Dodaj do ulubionych

ciąza obumarła

21.09.06, 14:35
Cześć.Miałam dwie obumarłe ciąże.Po pierwszej dostalam wynik
histopatologiczny i podobno była jakaś infekcja w łożysku.Po drugiej dostałam
tylko wypis ze szpitala.Od tamtej pory byłam u różnych lekarzy.Zrobiłam
badania-genetyczne,toksmoplazmoze(te są w porządku) a na końcu przeciwciała
IgG i IgM(ostatnia ciąża była trzy lata temu).Prawdopodobnie przeciwciała są
przyczyną obumierania.IgG mam 7.6,a IgM 17.1.Lekarz nic mi nie powiedział na
temat leczenia.Powiedział,że trzeba będzie sprawdzić czy te przeciwciała będą
wzrastać w ciąży.Czy ktoś miał taki przypadek?Czy to trzeba leczyć?Proszę o
odpowiedż.
Obserwuj wątek
    • patimati1 Re: ciąza obumarła 21.09.06, 15:09
      Cytomegalię się leczy! Powinnaś dostać lekarstwa, chyba jakiś antybiotyk, ja
      miałam leczoną po poronieniu przy podobnych wynikach, niestety nie pamiętam już
      nazwy tego leku.
      Trzymam kciuki, aby wszystko było dobrze!
      • maja985 Re: ciąza obumarła 21.09.06, 17:19
        Czy to znaczy,że miałaś taki sam przypadek i udało Ci się urodzić dzidziusia?
        Znasz jakiegoś dobrego lekarza?Dziękuję za odpowiedż!
    • aniafirak Re: ciąza obumarła 21.09.06, 19:12
      Po pierwsze to napisz przeciwciała czego zrobiłaś. IgG i IgM oznacza sie przy
      wielu chorobach.Ja na przykład miałm robione przeciwciała przeciw różyczce,
      toxoplzmozie, cytomegali, mononukleozie i przeciwciała antykardiolipidowe. W
      każdym przypadku używa sie specyficznych oznaczeń przeciwciał IgG i IgM. Poza
      tym jeśli podajesz jakieś wyniki powinnaś podać w jakich są jednostkach i
      jakie są przewidziane dla nich normy( powinny byc na wyniku) .
      Pozdrawiam i życze dużo szczęścia przy nastepnej Fasolce! Ania
      Mama Aniołka Hani/Witka
      • maja985 Re: ciąza obumarła 21.09.06, 19:32
        Lekarz zlecił mi to badanie,ponieważ miałam 2 obumarłe ciąże.P.ciała
        przeciwjądrowe ANA2(IIF,Hep-2,DID) wyszedł mi ujemny i lekarz powiedział,że
        bardzo dobrze,że taki wyszedł.Przeciwciała antykardiolipinowe IgG wynoszą 7.6
        GPL,norma wynosi od 0-10,zaś IgM wynosi 17.1 MPL,norma od 0-20.Oba mieszczą się
        w normie,ale lekarz powiedział,że tego IgM nie powinno w zasadzie być.
        • patimati1 Re: ciąza obumarła 21.09.06, 19:40
          Przepraszam Cię , ale jakoś źle odczytałam Twój post. Zrozumiałam, że piszesz o
          przeciwciałach cytomegalii. Ja w tym przypadku mialam je podwyższone i leczyłam
          je po czym spadły odpowiednio. Teraz jestem w 4 miesiącu ciąży.
          Przepraszam za zamieszanie, ale jestem przekonana, że w Twoim przypadku też
          wszystko będzie OK! Trzymaj się!
          • maja744 Re: ciąza obumarła 24.09.06, 16:35
            Sprawdz na wszelki wypadek
            TSH
            jesli wyjdzie poza norma 1.0-2.0, to szukaj dalej w p/cialach tarczycowych TPO i TG.

Dobrze by bylo, aby na Twoja macice spojrzal jakis fachowiec, czy np nie ma dwuroznosci albo
            przegrody.

To moje sugestie, jestem po 2 obumarciach w 9tc.
            To co u mnie znleziono, to wlasnie p/ciala tarczycowe (czyli immunologia) i przegroda w macicy, ktora
            musze usunac.

Gdybys chciala namiary na lekarzy lub miala inne pytania pisz na skrzynke gazetowa,
            pozdrawiam
            • maja985 Re: ciąza obumarła 24.09.06, 18:46
              Robiłam badanie TSH i wyszło mi w normie.Właśnie mam macicę dwurożną,ale lekarz
              powiedział mi,że to jest taka uroda macicy od urodzenia i że ona nie ma wpływu
              na obumieranie ciąży.Może miec wpływ jeśli chodzi o poronienia samoistne.Ja
              ostatnio byłam u lekarza w Lublinie.Dzięki za odpowiedź.
              • dolores5 Re: ciąza obumarła 09.11.06, 13:09
                Ja też straciłam swoją ciązę. Nie rozwinał sie zarodek i HCg wolno rosło. Przed
                ciażą robiłam tsh i wyszło 2,78, ale mój lekarz powiedział że to wynik w normie
                i zeby się tym nie przejmować. Teraz czytam i widzę że w sumie powinno być do 2.
                Nie wiem co robić. Czy iść do endokrynologa? Ale z tego co czytałam to są dwie
                szkoły i jedni mówią że wynik do 4 jest ok, a inni że dla kobiet planujacych
                dzidzię powinien być w granicach 1 do 1,5. Sama nie wiem już co robić
                • megisa1 Re: ciąza obumarła 04.12.06, 18:56
                  dla kobiet chcących zaciążyć i utrzymać ciążę tsh max to 2 a powinno byc w
                  granicach 1-1,5

dobry endokrynolog szybko sobie powinien poradzić
    • atena2006 Re: ciąza obumarła 11.11.06, 22:30
      Ja rowniez przezylam dwie obumarle ciaze w 20 tygodniu. Po zajsciu w trzecia
      ciaze wykrylam obecnosc przeciwciala przeciwjadrowych, antykardiolipidowych i
      przeciwtarczycowych. Do tego mialam malo hormonow tarczycy, wiec niedoczynnosc.
      Leczylam sie heparyna, Acardem i hormonami tarczycy. przed chwila uspilam
      trzyipolmiesiecznego synka. Powodzenia !
      • m0753 Re: ciąza obumarła 28.11.06, 11:03
        Witam. Jestem na tym forum po raz pierwszy,wiem że to temat ten był rozwinięty
        dość dawno,ale mam pytanie do ateny2006.Miesiąc temu miałam zabieg
        łyżeczkowania,z racji obumarcia ciąży,okazało się w szpitalu, że mam
        niedoczynność tarczycy,czy możesz mi powiedzieć jak długi jest okres leczenia i
        kiedy można się starać o dzidziusia?
        Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.Pozdrawiam.
        • 1d4 Re: ciąza obumarła 30.11.06, 18:22
          SIEMANKO MAM 10 LETNIEGO SYNA W LIPCU ZASZŁAM W CIAZE, W 11 TYGODNIU CIĄŻA TA
          MI OBUMARLA A WYKRYTO JĄ DOPIERO W 15 TYGODNIU JAK ZACZEŁAM BARDZO MOCNO
          KRWAWIĆ PODCZAS CIĄŻY WYKRYTO U MNIE POLIPA SZYJKOWEGO I PONOĆ TO ON BYŁ
          PRZYCZYNĄ OBUMARCIA PLODU . TAK MÓWIĄ LEKARZE JA MYŚLE ZE ONI NIE ZNAJA
          PRZYCZYNY. BADANIA NIC NIE WYKAZAŁY .BARDZO CHCEMY Z MĘŻEM MIEĆ DRUGIEGO
          DZIDZIUSIA ALE STRASZNIE SIĘ BOJE ŻE ZNOWU BĘDZIE COŚ NIE TAK Z PIERWSZYM
          DZIECKIEM BYŁO WSZYSTKO OK .CO MAM ROBIĆ STARAĆ SIĘ I KIEDY PONOĆ PO
          ŁYŻECZKOWANIU TRZEBA CZEKAĆ PÓŁ ROKU ŻEBY PLANOWAĆ NASTĘPNE DZIECKO CZY TO
          PRAWDA . POZDRAWIAM. 1D4
          • m0753 Re: ciąza obumarła 05.12.06, 10:47
            Mnie mój lekarz również polecił odczekać pół roku,czekam teraz na niektóre
            badania,ale myśle że one nic nowego nie wniosą.Czasem matka natura płata nam
            figle,niekiegy są jakieś wady genetyczne.Rozumiem Twój ból,ja również się
            boję,ale chcemy się starać o dzidziusia.Serdecznie pozdrawiam i życzę szczęścia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka