Dodaj do ulubionych

Marcowe obiady

• umzak Re: Marcowe obiady 20.03.20, 13:40
      20 marca. Dziś mamy polędwica w cieście francuskim z sosem z grzybów oraz ziemniaki. Co prawda wg przepisu powinny być borowiki, ale mam już tylko maślaki. A nie dokupuje na razie nic , wykładamy to co mamy w zamrażarce. Ugotowałam też zupę warzywną z kilkoma plasterkami polędwicy.
    • czekolada72 Re: Marcowe obiady 20.03.20, 13:40
      20 marca
      Świderki z pieczarkami uduszonymi z cebula, czosnkiem niedźwiedzim, czarnuszką i curry.
      Pieczarki kupione, czosnek z ogródka.
      Do tego talerzyk młodej kapusty, od mamy.
      Wyszło mi tego tyle, że chyba do niedzieli mi wystarczy smile
      • umzak Re: Marcowe obiady 21.03.20, 17:43
        21 marca . U nas zupa z wczoraj oraz chili com carne. Zrobiłam pełny gar, ale raczej nie lydze się że zostanie na jutro. Syn uwielbia i może jeść na obiad, kolacje i śniadanie.
        • ma_dorota Re: Marcowe obiady 21.03.20, 22:15
          umzak napisała:

> 21 marca . U nas zupa z wczoraj oraz chili com carne. Zrobiłam pełny gar, ale r
          > aczej nie lydze się że zostanie na jutro. Syn uwielbia i może jeść na obiad, ko
          > lacje i śniadanie.

Mój też jada kilka razy dziennie, jak zrobię smile
          • umzak Re: Marcowe obiady 22.03.20, 15:39
            Dobre jest , i dlatego. Oczywiście wczoraj poszło wszystko😊.
    • czekolada72 Re: Marcowe obiady 23.03.20, 13:28
      23 marca
      Barszcz czerwony, własny zakwas, z uszkami z mięsem
      Pierogi ruskie, z suszonymi pomidorami.
      W zależności od łakomstwa mogłoby to być i na 3 dni smile
      • ma_dorota Re: Marcowe obiady 23.03.20, 15:08
        Też własny zakwas buraczany zrobiłam w sobotę. Już raz kiedyś zrobiłam próbę, ale nie wiem, czy przepis był zły, czy co, w każdym razie tamten był taki nijaki. Może nowy wyjdzie lepszy.

A podasz swój przepis? Przy najbliższej wizycie w sklepie kupię buraki i wypróbuję zakwas buraczano-czekoladowy wink
        • czekolada72 Re: Marcowe obiady 24.03.20, 10:42
          Nie mam przepisu z konkretnymi miarkami.
          Mam sloj chyba 6 litrowy. Wrzucam z 8 buraków pokrojonych bardzo drobno, bo łatwiej mi potem wykorzystać do robienia sałatki. Na te 8 buraków, albo trochę więcej, dodalam cała główkę Czosnku i kilka pokruszonych liści laurowych. Zalałam letnia ślina woda, zawsze sole mniej i kosztuję.
          Jak mam to dodaje też inne jarzyny, marchew, seler, pietruszka. I o 3 dniach jest już delikatny bardzo, ja wolę ostrzejsxy, więc jeszcze czekam.
          Jak dasz za dużo buraków, to może wyjść galareta. I to nie jest zepsucie, trzeba rozcieńczyć.
    • umzak Re: Marcowe obiady 25.03.20, 15:35
      25 marca
      Zupa ogórkowa
    • czekolada72 Re: Marcowe obiady 26.03.20, 13:44
      26 marca
      Ryż na sypko, z curry i czarnuszka, pieczarki duszone z pomidorami, czosnkiem i oliwkami. Zapomniałam dodac zoltego sera pokrojonego w kosteczkę. Młoda kapusta. Czerwony barszcz do picia.
      Jutro będzie to samo smile
      • umzak Re: Marcowe obiady 26.03.20, 18:54
        U nas ziemniaki, kapusta kiszona i kotlety drobiowe.
      • czekolada72 Re: Marcowe obiady 26.03.20, 22:01
        I tak to wygląda smile
        • umzak Re: Marcowe obiady 27.03.20, 09:37
          Smakowicie, żal bo niestety nie mam składników. Hmmm... może pieczarki zastąpić maślakami ? Ale to już chyba nie to samo. No i czarnuszki brak
    • umzak Re: Marcowe obiady 27.03.20, 18:38
      27 marca
      Zupa z punktami, kopytka z wczorajszych ziemniaków
      • umzak Re: Marcowe obiady 27.03.20, 18:39
        *-z pulpetami
    • czekolada72 Re: Marcowe obiady 28.03.20, 11:28
      28 marca
      Zuzywania cd
      Risotto z pieczarkami, cebula i zielonym groszkiem, do tego kurkuma, chili i tymianek, zeszloroczny, zamrozony, sol, pieprz, zolty ser.
      Do tego barszcz czerwony do wpicia i mix salaty z sosem vinegretowym, na bazie syropu ze sliwek slodko-kwasnych.
      Na pewno zostanie, albo bedzie na jutro, albo porcje do zamrozenia.
      Kupione - puszka groszku.

Umzak, ja mysle, ze taka potrawka z pieczarek, czy risotto z nimi - nie ucierpia, jezeli zamiast pieczarek dasz maslaki, kurki, podgrzybki czy praktycznie kazdy inny rodzaj grzybow jaki akurat masz. Moja osobista idea jest by nie wyrzucac jedzenia, ktore sie np zepsuje w lodowce, i na tej bazie robie obiady. Gdybym nie iala pieczarek - zrobilabym nalesniki z dzemem smile
      Albo rozmrozila pierogi.
      Gdybym nie miala burakow - nie lecialabym kupowac na zakwas, zrobilabym zupe szczawiowa albo pomidorowa z wiosenno-jesiennych, zeszlorocznych sloiczkow.
      Bylam w sklepie po ccos zupelnie innego, wiec dolozylam puszke groszku. Inaczej - moze bym dodala puszke fasolki? Albo kapary?
      Miłego
      • czekolada72 Re: Marcowe obiady 28.03.20, 11:33
        Przed i w trakcie smile
      • umzak Re: Marcowe obiady 28.03.20, 13:50
        Zanim przeczytałam Twoją odpowiedź, tak własnie zrobiłam, dodałam tez cebule , az przypraw dalam majeranek i słodka paprykę. Do tego bialy sypki ryż , wyszło pysznie. Synowi bardzo smakowalosmile.
    • czekolada72 Re: Marcowe obiady 29.03.20, 14:47
      29 marca
      zmodyfikowany barszczyk, czyli barszczyk czerwony, z gotowanych buraków, na rosołku, z dolaniem zakwasu + jajko na twardo
      Drugie danie - to samo co wczoraj
      sałatki, dwa woreczki mix - dokupione, z przeceny 1/2
      • umzak Re: Marcowe obiady 29.03.20, 21:05
        U mnie pieczona łopatka z ziemniakami i kapustą kwaszoną.
    • czekolada72 Re: Marcowe obiady 30.03.20, 13:48
      30 marca
      Barszcz, ja zakwas do picia, M na osołku z jajkiem
      Kiszka i ziemniaki z górą cebulki, buraczki z chrzanem i sałatka z marchewki, jabłka i pory.

Kiszka kupiona.
      • lena.113 Re: Marcowe obiady 30.03.20, 18:49
        Nie znudził się ten barszczyk?sporo go jecie/pijecie...
        • czekolada72 Re: Marcowe obiady 30.03.20, 19:08
          Zakwas czerwonego barszczu moge pic na okraglo. W ramach rozsadku pije max o,5 litra dziennie. Ale ja jestem na nim wychowana. To samo zdrowie smile)
          • lena.113 Re: Marcowe obiady 30.03.20, 22:26
            Też lubię ale podziwiam
            • czekolada72 Re: Marcowe obiady 31.03.20, 12:46
              absolutnie nie ma co podziwiac, to tak jakbys kogos poziwiala, ze wode pija.Zreszta moj sloj sie oproznia, jeszcze moze mam na dzien-dwa. Z buraczkow, ktore rozdrobnie, beda salatki.
              Na razie nie planuje nastawiac nowego, raczej dopiero po Wlkanocy.
      • umzak Re: Marcowe obiady 30.03.20, 18:54
        U nas znowu zupa dyniowa i grzybowa wink.
    • d.d.00 Re: Marcowe obiady 30.03.20, 18:58
      Pierś z kurczaka w sosie kurkowym z kaszą pęczak plus ogórki kiszone.
    • czekolada72 Re: Marcowe obiady 31.03.20, 12:47
      31 marca
      Powtórka z wczoraj, tyle, że do drugiego dziś rydze kiszone.
    • czekolada72 Re: Marcowe obiady 31.03.20, 13:06
      Podsumowanie.
      Przede wszystkim wyraźnie widać jakaś przestrzeń w zamrażarce, więc ten tryb będę kontynuować.
      Widzę wyraźnie, że gdy M nie ma - mnie samej wystarcza tylko drugie danie.
      Koszmarnie mało w tym miesiacu było ryb, poprostu w szoku cięzkim jestem! Gdyby to były niekoronawirusowe dni, to bym od razu pognała do sklepu nabyc, ale tak.... Może przy okazji, ale nie sądzę bym gdzieś sie udawała, w tym tygodniu na pewno nie, raczej dopiero tuż przed Swietami. No trudno, przeżyję.

Generalnie do obiadów, to co było zuzyte lub jest uzywane, dokupiliśmy tak:
      Dorsz, 2 porcje
      Czerwony barszcz, butelka (nim nastawiłam własny smile )
      Podstawowe jarzyny rosołowe
      Cebula - 5 kg
      Ziemniaki - 10 kg
      Buraki - 2 kg
      Pieczarki - 2 kg
      Groszek - 1 puszka

Dostalismy wielki pęk jarmużu

Kupiliśmy "na zapas":
      Kurczak ćwiartki - 4 szt - 1 kg
      Kasza gryczana - 1 kg
      Mąka - 2 kg
      Makaron - 4 x 400g

Mi sie podoba smile
      • umzak Re: Marcowe obiady 31.03.20, 14:13
        A ilu osobową masz rodzinę ? Czy tak duże zapasy miałaś? Przepraszam za pytanie, ale u nas tego by na tydzień nie starczyło. No dobra , prócz cebuli, tej by syarczylo i na dłużej wink.
        • czekolada72 Re: Marcowe obiady 31.03.20, 14:23
          tak jak pisalam w perwszym poscie - aktualnie jestem ja i M, do tego w tym miesiacu praktycznie przez polowe bylam sama. Zapasy mam , wg mnie, wielkie, i dlatego wogóle założyłam ten wątek, by mieć motywację do zuzywania. Zarówno zamrożonych zapasów, jak i napoczetych produktow smile

A cebula, i czosnek, to u nas schodzi na pstryk smile
          • umzak Re: Marcowe obiady 01.04.20, 10:16
            U nas wręcz odwrotnie, wszyscy siedzą w domu i mam wrażenie, że ciągle robię coś komuś do zjedzenia wink. Zastanawiam się jaki przyjdzie rachunek za prąď, czy będzie to miało większy wpływ czy raczej nie.
            • czekolada72 Re: Marcowe obiady 01.04.20, 11:52
              U nas tez kiedys byly czasy, ze wszyscy po pracy i szkole schodzilismy sie do domu i m.in. jedlismy smile a jeszcze te wieczorne posiadowki z rodzinka smile A jakie rachunki za prad byly...
              U nas wszystko na prad, wiec gotowanie, i zmywanie w zmywarce ma wplyw.
            • d.d.00 Re: Marcowe obiady 01.04.20, 17:32
              O mam to samo! Mam wrazenie, ze moje dzieci sa w wiecznym procesie jedzenia. Ciagle cos gotuje, zakupy wieksze o 1/3 niz zazwyczaj.
              • umzak Re: Marcowe obiady 01.04.20, 20:21
                A poważnie to nie narzekam, postuczę trochę swojego nastolatka. Ostatnio strasznie marnie jadl bo cale dnie piza domem. Trochę się teraz odbije.
    • d.d.00 Re: Marcowe obiady 14.04.20, 14:20
      U nas dzisiaj zupa lasagne. Robiłam pierwszy raz, dzieciory zachwycone
      • twoja-siostra Re: Marcowe obiady 14.04.20, 17:21
        Ooo, napiszesz jak robisz? Kocham lasagne to i taka zupę chętnie bym zjadla
        • d.d.00 Re: Marcowe obiady 14.04.20, 17:51
          Przepis
          Ja dałam mniej bulionu i makaron jak do łazanek.
          • twoja-siostra Re: Marcowe obiady 14.04.20, 17:58
            Dziękuję smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka