Dodaj do ulubionych

IUGR (hipotrofia)

04.04.07, 15:49
Jestem mama skrajnego wczesniaka( 26 tc),ktory urodzil sie ze wzgledu na
iugr. Czy nastepne dziecko tez bedzie hipotrofikiem? Jakie jest
prawdopodobienstwo, ze kolejne dziecko bedzie zdrowe i urodzone w terminie?
Czy lozysko zawsze bedzie kiepskie czy przy kolejnej ciazy ulega zmianie,
jest inne? Jesli wyeliminuje sie czynnik sprawczy czy mozna cos zminic?
Obserwuj wątek
    • zabka11 Re: IUGR (hipotrofia) 05.04.07, 09:19
      Cześć! Jestem mamą Małgosi(4,5 roku), urodzonej w 39tc, stwierdzona hipotrofia
      ( już po cesarce!!!!, wcześniej nic nie wiedziałam!! Ci lekarze!), 1500g, 42cm,
      6pkt Apgar,niedotlenienie, zamartwica,wody zielone, słaby oddech -
      zaintubowana! Przez miesiąc leżałyśmy na wcześniaczkach, po kolei wykluczając,
      kolejne wady i problemy, które stwierdzały badania; lecząc i ciesząc się, że
      żyje, niepewni następnej godziny!! Udało się, była i jest silną dziewczynką, a
      Ja dziękuję, za każdy dzień, mając świadomość tego co mogło Ją spotkać!
      Stwierdzono zwapnienie łożyska, zapewnie były też złe przepływy, ale nie wiem,
      bo nie miałam tego badania w ciąży!!!!
      Teraz jestem w 21tc ciąży i wciąż się zastanawiam, czy sytuacja się powtórzy.
      Na USG nie pytam o płeć czy wygląd szkraba, tylko o łożysko, wody płodowe i
      rozwój (wagowy) synka! Nie interesuje mnie USG4D, bo buźkę pooglądam sobie za 4
      msc, ale napewno zainwestuję w dodatkowe USG, badające przepływy pępowinowe, z
      echem serca dziecka i jego rozwojem! Obejrzę łożysko, będę kontrolować ilość
      wód płodowych! To jest dla mnie najważniejsze! Mam oczywiście nadzieję, że to
      był przypadek, a wada łożyska, jak sugerowali lekarze, była spowodowana
      przeziębieniem, które przeszłam w 15tc. Ale nie dam juz się zaskoczyć! Teraz
      wiem,że hipotrofia dla dziecka,to nie wyrok czy kalectwo, ale szkrab i mama
      muszą być pod scisłą opieką, aby w porę "wyciągnąć" maleństwo. Pozdrowienia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka