Dodaj do ulubionych

Planowanie posiłków

16.03.15, 19:16
Chcę się z Wami podzielić swoimi spostrzeżeniami dotyczącymi jedzenia. Dopóki było tak, że wpadałam do sklepu z myślą "co tu kupić na obiad i kolację" efekt był taki, że jedliśmy częściej przetworzone, więcej wydawałam na jedzenie, część się marnowała i miałam wyrzuty sumienia.
Jakiś czas temu postanowiłam planować posiłki, nie tylko obiady, ale układam jadłospisy na tydzień. Efekt jest taki, że wydajemy na żywność sporo mniej, nie marnujemy i schudłam! smile
Jak jest u Was? Czy planowanie pomaga w niemarnowaniu? Jak często robicie zakupy?
Obserwuj wątek
    • zoria_polunocznaja Re: Planowanie posiłków 17.03.15, 11:02
      Mnie bardzo pomaga. Od 2009 roku prowadzę w excelu budżet domowy, gdzie planuję też posiłki na bieżący miesiąc.

Nie tylko nie marnuję jedzenia, ale i jak brak mi weny "co ugotować", to sięgam do archiwum sprzed kilku lat i nagle znajdują się inspiracje wink

Zakupy robię różnie - w tesco online na cały miesiąc rzeczy typu mleko i inne z długim okresem ważności, w almie online to co jest w promocji a dobre jakościowo; co kilka dni pieczywo i świeże warzywa - mam niedaleko pracy rynek; jak trafi się jakiś lidl po drodze, to zapas nabiału i mielone mięso z indyka, ryby wędzone i świeże, parówki z szynki...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka