Dodaj do ulubionych

Czy warto leciec na Majorke?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.06, 09:10
Witam,czy na Majorce nie bede sie nudzila? lubie duzo zwiedzac a nie tylko
spedzac dzien na plazy,wiec moze ktos wie, co ciekawego jest tam do
zwiedzania?! no i jaka miejscowosc polecacie? w zasadzie interesuja mnie
wszelkie opinie i sugestie na ten temat.Planuje pobyt 10-dniowy.
Obserwuj wątek
    • Gość: maprin Re: Czy warto leciec na Majorke? IP: 62.87.102.* 05.11.06, 00:12
      Warto leciec, ale moze jak jest ciut cieplej, bo na razie na leje na glowe.
      Nie wiem czy nie bedziesz sie nudzila, zalezy od upodoban, ale zawsze mozesz
      wypozyczyc samochod i objechac cala wyspe, na polnocy widoki sa przednie i w
      zasadzie wole te czesc wyspy (Can Picafort, Son Serra) od okolic Palma de
      Mallorca. Miejsc rozrywkowych jest duzo, ale jakos niespecjalnie roznia sie od
      tego wszytskiego co mozna spotkac na np. Costa Brava... W Son Serra jest
      ranczo, bardzo sympatyczny wlasciciel trzyma tam ze 120 koni i orgazniuje
      wycieczki po okolicy, poza tym pawie skakaja po drzewach, male kozki wesolo
      brykaja, a angielskojezyczni kowboje zabawiaja klientele - klimaty sa
      pozytywne. Plaze sa ladne, nie za duze i w malownicznych zatoczkach (chociaz to
      zalezy czy jestes na poludniu czy na polnocy wyspy). Mozesz wsiasc na prom i
      wybrac sie na Menorke... (zawsze to mniej ludzi). Co trzeba wziac pod uwage -
      lipiec i sierpien zapchany jest po uszy cala Europa, wiec zdziera sie z
      turystow do oporu. To tak w duzym skrocie. W kazdym razie - na Majorke warto,
      na Ibize absolutnie nie.
      • Gość: Dorota Re: Czy warto leciec na Majorke? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.06, 10:39
        dzieki za odpowiedz :) wybieram sie w maju lub na poczatku czerwca,ale
        zastanawiam sie nad wyborem miedzy Majorka a Teneryfa.Najbardziej zalezy mi na
        odpowiedzi - co i gdzie mozna tam zwiedzac? gdzie jest wiecej opcji? poza tym,
        lubie miejsca rozrywkowe,tetniace zyciem,wiec moze jeszcze jakies sugestie
        dotyczace miejsowosci? ;)
        • Gość: maprin Re: Czy warto leciec na Majorke? IP: 62.87.102.* 05.11.06, 18:08
          Ok, czyli albo Majorka, albo Teneryfa... Teneryfa tez jest fajna, mysle ze
          chyab bedzie ciut fajniejsza w maju niz Majorka, a na pewno bedzie juz duzo
          cieplej. Bylam tam ostatni raz chyba w kwietniu i spokojnie sie juz kapalam.
          Co mozna robic na Teneryfie: wypozyczyc samochod (to przede wszystkim) i
          objechac wyspe (piekna, aczkolwiek bardziej sucha niz Majorka). Przejedz sie do
          parku narodowego, tam maja wulkan Teide, najwyzszy szczyt w Hiszpanii, widoki
          sa calkiem niezle. Poza tym zakwateruj sie gdzies na poludniu, czyli na Costa
          Adeje, najlpeiej gdzies kolo Playa de Americas badz Playa de los Cristianos.
          To jest newralgiczny punkt rozrywkowy calej wyspy. Duzo Angoli, Niemcow,
          Amerykanow, mnostwo tubylcow chetnych do nauczenia Cie jakiekokolwiek sportu
          wodnego lacznie z nurkowaniem oraz pokazaania wyspy w nocy. Uwaga - tubylcy
          wygladaja ponetnie (caly dzien na plazy robi swoje), ale sa rozpuszczeni jak
          dziadowskie bicze glownie przez Angielki spazmatycznie mdlejace w ich opalonych
          ramionach (opowiadali mi to moi klineci stamtad + sama naogladalam sie w
          pubach, he, he). Z Puerto de los Cristianos mozesz poplynac na wycieczke, zeby
          poogladac delfiny i wieloryby. Jest jeszcze Aquapark, ale nie bylam i nie wiem
          co tam jest. W sumie nie rozumiem dlaczego chcesz jechac na ktoras z wysp i
          uparlas sie na zwiedzanie??? Wyspy skladaja sie z plaz, barow, dyskotek, kasyn,
          parkow rozrywki i hoteli. Jak chcesz zwiedzac, to jedz do Barcelony, Granady,
          Sevilli, Madrytu, Santiago de Compostela... :). Przeciez tam nigdy nie dzialo
          sie prawie nic do lat 60-tych, kiedy to Niemcy i Anglicy zaczeli przyjezdzac,
          zeby sie troche poopalac. A poniewaz mieli o wiele wiecej kasy niz okoliczna
          ludnosc parajaca sie rolnictwem, wiec rolnicy szybko sie obudzili i zaczeli
          stawiac hotele. Ale skoro musisz cos pozwiedzac - w Palma de Mallorca masz
          katedre gotycka, zamek z XV w, muzeum Miró, palacio de la Almudeina - wszystko
          do obskoczenia w 2 godziny. W Santa Cruz de Tenerife nie ma prawie nic.
        • Gość: maprin Jeszcze jedno... IP: 62.87.102.* 05.11.06, 22:32
          Na Teneryfie wiekszosc plaz jest kamienista, pochodzenia wulkaninnczego,
          aczkowliek okolice Playa de America sa piaszczyste. Poza tym masz jeszcze
          osobny watek Wyspy Kanaryjskie , to sobie poczytaj, aczkolwiek nie przejmuj sie
          pierwszym mailem :).
          • Gość: Dorota Re: Jeszcze jedno... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.06, 09:05
            Dzieki za tak wyczerpujaca odpowiedz :) Pytasz mnie, dlaczego nie Barcelona lub
            inne miasta? otoz bardzo duzo juz zobaczylam, jak juz pisalam uwielbiam
            zwiedzanie i w wiekszosci miast bylam.Swoja pierwsza wyprawe zaczelam od
            Hiszpanii wlasnie od Barcelony,ktora jestem zauroczona do dzis ;) bylam w wielu
            miejscach we Francji,Grecji,Wloszech,Szwajcarii,Chorwacji i wielu innych,wiec
            zawezil sie krag do zwiedzania i zapragnelam jechac na wyspy,stad prosilam o
            porade co i gdzie mozna zobaczyc,jednak jak sama piszesz,jest tam chyba
            niewiele do zwiedzania i poza ladnymi widokami raczej na wiecej nie mam co
            liczyc...Na pewno jeszcze to przemysle,spojrze na mape moze znajda cos innego
            na miare mozliwosci finansowych.Dziekuje jeszcze raz za Twoje sugestie,ktore sa
            niezwykle cenne i daly do myslenia,pozdrawiam :)
            • Gość: nika Re: Jeszcze jedno... IP: *.Red-83-52-199.dynamicIP.rima-tde.net 06.11.06, 19:31
              Jesli chodzi o Majorke to jest bardzo wiele miejsc do zwiedzania, nie tylko w
              Palmie . Jest jeszcze Valldemosa gdzie mieszkal Chopin i Soller dzie mozna sie
              wybrac takim pociagiem z Palmy jedzie sie przez gory zatrzymuje w sadach
              pomaranczowych. Ja mieszkam na majorce ponad 4lata i zawsze jesli tylko czas
              pozwoli jedziemy na wycieczki po wyspie (nie maratony z jezykiem na brodzie) na
              caly dzien i jeszcze do tej pory nie udalo mi sie zwiedzic i obejrzec calej
              wyspy ktora caly czas urzeka.
              Zycze udanych wakacji w wybranym miejscu i pozdrawiam
              • Gość: maprin Re: Jeszcze jedno... IP: 62.87.53.* 06.11.06, 20:59
                To ja tez dziekuje za podpowiedz, niestety, ja mieszkam w MAdrycie, na Majorce
                jestem w miare czesto, ale zawsze z tymi samymi tubylcami, wiec zaweza mi sie
                krag zwiedzania. A tak juz wiem co robic jak oni znowu zaczna obchod
                okolicznych barow :).
                • Gość: Marat Re: Jeszcze jedno... IP: *.Red-217-127-38.staticIP.rima-tde.net 22.11.06, 03:40
                  Warto jechac? Pewnie! Mieszkam tutaj od paru lat i cala
                  wyspa mi sie bardzo podoba i obecnie nie wyobrazam sobie mieszkac
                  gdzie indziej.
                  Wszystkie wieksze atrakcje opisane sa w poprzednich postach,
                  jestem tego zdania, ze kazdy tu znajdzie cos dla siebie.
                  Nawet teraz (w porownaniu z polnoca Europy) jest ladna pogoda.

Pozdrowienia z Pto Andtrax

M.
                  • magdaalfa Re: Jeszcze jedno... 07.01.07, 18:03
                    Majorka jest piękna! I na pewno warta zwiedzenia. Ja byłam w Cala Ratajda na
                    wschodzie - to bardzo ładna turystyczna miejscowość bez wieżowców za to z
                    trzema pięknymi plażami. Dobry punkt wypadowy.
                    Polecam Formentior - najbardziej na wschód wysunięty punkt wyspy - obłędne
                    widoki, Valldemossę i Deję na zachodzie oraz piękne wioski w górach, Soller
                    (koniecznie podróż zabytkowym pociągiem) oraz oczywiście Palma z piękną
                    katedrą. Wart zobaczenia jest też zamek w Capdeperze i jaskinie niedaleko Porto
                    Cristo.
                    • Gość: ama do madgaalfa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 08:27
                      Czy plaże były piasczyste
                      • Gość: Krokodylek Re: do madgaalfa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 16:12
                        Majorka jest najbrzydszą wyspą na morzu Śródziemnym.
                        Kupa Niemców a co za tym idzie dużo głośnej szprechaniny od rana do nocy.
                        • Gość: artek Re: do madgaalfa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 20:05
                          mallorka jes najpiękniejsza wyspą
                          a niemców od groma chyba więcej niz w berlinie co do ich zachowania to -brak
                          słów .
                          • Gość: Krokodylek Re: do madgaalfa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 16:22
                            Najpiękniejszą wyspą na m. Śródziemnym jest Kreta (Santorini tez).
                      • magdaalfa Re: do madgaalfa 10.01.07, 19:18
                        Tak, piaszczyste i bardzo ładne. Naprawdę warto się wybrać, tylko lepiej nie
                        wybierać okolic Palmy, chyba, że ktoś lubi wieżowce i dziki tłum.
              • kasia820321 Re: Jeszcze jedno... 25.08.13, 15:03
                czesc chcialam sie zapytac czy w polowie kwietnia jest juz cieplo i mozna juz sie kapac czy nie oplaca sie w tym czasie przyjezdzac ?
                • Gość: nudy na pudy Jedno i drugie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.13, 21:36
                  Nie oplaca się absolutnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka