Dodaj do ulubionych

Oprogramowanie do oszczędzania

30.01.07, 10:23
Witam smile

Poniżej przedstawię dwa programy do zarządzania finansami osobistymi. Nie jest to reklama, nie współpracuję z ich autorami.

1. Program Interesik 2005
Dość przyjazny dla użytkownika. Obsługuje konta, gotówkę w skarpecie (w portfelu też), karty kredytowe, kredyty. Jest dobrze zaprojektowany graficznie, łatwy w obsłudze (ale kilka kruczków trzeba rozpracować). Wydatki i dochody dzielimy na kategorie (które mają postać drzewa). Program podlicza wydatki lub dochody dla konkretnej kategorii (albo łącznie) w zadanym przedziale czasowym. Niestety, program nie potrafi ściągnąć historii konta z systemu transakcyjnego banku. Dodatkowo otrzymujemy kalendarz, bazę kontaktów i czytnik RSS. Wszystko to za darmo - program jest typu freeware.
Link: www.interesik.com
Moja ocena: 4+

2. ePortfel
To drugi program do zarządzania zasobami w portfelu - również po polsku. Nie jest tak estetyczny jak Interesik i niestety działa wolniej. Ogólnie rzecz biorąc obsługa jego jest trudniejsza. Program "nie widzi" kart kredytowych (można je zdefiniować jako konto). Jego zaletą jest ściąganie historii transakcji z mBanku (z Inteligo i Multibanku w wersji pełnej). Wersja Lite jest darmowa, zaś za Standard trzeba zapłacić 75 zł (stan na koniec stycznia 2007). Wersja pełna umożliwia zaawansowane filtrowanie transakcji i dodaje większą ilość raportów.
Link: eportfel.ovh.org/punbb
Moja ocena: 3+
Obserwuj wątek
    • anatemka Re: Oprogramowanie do oszczędzania 30.01.07, 15:19
      mam teraz darmowy eportfel. Największa wada: nie zlicza wydatków w kategoriach.
      Widze , że interesik i owszem. Więc od lutego przezuce sie na interesiksmile
      • wegorkie2 Re: Oprogramowanie do oszczędzania 30.01.07, 21:30
        Anatemka, co masz na myśli pisząc "nie zlicza wydatków w kategoriach"?
        Czy chodzi Ci o to aby móc zobaczyć ile na co wydałaś w ostatnim miesiącu?
        Jeśli tak, to jest taki raport w ePortfel, ale w wersji płatnej. Być może
        zadowoliłoby Cię gdybym udostępnił ten raport w wersji bezpłatnej? Rozważam
        udostępnienie kilku raportów bo wersja bezpłatna jest strasznie uboga w tej kwestii.

Zapewniam że w wersji 3, nad którą teraz trwają prace, ePortfel będzie
        najlepszym programem wspomagającym efektywne oszczędzanie, dużo lepszym niż
        wymieniony tutaj Interesik. Polecam zatem już się do niego przyzwyczajać smile
        • gad_forumowy Re: Oprogramowanie do oszczędzania 31.01.07, 00:10
          Owszem, zlicza ale nie pokazuje tego w taki sposób jak to robi Interesik. W ePortfelu należy przejść do raportów i taki raport wygenerować. Interesik pokazuje od razu sumę wydatków po kliknięciu kategorii w drzewie.
        • anatemka Re: Oprogramowanie do oszczędzania 31.01.07, 10:43
          > Czy chodzi Ci o to aby móc zobaczyć ile na co wydałaś w ostatnim miesiącu?
          > Jeśli tak, to jest taki raport w ePortfel, ale w wersji płatnej. Być może
          > zadowoliłoby Cię gdybym udostępnił ten raport w wersji bezpłatnej?

dokładnie o to mi chodzismile
          • wegorkie2 ePortfel 2.4 01.02.07, 14:06
            Zatem skróciłem testy i opublikowałem wersję 2.4 - możesz wejść na stronę
            www.eportfel.com i ściągnąć program i nowy numer licencji. Mam nadzieję że
            wszystko będzie działać jak należy.

Odblokowałem raport pokazujący wydatki wg kategorii w wersji bezpłatnej, a także
            podobny raport pokazujący przychody.
            • anatemka Re: ePortfel 2.4 01.02.07, 18:41
              dziękujęsmile juz ściągamsmile
            • gad_forumowy Re: ePortfel 2.4 02.02.07, 21:33
              wegorkie2 napisał:
              > Zatem skróciłem testy i opublikowałem wersję 2.4 - możesz wejść na stronę
              > www.eportfel.com i ściągnąć program i nowy numer licencji. Mam nadzieję że
              > wszystko będzie działać jak należy.
              >
              Jak pobrać wersję pełną?
              • anatemka Re: ePortfel 2.4 03.02.07, 15:19
                www.eportfel.com/standard.php
                • gad_forumowy Re: ePortfel 2.4 03.02.07, 23:12
                  Tyle to i ja wiem, ale już płaciłem (za wersję 2.3). Wpłata daje prawo do upgrade'u przez 6 miesięcy.
    • wegorkie2 Re: Oprogramowanie do oszczędzania 30.01.07, 21:25
      Witam,

Informuję że jestem głównym autorem programu ePortfel. Zatem chętnie udzielę
      informacji na temat tego programu, gdyby ktoś chciał o coś zapytać.

Co do samej tematyki oszczędzania: oszczędzanie w samej swojej idei opiera się
      na planowaniu przyszłości, czyli budżetowaniu. Oba wymienione przez Ciebie
      programy nie mają modułów do budżetowania. Owszem ich użycie jest pomocne, w
      sensie analizy wydatków z przeszłości. ePortfel będzie miał moduł budżetowania,
      rozpoczęły się nad nim prace, także polecam poznawać program i czekać na
      następne wersje!
      • gad_forumowy Re: Oprogramowanie do oszczędzania 31.01.07, 00:14
        wegorkie2 napisał:
        > Informuję że jestem głównym autorem programu ePortfel. Zatem chętnie udzielę
        > informacji na temat tego programu, gdyby ktoś chciał o coś zapytać.

Nie mam na celu zdyskredytowania programu ePortfel, a raczej wskazania kierunków w których powinien się rozwijać.

Zapisywanie wydatków nie sprzyja oszczędzaniu. Umożliwia to dopiero wprowadzenie wspomnianego modułu budżetowania, czyli planu finansowego. Dlatego z niecierpliwością czekam na nową wersję.
      • cobia Re: Oprogramowanie do oszczędzania 31.01.07, 11:03
        Daj koniecznie znac na forum jak bedzie nowsza wersja. A tymczasem - wyprobuje
        obecny platny ePortfel.
        Skoro ma mozliwosc sciagnaia danych z mBanku to juz go lubiewink.

Mi wystarcza jak na razie zwykly excel - sknerus mi nie wystarcza, latami
        rozbudowywalam swoj arkusz i uwazam, ze jest naprawde niezly, ale chetnie
        wyprobuje cos nowego.

Pozdrawiam i zycze powodzeniasmile
    • lilithh A czy to bezpieczne? 01.02.07, 15:17
      Mnie interesuje kwestia bezpieczeństwa danych w takim programiku:
      skoro zapiosuję w nich wszelkie moje "ruchy finansowe" wraz z kontami na których
      trzymam pieniądze - to z pewnością takie informacje sa bardzo interesujące dla
      wszelkiej maści hackerów...

Czy te programy posiadają jakieś dodatkowe zabezpieczenia? Jaką mam pewność że
      moje dane nie zostaną wykradzione? (zakładając, ze posiadam dość standartowe
      zabezpieczenie przed wirusami, i nie mam żadnych wysoko wyspecjalizowanych zapór
      zabezpieczających?)
      • wegorkie2 Re: A czy to bezpieczne? 01.02.07, 16:08
        Już odpowiadam:

Dane w ePortfelu są tak samo bezpieczne jak dane w innych programach czy plikach
        - np. jak w Excelu. Czyli jeśli ktoś włamie się na Twój komputer, może te dane
        wykraść. Jeśli jednak na bieżąco masz aktualizowany system operacyjny oraz hasło
        do systemu nie jest trywialne, to teoretycznie dane w plikach są bezpieczne.

W przyszłości ePortfel będzie miał jeszcze dodatkowe zabezpieczenie w postaci
        szyfrowania danych w plikach bazy, ale jeszcze tej opcji nie ma.
        • gad_forumowy Re: A czy to bezpieczne? 06.02.07, 14:00
          W Excelu plik można zaszyfrować i zabezpieczyć hasłem. Interesik też ma opcję zabezpieczenia hasłem (ePortfel - nie pamiętam). Także w razie np. kradzieży laptopa dane mogą dostać się w niepowołane ręce (hasło do Windows łamie się w 5 minut). Rozwiązaniem jest zastosowanie programu do szyfrowania partycji dysku i trzymanie danych z programów finansowych na partycji zaszyfrowanej. Polecam darmowy TrueCrypt.
    • gad_forumowy Re: Kolejne programy 06.02.07, 10:33
      Witam smile

Przetestowałem dwa kolejne programy z kategorii zarządzanie finansami osobistymi.

1. Menedżer Finansów 2004 firmy Intelitech.
      Program dość przyjazny dla użytkownika, chociaż wymaga przyzwyczajenia się. Ma podobną filozofię co inne tego typu programy - konta i transakcje. Obsługuje karty kredytowe, ale nie kredyty. Budżetowanie w wersji szczątkowej w postaci limitów. Niestety, nie widać w nim wszystkiego od razu na jednym ekranie tak jak w Interesiku. Korzystając z niego miałem jakieś błędy wykonania.
      Moja ocena 4.

2. Skarbnik 4 firmy InseRT.
      Program za którym stoi duża firma produkująca profesjonalne oprogramowanie. Opisywany Skarbnik też wygląda profesjonalnie. Filozofia podobna jak w pozostałych programach - konta, transakcje, terminarz. Program "widzi" karty kredytowe i kredyty, oblicza raty, itd. Zawiera moduł budżetowania (przycik Plany), chociaż mógłby on być bardziej rozbudowany. Ilość raportów jest inponująca. Można nawet sporządzić raport wydatki vs. plany. Mankamentem jest to, że nie widać tak wielu informacji na jednym ekranie jak w Interesiku. Cena programu nie przekracza 100 zł.
      Moja ocena 4+
    • bwportal.pl Re: Oprogramowanie do oszczędzania 13.02.07, 08:22
      Dosyć ciekawym programem wydaje mi się MisterBudget. Jest to wersja trial 14-dni. Warto by go porównać z pozostałymi programami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka