07.08.06, 18:03
do którego tyg ciązy łykałyscie acard??
Obserwuj wątek
    • zaisa Re: acard 07.08.06, 19:49
      Zapowiedziano mi branie do 34 tc. Teraz jest 27 tc skończonych.
      • moniao1 Re: acard 07.08.06, 22:40
        łoj....długo..34/35 tydzień
        pozdrowionka
        • miracolo Re: acard 08.08.06, 15:53
          hejka,
          ja mam zalecenie do samego porodu,
          tak samo clexane
          pozdrawiam
          Magda
          • judyta10 Re: acard 08.08.06, 18:42
            Ja do 20 tyg
            • irka15 Re: acard 08.08.06, 19:32
              moja kolezanka na patologii ciazy w Bydgoszczy zostala uswiadomiona
              przezlekarzy, ze acard mozna lykac do 20tc, bo pozniej zwieksza wystepowanie wad
              serca u dzidzi.
              Kolezanka brala do 34tc (wtedy trafila do szpitala) i ja opier papie, ze nie
              odstawila. A wielokrotnie pytala sie swojego gina, czy ma to zrobic. Pozniej jej
              sie przypomnialo, ze rzeczywiscie na studiach (medycznych) podawali im taka info.
              Niestety okazalo sie, ze corka kolezanki ma niedomykalnosc zastawki i cos tam
              poszerzone. Podobno to nic groznego, ale zawsze...
              Podpytajcie sie o to swoich lekarzy.

Pozdrawiam
              • agapa13 Re: acard 08.08.06, 21:48
                ja w raz z calxane do końca ciazy..a dokłądnie do 4 dni pzred porodem..narazie jeszcze sie staramy..a bralam na miesiąc pzred staraniami razem z calxanem winkpozdrwaiam
              • miracolo Re: acard - B-cz 09.08.06, 17:09
                hejka,
                to ciekawe co napisalas,
                ja chodze do lekarza, ktory pracuje w szpitalu w B-czy na patologii ciazy i
                wlasnie od niego mam zalecenie brania do samego porodu,
                pytalam go o to kilka razy,
                moze to zalezy od indywidualnego podejscia lekarza, moze od szpitala
                ja tam mojemu doktorkowi wierze, bo coz innego pozostaje...
                pozdrawiam
                Magda
                • zaisa Re: acard - B-cz 09.08.06, 22:23
                  Zalecenie do 34 tc jest z przychodni patologii ciąży.
                  Z tego, co udało mi się dowiedzieć kwas acetylosalicylowy, żeby zaszkodzić
                  musiałby być w większych dawkach niż w 1 tabletce acardu/dobę.
                  • bach28 Re: acard - B-cz 10.08.06, 11:02
                    u mnie tez wczoraj gin zadecydował że do końca ciązy bede go brała jak narazie
                    walcze z grzybem i on wygrywa niestety sad(
    • to-ja-007 Re: acard 11.08.06, 21:03
      Nie straszmy na zapas.

Ja akurat bralam zestawik steryd+acard+fraxiparine i czytalam o wadach przy tym
      zestawie bo mnie bezposrednio dotyczy. No i czestotliwosc wystepowania wad po
      tym zestawie nie jest jakos znaczaco wieksza niz czestotliwosc tych samych wad
      u dzieci ktorych matki nie stosowaly zadnych lekow i zajscie w ciaze bylo jak
      najbardziej naturalne bez zadnych wspomagaczy.

Acard i heparyne jesli w ogole sie bierze w ciazy to sie ja bierze przez cala
      ciaze. Sama heparyna czy sam acard nie sa tak efektywne. Po 20 tyg tez moga byc
      obumarcia ciazy dlatego nie ma sensu brac tylko do 20 tyg.

• ffloo Re: acard 13.08.06, 21:52
        to ja - czy mogłabyś napisać coś więcej o nieefektywności brania heparyny czy
        acardu osobno? mi właśnie lekarz zlecił clexane, ale przy odstawieniu acardu.
        drugi lekarz z kolei zalecił brać acard nadal. szkam jakichkoliwek informacji
        na ten temat...
        • moniao1 Re: acard 13.08.06, 22:34
          hello,
          Zasadniczo statystyki przemawiają na korzyść brania razem acardu i heparyny.
          Nie pamiętam linka, ale czytałam na sieci artykuł na temat ciąż prowadzonyh
          według różnych kombinacji acardowo-aspirynowo-heparynowych.
          Za najbardziej skuteczne uznano właśnie połączenie heparyny i acardu.
        • to-ja-007 Re: acard 13.08.06, 23:04
          > czy mogłabyś napisać coś więcej o nieefektywności brania heparyny czy
          > acardu osobno? mi właśnie lekarz zlecił clexane, ale przy odstawieniu acardu.
          > drugi lekarz z kolei zalecił brać acard nadal. szkam jakichkoliwek informacji
          > na ten temat...

Tutaj asz abstrakt przykladowego artykulu:
          www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?db=pubmed&cmd=Retrieve&dopt=AbstractPlus&list_uids=11777524&query_hl=2&itool=pubmed_DocSum
          Tego konkretnego artykulu ktory mowil o 70% szansy pryz zestawie acard+heparyna
          w tej chwili nie moge znalezc. Mam go na pewno gdzies w domu, jak znajde to
          cos wiecej napisze.

Aha jesli Ci sie spieszy a znasz angielski to mozesz sama poszukac w tej bazie
          danych. Niektore artykuly mozna sciagnac w calosci, do niektorych sa tylko
          abstrakty - ale i te abstrakty sa czesto dosc tresciwe, zwlaszcza jesli dotycza
          badan klinicznych.
          pozdr.
          ula
        • bach28 Re: acard 14.08.06, 12:21
          Agniesia a ty dalej chodzisz do dwóch czy jeno do naszego i co ci nasz zalecił???
          sciskam
          • ffloo Re: acard 15.08.06, 14:02
            nadal do dwóch wink odkąd "nasz" powiedział, żebym nadal brała acard mam jeszcze
            większe wątpliwości aby zawierzyć jednemu lekarzowi.
    • to-ja-007 Re: acard 13.08.06, 23:10
      O nawet znalazlam ten abatsrakt z procentami:
      www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?itool=abstractplus&db=pubmed&cmd=Retrieve&dopt=abstractplus&list_uids=9022487
      "The rate of live births with low dose aspirin and heparin was 71% (32/45
      pregnancies) and 42% (19/45 pregnancies) with low dose aspirin alone (odds ratio
      3.37 (95% confidence interval 1.40 to 8.10))."

O samej heparynie w porownaniu z "zestawem" nie moge teraz nic znalezc.
      pozdr.
      • agapa13 Re: acard 14.08.06, 13:09
        ja mam płoączoną heparyne z aardem.ale musiałam ywmusić decyzje o acardzie na mojej lekarce...która pzrepisała są heparyne..co prawda na mieisąc pzred rozpoczeciem staran miałam przepisana heparyne..a teraz wraz z zaczęciem cyklu starań dostałam acard....też wiele czytałam na ten teamat i wszędzie znajdowałam artykuły zę heparyna z acardem sprawdza sie najlepiej i jst bardzo skuteczna...naciskałąm na ginke i się zgodziła..pozdrawiam
        • ffloo Re: acard 15.08.06, 14:09
          to-ja_dziękuję Ci pięknie. artykuł daje mi jeszcze więcej do myślenia.
          agapa_dziwne, że musimy wymuszać na nich leki. czy przepisują je nam, aby mieć
          już spokój, czy nie wierzą, że zadziałają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka