0
        są różne rodzaje budżetówki co innego samorząd co innego administracja rządowa a co innego przedsiębiorstwa państwowe....
        • only_marcopol Re: Trzynastka :) 02.03.15, 20:34
          zgadzam się tylko przeciętne wynagrodzenie jest na zasadzie przeciętnego w Polsce - zapewne.
          Czyli przeciętny Kowalski je kapustę jego szef mięso wiec obaj jedzą gołąbki big_grin
          I na dodatek uwielbiane przeze mnie podawanie wynagrodzenia brutto - jak długośc penisa wraz z kręgosłupem big_grin
          Żeby nie było nie czepiam się budżetówki tylko ogólnie przeciętnych wynagrodzeń na dodatek brutto big_grin - coś jak piernik do wiatraka tongue_out
          • 27agnes72 Re: Trzynastka :) 03.03.15, 21:37
            Zgodnie z art. 4 ustawy o dodatkowym wynagrodzeniu rocznym dla pracowników jednostek sfery budżetowej trzynastkę ustala się w wysokości 8,5% sumy wynagrodzenia za pracę otrzymanego przez pracownika w ciągu roku kalendarzowego, za który przysługuje to wynagrodzenie...
            Ja niestety nie mam...
            • mlodyniedowziecia Re: Trzynastka :) 04.03.15, 11:16
              Tak, trzynastka to część wynagrodzenia konkretnego pracownika.
              Moja poszła na spłatę kredytu. Żona swoją rozdysponowała wedle uważania.
              • bea2004 Re: Trzynastka :) 13.03.15, 13:49
                Pozwolę sobie dodac swoje "trzy grosze" do rozważań nt. pensji w budżetowce. Jestem pracownikiem budzetówki od 30 lat ( w obecnym zakładzie 14 ) i jako pracownik cywilny wojska moje uposażenie mieści się niestety na końcu drabinywink Dostaję na rękę 1850PLN. Dodam jeszcze, że mam średnie wykształcenie i tylko dla humoru napiszę, że pracuję na stanowisku sekretarki komendanta jednostkismile A moja trzynastka to +- 2000. A podwyżek dla pracowników cywilnych nie ma rzeczywiście już od 6 lat. Co innego kadra...
                • nuova amen :) 02.04.15, 21:46
                  "A podwyżek dla pracowników cywilnych nie ma rzeczywiście już od 6 lat. Co innego kadra"
    • iziak80 Re: Trzynastka :) 08.04.15, 09:39
      to ja też Wam zburzę to wyobrażenie o pensji w budżetówce. W obecnym miejscu pracuje 15 lat, mam wyższe wykształcenie, a na rękę nie dostaję nawet 2000. Obecnie wprowadzają nam regulamin dotyczący stosownego ubierania sie smile
      Trzynastki nie daje rady odłożyć, łatam nią dziury
      • 098qwerty Re: Trzynastka :) 09.04.15, 17:56
        Moja też d..y nie urywa - kwota ok 2100 ale dobrze że jest bo zawsze mogą i to zabrać budżetówce.
        • only_marcopol Re: Trzynastka :) 09.04.15, 20:01
          Absolutnie nie chce nikogo obrazić ale w moim mieście w UMiG jak patrze jak pracują te tzw urzędniczki to te 2 tys to zdecydowanie za dużo.
          Podobnie jest w Starostwie natomiast np w US mam bardzo sympatyczne i pomocne Panie wink

Ciekawi mnie jak wygląda sytuacja np w policji czy prokuraturze czy lepiej jest cos ??
          • 098qwerty Re: Trzynastka :) 09.04.15, 21:40
            U mnie w pionie finansowym zawsze jest co robić nie ma czasu na nudę (księgowość z cała sprawozdawczością i windykacją, podatki) ale jest w innych wydziałach rzeczywiście mają więcej wolnego czasu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka