korniz 25.03.09, 13:28 Wiem tego jest mnóstwo ale czy wy macie taka swoja sałatke która gości na waszym stole urodzinowym .Podajcie mi pomysly i przepisy tych waszych salatek. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
woman-in-the-city Re: macie dobra smaczną dość tanią sałatkę do kol 25.03.09, 14:15 Ostatnio często robię z racji zimy(w sezonie wiosennym preferuj inne) z tuńczykiem, my i synek ją chetnie pałaszujemy Dwa jajka ugotowane na twardo, pokrojone drobno puszka kukurydzy puszka tunczyka(najlepiej w kawałkach) Trochę majonezu do smaku i gotowe Porcja wychodzi na dwie osoby plus dziecko, ale nawet jak podwoisz składniki nie będzie jakoś specjalnie droga. Lubię i często robię jeszcze taką: sałata lodowa lub rzymska(w Lidlu na promocji kupisz za niecałe 2 zł)pokrojona drobno kilka dużych łyżek poszatkowanych orzechów włoskich ser pleśniowy(Lazur jest ok, może byc też inny na wagę) koło 20-30 dkg, pokrojony w kostkę sos vinegret plus dwie łyzki oliwy(lub oleju), dwie łyżki wody mniaaaam Odpowiedz Link
alina.walkowiak Re: macie dobra smaczną dość tanią sałatkę do kol 25.03.09, 14:20 Dobra jest też sałatka: tuńczyk, ryż, kukurydza. Niektórzy dodają ananasa, ale ja nie lubię Albo: ziemniaki, ogórek kiszony, kurczak, pietruszka. Odpowiedz Link
woman-in-the-city Re: macie dobra smaczną dość tanią sałatkę do kol 25.03.09, 14:27 Do tunczyka latem dodaję świezego ogórka, kurczę, stęskniłam się za latem, sezonowymi warzywami, cukinią eh, a tu jeszcze wiosny ni słychu, ni widu Odpowiedz Link
martabg Tuńczyk wiedzie prym:) 25.03.09, 14:28 tuńczyk, kukurydza, ogórek konserwowy, ryż albo pęczak, do tego majonez i gotowe albo kukurydza+feta+jajka+majonez+szczypiorek Odpowiedz Link
foreze Re: Tuńczyk wiedzie prym:) 25.03.09, 14:46 1. tuńczyk, ser żółty, 5 jajek, kukurydza cebula i warstwami 2. szynka, seler naciowy, ananas, ser zółty, jajka 3. Pierożki tortelini z mięsem, pomidor, ogóre zielony, por,jajka, troszkę czosnku do smaku pychotka i nawet teraz można robić bo pomidora i ogórka daje nie dużo do wszystkich oczywiście majonez smacznego !!! Odpowiedz Link
ikame wszelkie ziemniaczane lub makaronowe wariacje 25.03.09, 15:06 1) ziemniaki+śledż+czerwona fasola z puszki+majonez 2) ziemniaki+ogórek kiszony+ kurczak+majonez 3) makaron+czerwona papryka+kukurydza+tuńczyk+żółty ser+majonez 4) makaron+ ser feta+ogórek+pomidor+sałata+oliwa 5) klasyczna warzywna sałatka domowa z majonezem Odpowiedz Link
martha666 Re: macie dobra smaczną dość tanią sałatkę do kol 25.03.09, 15:11 kapusta pokińska pokrojona drobno,marchew starta na drobnych oczkach, jabłko starte na dużych oczkach, por w półplasterki, sól, pieprz majonez. jak mam to jeszcze posypuję rzeżuchą. Odpowiedz Link
nuova Re: macie dobra smaczną dość tanią sałatkę do kol 25.03.09, 16:35 Ogorek zielony, pomidor, oliwki, ser feta. Wszystko pokroj w kostke i wymieszaj. albo Mieszanka warzywna z Biedronki (marchew, groszek, kukurydza), pokrojona w kostke dowolna wędlina (mialam resztke poledwicy sopockiej), puszka czerwonej fasoli, sos tatarski/majonez, ser camembert w kostke. calosc wyimeszac. Odpowiedz Link
nuova Re: macie dobra smaczną dość tanią sałatkę do kol 25.03.09, 16:37 jeszcze mie sie przypomnialo do ryb lubie te: 1 jablko starte na tarce grube oczka, marchew [kilka szt.] starta grube oczka, 1 cebula czerwona posiekana drobniutko, pokrojona kapusta kiszona [zeby sie te "nici" nie ciagnely], wymieszac z oliwa/olejem. sol, pieprz. Odpowiedz Link
scharon Re: macie dobra smaczną dość tanią sałatkę do kol 25.03.09, 16:50 warstowowa: 1, pokrojona w kostke piers z kurczaka(lub dwie) + przyprawa gyros pol opakowania + troche wody + troche oliwy -wymieszac w miseczce pozostawic na noc (kilka godzin) w chlodnym miejscu upiec na patelni ustudzic przesypac do duzej miski (szklanej) 2.pokrojona w kostke cebula (2-3szt) 3.kukurydza z puszki (cala) 4.keczup 5.ogorek kiszony (3duze) 5.majonez 6.salata lodowa lub pekinska wymieszna z wegeta (nie duzo) pyszna prosta i stosunkowo nie droga ,mi z dwoch piersi wychodza 2 duze miski Odpowiedz Link
alina.walkowiak Re: macie dobra smaczną dość tanią sałatkę do kol 25.03.09, 16:58 Czy warstwa to już sałatka czy jeszcze nie? W ogóle nie wiem, co to za pomysł z niemieszaniem składników Nuova, Twój przepis to nie jest sałatka tylko surówka Odpowiedz Link
scharon Re: macie dobra smaczną dość tanią sałatkę do kol 25.03.09, 17:11 wlasnie w nie mieszaniu jest caly urok, szczegolnie jak poda sie ja w szklanej misce gdzie wszystko ladnie sie prezentuje Odpowiedz Link
alina.walkowiak Re: macie dobra smaczną dość tanią sałatkę do kol 25.03.09, 20:06 Właśnie nie, bo wtedy proporce się załamują Na talerzyku się dobrze nie wymiesza i składniki bywają w dowolnych proporcjach - co talerzyk to inna. Ale że ładnie wygląda w misce to fakt Odpowiedz Link
mieszkowamama Re: macie dobra smaczną dość tanią sałatkę do kol 25.03.09, 22:01 Drobny makaron, majonez, kukurydza, ogórek (surowy), sól, pieprz. Odpowiedz Link
alina.walkowiak Re: macie dobra smaczną dość tanią sałatkę do kol 26.03.09, 08:31 > Drobny makaron, majonez, kukurydza, ogórek (surowy), sól, pieprz. > Ja do niej dodaję też dużo czosnku oraz paprykę i jest rewelacyjna!!!! Odpowiedz Link
ominika Re: macie dobra smaczną dość tanią sałatkę do kol 25.03.09, 22:24 Banalnie prosta - ostatnio robiłam ją z synkiem - sałatka - proporcje wedle smaku - u nas dominują ogórki zielone, do tego jajka, koperek (może być suszony) albo szczypiorek, majonez i sól, pieprz do smaku. Mozna dodatkowo dodać kukurydzę i też smakuje. Odpowiedz Link
mandziola Re: macie dobra smaczną dość tanią sałatkę do kol 26.03.09, 00:04 Ziemniaki, selesr naciowy, marchewka,cebula mała nac ppietruszki (opcjonalnie - ja lubię). 1. Ziemniaki gotuję od zagotowania 10 minut na małum gazie, kroję w plasterki 9jesli małe - jesli duże drobniej_) 2. seler naciowy oczyszcam z włókninu kroje w drobne paski' 3. Marchewke ścieram na tarce warzywnej (surowa) 4. Nac i cebule drobno kroje 5. Sos w słoiku mieszam: ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier i sol, musztarda i oliwa. Nic nie zniknęło tak szybko na imieninach mojego męza jak ta słatka Odpowiedz Link
funkykitek Re: macie dobra smaczną dość tanią sałatkę do kol 26.03.09, 00:14 Mix sałat (np. z Lidla), ser pleśniowy, szynka dojrzewająca i sos paprykowy na bazie vinegreta. Z listkami nie trzeba już nic robić, mają odpowiednią wielkość, ser i szynkę kroję w cienkie paski. Do klasycznego vinegret dodaję płatki chilli, jak się całość "przegryzie", mieszam bezpośrednio przed podaniem. Odpowiedz Link
truscaveczka Re: macie dobra smaczną dość tanią sałatkę do kol 26.03.09, 08:52 Największa miska, jaką masz w domu. Pół sałaty lodowej. Kilka korniszonów. Ogórek zielony dowolnej wielkości. Oliwki w dowolnej ilości. (ja ostatnio miała nadziewane anchovies (sardelą) - 2,50 za słoik, pyyyyyyyyycha!) Tuńczyk w sosie własnym. Kukurydza. Papryka. Dressing ziołowy albo po prostu vinaigrette. Wyszła nam miednica tego dobra Pyyyyyszności Odpowiedz Link
meaby Re: macie dobra smaczną dość tanią sałatkę do kol 26.03.09, 10:31 a my się zajadamy sałatką dość na słodko ryż ananas w kosteczkę filet z kurczaka kukurydza i majonez tylko kielecki przepyszna jest do kurczaka smażonego p Odpowiedz Link
sagittarius_84 z makaronem ryżowym 26.03.09, 13:03 makaron ryżowy (4 garście) puszka kukurydzy papryka (wysraczy pół,albo 3/4, nie za dużo) 15 dkg szynki, np. gotowanej łyżka majonezu, łyżka śmietany, szczypta ziół prow. jest super smaczna szybka i tania do tego np. bagietka z piekarnika i masz super kolację Odpowiedz Link
claudiaa3 Re: z makaronem ryżowym 26.03.09, 15:31 -puszka kukurydzy -papryka czerwona-pokroić w kostkę -2 jajka -szczypiorek -majonez,odrobina musztardy SMACZNEGO Odpowiedz Link
joana.mz Re: macie dobra smaczną dość tanią sałatkę do kol 26.03.09, 16:03 ja ostatnio często robię sałatkę z selera: seler ze słoika (najlepiej by był delikatny, nie kwaśny, kupuję firmy Unamel), ok 15deko sera żółtego pokrojonego w kostkę, 1 woreczek ryżu, 4 jajka na twardo, puszka słodkiej kukurydzy, majonez do smaku. Seler odsączyć na sitku, kukurydzę również, wszytskie składniki wymieszać. Można doprawić solą i pieprzem Odpowiedz Link
alina.walkowiak Super wątek!!!! :)) 26.03.09, 18:51 Mam teraz całą gamę możliwości zrobienia pysznych i nieskomplikowanych sałatek. Dzięki wam wszystkim!!!!! Odpowiedz Link
claudiaa3 pekińska 27.03.09, 14:43 -kapusta pekińska -pomidory 4 -1 ogórek długi/2 ogórki kwaszone -majonez+sól+pieprz Odpowiedz Link
dorotka.k1 Re: macie dobra smaczną dość tanią sałatkę do kol 27.03.09, 15:53 1.seler ze słoika, kukurydza z puszki (na 1 słoik selera pół standardowej puszki), szynka lub coś szynkopodobne, majonez, pieprz tanio i szybko, zachwyt murowany można jeszcze robić wariacje zamiast szynki żółty ser i orzechy lub rodzynki, ale wersja pierwsza chyba najlepsza 2. trochę droższa, równie szybka mieszanka meksykańska, wędzona pierś z kurczaka, majonez, sól pieprz, można dodać jak kto lubi jeszcze paprykę konserwową, jakieś zioła (bazylia, oregano) Odpowiedz Link