Dodaj do ulubionych

DZIEWCZYNY Z RH- RATUNKU!!!

25.01.05, 16:50
Prawdopodobnie jestem w ciąży.Kiedy wyciągnęłam stare wypisy ze szpitali
okazało się, że 3 lata temu kiedy poroniłam w 8 tc nie dostałam
immunoglobuliny anty-Rh (D).Mam rh-, mąz rh+.Przy pierwszym dziecku tez nie
dostałam ale to standard.Potem miałam poronienie w 21tc-dostałam.Potem
urodziłam dugie dzieciątko i też dostałam.Po tym ostatnim poronieniu nie.Nie
wiem co zrobić? I czy w ogóle można coś zrobić? Czy możecie poradzić mi coś
mądrego???? Proszę.Pozdrawiam.
ps.ten post umieszczam jeszcze na forum eDziecko więc przeprasza,m jeśli ktos
natknie się na niego jeszcze raz.
Obserwuj wątek
    • zonka9 Re: DZIEWCZYNY Z RH- RATUNKU!!! 25.01.05, 17:21
      Szczerze mowiac, nie wiem co w takiej sytuacji, ale mysle, ze najlepiej do
      jakiegos porzadnego lekarza, bo co innego?? Sama bedziesz w domu siedziec i sie
      zastanawiac co robic?? Tu na tym forum na poczatku streony na czerwono jest
      napis KONFLIKT SEROLOGICZNY, kliknij w to, moze to podsunie Ci mysl, ktora
      skieruje Cie do odpowiedniego dzialania.
      Oj Boze ale sie nagadalam i nie wiem czy cos madrego smile)

Pozdrawiam Emi i Macius
    • emka1974 Re: DZIEWCZYNY Z RH- RATUNKU!!! 25.01.05, 19:14
      Po pierwsze - nie panikuj.
      1. Przeciwciała mogą pojawić się we krwi do 6 mies. po porodzie/poronieniu, gdy
      nie zostanie podana immunoglobulina. Wiem, bo w czerwcu poroniłam i też nie
      dostałam immunoglobuliny. Na szczęscie w tak wczesnej ciąży (5tc) nie wytworzyły
      się erytrocyty (chyba dobrze pamietam???) odpowiedzialne za grupę krwi.
      2. Nie wiadomo, jaką grupę krwi miało mieć Twoje dziecko. Być może Twoją i
      przeciwciała się nie wytworzyły.
      3. Wydaje mi się, że nawet jeśli się wytworzyły przeciwciała, to czas, jaki
      minął od poronienia (3 lata) jest dosyc długi i juz ich powinno nie być we krwi.
      Ale o toym lepiej się upewnij u lekarza.
      4. Najważniejsze: zrób badanie krwi w kierunku przeciwciał i wszystko będzie jasne.

A dlaczego nie dostałaś po pierwszym dziecku? Miało grupę +?

Pozdrawiam,
      Emka
      • arwena751 Re: DZIEWCZYNY Z RH- RATUNKU!!! 25.01.05, 20:02
        do emka1974
        Po pierwszej ciązy standardowo nie dostaje się immunoglobuliny (przynajmniej
        tak było 7 lat temusmileDopiero po każdej następnej donoszonej i nie donoszonej.
        dzięki za słowa otuchy smile
        • nona_n Re: DZIEWCZYNY Z RH- RATUNKU!!! 25.01.05, 20:32
          jestem w podobnej sytuacji, tzn ja mam rh-, tatus maleństwa rh+
          podczas ciązy w każdym trymestrze mialam robione testy na obecnośc przeciwciał,
          ostatni raz w dziewiątym miesiącu, tuż przed porodem.
          A immunoglobulinę dostaje się ZAWSZE (tak przynajmniej powinno być) nawet w
          pierwszej ciązy jeśli dziecko dziedziczy Rh- po matce
          pozdrawiam
        • emka1974 Arweno751 25.01.05, 22:18
          Ja urodziłam 3 lata temu córkę z moją grupą krwi i dostałam immunoglobulinę.
          Wiedziałam, że muszę dostać w takim przypadku. Ale, niestety, nie wiedziałam, że
          po poronieniu tez powinnam dostać i nie dopilnowałam tego (w czerwcu 2004). Na
          szczęście przeciwciał we krwi nie wykryto. Teraz jestem w 14tc i - na szczęście
          - nie mam przeciwciał.

Życzę zdrowia,
          Emka
          • hanna26 Re: Arweno751 25.01.05, 23:59
            Arweno, idź oczywiście natychmiast do lekarza, tak jak radziły dziewczyny - ale
            też nie martw się na zapas. Dostaniesz skierowanie na badanie krwi w kierunku
            przeciwciał. Nawet, jeżeli przeciwciała się pojawią, twoje maleństwo będzie
            leczone (prawdopodobnie w Instytucie Hematologii, ale nie jestem pewna)
            przetoczeniami krwi. To bardzo dobra metoda, ja sama znam osobiście zdrową jak
            koń ośmilatkę, właśnie po konflikcie serologicznym. Obecnie takie leczenie to
            standard.
            Trzymaj się ciepło, idź natychmiast do dobrego fachowca i nie panikuj.
            • emka1974 Re: Arweno751 26.01.05, 14:37
              Ja nawet radzę zrobienie poziomu przeciwciał zanim pójdziesz do lekarza. Dzięki
              temu zaoszczędzisz czas do wizyty, pieniądze (na 1 wizytę u lekarza) i kupę stresów.

A, przejęzyczyłam się w moim poprzednim poście. Córka ma oczywiście grupę (+),
              dlatego dostałam immunoglobulinę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka