Dodaj do ulubionych

mamy 40letnie?

19.11.13, 10:47
czy są tu mamy w wieku +/- 40 lat?
Ja jestem w 13 tygodniu, w czerwcu skończę 40 lat. To moja 3 ciąża - mam 8letnią córkę i niestety jedno poronienie. Przezierność karkowa wyszła bardzo dobra, ale przede mną test Pappa i kto wie co dalej.
Obserwuj wątek
    • coronella Re: mamy 40letnie? 20.11.13, 08:20
      ja urodziłam 3 dziecko w wieku 39 lat. wszystko było ok smile poród błyskawiczny, najlzejszy ze wszystkich, a miałam 8 lat przerwy.
      nie robiłam pappa ani amnio.
    • iziula1 Re: mamy 40letnie? 20.11.13, 16:30
      Ja wkrótce rodzę III dziecko i mam 39 lat. Za 3 miesiące stuknie mi 40 smile

zajrzyj do nas, jest nas dojrzałych trochę więcej:

forum.gazeta.pl/forum/f,37625,DOJRZALA_MAMA_.html
      • donna40 Re: mamy 40letnie? 02.12.13, 11:40
        Ja właśnie tydzień temu dowiedziałam się o tym,że jestem w ciąży i czas od tej pory został w miejscu ilość nerwów i paniki w jaką wpadłam nie do opisania .Mam już duże dzieciaki 15 i 11 i dwa tygodnie po moich 40 -stych urodzinach taka wiadomość .Powiem szczerze na dzień dzisiejszy jestem załamana wiele rzeczy się na to składa .Chciałbym żeby to był sen jutro się obudzę i będzie normalnie ,ale wiem ,że nie będzie .Pozdrawiam wszystkie zaskoczone mamuśki .
        • ann.38 Re: mamy 40letnie? 02.12.13, 19:10
          No nie takie duże te Twoje dzieci wink Ja i siostra miałyśmy 18 i 21 lat, kiedy zostałyśmy starszymi siostrami. Też rodzice byli załamani, mama (42 lata wtedy) miała nową dobrą pracę, a już wtedy zaczynało być ciężko o taką, nie była dobrego zdrowia i wiadomo, było wiele lęków, jak to w takiej nietypowej, niespodziewanej sytuacji.
          Nie martw się, jakoś się ułoży.
          • beata402 Re: mamy 40letnie? 03.12.13, 19:46
            ostatnie dziecko urodziłam w wieku 44 lat to było 4 lata temu planowana cc najstarsze miało 18 dzieciak zdrowy i z czasem wszysko się ułożyło
        • lenk_a37 Re: mamy 40letnie? 13.12.13, 11:54
          witajcie "późne" mamusie (chociaz ja sie tak nie czuje)
          mam 38 lat (bez 3 miesiecy) 16 letniego syna, 6 letnia corke i jeszcze miesiac temu byłam w 3 ciazy..
          w 13 tc wykryto u dziecka ciezke wady genetyczne (nie mamy obciazen genetycznych, tzw przypadek)
          od miesiaca nie robie nic tylko czytam, szukam informacji czy moj wiek mial wpły na zly podzial komorek ...i czy moge jeszcze raz zaryzykowac...niestety wiekszosc publikacji wskazuje na to ze nasze komorki sa juz niestety za stare....
    • zaisa Re: mamy 40letnie? 05.12.13, 04:31
      Młodszą, córkę, urodziłam jako 38-latka. Trzy lata wczesniej syna po ciąży z wieloma problemami. Wcześniej dwa poronienia. Ciąża z córką była znacznie łatwiejsza, na mocno zwolnionyh obrotach, ale bez np. cukrzycy ciążowej, szyjka, owszem zaczęła się skracać, ale jakies trzy tyg. przed porodem a nie trzy mies. itp. Zdecydowałam, że jeśli usg będą prawidłowe, nie będę robiła innych badań. Za to ciąże prowadzone "podwójnie" - prywatnie i państwowo. Po poronieniach nie byłam w stanie zawierzyć jednemu lekarzowi.
      Ciotka męża urodziła syna mając 42 lata, córki miały po 14 i 17. Ostatecznie była i jest z tego zadowolona, tylko w pewnym momencie kilkulatek zastanawiał się, ile to on ma mam.
      Pamiętam, jak w poradni, miałam wtedy może 10 lat, pani obok piastowała w objeciach maluszka i mówiła, że córki mają po 18 i 21 a teraz trafiło się to maleństwo.
      Skrajny przypadek - pewna dziewczyna/młoda kobieta powiedziała mi, że jej mama najmłodsze dziecko urodziła mając 48 lat. Była to jej jedyna ciąza bez powikłań.
      Teraz 6-7 latek śmiga na rowerze, młodsza na biegowym i wołają: "Mamo, weź hulajnogę!" smile
      Foodi - pamiętaj, że test Pappa to matematyka a jednym z jego czynników jest właśnie wiek matki, więc nie ma co liczyć na jakiś super wynik.
      • beata402 Re: mamy 40letnie? 05.12.13, 14:02
        mi w ostatniej ciązy wogóle lekarz nie robiła ppa dlatego ze stwierdziła ze i tak ze wgledu na wiek i tak wdzie zle najwazniejsze jast USG genetyczne
    • julka1967a Re: mamy 40letnie? 08.12.13, 03:10
      Ja urodziłam swoje jedyne dziecko w wieku 43 latsmile W czasie ciąży często gościłam na tym forum. Miałam amniopunkcje, ale tak proforma z racji wieku, żadnych pappa nie robiłam, z tego co pamietam, babeczkom powychodziły złe wyniki z pappa, a z amnio wynik był dobry. Ciąża nie była łatwa, bo miałam dwa krwotoki i cały czas troche krwawiłam, do tej pory nie wiadomo dlaczego, bo nie miałam krwiaka i łożysko tez było OK.
      Syn urodził się zdrowy (10p, urodził się ciut wcześniej 36 tydzień), teraz ma prawie 4 lata i jedyny z nim problem szczególnie w przedszkolu to nadmierna ruchliwośćsmile Tam takich nie lubią.
      • iwonia2 Re: mamy 40letnie? 02.01.14, 17:08
        Mam 39 lat ,12 letniego synka i 7 letnia coreczke od 5 miesiecy jestem w ciazy blizniaczejsmile)
        Dzieci rozwijaja sie prawidlowo wink
        Ciaza przebiega bez zadnych problemow smiem powiedziec,ze najlzejsza jaka dotad mialam.
        Serdecznie pozdrawiamsmile)
        • donna40 Re: mamy 40letnie? 22.01.14, 18:01
          Mam wynik prenatalnych ryzyko ZD 1-29 czyli bardzo duże usg norma jak u was starsze mamy miałyście ten problem czy robicie amniopunkcję ja chyba nie dam rady muszę ją zrobić .
          • lenk_a37 Re: mamy 40letnie? 23.01.14, 08:37
            donna40
            u mnie usg było idelane (12 tc)
            ale testy pappa wyszły żle..
            bhcg 2,3 Mom
            białko 0,5 Mom
            po testach ryzyko dla ZD wylicozno mi na 1:20
            W 12 + 3 tc Wykonałam biopsję kosmówki z wczesniejszym wynikiem Fish po 24 h - niestety wynik ZD...
            Badanie inwazyjne zaleca się wówczas kiedy ryzyko wady jest wyższe niż ryzyko powikłan po zabiegu (0.5%)...
            • donna40 Re: mamy 40letnie? 23.01.14, 09:58
              I co zrobiłaś jeśli możesz odpowiedzieć jak pokierował Cię lekarz dalej ?
              • lenk_a37 Re: mamy 40letnie? 23.01.14, 15:38
                Po wyniku z bipopsji miałam wybór - zatrzymać ciążę lub zgodnie z ustawą dokonac terminacji.
                • jul.a41 Re: mamy 40letnie? 25.02.14, 08:07
                  Witaj Lenk_a37
                  Rozumiem ze wynik amniopunkcji wyszedl zle???
                  Czytalam Twoje posty na innym forum I nie moge uwierzyc ze my kobiety ktore tak bardzo pragniemy urodzic dzieci , to czesto nie jest nam dane sad a te ktore ich nie chca rodza jedne za drugimi I to bez powiklan....
                  U mnie jest podobna sytuacja...14tydz I NT 8.5mm ..dla mnie to wyrok!!!! Czekam na amnio z wielkimi nadziejami.
                  Pozdrawiam
                  • lenk_a37 Re: mamy 40letnie? 26.02.14, 08:43
                    jul.a41 - podobno trzeba wierzyc do samego konca....trzymam mocno kciuki.

Ja zaczynam kolejne starania, a w głowie wciąż jedna myśl "czy juz nie jest za póżno?".....za chwile skończe 38 lat...

• jul.a41 Re: mamy 40letnie? 26.02.14, 10:07
                      Lenk_a37 ja wierze caly czas...chic w zoladku mam wielki kamien, nie moge jesc ani pic sad wiek 38 to nie jest za pozno, wiele kobiet rodzi w tym wieku zdrowe dzieci wiec dlaczego u nas mialoby byc inaczej. Ty probuj I wierz a ja czekam na amnio rowierz pelna wiary . Bo wiara czyni cuda.
                      Pozdrawiam
          • jul.a41 Re: mamy 40letnie? 25.02.14, 08:00
            Witaj donna40
            U mnie tez usg wyszlo zle. Na marzec mam amniopunkcje I zdecyduje sie na nia.
            Napisz jak u Ciebie, co zrobilas??
            Boje sie bardzo nie chce stracic dziecka. Jestem w 14 tyg ciazy I lekarze daja mu 15% szans na zycie sad
            • donna40 Re: mamy 40letnie? 27.02.14, 13:11
              Witam,ponownie po swoim doświadczeniu z tymi testami pappa czy amniopunkcją doszłam do wniosku ,że najgorsze co robimy to porównujemy te nasze wyniki nakręcamy się a po przeczytaniu masy postów naprawdę każdy przypadek jest indywidualny.Powiem tyle w testach biochemicznych miałam np.wolne b-hcg 6,021 Mom i czytając różne wyniki innych mam żadna nie miała tak wysokiego i oczywiście widziałam to jako fatalny wynik wogóle ryzyko 1/29 amniopunkcja wyszła ok .Kariotyp prawidłowy oczywiście nadal są obawy bo nie wykrywa wszystkiego mam nadciśnienie zwiększają mi dawkę bo nie reaguję za bardzo na te leki .Na forach jest dużo mamusiek które miały fatalne nt a dzidzia zdrowa ,więc nie ma się co porównywać .Pozdrawiam wszystkie rówieśniczki.
    • olinka1 Re: mamy 40letnie? 27.02.14, 23:38
      Dziewczyny, jeśli boicie się amniopunkcji(ja się bałam) zróbcie test NIFTY od grudnia 2012 w Polsce.
      • lenk_a37 Re: mamy 40letnie? 28.02.14, 08:54
        test NIFTY - co prawda nieinwazyjny ale wynik tez jest w postaci oznaczonego ryzyka do tego sprawdzają chyba tylko 3 podstawowe trisomie?
        Poza tym to koszt min 2500 zł....a na wynik i tak czeka się min 2-3 tyg.
        • lenk_a37 Re: mamy 40letnie? 28.02.14, 08:57
          dziewczyny - to prawda, nie mozemy dac się zwariować, genetyka to ruletka, mozemy tylko się badać - a w naszym wieku powinnysmy wykonac conajmniej testy pappa - i cierpliwoe czekac na wyniki wierzac ze bedzie dobrze. Mi się nie udalo. Przytrafił mi sie ten tzw genetyczny pech....ale mocno wierze, że limit nieszczesc juz wyczerpalam - probuje dalej chociaz w sercu jest ogromny strach...jezeli mi sie uda to radosc z ciąży przyjdzie dopiero po wynikach - w kolejnej ciazy planuje wykonac biopsje juz w 10 tc. nawet jezeli usg bedzie idealne.
          • jul.a41 Re: mamy 40letnie? 20.03.14, 14:53
            Lenk_a37 witaj.
            Co u Ciebie? Jak samopoczucie?
            Ja stracilamswoje malenstwo...niestety nie udalo mi siee crying nie moge sie pozbierac...jak zaczac zyc...
    • agawus Re: mamy 40letnie? 25.03.14, 22:28
      Cześć,

Ja w tym roku kończę 39 lat, teraz jestem w 37 tc., mam już 5-letnia córeczkę. Test PAPP-a i usg genetyczne wyszły bardzo dobrze, mimo wieku. Ciąża bez większych problemów, choć jednak z nieco gorszym samopoczuciem niż poprzednio.

Jakoś nie miałam większego stresu, żeby zdecydować się w tym wieku na dziecko. Moim rodzice, jak się urodziłam mieli odpowiednio 42 (mama) i 49 (tata) lat. Nie kuleję, studia skończyłam.
      • lenk_a37 Re: mamy 40letnie? 26.03.14, 08:04
        Jul.a tak mi przykro....
        Czy moge wiedzieć czy tzn że badania gemetyczne wyszły żle?....
        Jeżeli potrzebujesz wsparcia to zapraszam na forum ukryte "Terminacja" - podaj tylko powód przyłączenia. Tam jest wiele kobiet po różnych stratach wszytskie sie wspieramy.

Ktoś musi wypełniać tą okropną statystykę, mówiącą o tym, że wady genetyczne zdarzają się jednak częściej okolło 38 rż..
        Ja zaczęłam nowe starania, mimo dylematów i strachu, mimo tego co przeszłam. Macie racje przecież 40 tez rodzą zdrowe dzieci. Mnie się już raz nie udało teraz liczę na szczęście.
        Póki co jestem 4 miesiące po zabiegu i na razie sie nie udaje podejrzewam, że wszystko jeszcze siedzi w mojej głowie chociaż czuje sie juz w 100% gotowa.
    • nellyssima Re: mamy 40letnie? 26.03.14, 09:13
      Ja za pare dni kończę 38 lat, jestem w 10 tc. To moja 3 ciąża, tyle, ze dwójkę dzieci urodziłam przed 30 i w ogóle nie przejmowałam sie wtedy badaniami. Teraz spać nie moge, tak się niepokoję, czy wszystko z dzieckiem jest ok. Jestem już umówiona na usg genetyczne, chcę zrobić amniopunkcję niezależnie od wyników usg i testu Pappa. Na dodatek 5 lat temu przeszłam ciężka chorobę, przez 5 ostatnich lat miałam niezliczoną ilośc tomografii, więc i to mnie stresuje, czy nie spowoduje to jakiejsc choroby dziecka. Dziewczyny trzymajcie prosze kciuki, by wszystko było ok.
      • lipenka Re: mamy 40letnie? 06.05.14, 13:01
        Witajcie dziewczyny, tak się cieszę że nie jestem tu sama. 43 lata i trzecia ciąża. Dzieci 3 i 5 lat też urodzone późno jak widać ale zdrowiuteńkie. Jak teraz nie wiadomo. Testa Pappa wyszedł bardzo dobrze, ale niestety oznaczyli mi przy okazji AFP i wariuję od tego. Jestem coraz bliższa decyzji o amnio, nie wiem tylko czy nie za późno...obecnie połowa 16tc.
    • foodi4 Re: mamy 40letnie? 04.06.14, 22:05
      jako załozycielka watku wink napiszę, że całą ciążę czułam się suuuper, a 2 tygodnie temu urodziłam przez cc (ze względu na miednicowe położenie) zdrowego ślicznego syna. Jest z nami tak krótko, a już nie wyobrażamy sobie, że miałoby go nie być smile
      • donna40 Re: mamy 40letnie? 05.06.14, 21:46
        Gratulacje to prezent na twoje urodziny masz nie zły .Przede mną jeszcze półtora miesiąca ,Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka