Gość: olusia IP: *.adsl.inetia.pl 29.03.12, 15:08 Witam, mam prośbę o poradę, czy z Katowice w okolice Zadaru lepiej jechać przez Czechy czy przez Słowację, chodzi mi o najszybszą i najbardziej komfortową drogę. Dziękuję za wszystkie sugestie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wislok1 Re: dojazd do Zadaru 29.03.12, 17:45 Na jedno wychodzi, oczywiście są zwolennicy trasy pierwszej i drugiej. Czasowo wychodzi tak samo Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: dojazd do Zadaru 29.03.12, 19:26 O ile sie sprawdzą zapowiedzi otwarcia w III kwartale A-1 do granicy z Czechami ,to A4 do Sosnicy,potem A1 do Bohumina i bezpośrednio wjazd na czeską autostradę-bedzie zysk czasowo-komfortowy. jeśli juz przez Czechy to potem oczywiście Austria i Słowenia.Warian winietowo najdroższy.Wszystko oczywiście może brać w łeb,jeśli pojedziesz weekendowo (czyli w sobotę) na granicy sloweńsko-chorwackiej. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Taa 29.03.12, 23:51 W soboty w lipcu i sierpniu jest ogólnie prze... Wiadomo wymiana turnusów Np. połowa Czech jest na drodze z Brna do Wiednia, jest ogromny ruch we Wiedniu, bo właśnie połowa miasta rusza na południe, aż do Graz zmotoryzowane kolumny austro-czecho-polskie jadą zwartym szykiem, potem rozdzielają się, część do Włoch, część do Chorwacji i Słowenii. Żeby nie było fajnie,czyli luz na autostradzie, to z północy przyjeżdżają właśnie kilkoma szlakami kolumny zmotoryzowanych Niemców, łączą się z wspomnianymi wyżej kolumnami A-Cz-Pl, do tego dochodzą makaroniarze ruszający od strony Triestu i w efekcie mamy korki na granicy Słowenii i Chorwacji, korki sobotniego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbyszek Re: Taa IP: *.sileman.net.pl 29.05.12, 06:00 Witam,Od 26.07.2012 ma być otwarta cała autostrada A1 Gliwice-Granica Gorzyczki więcej na www.a1-swierklany-gorzyczki.pl/ może komuś to pomoże w zaplanowaniu trasy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e-tam moje 3 grosze IP: *.dynamic.chello.pl 29.03.12, 21:35 olusia napisał(a): ...lepiej jechać przez Czechy czy przez Słowację, chodzi mi o najszybszą i najbardziej komfortową drogę... Wszystko zależy od tego czy: 1. jedziesz tylko autem 2. jedziesz autem+przyczepa kempingowa Jeżeli tylko autem to zdecydowanie trasa przez Czechy. Telepanie na łączach asfaltowych do wytrzymania/zniesienia. Jeżeli auto+przyczepa kempingowa to już masakra. O komforcie nie ma mowy. Czechy < trasa > Słowacja Trasę przez Słowację polecam wszystkim jadących autem+przyczepa kempingowa, jest zdecydowanie lepsza jakość drogi. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olusia Re: moje 3 grosze IP: *.adsl.inetia.pl 30.03.12, 14:18 jadę samym samochodem bez przyczepy, wiec chyba wybierzemy opcję z Czechami i niestety mamy rozpoczęcie turnusu w sobotę więc chyba wyjedziemy ok. 1 w nocy w piatek-może nam się uda być na czele peletonu i uniknąć korków. Dziękuje wszystkim za porady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbyszek Re: dojazd do Zadaru IP: *.sileman.net.pl 29.05.12, 06:01 Od kilku lat moja trasa:Ruda Slaska-Ustron-Leszna Gorna-Triniec-Zilina-Bratyslawa-Wieden(obwodnica wschodnia)-Graz-Zagrzeb-i dalej ku moru... W/w trasa gdy pedal wcisniety czesto do oporu Ruda Slaska - Zadar 10h ! normalnie 12/13h,zaczalem gdy jeszcze byly granice i chcialem ominac Cieszyn i tak mi zostalo... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś