malgmal 12.02.07, 19:59 Kiedy zaczełyście czuć pierwsze ruchy dziecka, w którym tygodniu i jak je wyczuwałyscie, czy to bylo od razu mocne kopanie czy delikatne Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gazunia Re: Pierwsze ruchy dziecka 12.02.07, 20:06 U mnie zarówno w pierwszej jak i drugiej ciąży zaczęły się w 18 tygodniu, są bardzo delikatne i nieregularne, na porządne kopniaki trzeba poczekać Odpowiedz Link
malgmal Re: Pierwsze ruchy dziecka 12.02.07, 20:12 Ja juz chyba zglupialam, jestem w 20 tyg ciazy i wydaje mi sie ze nie czuje ruchow dziecka. Tylko czasami tak jakby mi w brzuchu burczalo, takie przelewanie, cos w tym stylu. Juz sama nie wiem Odpowiedz Link
gazunia Re: Pierwsze ruchy dziecka 12.02.07, 20:30 Nie martw się, teraz jestem w drugiej ciąży i nieco inaczej odbieram ruchy dziecka, zapewne te przelewanie się to właśnie Twój maluch zmieniający np. pozycję. Odpowiedz Link
anneczka78 Re: Pierwsze ruchy dziecka 12.02.07, 21:55 Ja pierwszy raz poczułam w 19 tygodniu. Ale potem było kilka dni przerwy. Takie regularne, codzienne to chyba dopiero ok. 23 tygodnia czułam Odpowiedz Link
mimielm Re: Pierwsze ruchy dziecka 13.02.07, 00:24 Ja poczułam tak naprawdę w 19 tygodniu, ale nieco wcześniej było przelewanie, burczenie itp. Teraz (21tydz) to już łatwo rozpoznać, szczególnie wieczorem jak już kładę się spać ale nie są to żadne mocne kopniaki, dziecko ma jeszcze dużo miejsca na fikołki, a na usg doktor stwierdził,że to bardzo ruchliwy dzidziuś. Odpowiedz Link
myszewa Re: Pierwsze ruchy dziecka 13.02.07, 17:15 ja zaczęłam czuć coś niezidentyfikowanego ok 18tc (jakby delikatne "trzepotanie" w dole brzucha) przez dwa tygodnie nie byłam pewna czy to ruchy czy może jakieś skurcze (ta moja skłonność do panikowania ) ostatecznie przekonałam się, że to ruchy na badaniu, kiedy Pani dr mierzyła tętno płodu i uchwyciła je w tym miejscu w dole brzucha gdzie je najczęściej czułam. Myślę, że to Twoje "przelewanie" to właśnie ruchy dzieciaczka .Teraz kiedy mój młody się przewraca to cały brzuch mi się rusza Odpowiedz Link