IP: 217.96.29.* 08.06.03, 09:32
Wybrałam Rodos na miejsce naszych rodzinnych wakacji - tylko ta oferta
odpowiadała mi czasowo i cenowo (jeszcze w ten dzień były wyloty do Egiptu,
ale Egiptu w czerwcu to ja się boję). I zaczynam mieć teraz wątpliwości czy
warto było. Usiłuję dowiedzieć się, co możemy robić na Rodos przez dwa
tygodnie i niestety wyszło mi, że siedzieć nad hotelowym basenem i zwiedzić
dolinę motyli. Czy ktoś był na Rodos ? Co tam jest ciekawego do obejrzenia,
gdzie można pojechać, co zobaczyć.
e.
Obserwuj wątek
    • Gość: kika Re: Rodos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.03, 11:58
      kup sobie przewodnik pt. Rodos i zobaczysz ile miejsc mozesz zwiedzic
      • Gość: el_la Re: Rodos IP: 217.96.29.* 08.06.03, 13:45
        Gość portalu: kika napisał(a):

> kup sobie przewodnik pt. Rodos i zobaczysz ile miejsc mozesz zwiedzic
        Kupiłam i nadal czuj się zawiedziona.
        e.
        • Gość: Bebiak Re: Rodos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.03, 16:04
          Nie jest tak źle, absolutnie nie. Rodos to piękna wyspa, choć nie najładniejsza
          w rozumieniu greckich, ale napewno warto ją zwiedzić. Byłam tam 2 tygodnie w
          lipcu 1999 i wróciłam oczywiście zachwycona (a należę do ludków szwędających
          się a nie leżących na plażach czy przy basenach). Odwiedziłam również Simi, a
          dziś gdybym miała jechać na Rodos to ze dwa-trzy dni bym spędziła na boskiej
          Karpathos (wtedy miałam barierkę finansową nie do przebrnięcia). Można rownież
          kaiki (taki mały stateczek) wybrać się ze Skala Kameiros na malutką ale śliczną
          wysepkę Halki (w pobliżu). Na Rodos trzeba obejrzeć miasto Rodos ze wszystkim
          co tam jest (Starówkę koniecznie i w dzień wieczorkiem, Lindos, Dolinkę Motyli,
          antyczne Kameiros, przylądek Prasonissi). Do tego mnóstwo ślicznych wiosek,
          zupełnie niepopularnych wśród turystów z przesympatycznymi miejscowymi, po
          których można dreptać godzinami. Uwielbiam się szwędać po wioskach greckich,
          ot, tak, po prostu, i byłam zachwycona. Ciesz się tym wyjazdem, przecież to
          Twoje wakacje, szukaj plusów a nie minusów, bo inaczej to powiększych grono
          tych wiecznie niezadowolonych ze swoich wakacji i wiecznie narzekających. Życzę
          Ci wielkiego zadowolenia:-))) szczególnie w Helladzie, która jest moim rajem na
          ziemi.
          • Gość: anulka Re: Rodos IP: *.MAN.atcom.net.pl 18.06.03, 16:58
            Widzę fascynacje Grecją i w cale się nie dziwię! Ja odkąd pojechałam do tego
            kraju pierwszy raz - przepadłam! Pokochałam te piękne wyspy, szalenie miłych
            ludzi, tą niepowtarzalną atmosferę i błękitne niebo i morze, gdzie nawet
            horyzont się zaciera :)No i te niebieściutkie okienka w małych białych domkach.
            To mój raj na ziemi! Polecam wszystkim
    • Gość: Leszek Re: Rodos IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 08.06.03, 21:04
      Gość portalu: el_la napisał(a):

> Wybrałam Rodos na miejsce naszych rodzinnych wakacji - tylko ta oferta
      > odpowiadała mi czasowo i cenowo (jeszcze w ten dzień były wyloty do Egiptu,
      > ale Egiptu w czerwcu to ja się boję). I zaczynam mieć teraz wątpliwości czy
      > warto było. Usiłuję dowiedzieć się, co możemy robić na Rodos przez dwa
      > tygodnie i niestety wyszło mi, że siedzieć nad hotelowym basenem i zwiedzić
      > dolinę motyli. Czy ktoś był na Rodos ? Co tam jest ciekawego do obejrzenia,
      > gdzie można pojechać, co zobaczyć.
      > e.
      Możesz też wybrać się na wycieczkę do Turcji wodolotem
      Pozdrowienia
    • Gość: czarodziejka1 Re: Rodos IP: *.astercity.net 18.06.03, 10:51
      Na Rodos wybieram się w tym roku po raz trzeci! Jest to ciekawa wyspa i ja się
      tam nigdy nie nudzę. Poza tym te klimaty greckie :))) Największą atrakcją
      niewątpliwie jest samo miasto Rodos i Stare Miasto. Tam chce się wracać. Musisz
      koniecznie to zobaczyć! Poza tym przpiękne Lindos z Akropolem i zatoką św.
      Piotra! Co do Doliny Motyli to są tam one tylko od połowy czerwca do połowy
      września. Tak jak i Bebiak, polecam Ci wyparawy na wysepki i wyspy: Simi,
      Tasos, Nisyros (z wulkanem!). W tym roku wybiorę się po raz drugi na Kos
      (wodolotem). Serdecznie pozdrawiam :)))
      • Gość: lo9 Re: Rodos IP: *.hipernet.ras.pl 19.06.03, 18:44
        Z jakiego biura najlepiej na Rodos?? Możesz polecić jakis hotel?? Pzdr
        • czarodziejka1 Re: Rodos 23.06.03, 10:56
          Gość portalu: lo9 napisał(a):

> Z jakiego biura najlepiej na Rodos?? Możesz polecić jakis hotel?? Pzdr

Ja jeżdżę ze ScanHoliday :) Jest to bardzo dobre biuro, nigdy mnie nie
          zawiodło. Co do hotelu, to polecam Kresten Palace w Kalithea (4 km od miasta
          Rodos). Hotel jest świetny. Już tu na forum pisałam to tym hotelu i
          miejscowości. Postaram się podciągnąć do góry ten temat dla Ciebie. Serdecznie
          pozdrawiam :)))
          • czarodziejka1 Re: Rodos 23.06.03, 11:00
            czarodziejka1 napisała:

> Gość portalu: lo9 napisał(a):
            >
            > > Z jakiego biura najlepiej na Rodos?? Możesz polecić jakis hotel?? Pzdr
            >
            > Ja jeżdżę ze ScanHoliday :) Jest to bardzo dobre biuro, nigdy mnie nie
            > zawiodło. Co do hotelu, to polecam Kresten Palace w Kalithea (4 km od miasta
            > Rodos). Hotel jest świetny. Już tu na forum pisałam to tym hotelu i
            > miejscowości. Postaram się podciągnąć do góry ten temat dla Ciebie.
            Serdecznie
            > pozdrawiam :)))

Oto link do tematu dot. Kresten Palace i Kalithea :)
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=203&w=6200087

• Gość: ewa Re: Rodos IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.06.03, 18:25
          ja byłam z Rainbow tours w Pefkos koło Lindos w hotelu Lindos Pines. Hotel ok,
          tylko dużo Anglików, a ich ulubione zajęcie to karaoke night we środy.
          W Pefkos jest śliczna piaszczysta plaża w zatoczce. Polecam ze względu na
          bliskość Lindos, gdzie wieczorem można dojechać wieloma taksówkami za
          niewielkie pieniądze.
    • Gość: MS Re: Rodos IP: 213.173.200.* 18.06.03, 11:02
      Faktycznie, motyle w Petaloudes sa tylko w sezonie letnim, ale sama dolina jest
      warta obejrzenia, zwlaszcza w kontrascie do reszty wyspy. Nikt wczesniej nie
      wspomnial o urokliwym Filerimos. Poza tym, w glebi wyspy, saladne wioski, ktore
      tez warto zobaczyc.
    • Gość: anulka Re: Rodos IP: *.MAN.atcom.net.pl 18.06.03, 16:51
      Byłam na Rodos dwa razy i zakochałam się w tej wyspie. Nie nudziłam się ani
      przez chwilę. Rodos oferuje naprawdę wiele atrakcji. Szczególnie polecam
      wyprawy do miasta Rodos. Jest tam super. Atmosfera, mili i uśmiechnięci ludzie,
      mnóstwo restauracji, pubów, tawern, dyskotek i sklepów. Jest przepiękna
      Starówka i wiele miejsc do zwiedzania. Można nurkować, pływać na desce lub
      statkiem z przeszklonym dnem itp. Z własnego doświadczenia mówię, że Rodos jest
      dużo fajniejsze niż np. Kreta czy Santorini. Niestety jest jeden ból. Po tym
      jak Grecy przeszli na "cudowne" euro wszystkie ceny poszły bardzo w górę :( Ale
      nie będę więcej przekonywać, bo gredzkie wyspy trzeba samemu zwiedzić by je
      pokochać. Pozdrawiam i życzę udanych wakacji!!!
    • Gość: anulka Re: Rodos IP: *.MAN.atcom.net.pl 18.06.03, 16:53
      Aj przypomniało mi się jeszcze piękne Lindos, plaża Faliraki w mieście Rodos,
      super park wodny, no i te gredzkie wieczory...hmmm aż bym sama poleciała!
    • Gość: ewa Re: Rodos IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.03, 21:29
      Zżera mnie zazdrość: przez dwa tygodnie masz szansę dość dokładnie zwiedzić
      wyspę.
      Konieczne punkty to, oprócz standardów typu miasto Rodos i okoliczne wysepki:
      Monolithos, Prasonissi, Kameiros, Yalissos, Archangelos, Charaki (urocza mała
      miejscowość), Dolina Motyli, Lindos (polecane w dzień i w nocy), Embonas z
      winami...., Kritina
      Zresztą każda miejscowość na Rodos czy w środku wyspy i przybrzeżny kurort
      warte są odwiedzenia.
      Płynąc na Symi udało mi się zobaczyć delfiny - tobie też tego życzę.
      • Gość: el_la Re: Rodos IP: *.hydroprojekt.com.pl 27.06.03, 10:34
        Delfinów niestety nie widzieliśmy ...
        Objechaliśmy całą wyspę wzdłuż i wszerz.
        Jednak bardziej mi się podoba Santorini.
        A poza tym wszystkim, o czym rozmówcy nie wspominali: zapach rozgrzanych skał,
        ziół i miododajnych roślinek. Coś fantastycznego !!
        Generalnie Rodos jest ok. Nie musiałam po powrocie (czyli dziś) sycić oczu
        zielenią).
        e.
        • Gość: ax Re: Rodos IP: 193.0.117.* 27.06.03, 15:27
          czy mozesz podac jakies ceny? ile wziac pieniedzy? wybieram sie tam za tydzien,
          mam opalcone sniadania, nie wiem ile potrzebuje euro na przezycie :)? dziekuje
          • Gość: el_la Re: Rodos IP: *.hydroprojekt.com.pl 28.06.03, 09:34
            Trudno mi powiedzieć, bo my generalnie żywiliśmy się w hotelu (mieliśmy HB).
            Niekiedy kupowaliśmy dzieciom w południe tosta (2-2,20 Euro) lub grecką sałatkę
            (3-4 Euro). Jak sądzę w cenie ok. 5 Euro można już cioś zjeść (nie tost
            oczywiście ale jakiś zestaw kombinowany typu souvlaki z pitą i tzaziki). W
            zeszłym roku, kiedy kupowaliśmy sobie sami obiadokolacje (na tzw. mieście)
            wychodziło nam ok 20-25 Euro za rodzinę 2+2, myślę, że ceny się nie zmieniły.
            Gdzie jedziez ?
            e.
            • Gość: aska Re: Rodos IP: 195.205.32.* 28.06.03, 12:19
              pozdrawiam serdecznie i gratuluje wakacji wlasnie mamy zamiar wyjechac na
              wakacje do Grecji.Jestesmy rodzina 2+2 mazymy o Grecji o jej wyspach(jeszcze
              tam nie bylismy)Czy mogliby Państwo podzielic sie z nami swoimi doswiadczeniami
              zwiazanymi wlasnie z Rodos czy warto czekac na last minute mamy tyle pytan
              podaje nasz domowy e-mail:lukiszymi@interia.pl bardzo bedziemy wdzieczni.
            • Gość: ax Re: Rodos IP: 193.0.117.* 28.06.03, 16:57
              dziekuje za informacje; my bedziemy mieszkac w Kalithea Sun (bodajze), 6 km od
              miasta Rodos, gdzie podobno nedzny napoj na starowce kosztuje 5 euro :(, mam
              nadzieje, ze w okolicy hotelu beda jakies tawerny z mniej zaporowymi cenami :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka