Dodaj do ulubionych

Jakie przetwory warto robić na zimę??

• aska90 Re: Jakie przetwory warto robić na zimę?? 04.09.08, 14:22
      A co z przetworów kupujesz zimą?
      • beatrix_75 Re: Jakie przetwory warto robić na zimę?? 04.09.08, 14:33
        no ..sok z malin na ten przykład
        grzybki w occie - jak ktos lubi
        drzemy przerózne ..
        osobiscie nie robie - ale jak by mi ktos zrobił ;-D
        to bym własnie to chciała na zime
        wszysyko zalezy od waszych preferencji smakowych - czyli robic to co
        na pewno zjecie ...
        • babeth Re: Jakie przetwory warto robić na zimę?? 05.09.08, 14:56
          Na pewno leczo: teraz paprykę można kupić za ok. 4 zł/1kg (w zeszłym tygodniu
          kupiłam nawet czerwoną za 2,90 zł/1kg) a w zimie papryka kosztuje ok. 12 zł
          czyli 3 razy tyle, pomidory, cukinia też rzecz jasna teraz są najtańsze.
          • hala24_2 Re: Jakie przetwory warto robić na zimę?? 05.09.08, 15:38
            Moje przetwory na zime to sos paprykowy, sałatki , ogórki kwaszone i
            dżemy. Soki dostałam już gotowe smile.
          • prunio4 Re: babeth : leczo na zimę 05.09.08, 15:56
            możesz podać przepis na to leczo?
            W słoiki czy na zamrożenie?

-----------------------------------------------------------------
            * pożądasz nie tego, co widzisz, lecz tego, co sobie wyobrażasz*
            • kubeczka Re: babeth : leczo na zimę 05.09.08, 20:48
              Ja robię przetwory z tego co rośnie na działce i to co lubi rodzina.
              Robie z dwóch powodów: przetwarzam świerze produkty, które się nie
              zmarnują i wiem co jem. W domowych przetworach nie ma chemi i
              rozmaitych wypełniaczy. Robię powidła, śliwki w occie, dżemy
              brówkowe i morelowe, kiszone ogórki.
    • jurajskameg Re: Jakie przetwory warto robić na zimę?? 05.09.08, 16:09
      ja też proszę o przepis na leczo
    • roxa79 Re: Jakie przetwory warto robić na zimę?? 05.09.08, 21:45
      Ja robię dżemy, powidła, ogórki kiszone, ogórki+papryka+cebulka w occie, grzybki
      marynowane.
      • babeth leczo 05.09.08, 22:00
        Mam przepis z forum. Oto przepis jaki znalazłam i skutecznie wybróbowałam:

"Bierzemy pomidory,ale bez skórek , cebula,
        cukinia, papryka. Proporcje dowolne, czyli ulubione. Potem toto gotujemy w
        ogromnym garze (cebulkę dobrze jest wcześniej podsmażyć). Gdy potrawa jest
        gotowa (w takim stanie, wjaki podałabyś na stół), wsadzamy gorącą do litrowych
        słoików i zagotowujemy w wielkim garze (nalewamy wody tak, aby sięgała do
        połowy słoików i gotujemy 20 min.) Wystawiamy do ostygnięcia".

Robiłam pierwszy raz i nieźle wyszło. Mam leczo w słojach i mrożone, ale dla
        tych którzy nie mają oddzielnej zamrażarki (tak jak ja) wydają mi się lepsze słoje.
        • prunio4 Re: leczo 06.09.08, 10:57
          a wody nie trzeba?
          Jakie przyprawy oprócz soli i pieprzu?

• prunio4 Re: leczo 06.09.08, 19:41

no i czy obierać cukinie?
          Obrałam na wszelki wypadek wink

Nastawiłam już gar cały, pięknie pachnie mmmmm....

• truscaveczka Re: leczo 03.07.14, 17:20
            Nie obierać, bo się rozwala wink
    • ula27121 Re: Jakie przetwory warto robić na zimę?? 06.09.08, 19:42
      Dobrze, że tu zajrzałamsmile))
      W poniedziałek zrobię zakupy i do roboty!!! To będą moje pierwsze w życiu
      zaprawy na zimę.....Ale też to będzie pierwsza zima, której wszyscy nasi
      domownicy będą mieli więcej niż dwa latawink
      • babeth Re: Jakie przetwory warto robić na zimę?? 08.09.08, 09:29
        Wody nie trzeba.
        Przyprawy jakie lubisz: ja dałam wegetę.
        Cukinie trzeba obrać,tak samo jak pomidor, paprykę oraz cebulę. Smacznego
        • kooa cukinii nie trzeba obierac, zwłaszcza jeśli jest 08.09.08, 14:59
          niewielka wink
    • miko_mama Leczo o tak!! 08.09.08, 13:54
      Ja też robię leczo, teraz gdy papryka jest najtańsza, z tym że dodaję też
      pieczarki. Słoiki pasteryzuję (jeszcze mam jeden w piwnicy z zeszłego roku)
      Potem jak wypadnie jakiś kryzysowy dzień że nie mam obiadu, tylko gotuję ryż i
      podgrzewam leczo (ewent. podsmażam jakąś kiełbaskę do tego)
    • afrodyta190 Re: Jakie przetwory warto robić na zimę?? 08.09.08, 20:12
      Ja robie dzemy i soki.A tesciowa wszelkie salatki,wiec to zawsze od niej zabieram.
      • miko_mama a jakie to sałatki? 09.09.08, 13:54
        Jakie sałatki? Masz na myśli takie warzywa w occie?
    • asiula30 Re: Jakie przetwory warto robić na zimę?? 14.09.08, 23:00
      ja robie papryke marynowana, salatke z buraczkow, malutkie buraczki konserwowe dotaje od rodzicow, mus jablkowy, leczo i malenkie pieczarki.
    • rydzyna1213 Re: Jakie przetwory warto robić na zimę?? 15.09.08, 08:23
      Dziewczyny - prośba, podawajcie również przepisy tych przetworów coby każdy mógł skorzystać smile))
      • asiula30 Re: Jakie przetwory warto robić na zimę?? 15.09.08, 14:45
        podaje przepis na sprawdzona papryke konserwowa

PAPRYKA

Papryke poukładać w słoikach dość ciasno i zalać zalewą:
        ZALEWA:
        1 litr wody
        1 szklanka octu
        2 łyżki soli
        2 łyżki cukru
        kilka ziaren ziela angielskiego i listek laurowy.
        Zalewę zagotować,nalać do słoików i do kazdego słoika po 1 łyżce oleju.
        Zakręcić i gotować 10 -12 minut

leczo robie tak jak to zostalo juz wczesniej napisane
        • miska_malcova Re: Jakie przetwory warto robić na zimę?? 15.09.08, 19:41
          ja robie nalewki i likiery ;D
          • elza_lui Re: miska_malcova - prośba do Ciebie 20.10.08, 10:51
            już któryś raz przeczytałam, że robisz nalewki i likiery.

Czy mogę Cię prosić o jakieś sprawdzone i łatwe (dla początkującej w
            tej materiiwink przepisy? Uwielbiam nalewki i likery, mam w domu
            trochę ładnych butelek więc chciałabym spróbować. Mogą być wklejone
            tutaj, mogą być wysłane na maila gazetowego. Będę ogromnie wdzięczna.

Pozdrawiam i życzę miłego dnia
            E.

miska_malcova napisała:

> ja robie nalewki i likiery ;D
    • maciekww Re: Jakie przetwory warto robić na zimę?? 03.07.14, 15:41
      Poradnik czy to się w ogóle opłaca wink

marketmoney.pl/artykuly/czy-oplaca-sie-robic-przetwory,115,0,1560435.html?rfguidfo
      • dansch Re: Jakie przetwory warto robić na zimę?? 06.07.14, 21:40
        "Natomiast gotowy słoik dżemu 260 g możemy kupić już za 2,20 – 4,8 złotych."
        Eeeee.....kupuję dżem po 10-15zł za słoiczek dlatego w tym roku postanowiłam się nieco pomęczyć. Na razie zrobiłam dżemik truskawkowy i nektarynkowy. Oczekuję śliwek, te na szczęście z ogrodu rodziców. I chciałabym zrobić w tym roku dżem z wiśni. Nawet jeśli kupiłam nektarynki po 5zł/kg to w moim przypadku chyba się opłaci stać nad garem smile Jeśli obrodzi dynia to pewnie zamarynuję, bo b. lubimy.
        • mama_dorota Re: Jakie przetwory warto robić na zimę?? 16.02.17, 12:55
          Tak właśnie zajrzałam sobie w tym wątku o dżemach. Moja córka uwielbia jagody, ale ja o tym latem nie pomyślałam i przyszło mi kupić ostatnio jeden mały słoiczek dżemu jagodowego (eko) za 8 zł. Malinowy naturalny sok kosztuje powyżej 20 zł, a w wielu sklepach powyżej 30 zł. Takie z napisem "malinowy" za 5 zł są zrobione z aronii, a ja jej nie znoszę od dziecka.

W tym roku kupię 10- 20 kg jagód w punkcie skupu i zamierzam zapakować je w słoiki. Porzeczki też kupię i zrobię soki, malin dużo ma moja mama, więc zaplanuję sobie urlop tak, żeby jej pomóc to spożytkować.

To był letni wątek, ale skutki tamtych decyzji odczuwa się właśnie teraz.
          • goodlokacja Re: Jakie przetwory warto robić na zimę?? 17.02.17, 09:28
            Ja z przetworów w przyszłym roku zrobię dużo więcej ogórków kiszonych. Może kilka dżemów i soków. Paprykę, borówki, maliny, dynię pieczoną, śliwki wolę mrozić. Zawsze po wyjęciu mogę je poddusić i zjadać bez dodawania cukru. Teraz prawie wszystko już mi się skończyło i często prażę jabłka. Kupuję po kilka kilogramów i uprażone pakuję w słoiczkach do lodówki. Zero cukru.
            • mama_dorota Re: Jakie przetwory warto robić na zimę?? 17.02.17, 09:39
              Z tego, co zrobiłam w zeszłym roku, najbardziej przydaj się właśnie ogórki i dynia, ale także tarte buraczki (gotowe warzywo do obiadu). Dżem z malin mam od mojej mamy. Do słoików zapakowałam też marchewkę, bo gdy trzeba było ją wyrwać, było za dużo na raz do zjedzenia. Przechowuje się dobrze po dodaniu za radą mamy odrobiny octu i sprawdza się jak znalazł do sałatki, ale nie konserwowałabym jej gdyby nie ten chwilowy nadmiar.
              • czekolada72 Re: Jakie przetwory warto robić na zimę?? 17.02.17, 11:56
                Jak co roku na bieżąco zapisuję co się skończyło i co trzeba koniecznie w przyszłym roku zrobić, także jeżeli chodzi o nalewki.
                Patrzac na to co najvardziej schodzi w tym sezonie - na pewno zrobię dużo miej słodkich, a sporo wiecej jarzynek. A najwiecej - to powonnam buraczków w 2 wersjach - z jabłkiem oraz z papryką.
                Także sok z aronii i malin oraz syrop z mlecza i forsycji.
                I czarny bez.
    • d.d.00 Re: Jakie przetwory warto robić na zimę?? 04.07.14, 10:07

• d.d.00 Re: Jakie przetwory warto robić na zimę?? 04.07.14, 10:12
        Robie z tego, co mam w ogródku. Nie kupuje specjalnie na przetwory.
        Zrobiłam kompoty z czereśni, wiśni, dżemy z porzeczek itd. Koleżanka mi jeszcze sprzedała przepis na suszone pomidory, myślę że za miesiąc będę z nimi działać smile
        • martini-7 Re: Jakie przetwory warto robić na zimę?? 17.02.17, 13:17
          Od kiedy w DE jestem to robiłam tylko ogórki kiszone i marchew w słoiki bo, miałam jej za dużo, a nie chciałam żeby się popsuła. Wynika to z tego, że nie ma (albo jeszcze nie odnalazłam w mojej okolicy) czegoś takiego jak rynek hurtowy owoców i warzyw. Udało mi się znaleźć taki bazarek co raz w tyg jest, ale ceny tam takie, że prawie zemdlałam, tylko dla dzieci do podjadania tam kupowałam owoce.
          W PL na takim rynku hurtowym kupowałam pomidory i robiłam soki i przeciery do zup, ogórki kiszone, korniszone, sałatkę z ogórków, szparagówkę do słoików, paprykę marynowaną i paprykę w pomidorach, kiedyś mojej cioci obrodziły jeżyny to jeżyny w słoiki. Marchew jak mam nadmiar to też kroję i mrożę i wtedy jak znalazł do zupy, dynię też mrożę, jak jest sezon to koper i pietruszkę (zapas pietruszki mi się skończył, ale za to kupuję już posiekaną i mrożoną z Frosty, pudełko kosztuje 0,69 centów i na długo wystarcza). Dobra koniec o mrożeniu bo, pewnie każdy zawsze coś mrozi jak mu zostaje czy coś, a wątek był o przetworach.
          Więcej nie pamiętam jeśli o przetwory chodzi, aha, soków nie robię, mama ma dużo malin i zawsze hurtem robi i daje nam dla dzieci, podobnie inne soki i dżemy. I żeby nikt mnie o pasożytnictwo nie posądził to nie jest tak, że ja rękę po to wyciągam, tylko ona robiąc sobie i dla nas robi.
          • czekolada72 Re: Jakie przetwory warto robić na zimę?? 17.02.17, 14:02
            Bo takie są mamy i tesciowe smile
            • martini-7 Re: Jakie przetwory warto robić na zimę?? 17.02.17, 14:57
              myślę, że mogę być podobna, jak jedziemy do domu to też coś przywozimy, może nie za każdym razem, ale zaopatrzamy rodzinę (naturalnie najbliższą) w niemiecką chemię, choć naturalnie jak się ich zapytać czy coś im potrzeba to zawsze jest "nie, dzięki nic mi nie potrzeba, wszystko mam", a potem i tak się przyda, nie lubię być tą stroną tylko biorącą wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka