Dodaj do ulubionych

co dla psiaka-zdrowo i dosyć tanio

09.01.07, 19:17
Witam

Może mi poradzicie czym karmić psa,aby nie wydac fortuny i naturalnie, żeby
było zdrowo? Nasze psisko jest duże i wydajemy na niego sporo pieniędzy.
Puszki, sucha karma, to wszystko kosztuje. Jakie polecacie karmy , aby było
zdrowo i w przystępnej cenie? A może jakieś posiłki przygotowywane samemu, ale
, żeby posiadaly niezbędne składniki odżycze.

Z góry dzięki i pozdrawiamsmile
Obserwuj wątek
    • maja8549 Re: co dla psiaka-zdrowo i dosyć tanio 09.01.07, 19:47
      Moj pies jest na karmie kiedys jadl konine, ale w wakacje 6kg miesa mi sie
      zepsulo i powiedzialam nigdy wiecej, przeliczylam karma wychodzi taniej.
      Karma dla hodowcow: www.zooexpress.pl/go/_info/?id=270
      • aleja1 Re: co dla psiaka-zdrowo i dosyć tanio 09.01.07, 19:49
        dzięki, ta karma rzeczywiście wychodzi tanio. Może jeszcze coś oprócz suchej??
        Niestety, mój pies zbuntowałby się przy samej suchej karmiesmile
        • maja8549 Re: co dla psiaka-zdrowo i dosyć tanio 09.01.07, 20:00
          Deryl jest na "zimnym chowie" ma karme i tyle, nie dostajez zadnej kielbaski
          szyneczki parowek kabanosow itp Jak mam pod reka marchewke, buraki czy jablka to
          dostaje a,i czasem uwielbiane przez niego mandarynki smile ryz z zoltkiem, makaron
          z serem bialym ale to baaardzo zadko.
          • dr.verte Re: co dla psiaka-zdrowo i dosyć tanio 19.02.07, 16:08
            maja8549 napisała:

> Deryl jest na "zimnym chowie" ma karme i tyle, nie dostajez zadnej kielbaski
            > szyneczki parowek kabanosow itp

biedny piesek
        • maja8549 Re: co dla psiaka-zdrowo i dosyć tanio 09.01.07, 20:02
          a i karme radze wprowadzac stopniowo, 1/4 karmy 3/4 miecha(czy co tam jadl)...
          1/2karmy...i tak dalej, 2 tygodnie i mysle ze sie przywyczai. A ile ma lat??
          • aleja1 Re: co dla psiaka-zdrowo i dosyć tanio 09.01.07, 20:09
            Ma 4 lata i w większości je puszki, czesto puszka CHappi, ta z dodatkiem
            makaronu. Gotuje mu też czasami ryż z żołądkami drobiowymi, do tego starte
            warzywa, czasami dodaję surowe jajko. "piesio" waży 50 kg i troszkę nas kosztuję
            smile Więc chciałabym te wydatki ograniczyć, ale nie kosztem psasmile
    • romanska.3463 Re: co dla psiaka-zdrowo i dosyć tanio 09.01.07, 21:01
      mam dwa duże psy. Obliczyłam, że najtaniej wychodzi karmienie - kasza (kupowana
      w hurtownii) + płucka, wątroba wieprzowa, nerki (oczywiście nie wszystko na raz)
      + jarzyny + ewentualnie mleko + ewentualnie żółtko.
      Karma sucha czasami
    • joannaceglarek Re: co dla psiaka-zdrowo i dosyć tanio 09.01.07, 21:27
      nasza bokserka, 35 kg, je przeważnie gotowane domowe jedzonko- suchą karmę
      dostaje wyjątkowo, jak nie mamy czasu nic ugotowac
      na zmianę dostaje ryz, kaszę i makaron z dodatkiem warzyw ( darmowe
      nadwiędnięte dostaję )i mięsa ( albo obrany korpus kurczaka z rosołu, albo
      gotowe psie jedzenie kupujemy z Sokołowa- porcja kosztuje 2-4 zł i starcza na 2-
      3 dni
      • fionizna Re: co dla psiaka-zdrowo i dosyć tanio 10.01.07, 10:44
        ja karmie swoją sukę makaronem, ryżem, kasza na zmianę z płuckami, nerkami i
        porcjami rosołowymi z kurczaka (oczywiście tylko miesem z niej). Do gotowanego
        jedzenia dodaje marchew lub kawałe buraczka zależy co tam mam akurat w lodówce.
        To wychodzi taniej niż gotowa puszka np. chapi a według mnie zdrowsze. Czasmi
        serek biały jej daje i żółtko raz na jakiś czas. Podobno dobrze jest też do
        karmy dawać siemie lniane zmielone smile
        • martabednarek2 Re: co dla psiaka-zdrowo i dosyć tanio 14.02.07, 17:55
          plecam Ci forum sklepu weterynaryjnego www.krakvet.pl tam dowiesz sie wszytkiego
          o zdrowym żywieniu psa. Chappi i inne karmy marketowe nie są najlepszym
          rozwiazaniem, taka oszczędność na starośc psa może przerodzić się w fortune
          zostawioną u weterynarza, ale nie będę się mądrzyć, jak chcesz to sama na tej
          stronce poczytaj. Moja sunia narazie wazy 25 kg ma 7 miesięcy je gotowane i
          karmę. Z gotowanego to ryż z marchewką i mięsem ( serca, wątroby wołowe i
          drobiowe, żołądki drobiowe, kupuje też tzw. skrawki z kurczaka - taki rodzaj
          gulaszowego z białego miesa,) karma BRIT, to dobra karma i cenowo przystęona jak
          na karmy weterynaryjne worek 15 kg 104 zł.
        • jagoda85 Re: co dla psiaka-zdrowo i dosyć tanio 20.03.07, 14:49
          Wprawdzie mam małego psa(11 kg), ale od początku jej gotowałam. Najczęściej
          płucka wołowe, koninę, czasem jak gotuję zupę, to korpusy z drobiu, czasem
          trochę wątróbki wołowej. Gotuję mięso z warzywami(marchewka, pietruszka,
          seler), w wywarze z mięsa gotuję ryż, albo kaszę. Mięso kroję drobno, bo moja
          suczka wyjadłaby mięso, a reszta by została. Wszystko mieszam z ryżem, kaszą
          lub makaronem. Oczywiście dodaję do tego drobno posiekane warzywa z którymi
          gotowało się mieso, i mieszam. Czasem kupuję wołowe lub końskie serce. Nie daję
          jej nigdy mięsa wieprzowego. Czasem dostaje serek, bywa,że podzielimy sie z nią
          kawałeczkiem wędliny, szczególnie uwielbia kabanos koński, którego nie odpuści.
    • robalrobal Re: co dla psiaka-zdrowo i dosyć tanio 15.02.07, 10:28
      Ja mam owczarka niemieckiego więc bydle spore smile
      Naczytałam się jakie świństwa pakują do tych psich (i kocich) puszek i postanowłam gotować zwierząciu sama. Czytajcie etykiety na puszkach. Wiekszość tańszych karm ma w składzie zaledwie 3% produktów pochodzenia zwierzęcego. I nie łudzcie się, że to mięsko, bo sa to raczej zmielone kości, skóra itp.

Ja kupuję ryż, kaszę jęczmienną albo makaron (najtaniej w Biedronce), do tego mięso lepszej jakości (nawet schab) ale zawsze w tesco z przeceny. Ostatniego dnia ważności obniżają cenę o 50%. Kupuje na zapas i mrożę także zawsze mam je pod ręką. Do tego dodaje warzywa pokrojone w kostkę (często z mrożonek). I tak utrzymanie dużego psa kosztuje ok 2,50 dziennie a często nawet mniej.
      • magda270519761 Re: co dla psiaka-zdrowo i dosyć tanio 16.02.07, 13:34
        Aja kupuje porcje rosołowe , daje 2 + ryż z kaszą lub makaron, suchej nie chcą
        jeść.
        • lolarun Re: co dla psiaka-zdrowo i dosyć tanio 24.02.07, 21:09
          mój weterynarz odradził mi dawanie psu kaszy. Pies jej najzwyczajniej nie
          trawi, jest to tylko taki zapychacz. Tak mówi wet. Mój Pies (bokser)
          rzeczywiście nie trawi. Dostaje ryż na zmianę z makaronem czasem chleb (bo
          lubi) + mięso. Zazwyczaj puszki mięsne Dante. Poza tym je wszystko to co my. Na
          dwoje nigdy nam się nie uda ugatować więc przynajmniej się nie marnujewink
          Pozdrawiam.
          • opium74 Re: co dla psiaka-zdrowo i dosyć tanio 26.02.07, 10:56
            polecam dietę BARF - jak wrzucicie w google to troche wyjdzie na ten temat -
            tanio i zdrowo a puszki mimo ze strasznie gowniane wychodza chyba najdrozej bo
            placisz za opakowanie i wode - na doadtek puszki to 'gotowa' karma i dodawanie
            do tego jeszcze makaronu czy innego wypelniacza to juz wogole pomylka...
            pozniej psy wala kupy jak palac kultury.
            Po BARFie kupy sa o 1/2 mniejsze a i dla psa jest to duuuzo zdrowsze
            • michaelandro Re: co dla psiaka-zdrowo i dosyć tanio 20.03.07, 13:34
              Ja na noc spuszczam moją sukę z łańcucha. Jak idzie na wieś nigdy głodna nie
              wraca. Wychodzi naprawdę najtaniej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka