Gość: zbaran IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.05, 07:26 Proszę o poradę. Jaką walutę zabrać, aby w Chorwacji najkorzystnej zamienić na kuny?; a może pobrać na miejscu z bankomatu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kasia Re: Kuny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 10:06 hej byłam w Chorwacji dwa lata temu i zabraliśmy ze sobą euro.W każdym kantorze masz ten sam przelicznik .W tym roku robimy to samo. pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbaran Re: Kuny IP: *.su.krakow.pl 08.06.05, 16:22 Podobno nie ma problemu z zamiąną złotówek na kuny w większości kantorów- czy potwierdzacie tę opinię? (w ten sposób nie traciłoby się na podwójnej wymianie: PLN-Euro-kuny) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aska Re: Kuny IP: 195.85.249.* 08.06.05, 16:46 W 2001 złotówki bywały w bankach W 2002 złotówki były w bankach W 2003 złotówki były w każdym banku i części kantorów, Pozdrawiam, Aśka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czaroz Re: Kuny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.05, 18:35 Od kilku lat jezdze tylko ze zlotowkami - Euro tylko jako zaplata za noclegi oraz awaryjnie karta do bankomatu Poniewaz zazwyczaj wymieniam na poczcie nigdy nie odczulem zadnych niedogodnosci . Jednakze z tego co wiem ok 90% kantorow od kilku lat przyjmuje zlotowki . Wiec dla chcacego nic trudnego . Wg mnie na pewno jest to najtanszy sposob , a po za tym nie musze biegac po kantorach szukajac najlepszego kursu wymiany PLN-> Euro . Biegam na urlopie :-] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blue.berry Re: Kuny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 09:22 w zeszlym roku zdecydowanie kurs pln-kuna byl o wiele korzystniejszy niz euro- kuna. a najkozystniej bylo placic karta i wyciagac kuny za ogon z bankomatow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Kuny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 09:34 W zeszłym roku chciałam wymienić złotówki na kuny na poczcie i okazało się, ze przyjmują tylko banknoty setki, a ja miałam 50-siątki. Ale w kantorze wymieniłam, bez problemu, chociaż po gorszym kursie. Jak wyciągam kuny z bankomatu to płace dosyć dużą prowizje, nie pamiętam ile, ale to nie jest takie bezkarne. Nie pamiętam jak jest z płaceniem kartą w sklepach, chyba zawsze płaciłam gotówką. Chorwaci mają straszny zwyczaj nie wydawania reszty, zawsze ceny zaokrąglają w góre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika1 Re: Kuny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 12:52 najlepiej byłoby wypłacac z bankomatu albo płacic w sklpeie kartą, ale bankomatów jest dośc mało, przynajmniej w mniejszych miasteczkach nei ma ich wcale więc najlepiej wziąśc dolary, lub euro, dolary wychodzą lepiej bo euro mają drogie, można też złotówki ale to się już w ogóle nie opłaca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czaroz Re: Kuny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.05, 14:33 Przepraszam ale mozesz mnie uswiadomic dlaczego wszyscy mowia ze z bankomatu jets taniej podczas kiedy ja tak probuje wychodzi mi najdrozej ? Kuny przeliczane sa na dolary albo euro (zalezy od karty) a potem z dolarow lub euro na zlotowki . Do tego dochodzi jeszcze prowizja . Mowiac oglednie wg mnie wychodzi sie na tym jak zablocki na mydle a jedyny plus taiej operacji to wygoda . Wiec albo ja cos zle mysle albo z tymi bankomatami to sciema . A moze oplaca sie ale powyzej 20 000 kun ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika1 Re: Kuny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 14:46 myśmy w słowacji wypłącali tylko z bankomatu i wyszło naprawdę taniej niż w kantorach, mówię ci ale w Chorwacji nie wypłacaliśmy bo tam nei ma bankomatów, ew. płaciliśmy kartą na stacjach i w sklepach io wydaje mi się że wyszło ok i poza tym przynajmniej cię nie oszukają bo tam oszukują normalnie przy wydawaniu reszty w sklepie np. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kir Re: Kuny IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 09.06.05, 15:43 bankomat się opłaca najbardziej ale zależy jaką masz kartę tj jakiego banku i jakiego typu kartę. Najbardziej to się opłaca przy wypłatach większych sum jak masz kartę typu Visa-Electron. Przy kartach kredytowych to już się tak nie opłaca. Banki też róznie rozliczają i mają rózne prowizje od wypłat. Jak będziesz brała po 1000 kun to to się musi opłacać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz Kurs kuna-złoty IP: 213.77.31.* 10.06.05, 11:03 Czy ktoś wie jaki jest aktualnie kurs złotówki i euro w chorwackich kantorach albo bankach. Bo w Polsce w kantorachza kunę chcę ponad 70 groszy, a w NBP 55 groszy. Na pewno opłaca się płacić kartami mimo, że najpierw przechodzą na dolary lub euro, chociaż to zależy też od bieżącego kursu, ale po 55 groszy za kunę nigdzie się nie kupi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iontichy Re: Kuny IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 10.06.05, 14:24 Pisałem w zeszłym roku ale powtórzę (wg kursów na dzisiaj): Zadzwoniłem do kantoru (u mnie w Radomiu) i oto co wychodzi: Kantor 1 kuna = 0,67 PLN czyli 1 PLN = 1,49 Kn 1 EUR = 4,06 PLN Info ze strony Splitskabanka www.splitskabanka.hr/eng/Tl.asp Splitskabanka - kupno 1 PLN = 1,695 Kn 1 EUR = 7,24 Kn Wnioski: - najlepiej kupić euro w Polsce - po wymianie na kuny w Splitskabanka 1 zł = 7,24/4,06 = 1,78 Kn, - nie kupować kun w Polsce, już lepiej wymienić złotówki na kuny na Chorwacji - lepszy kurs i jak zostaną to nie trzeba wymieniac wpieriod (czy tez back) :-) Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iontichy Re: Kuny IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 10.06.05, 14:28 W kantorze podaję oczywiście ceny sprzedaży kuny i euro :-) Odpowiedz Link Zgłoś