Dodaj do ulubionych

...oświadczyny

26.10.04, 10:45
Chciałbym zrealizować pewien plan i na początku chciałbym zasięgnąc porady innych - bardziej doświadczonych w podróżach po Europie. Po krótce powiem, iż chcę się oświadczyć ;)ale nie chcę klękać na rynku wmoim mieście... Minione lato spędziłem w USA(W&T) i miałem okazję poprościć o rękę na szczycie Empiere State Building. Zrezygnowąłem z pomysły, gdyż moim zdanie miejsce to jest dość mało romantyczne i nie do końca było tym, czego oczekiwałem(jeśli chodzi o miejsce na oświadczyny oczywiście)... i teraz do rzeczy - postanowiłem oświadczyc się w Paryżu(jakie miejsce - jeszcze nie wybrałem ale jestem pewien co do miasta)...Pozdóż jednodniowa - powiem JEJ ze jedziemy do znajomych, zabiorę JĄ na lotnisko i o ile ONA sama się nie domyśli to nic nie powiem aż do końca.Podróż ta ma być jednodniowa - wylot - oświadczyny - jakis romantyczny posiłek - powrót. Z pewnoscia miło by było pozostac na kilka dni...tylko że nawet taka krótka pozdóż + pierscionak to dla mnie nie mały wydatek :(. Dlatego zawracam sie do Państwa z pytaniem - jaki rodzaj transportu wybrać(tanie linie latają wieczorem, lot jedna odpada bo mialbym pół godziny, jeśli wybiorę wylot jedną linia - powrót drugą to miałbym ok 6 godzin na dotarcie do centrum, oświadczyny i powrót na lotnisko),jak poruszać sie po mieście, co powiniem wiedzeć i jakie mijejsce polecacie na..., itd... Pozrawiam i dziękuję za pomoc...
Obserwuj wątek
    • edytafg1 Re: ...oświadczyny 26.10.04, 11:21
      Moim zdaniem pomysl piekny! ja "podobny" zrealizuje za pare dni- zaprosilam
      meza na romant weekend do paryza z okazji...5 rocznicy slubu.
      Moim zdaniem--> jedz choć na weekend z 1 noclegiem (tani nocleg-30E za pokoj
      jest w wielu hotelach np. w hotelu formula 1) sprawdz sobie na skyeurope.pl
      tanie loty do paryza -nie wyjdzie drogo, a bedziecie 2 pelne dni w miescie.
      Koszt 1 dnia czy 2 wzrosnie jedynie o 30E -wiec chyba warto?
      • mandelieu Re: ...oświadczyny 26.10.04, 13:04
        Gratuluję pomysłu jest świetny, ale po co ten pośpiech. Romantyczniej będzie
        jeśli zostaniesz na noc w Paryżu. I wiesz stary ta miłość francuska........
    • orchidea27 Re: ...oświadczyny 26.10.04, 18:29
      Wspaniały pomysł :)ale naprawdę warto byłoby zostać w Paryżu na noc. Wieczorne
      rejsy po Sekwanie są niezwykle romantyczne. Nie mogę zapomnieć takiego jednego
      do dziś.
      • makiol Re: ...oświadczyny 26.10.04, 20:19
        hmmmm... już się zdecydowałem na jedną noc.., tylko poradźcie gdzie mam się zatrzymać... Co do rejsu - może jako atrakcja podróży ale "klęknę" raczej na wieży ;) A w związku z noclegiem odpada problem powrotu w ten sam dzień. Jeśli macie jeszcze jakieś ciekawe i przydate informacje - z góry dziękuję za pomoc..
        Pozdrawiam.
        • mandelieu Re: ...oświadczyny 27.10.04, 08:34
          Jak to gdzie, napewno nie Formula 1 , skołuj kasę i wal do RITZ-a
        • aseretka Re: ...oświadczyny 27.10.04, 09:08
          Na wieży jest czasem taki tłok, ze klęknięcie może być bardzo utrudnione. Może
          lepiej zrobić to w odrodach Luwru albo na Polach Elizejskich mając wieżę w tle.
          Co do noclegów, to niestety te w lepszych hotelach i w centrum Paryża nie są
          tanie. Trzeba się liczyć z wydatkiem conajmniej 50 euro,
          Schroniska Auberge Internationale des Jeunes w okoliach Bastylii? Jakoś tak
          mało romantycznie. Może paryski hotel PAN? Przejrzyj wątek:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20573&w=13779677&v=2&s=0oraz
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20573&w=14586139

• francja5 Re: ...oświadczyny... 27.10.04, 09:17
      Witaj Makiol !

Przy braku kasy na miły nocleg w Paryżu (w F1 to chyba możesz dostać kosza)...

Myślę, że w okolicy Mikołowa znaleźć można wiele przepięknych miejsc na
      jesienne oświadczyny, a kasę można wtedy wydać na wspaniałą noc przedślubną na
      jakimś pięknym zamku, np. "Operacja Niedzica"...

jbs.home.pl/katalog_01.htm

Pozdrawiam

bah7
      • edytafg1 Re: ...oświadczyny... 27.10.04, 10:24
        A moim zdaniem chlopak i tak sie wykosztuje- a hotele F1 mzoe nie sa mega
        romantyczne ale to co? I tak dziewczyna zapamieta oswiadczyny, cudowny nastroj-
        POMYSL i na pewno nei bedzie jej przeszkadzalo ze spi w F1. Wam by dziewczyny
        pzreszkadzalo? ja po takich oswiadczynach zgodzilabym sie nawet na nocleg na
        dworcu:-))
        • makiol Re: ...oświadczyny... 27.10.04, 17:26
          mandelieu - na Ritza raczej mi nie straczy...
          aseretka - dzięki za info o korkach na wieży ;) W sumie to mało ciekawie zapowada się klękanie w ścisku... :/ Może te pola...
          francja5 - z pewnością w mojej okolicy jest wiele pięknych i romantycznych miejsc... ale zapewniam, że żadne z nich nie nada świetności miom oświadczynom tak, jak Paryż... Poprostu kiedyś stwierdziłem, że jak JĄ odnajdę, to będzie się czuła wyjątowo, kiedy będę prosił o rękę... a urok Francji z pewnością mi w tym pomoże...
          edytafg1 - powiem JEJ, ze Edyta po takich oświadczynach spałaby na dworcu, więc niech się cieszy z F1... He He żartuję oczywiście...ale mam nadzieję, że zmieszczę sie z noclegiem i śniadankiem w 80E... :-(

Dziękuje wszystkim za pomoc i komentarze, serdecznie pozdrawiam, życząc Paniom niezapomnianych oświadczyn a Panom cierpliwości w ich organizacji ;)
          • kasienka80 Re: ...oświadczyny... 28.10.04, 11:52
            Super.
            Moj przyszly maz sie oswiadczal prawie rok temy POD Wieza Eiffla. Na Polach
            Marsowych...pieknie bylo. Srodek nocy, migoczaca wieza w tle i on na kolanach z
            pierscionkiem.....ahhhh

Gratuluje pomyslu !!
            • angieblue26 Re: ...oświadczyny... 28.10.04, 15:11
              :-)))
              Kasienko,
              Jestescie cudowna para :-)
              Caluski,
              Ola
          • aseretka Re: ...oświadczyny... 28.10.04, 12:53
            > niech się cieszy z F1... He He żartuję oczywiście...ale mam nadzieję, że zmies
            > zczę sie z noclegiem i śniadankiem w 80E... :-(

Obawiam się, że możesz się nie zmieścić, jeżeli ma to być nocleg w centrum
            Paryża. 50-70 euro to najniższe ceny za nocleg od osoby. Tańsze hotele są
            zwykle na obrzeżach miasta, ale tam dojazd może być utrudniony, jeżeli wraca
            się w nocy i nie dysponuje własnym środkiem lokomocji. Są jeszcze taksówki, ale
            to też spory wydatek.
            • mandelieu Re: ...oświadczyny... 28.10.04, 13:38
              To może weź pod uwagę wersję taką, że wracasz pociągiem nocnym.Jest takie
              połączenie z Wawą przez Hoek van Holland.
              Ale jak ma być romantycznie wal do Sofitelu.
              • edytafg1 Re: ...oświadczyny... 28.10.04, 14:51
                Szukalam pare dni temu hotelu w necie i spokojnie 50- 60 E za dwojke w fajnym
                miejscu Paryza jest do znalezienia, poza tym chlopak nie musi jezdzic taks ale
                metrem.
                • mandelieu Re: ...oświadczyny... 28.10.04, 15:24
                  Jasne że znajdzie, np. przy Avenue Henry Claus czy jakoś tak - coprawda sporo
                  od centrum, ale 3 osobowy pokój z szołerem kosztował mnie 46€ .
                  A ...i niech w metrze pilnuje tej swojej panny bo młodzi gniewni kolorowi,
                  mogą mu ją wyrwać i to dopiero będzie......
                • orchidea27 Re: ...oświadczyny... 28.10.04, 20:10
                  Edytafag1, możesz mi podać namiary na nocleg za taką ceną w niewielkim
                  oddaleniu od centrum ? Mam zamiar spędzić dłuższy weekend 11-14 listopada w
                  Paryzu z moim lubym.
                  • dziunia11 Re: ...oświadczyny... 29.10.04, 21:48
                    I nie zapomnij Makiol wykupic wczesniej bilety lotnicze, zeby miec lepsza cene.
                    Lot ma coprawda taryfe week-endowa za 199 eur plus taksy (bilet mozna wykupic
                    najpozniej 1 dzien przed wyjazdem)ale na pewno znajdziesz cos tanszego z Air
                    Polonia albo Sky Europe.
                    A przypomnialo mi sie, ze Lot w tamtym roku robil bardzo ciekawe ceny dla par
                    na walentynki.
                    Co do hoteli, moze sprobuj hotel PAN-u coprawda nigdy w nim nie bylam i nie
                    wiem jak sie prezentuje, ale jest w 16-tej dzielnicy , calkiem niedaleko wiezy
                    Eiffela i chyba niedrogi. Niby jest dla pracownikow Pan-u ale wiem, ze
                    spokojnie mozna zalatwic nocleg.
                    Gdybys potrzebowal jakis informacji to nie krepuj sie, jestem w Paryzu i moge
                    sluzyc rada.

A pomysl miales naprawde swietny:-)
                    • francja5 Re: ...oświadczyny... 05.11.04, 22:45
                      Czy naprawdę w to wierzycie?
                      • klink Re: ...oświadczyny... 08.11.04, 10:09
                        Wierzą, nie wierzą, brzmi to optymistycznie, budująco. Że jeszcze istnieją na
                        świecie tacy faceci! :-
    • mareczosnek Re: ...oświadczyny 03.06.05, 00:00
      Po pierwsze: Śmiesznie tak przesuwać zaręczyny o...ROK! :)))
      Po drugie: Moja sugestia to wziąć kredyt, pożyczyć od znajomych, ewentualnie
      ukraść na ulicy(do czego nie namawiam) i zostać na dłużej w paryżu, kilka dni
      może, bo!!! :
      1. Jeśli wy, dwoje zakochanych, tak szybko wyjedziecie z Paryża będziecie bardzo
      tęsknić(chyba) i mieć żal że już wyjeżdżacie(też chyba) co nie wiąże się z
      miłymi wspomnieniami z zaręczyn:)
      2. Albo będziecie tak krótko w Paryżu że nie zdążycie poczuć i zasmakować jego
      klimatu, i bez problemu wrócicie do kraju,ale wtedy czy warto było lecieć aż do
      PARYŻA??

takie wolne wnioski, pozdrawiam:)
    • miriam_73 Re: ...oświadczyny 23.09.05, 10:18
      Bez przesady z tymi cenami noclegów w centrum miasta. Ja teraz w sierpniu
      znalazłam sobie nocleg na Rue Alger tuż przy stacji Tuilleries, nieomal przy
      samym wejściu do ogrodów. Za jedynkę płaciłam 62 euro ze śniadaniem. Hotel de
      la Tamise, 3***. Staroświecki, w tej chwili po gruntownym remocie wnętrz, fajna
      stara winda. Cichutko, czysto, sniadanko przyzwoite i wszędzie bliziutko.
      Namierzyłam ten hotel kiedys poprzez www.accomline.com. Polecam tam zwłaszcza
      zakładnkę Last Minute Deals.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka