Dodaj do ulubionych

Sierpień 2015

28.07.15, 21:09
Dla mnie zaczyna się nowy miesiąc. Bilans otwarcia 2000 zł na 3 osoby. Zamierzam dać radę. Dodatkowo mam sporo zapasów. I urodziny partnera. Sporo pójdzie na paliwo. Pewnie z 500 zł. A reszta to jedzenie Życie smile))), ale dobrze, że jestsmile))
Obserwuj wątek
    • agni71 Re: Sierpień 2015 29.07.15, 10:22
      joanna100-19 napisała:

> Wyprawkę mam już skompletowana prawie całą ( w sensie plecak, piórnik, kapcie,
      > wymagane przybory papiernicze itp). A w tym roku mam pierwszaka w szkole i prz
      > edszkolu, oj zaboli wrzesieńsmile

wiesz co, wszystko zależy oczywiście od tego, ile kto może wydać, ale:

1. pierwszaki chyba dostaja podreczniki za darmo, więc odpada ci jakieś 200-250 zł na ksiązki

2. za przedszkole po tych zmianach sprzed kilku lat teraz sie płaci symbolicznie (za czasów przedszkolnych moich dzieci to było ok. 350-400 zł z wyżywieniem, w przedszkolu państwowym oczywiście).

Co mają powiedzieć ludzie, którzy maja dzieci w starszych klasach SP i gimnazjum, a akurat nie przysługują im w tym roku darmowe podręczniki? Komplet do starszych klas SP to 350-400 zł. Do gimnazjum chyba ok. 600 zł.
      • lunitka Re: Sierpień 2015 29.07.15, 11:20
        1 gim też podręczniki za darmo, a komplety do innych klasach nie trzeba kupować nowych, wystarczą używane koszt 100 - 150zł
        • agni71 Re: Sierpień 2015 29.07.15, 11:36
          lunitka napisał(a):

> 1 gim też podręczniki za darmo, a komplety do innych klasach nie trzeba kupować
          > nowych, wystarczą używane koszt 100 - 150zł

trochę chyba niedoszacowalaś, używane mozna kupić tylko podręczniki, może i zamkną się w kwocie 100-150 zł. Ale do tego dochodzą ćwiczenia, które trzeba kupić nowe. W najtańszej księgarni internetowej same ćwiczenia do 6. klasy, oraz angielski (pisze się i w podręczniku i w ćwiczeniach), wyniosły mnie ok. 150 zł

Mnie po prostu trochę dziwi narzekanie na ogroooomne wydatki na I kl. SP, gdy podrecznik jest darmowy, oraz na przedszkole, podczas gdy obecnie płaci się za nie dużo mniej niz kilka lat temu.

• optimistic.82 Re: Sierpień 2015 29.07.15, 12:24
            No to zależy do czego porównasz. Jeżeli do tej pory ktoś nie płacił na żadna wyprawkę i nie robił opłat za przedszkole bo dzieci były w domu to są to jakieś wydatki nowe, wiec mogą znacznie obciążyć budżet. Jeżeli ktoś porówna już wydatki na pierwszaka z gimnazjalista to faktycznie te pierwsze można uznać za malutkie. Wszystko zależy od punktu siedzenia.
            • oliolali Re: Sierpień 2015 29.07.15, 16:09
              optimistic.82 napisał(a):

> No to zależy do czego porównasz. Jeżeli do tej pory ktoś nie płacił na żadna wy
              > prawkę i nie robił opłat za przedszkole bo dzieci były w domu to są to jakieś w
              > ydatki nowe, wiec mogą znacznie obciążyć budżet.

Kiedyś myślałam, nie mając dzieci, że to faktycznie jakieś niewiadomo jak duże te wydatki szkolne są. Przed wrześniem zawsze są artykuły, że to jakaś masakra finansowa itp. itd.
              Bez przesady, jak dziecko siedzi w domu to też potrzebuje, kredek, mazaków, farb, nożyczek, książeczek, trampek i stroju gimnastycznego itd.. No i chyba każdy normalny rodzic mu to kupuje więc bez przesady, że to jakieś wielkie halo jest.
              Dziecko korzystające z placówki czy to przedszkole czy szkoła korzystając z tych rzeczy w czasie przebywania w tych placówkach nie zużywa w tym czasie tego w domu. Mam wrażenie, że cześć osób na tym forum to myślała, że jak będzie miało dzieci to się same i za darmo wychowają a może im jeszcze dodatkowo jakiś zasiłek z nieba spadnie z tego tytułu.

Czy 150 zł na cały rok za ćwiczenia dla szkolnego dziecka to dużo?

• agni71 Re: Sierpień 2015 29.07.15, 19:42
                > Czy 150 zł na cały rok za ćwiczenia dla szkolnego dziecka to dużo?
                >
                Pewnie, że to nie oszałamiający wydatek, ale wiesz, nie jedyny.

Dzieci mam trójkę, ale w tym roku na podręczniki faktycznie wydam mało, bo dwójka załapie się na darmowe. W zeszłym roku wydałam za to ok. 700 zł. Mało?
                • oliolali Re: Sierpień 2015 30.07.15, 08:43
                  agni71 napisała:

>
                  > W zeszłym roku wydałam za to ok. 700 zł. Mało?

Zawsze punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
                  700 zł / 3 osoby / 10 miesięcy
                  23 zł miesięcznie na dziecko to dużo? Uważam, że mało - a w zeszłym roku miałam przedszkolaka więc porównuję do tego etapu.
                  Dla mnie ta kwota byłaby za duża tylko w jednym przypadku - wtedy kiedy te podręczniki czy ćwiczenia były by naprawdę kiepskie merytorycznie i żeby dziecko się czegoś nauczyło musiałabym dokupywać co chwilę dodatkowe.

Do comiesięcznych wątków dołączę od września wtedy to zacznę wielkie zaciskanie pasa, które będzie trwało ok półtora roku - może wtedy też będę patrzyła na te sprawy inaczej smile
                  • agni71 Re: Sierpień 2015 30.07.15, 09:27
                    > Zawsze punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
                    > 700 zł / 3 osoby / 10 miesięcy
                    > 23 zł miesięcznie na dziecko to dużo?

Dzieci trójka, więc nie ma co wyliczać na dziecko, tylko jest to 69 zł miesięcznie.
                    Ale to przecież jest tylko jeden z wydatków, tym sposobem można by każdy większy wydatek związany z dziećmi podzielić na 12 miesięcy i jeszcze na 3, i od razu kwota zrobi się przyjemnie mała. Np. wysyłam w sierpniu dzieci na obóz, za każde płacę 1500 czyli w sumie 4500. Jak się to rozłoży na cały rok, to tez nie tak strasznie to wygląda smile
                    • czekolada72 Re: Sierpień 2015 30.07.15, 11:02
                      No i wlasnie o to chodzi, zeby sobie odpowiednio zaplanowac na rok wydatki, do odlozenia i potem nie byc zaskoczonym...
                      • katarzynka791 Re: Sierpień 2015 30.07.15, 12:40
                        Dokładnie!!! I żaden wydatek wtedy nie boli! smile
                        • agni71 Re: Sierpień 2015 30.07.15, 15:28
                          ale ja mam pieniądze na podręczniki i inne potrzeby dzieci - odkładanie na te cele do skarpety nie spowoduje, że w sumie wydam mniej smile A nie kupię podręczników po trochu, skoro ich listę poznaję na przełomie czerwca i lipca. Podręczniki to tylko przykład, za obozy tez nie zapłacę w 12 ratach, bo decyzję o tym, jaki obóz podejmuję z mniejszym wyprzedzeniem niż rok.
                          • czekolada72 Re: Sierpień 2015 30.07.15, 16:10
                            Kazdy robi jak uwaza. Ja po latach zapisywan wiedzialam ile wydaje srednio miesiecznie na dziecko (np) i tyle zawsze "odkladalam" - nie bylo problemu ze w tym miesiacu place za ksiazki a w tym za oboz, nawet jezeli sie wszystki na raz nalozylo.
                            Ale nkogo nie namawiam, kazdy ma swoja filzofie oszczedzania.
                          • katarzynka791 Re: Sierpień 2015 30.07.15, 17:22
                            agni ok, masz na podręczniki i potrzeby dzieci, ale sama napisałaś, że musisz podreperować budżet w sierpniu sprzedażą rzeczy po dzieciach. Dla mnie, jeśli coś trzeba reperować, oznacza, że coś sie popsuło albo się psuje...

Odkładam kasę nie po to, żeby wydać potem mniej, tylko żeby być przygotowaną na większe wydatki (planowane i nieplanowane) bez obawy o budżet.
                            Ale każdy ma swoją filozofię oszczędzania. smile
                            • agni71 Re: Sierpień 2015 30.07.15, 17:35
                              Ale my odkładamy, w sensie, że nie wydajemy całej pensji, cos tam inwestujemy, ale tez i nie odkładamy w jakies oddzielne miejsce (skarpeta, skarbonka, subkonto) pieniędzy na konkretne cele.

Z podreperowanie może źle się wyraziłam, bardziej chodziło mi o zasilenie budżetu (a to sie zawsze przyda). Tym bardziej, że mamy ostatnio trochę nieplanowanych i nieprzewidzianych wydatków na zdrowie, a także szykują się wydatki spodziewane, np. ortodonta, dodatkowe szczepienie.
                • lucy-luka Re: Sierpień 2015 03.08.15, 21:32
                  przy trójce dzieci należy ci się zwrot kosztów podręczników, korzystałaś? jeżeli tak, to nie wydałaś 700 zł, ponieważ sporo wróciło, jeżeli nie - jesteś gapa smile
                  • katarzynka791 Re: Sierpień 2015 03.08.15, 21:39
                    Zwrot z programu rządowego Wyprawka należy się tylko w wybranych klasach. Żeby z tego skorzystać, trzeba mieć dziecko akurat w tej klasie.
                    • czekolada72 Re: Sierpień 2015 04.08.15, 06:52
                      A program dla rodzin wielodzietnych? Trojka dzieci to juz wielodzietna.
                      • katarzynka791 Re: Sierpień 2015 04.08.15, 18:18
                        Ale jaki program dla rodzin wielodzietnych, możesz mi przybliżyć konkretnie?
                        Ja pisałam o konkretnym Wyprawka 2015/16 bez względu na dochód, rodziny wielodzietne mogą otrzymać częściowy zwrot kosztów za zakup podręczników w wybranych klasach.
                        Można też otrzymać używane podręczniki u nas w mieście, ale to akurat mnie nie interesuje.

• czekolada72 Re: Sierpień 2015 04.08.15, 19:25
                          katarzynka791 napisała:

> Ale jaki program dla rodzin wielodzietnych, możesz mi przybliżyć konkretnie?
                          Prosze:
                          www.kartaduzejrodziny.pl/
                          > Ja pisałam o konkretnym Wyprawka 2015/16 bez względu na dochód, rodziny wielodz
                          > ietne mogą otrzymać częściowy zwrot kosztów za zakup podręczników w wybranych k
                          > lasach.
                          > Można też otrzymać używane podręczniki u nas w mieście, ale to akurat mnie nie
                          > interesuje.
                          Aaaa to zmienia postac rzeczy.
                          >
                          >
                          • katarzynka791 Re: Sierpień 2015 04.08.15, 19:49
                            Dzięki
                        • iberka Re: Sierpień 2015 04.08.15, 19:38
                          można dostać darmowe podręczniki tylko używane a nie nowe i to Cię nie interesuje? A dlaczego ?
                          • katarzynka791 Re: Sierpień 2015 04.08.15, 20:01
                            U nas w szkole możesz skorzystać albo z programu Wyprawka (zwrot 225zł) lub dostać na rok książki z zasobów biblioteki. Zarówno używane, jak i nowe. Trzeba mieć lokalną kartę rodziny, nie tę ogólnopolską.
                            Póki co syn nauczanie zintegrowane, mieści się w klasie, która jest objęta programem rządowym. Więc wolę kupić mu książki, dostać 2/3 zwrotu i nie martwić się przez cały rok, czy ich nie zniszczy, czy nie zgubi.
          • monikazzzzzz Re: Sierpień 2015 29.07.15, 12:26
            Zgadzam się z tym, że państwowe przedszkola są teraz tańsze niż 3-4 lata temu jak chodził mój starszy syn. Teraz też mam przedszkolaka i potwierdzam że jest taniej.
            Jeżeli chodzi o wydatki sierpniowe to przed nami urlop (po 15 dwa tyg.) Niestety w tym roku fundusze wakacyjne pochłonęła komunia syna więc pozostaje nam tylko wyjazd na wieś do moich rodziców. Może uda się wyskoczyć na dzień czy dwa nad jezioro (zależy od pogody).
            Na sierpień zostawiłam sobie kupno podręczników dla starszego z prostej przyczyny - w lipcu jeszcze płaciłam za przedszkole, bo młody chodził a w sierpniu przedszkole już nie ma dyżuru, nie ma więc też opłaty za przedszkole więc w to miejsce kupię podręczniki.
            Zanosi się jednak, że wypłacą nam "wczasy pod gruszą" może więc wpadnie kilka stówek.
            W związku z urlopem nie planuję żadnych większych zakupów spożywczych.
          • ana119 Re: Sierpień 2015 29.07.15, 14:21
            Zgadza się. Przedszkola są teraz nasze niż płaciłam kiedy chodziło moje dziecko. Tak samo żłobek.
            A książki można kupić używane. Nie uczciwie postapiono wobec rodziców byłych 4 kl bo ich książek nikt nie kupi. Rząd postanowił ze jedni mają książki wyrzucić a drugim kupi nowe. Cienki gest oznaczający niegospodarność, dziwią się dlaczego spada na nich krytyka
            • aga_martusia Re: Sierpień 2015 29.07.15, 20:57
              Mie każdy ma przywilej dostania się do przedszkola państwowego. Niektórzy muszą płacić za przedszkole po 700-800zł. To bardzo dużo choć to i tak taniej niż za opiekunkę do małego dziecka.
            • mazel_tov Re: Sierpień 2015 03.08.15, 19:58
              Mozesz rozwinąć wątek o nieuczciwości wobec rodziców uczniów byłych kl. 4 ? Na czym to konkretnie polega?
              • ana119 Re: Sierpień 2015 03.08.15, 20:26
                Chodzi o podręczniki. To co ns pisałam wyzej. Nie wiem co chcesz jeszcze wiedzieć. W szkołach w czerwcu są organizowane kiermasze książek używanych. I o ile nie zmienia się zestawu książek a tak jest w naszej szkole od lat to można za przyzwoite pieniądze kupić potrzebne podręczniki od uczniów poprzednich klas
                • czekolada72 Re: Sierpień 2015 03.08.15, 20:30
                  Nie wiem skad jestescie, ale w Kraku od lat funkcjonuja ksiegarnie - skupy
                  aksiazka.pl/
                  mozna tam sprzedac podreczniki i kupic uzywane
                  • ana119 Re: Sierpień 2015 03.08.15, 20:37
                    Sprawdzam juz. Nie skupuje się podręczników do 4 kl
                    • czekolada72 Re: Sierpień 2015 03.08.15, 20:49
                      szczerze piszac - to ciesze sie, ze mam to juz za soba wink
                • ana119 Re: Sierpień 2015 03.08.15, 20:33
                  W tym roku wszycy uczniowie 4 kl dostaja podręczniki z pieniędzy publicznych wiec ubiegloroczni ucz 4 klasy nie mogą swoich odsprzedać czyli pójdą na śmietnik
        • iberka Re: Sierpień 2015 29.07.15, 20:48
          pokaż mi komplet do II klasy gimn za 100/150 pln. Nowy zestaw prawie600 pln, używane najtaniej policzyli mi za prawie 300 + 200 ćwiczenia, no wiadomo tu nowe. Z tym, że te używane podręczniki to zużyte.........poniszczone, stare książki a nie używane podręczniki a różnica w cenie znikoma. Używane w stanie bdb/ db to różnica do 1.50/2 pln na sztuce.\
          Rok temu za zestaw używane podręczniki + nowe ćwiczenia zapłaciłam 492 pln. 3 przedmioty mniej niż w tym roku, rachunek się wyrównuje
          • lunitka Re: Sierpień 2015 29.07.15, 20:55
            Większość szkół organizuje kiermasz podręczników w czerwcu więc po prostu trzeba się pofatygować na niego albo uczeń pyta starszych kolegów o podręczniki, ćwiczenia ok trzeba kupić dodatkowo, chociaż to też nie do wszystkich przedmiotów.
            • iberka Re: Sierpień 2015 29.07.15, 21:00
              no tak, u nas była inf, że w szkole nie ma czegoś takiego jak kiermasz.......
              • ana119 Re: Sierpień 2015 30.07.15, 12:30
                Jest olx i tam można kupić
      • d.d.00 Re: Sierpień 2015 29.07.15, 13:54
        Syn idzie do przedszkola od września. Będzie w przedszkolu od 8-16, podstawa programowa jest od 8-13, więc od godz 13 za każdą następną godzinę płacę dodatkowo 1 zł(czyli dziennie 3 zł). Ze wstępnych wyliczeń jest to 63 zł/ms.
        Do tego wyżywienie 3 posiłki - stawka dzienna 6 zł(własna kuchnia w przedszkolu). W ms 126 zł.
        Czyli w sumie 189 zł.
        • agni71 Re: Sierpień 2015 29.07.15, 15:09
          Czyli jest o ok. połowę taniej niż kilka lat temu. Fajnie, ja tam nikomu nie żałuję, zresztą mam jeszcze przedszkolaka w rodzinie i niższe opłaty tam się bardzo przydają smile
    • olena13 Re: Sierpień 2015 29.07.15, 14:42
      Mnie na początku sierpnia czeka wydatek na wyprawkę dla mojej pierwszoklasistki (największy wydatek, czyli plecak już za mną, z tych większych liczę jeszcze buty, bo niestety nie mogę kupić córce zwykłych trampek, musi mieć porządne, z usztywnianą piętą, to ok. 150 zł). Pozostałe sprawy typu artykuły plastyczne, strój na wf, śniadaniówka itd. - liczę na to ok.100 zł.
      W połowie miesiąca jedziemy nad morze, ale obiady będę gotowała sama, bo nie cierpię tego syfu, który się serwuje w większości lokali, a do dobrych restauracji nie planuję chodzić wink Chcemy wypocząć ekonomicznie wink

No i powoli szykuję się na nadejście drugiej córki jesienią (chcę odłożyć część pieniędzy na pieluchy wielorazowe). No i planuję dokładniej zbadać nasze wydatki na jedzenie.

I to chyba tyle smile
    • lil.13 Re: Sierpień 2015 29.07.15, 17:50
      - kontrolować wydatki bieżące (znów, jak kiedyś)
      - wykorzystywać resztki
      - ograniczyć długość prysznicy (=niższy czynsz)
      - zrealizować jeden z 4 dużych wydatków (najlepiej z bieżących środków bez zaglądania do oszczędności)
      - choć jeden ubraniowy wydatek z listy dokonać
      - przeglądać rzeczy, pozbywac się niepotrzebnych, rozsądnie kupować nowe (wcześniej dwa razy się zastanowić czy potrzebne)
      • lil.13 Re: Sierpień 2015 01.09.15, 21:50
        Nie było najgorzej. Myślałam, że więcej wydamy na tzw życie. Miesiąc kończy się minusem, gdyż dokonaliśmy trzech dużych planowanych od dawna zakupów. Czwarty nam odpadł, gdyż pralkę udało się jeszcze "uratować" i działa. Do końca roku nic nam już raczej dużego się nie szykuje. Chyba, że zdecydujemy się na wczasy jesienią.
    • agni71 Re: Sierpień 2015 29.07.15, 19:44
      moje zadanie na sierpień, to podreperowac budżet wyprzedażą rzeczy po dzieciach, szczególnie muszę sie sprężyć i wystawić zimowe ubrania i buty, ładnie schodzą w sierpniu. I mam trochę książek do wystawienia, może ktoś się skusi przy okazji.
      • lunitka Re: Sierpień 2015 29.07.15, 20:57
        dla mnie sierpień dziś się zaczął, na razie oszczędnie ale i tak 1 ubezpieczenie mieszkania i 1 z 2 rat ubezpieczenia za samochód ehhh a dochody dopiero większe za miesiąc uncertain
    • d.d.00 Re: Sierpień 2015 29.07.15, 21:20
      Oj ciężki sierpień bedzie.
      Mamy 1 wesele i zdejmowanie dolnego aparatu ortodontycznego uncertain Z drugiej strony coraz bliżej pożegnanie z ortodontą i comiesięcznymi randkami z nim wink
      • pulcino3 Re: Sierpień 2015 30.07.15, 17:03
        U nas przy ściągnięciu stałego ortodonta oznajmił że na nast. wizytę tym razem za 3 tyg mam przygotować 500zł na sylikonowy aparat "odlew" utrwalający korektę zębów... miał być noszony najczęściej do spania do około pół roku po ściągnięciu stałego.
        • d.d.00 Re: Sierpień 2015 30.07.15, 17:09
          Bedę miała na razie retencję dolnej szczęki. OD całkowitego pożegnania się z ortodontą dzieli mnie ok 1500 zł tongue_out
    • czekolada72 Re: Sierpień 2015 30.07.15, 06:27
      Jezeli sierpien wyjdzie na styk - bede wniebowzieta wink
      Wlasciwie cale wakacyjne wydatki przypadaja na sierpien.
      Z drugiej strony - pojdzie mniej na paliwo.
      Reszta tradycyjna smile
      Nadal radykalna "tylna scianka"
      • czekolada72 Re: Sierpień 2015 02.09.15, 06:15
        No i nie byl w efekcie taki zly ten sierpien smile
    • mazel_tov Re: Sierpień 2015 03.08.15, 19:47
      sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/male-Conieco;13189.html
    • liliawodna222 Re: Sierpień 2015 04.08.15, 22:08
      Witajcie, wróciłam smile

Moi drodzy, ja jestem przerażona wydatkami, jakie teraz mamy. Nie dość, że nic nie zaoszczędzimy w tym miesiącu (a przyzwyczaiłam się już do systematycznego odkładania), to na pewno musimy sięgnąć po oszczędności. Otóż pomijając wydatki związane z wyjazdem, najprawdopodobniej założymy córce w tym tygodniu drugi łuk (aparat ortodont.), co pochłonie 2000zł. Kupiliśmy kanapę do salonu - tez 2000zł. Okazało się na koniec, że sypie nam się komputer - a to z kolei jest zakup planowany już od KILKU (!!!) lat! No i wygląda na to, że to już nie będzie żadna fanaberia, ale konieczność... sad

Szkoła coraz bliżej, a więc szkolne wydatki, o których tak obszernie tu piszecie. Nas w tym roku ominie kupowanie podręczników (1 klasa gimnazjum), ale ze szkołą nierozłącznie wiąże się jesień, a więc cieplejsze ubrania. Córka nam śmignęła w górę przez te wakacje, że hej, więc SPORO zakupów przed nami. Ale o tym na pewno będę pisać. Ja wczoraj zrobiłam czystki w szafie, w efekcie nie mam nic ciepłego wink

A tak patrząc bardziej dalekosiężnie (aż październik wink ) - zapisałam się na studia podyplomowe, to też jest koszt i to niemały... uncertain
      • pulcino3 Re: Sierpień 2015 04.08.15, 22:48
        lilia wszystko to o czy piszesz to inwestycje. W mądrym zarządzaniu budżetem muszą też być podejmowane "inwestycje" smile co nie? i tego się trzymajmy. Słuchaj przynajmniej wydajesz/wydasz na konkrety, a nie kasa rozłazi się nie wiadomo gdzie ( czyt. pierdoły :p, )
        • liliawodna222 Re: Sierpień 2015 04.08.15, 22:55
          No niby tak, ale dla nas to kupa kasy i to jeszcze w tak krótkim czasie... smile

• katarzynka791 Re: Sierpień 2015 06.08.15, 12:07
      Sierpień zapowiada się obiecująco.
      Co prawda muszę wyskoczyć na zakupy ubraniowe, ale powinnam się zmieścić w zaplanowanym budżecie.
      Dwie imprezy urodzinowe.
      Wyjazd nad morze.
      Obiektyw do aparatu (pod kątem wyjazdu).
      Wydatki szkolne zostawiam na wrzesień.
      Okazuje się, że córka do liceum nie potrzebuje żadnych ćwiczeń, a kiermasz dla pierwszoklasistów ma być we wrześniu.
      Zamrażarkę opróżniam i nie ulegam promocjom na mięso. Chcę zostawić lodówkę wyłączoną na okres urlopu.

Jest nieźle, oby tak dalej.
      • liliawodna222 Re: Sierpień 2015 06.08.15, 12:17
        katarzynka791 napisała:

> Sierpień zapowiada się obiecująco.

Ale Ci zazdroszczę! U mnie dokładnie na odwrót... uncertain
        • katarzynka791 Re: Sierpień 2015 06.08.15, 12:29
          Nie zawsze tak mam. smile Dlatego się cieszę.
          A na jakie studia idziesz, jeśli można wiedzieć.
          • gal_la Re: Sierpień 2015 06.08.15, 14:37
            katarzynka791 napisała:

> Nie zawsze tak mam. smile Dlatego się cieszę.
            > A na jakie studia idziesz, jeśli można wiedzieć.

ja też jestem ciekawa (ja też myślę o studiach podyplomowych, ale nie jestem zdecydowanasad
            • liliawodna222 Re: Sierpień 2015 06.08.15, 17:08
              Kochane Dziewczyny, nie miejcie mi za złe, ale nie chciałabym zostać zidentyfikowana wink , a wiecie jak to jest w necie: tu jeden szczegół, tam drugi... Już kilka forumek zostało "rozpracowanych"...

Powiem tak: żadne biznesy, marketingi i inne zupełnie obce i nieciekawiące mnie sprawy wink
              • gal_la Re: Sierpień 2015 10.08.15, 01:43
                Rozumiem w pełni i nie mam za złesmile Ale jestem jeszcze bardziej zaintrygowana, bo ja też nie poszukuje w tych nieciekawych polach jakie wypisałaś... ale byłby świat mały gdybyśmy się spotkaływink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka