Dodaj do ulubionych

STOEN-NOCNA TARYFA??

19.01.08, 19:41
Witam,
Mam pytanie o nocną taryfę, słyszałam o czymś takim, ale nie bardzo
się na tym znam, czy ktoś kto ma takową mógłby mi napisac w czym
rzecz i czy można zarzyczyć sobie od Stoenu żeby taką taryfę drugą
mieć?? czy to musza byc jakieś specjalne wskazania do tego?
Przydałaby mi się taka tańsza, bo codzienie w nocy włączam zmywarkę
i pranie też częst późno nastawiam.

Pozdrawiam,
Justyna
Obserwuj wątek
    • marcin-z-lasu Re: STOEN-NOCNA TARYFA?? 19.01.08, 20:46
      Taryfa nocna opłaca się przy znacznym poborze energii, który można przełożyć na porę nocną - np. przy grzaniu piecem akumulacyjnym.
      Jeżeli mieszkasz w domu to zegar i tym samym taryfę nocną + weekendową dostaniesz, ale w bloku to raczej nie.
      Moim zdaniem w zwyczajnym gospodarstwie domowym się to nie opłaca, bo pobór energii jest zbyt mało zróżnicowany. No i trzeba zdać sobie sprawę, że o ile cena 1 kWh w taryfie nocnej będzie niższa od ceny obecnej, to w "szczycie" ta cena wzrośnie. Szczyt to 6 - 13 i 15 - 22.
      • a.j_77 Re: STOEN-NOCNA TARYFA?? 19.01.08, 21:25
        Witam. Niestety rok temu skusilam sie na te taryfe i zaluje...po pierwsze nie
        ogrzewam mieszkania zadnymi piecami akumulacyjnymi, nie mam bojlera itd.mam
        zwymarke pralke, kuchnia na prad. Po pierwsze musi byc spore zuczycie, po drugie
        jest sie uwiazanym do godzin w ktorych jest tansza taryfa, jesli zmienisz ta
        taryfe to jestes jej niewolnikiem przez rok, taki jest regulamin. obecnie stoen
        podnosi ceny(podobno nielegalnie) i taryfa nocna idzie w gore o 50%. Niedawno w
        wyborczej byl artykul na temat tej taryfy. Podobno roznica miedzy taryfa stala a
        ta na ktora chcesz zmienic i ktora ja mam wynosi 10% to bardzo malo. ja juz
        jestem umowiona na wymieniane licznika i nigdy wiecej tej taryfy!!!!mysle ze ta
        taryfa jest dobra jak ktos ma dom, albo urzadzenia pradozerne. moje rachunki po
        zmianie tej taryfy byly odrobine wieksze od poprzednich. a teraz jest podwyzka.
        osoboscie odradzam.
        • doska26 Re: STOEN-NOCNA TARYFA?? 20.01.08, 00:51
          Popieram poprzednikow
          • krzysztof_lechowski Re: STOEN-NOCNA TARYFA?? 26.03.08, 20:31
            A ja się nie zgodzę.
            Jeśli ktoś się zastanawia nad tą taryfą, powinien po prostu zastanowić się jaki
            cykl ma życie w jego domu i kiedy zużywa najwięcej energii, no i wybrać
            odpowiedniego dostawcę, bo ceny w taryfach nocnej i dziennej u różnych dostawców
            potrafią się znacznie różnić.

Proszę wybaczyć spam, na www.dostawcy-energii.prv.pl jest porównanie cen u
            różnych dostawców. Obecnie można sobie wybrać dostawcę, choć jest z tym jeszcze
            w niektórych przypadkach sporo zachodu.
            • kaaarolinkaa Re: STOEN-NOCNA TARYFA?? 26.03.08, 21:35
              Moze doprecyzuje:
              mamy dostawce energii i dystrybutora. Dostawca =prad,a dystrybutor=
              kabelki którymi ten prad idzie.
              Własciciela kabelków dostajemy z przydziału-zalezy od ulicy na
              której mieszkamy, natomiast dostawce mozemy sobie wybrac- jest
              stoen , energis i tysiac innych.
              Wszyscy maja rozne taryfy, ich ceny sie roznia u poszczegolnych
              dostawców.
              Natomiast nie opłaca sie w zaden sposob zakładania tanszej taryfy
              nocnej w zwykłym bloku. W pozostałych godzinach jest drozej i wtedy
              gdy bedziesz musiała cos właczyc to naprawde Cie uderzy po
              kieszeni. Na stronie RWE Stoen masz cennik dla gospodarstw domowych.
              Porownaj sobie, czy Ci sie to opłaca.
            • gad.forumowy Re: STOEN-NOCNA TARYFA?? 26.03.08, 21:41
              krzysztof_lechowski napisał:
              > Jeśli ktoś się zastanawia nad tą taryfą, powinien po prostu
              > zastanowić się jaki cykl ma życie w jego domu i kiedy zużywa
              > najwięcej energii, no i wybrać odpowiedniego dostawcę, bo ceny w
              > taryfach nocnej i dziennej u różnych dostawców potrafią się
              > znacznie różnić.

W gospodarstwie domowym pobór energii jest po prostu za mały, żeby odczuć różnicę. Nawet pilnowanie czasu kiedy pracuje zmywarka czy pralka praktycznie nic nie daje. Dopiero ogrzewanie elektryczne gdzie obciążenie wynosi kilka - kilkanaście kW da zauważalną różnicę.

krzysztof_lechowski napisał:
              > Proszę wybaczyć spam, na www.dostawcy-energii.prv.pl jest
              > porównanie cen u różnych dostawców. Obecnie można sobie wybrać
              > dostawcę, choć jest z tym jeszcze w niektórych przypadkach sporo
              > zachodu.

A ta stronka to mówiąc wprost, kopalnia BZDUR!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka