nozesz 13.06.08, 14:10 Jak to u was jest? Ja np. zawsze pamiętam o zakręcaniu kranu kiedy myje zęby – mniej zmarnowanej wody, czyli mniejsze rachunki, a przy okazji mniejsza emisja CO2. A wasze pomysły - podzielicie się nimi? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wanielka Re: Wasze domowe EKO czyli jak żyć ekonomicznie i 13.06.08, 14:43 u mnie jest tak: 1) zawsze gaszę światło w pomieszczeniach, w których aktualnie nie przebywam 2) urządzenia domowe gaszę do zera - nigdy stand by 3) nie używam jednorazówek na zakupach - mam torby płócienne i z juty 4) zakręcam wodę jak nie używam 5) staram się segregować śmieci Odpowiedz Link
isia2711 Re: Wasze domowe EKO czyli jak żyć ekonomicznie i 17.06.08, 21:08 > Jak to u was jest? He, he. Wlasnie od kilku dni postanowilam pisac eko-bloga, zeby sie dzielic tym 'jak to u nas jest' i mobilizowac do wiekszych staran, zeby zyc bardziej przyjaznie dla srodowiska Serdecznie zapraszam do czytania i komentowania, bo bez wsparcia to mi sie zaraz pomysly skoncza zielonastrona.blox.pl Odpowiedz Link
maja8549 Re: Wasze domowe EKO czyli jak żyć ekonomicznie i 17.06.08, 23:07 wodooszczedny prysznic Wagner, i perlatory Odpowiedz Link
gmmazur Re: Wasze domowe EKO czyli jak żyć ekonomicznie i 18.06.08, 21:21 Gotuję, przykrywając garnek. Odpowiedz Link
anul1 Re: Wasze domowe EKO czyli jak żyć ekonomicznie i 18.06.08, 22:10 A ja zgniatam wszystkie pudełka i butelki z plastiku przed wyrzuceniem,tym samym oszczędzam miejsce w koszu,worki do kosza i pomniejszam objętość śmieci.I też staram się segregować:szkło,papier itp. Zużyte baterie zbieram w pojemniku i raz na jakiś czas wyrzucam do specjalnego pojemnika w Ikei.Poza tym używam w większości baterii- akumlatorków. Rozmrażam regularnie lodówkę,by zamrażalnik nie był oblodzony, bo wtedy żre więcej energii. Tam gdzie jest sens używam żarówki energooszczędne, jeśli kupuję jakiś nowy sprzęt, to kieruję się klasą energetyczną. Gotując zawsze staram się dopasować wielkość garnka do płomienia pod nim. Ale cóż, te drobne zabiegi to jak moje zadośćuczynienie, bo produkuję górę śmieci-mam dziecko na pampersach Odpowiedz Link
miska_malcova Re: Wasze domowe EKO czyli jak żyć ekonomicznie i 21.06.08, 22:45 dużo by wymieniać... Wymienię tylko kilka istotnych rzeczy: - segreguję śmieci - oszczędzam wodę, prąd, gaz - używam mało detergentów - nie kupuję gotowego jedzenia w plastikowych pudełkach czy na styropianowych tackach - nie używam gotowych nawozów do kwiatów - robię sama - kiszę żur, barszcz - nie kupuję gotowych - robię rozsądne zakupy - eliminuję ilość niepotrzebnych worków foliowych - używam lnianych toreb, albo takich wielokrotnego użytku... Odpowiedz Link
konopielka80 Re: Wasze domowe EKO czyli jak żyć ekonomicznie i 22.06.08, 10:25 -nie uzywam plastikowych toreb -jsli juz dostane je gdzies, to nie wyrzucam, tylko zbieram i wykorzystuje ponownie -segreguje smieci -oszczedzam prad (wylaczam z kontaktu urzadzenia ktorych nie uzywam)i wode (zakrecam krany; przy myciu glowy podstawiam miske i wode z szamponem wykorzystuje do namoczenia prania) - niepotrzebne mi ubrania, ksiazki itp oddaje do sklepow charity (mieszkam w Anglii) Odpowiedz Link
gczern Re: Wasze domowe EKO czyli jak żyć ekonomicznie i 22.06.08, 13:44 Bardzo podoba mi się ten temat jest mi niezwykle bliski: W domu mam wszędzie żarówki energooszczędne (w pokoju np 3x120W a palą 60 - jasno jak w słońcu W kranach mam wkręcone perlatory - wody zużywam dużo mniej i podobnie jak Ty zakręcam wode kiedy się tylko da Przetwory, kuczup itd kupuję tylko w słoikach szklanych - tańsze. smaczne a słoiki mam potem albo do domowych przetworów albo do wykorzystania w kuchni na herbatę kawę itd albo na śrubki i inne męskie akcesoria To sklepu idę z torebką z wcześniejszych zakupów Gotuję tylko na gazie -zrezygnowałem z elektrycznego czajnika bo prąd wychodzi drogo nawet przy gotowaniu wody na herbate Wszystkie urządzenia rtv i komputerowe mam podpięte do 3 listw z wyłącznikiem i wyłączam zawsze żeby stand-by sie nie palił Zakupy robię często w lidlu (polecam chleb chrupki) Odstawiłem słodycze i ograniczam cukier, nie kupuję chipsów batonów, chrupek itd zamieniłem na owoce W domu zamieniłem komputer stacjonarny na laptopa - mniej prądu Kupiłem zmywarkę (więcej prądu ale za to mniej wody, czystsze naczynia i dużo więcej czasu ) Nauczyłem się jeździć ekonomicznie samochodem (mniejsze obroty wyłaczanie stacji z górki albo przy dojeżdżaniu do świateł, odciążenie z gratów itd Gdzie i kiedy się da używam roweru Zakupy elektroniki, chemii itd robię tylko przez internet na allegro Itd itp w zasadzie mógłbym na ten temat napisać książkę bo robię tak od dzieciństwa Odpowiedz Link
stokrotka.a .............EKO 01.07.08, 22:51 Poza tym co robia poprzednicy to ja jeszcze: 1) nie używam detergenow takich jak ace domestosy i inne ...staram sie uzywac :octu,sody,olejku herbacianego(dziala dezynfekujaco), i produktow firmy frosch(sa biodegradacyjne) 2) mam w palnach zrezygnowac pampersy i używac ekopieluch 3) po miescie chodze pieszo, i używam komunikacji miejsciej 4) do odplamiania używam szarego mydla,i wielu sprawdzonych sposobow naszych babć wiecej nie pamietam,pewnie jak skoncze ten post to sobie przypomne Odpowiedz Link