Dodaj do ulubionych

Chioggia - Wenecja

06.04.13, 20:31
Witam

Planuję pobyt we Włoszech i jako miejsce strategiczne wybraliśmy miejscowość Chioggia - stamtąd będziemy wyruszać na zwiedzanie poszczególnych miast. Pierwsza jest oczywiście WENECJA.
Czy ktoś orientuje się jak najlepiej dostać się z Chioggia do Wenecji?
Opcja na 1 to samochód i parking w Tronchetto a dalej siła własnych nóg i tramwaje wodne.
Ale znalazłam gdzieś informacje, że do Wenecji można się dostać z Chioggia bezpośrednio tramwajem wodnym nr 11- czy tak jest rzeczywiście? Gdzie w Chioggia znajduje się "przystanek"? W innych wątkach przewinęła się natomiast informacja o statku - czy obowiązują na niego również bilety z Vaporetto ?

Najbardziej optymalne wydaje mi się zakupienie biletu 12h na Vaporetto , dopłynięcie nim z Chioggia do Wenecji i ewentualne poruszanie się tramwajem wodnym jeszcze na miejscu. Pytanie tylko, czy to wykonalne?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • aseretka Re: Chioggia - Wenecja 06.04.13, 21:59
      Tak można ACTV 11 Chioggia -. Pellestrina - Lido di Venezia. Po dojechaniu do Lido trzeba się przesiąść na linię 1, aby dopłynąć do centrum Wenecji
      Można też autobusem linii nr 80, odjeżdżającym co 30 minut z Piazzale Europa do Wenecji.

• Gość: Chaciska Re: Chioggia - Wenecja IP: *.icpnet.pl 07.04.13, 18:00
        Dziękuję
        O ile się nie mylę bilet na ACTV obowiązuje również na Vaporetto ?

Gdzie w Chioggia szukać przystani? Na Isola Cartieni czy przed mostem?
        • aseretka Re: Chioggia - Wenecja 07.04.13, 19:56
          Niestety, tu nie pomogę, bo nie korzystałam z transportu wodnego. Wiem tylko, że taka możliwość jest.
          • Gość: Ania Re: Chioggia - Wenecja IP: *.180.238.221.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 11.04.13, 07:54
            Witam , trochę nie w temacie , ale może uzyskam odpowiedz. Wyjeżdżamy na 2 tygodniu na sycylie z biurem podróży. Tak myślałam o jednodniowej wycieczce do Wenecji , samolot z catani leci z samego rana i jakoś po 8 jesteśmy na lotnisku, spowrotem jest samolot ok 21 to byśmy mieli ok 11 godzin na zwiedzanie. Czy warto się wybrać na taka wycieczkę , czy ktoś z was był , co polecali byście zwiedzić w jeden dzień ? I jak się dostać z lotniska marco polo do Wenecji, czytałam coś o promach i taxi wodnych, wie ktoś ile trwa taki transport i jakie sa ceny . Z góry dziękuje za informacje i pozdrawiam
            • vojager29 Re: karkolomny pomysl 11.04.13, 10:23
              Przyznam, ze to karkolomny pomysl, zeby nie powiedziec wisielczy pomysl ale to twoja sprawa.
              Z Krakowa, Wroclawia a nawet z Lodzi do Wenecji jest blizej. Mozna np. na weekend.
              • Gość: Ania Re: karkolomny pomysl IP: *.180.139.137.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 11.04.13, 21:30
                czemu karkołomny?? Nie chcemy zwiedzać całej Wenecji, ale poprostu byc tam, zobaczyć jakieś najważniejsze miejsca , przeplynąć się gondolą :) czy ktoś wie może ile czasu się płynie z lotniska marcopolo do centrum ?? I jakie miejsca byście polecieli do zobaczenia w tak krótkim czasie ?
                • vojager29 Re: karkolomny pomysl 12.04.13, 08:35
                  Dlaczego ? napisalem w moim poscie ale powtorze. Z wielu miejsc w Polsce do Wenecji jest blizej co mozna zalatwic w weekend.
                  • Gość: orka dlaczego? IP: *.dynamic.lte.plus.pl 12.04.13, 09:01
                    OK, ale Ania przecież i tak tam będzie, Voyagerze.
                    Nie pomogę w kwestii dostania się z Marco Polo do centrum, ale ja bym podjechała.
            • mopsik13 Re: Chioggia - Wenecja 12.04.13, 09:13
              Myślę, że vojager ma rację. Venecja jest łatwo dostępna samolocikiem z PL i całkiem niedrogo można tam wykroić 3 lub 4 dni. Będziesz na Sycylii, skup się na południu Włoch jak cię gdzieś nosi. Kalabria jest całkiem ciekawa (Capo di Vaticano, Tropea), sam się wybieram (trasa w moim poście). Ale oczywiście jak coś sobie w glowie poukładamy to już ciężko zmienić.
            • aseretka Re: Chioggia - Wenecja 12.04.13, 18:38
              Jeżeli masz takie życzenie, to oczywiście możesz lecieć do Wenecji. W jeden dzień najlepiej skupić się na zwiedzaniu Placu św. Marka i zgromadzonych tam zabytków: Bazylika św. Marka, Pałac Dożów, Muzeum Correr znajdujące się w budynku Procuratie Nuove (Nowej Prokuratury), Biblioteki Sansoviniana, która jest jednym z największych architektonicznych arcydzieł Jacopa Sansovina oraz Ala Napoleonica. Jeżeli nie będziecie wchodzić do wnętrz wymienionych wyżej miejs, a obejrzycie je wyłącznie z zewnątrz, to starczy Wam czasu na zwiedzenie okolic Placu św. Marka, przejście do Mostu Rialto i zobaczenie po drodze kilku uroczych weneckich placyków.
            • Gość: anthonyb Re: Chioggia - Wenecja IP: 176.207.218.* 13.04.13, 14:45
              sprzed lotniska jezdza autobusy. dowoza na plac- piazzale roma- koncowy przestanek. Na tym placu przesiasc sie trzeba na tramwaje wodne albo juz pieszo poruszac sie po Wenecji.

• Gość: turysta Re: Chioggia - Wenecja IP: *.warszawa.vectranet.pl 12.04.13, 22:25
      W Choggi możesz kupić sobie bilet do Wenecji stateczkiem /nie pamiętam już za ile/ ale sie zdziwisz. Statkiem dopływasz do następnej wysepki tam przesiadka do autobusu /ciągle obpowiązuje ten sam bilet nawet na busy-wodne w Wenecji i powrót/. Następnie autobus dopływa do końca tej wyspy i..........wjeżdża na prom -przepływa do następnej wyspy zjeżdza z promu i dojeżdża do końca wyspy a taaaaaaam PROM już bezpośrednio do Wenecji np. pl Św.Marka. Możesz też na tym bilecie pływać dalej po Wenecji.
      Bardzo się zdziwiłem z takiego obrotu sprawy , ale po udanej wycieczce i tych licznych przesiadkach w sumie byłem zadowolony. Ale gdybym wiedział , że to taki korowód to bym pojechał autem.

Pozdrawiam!
      • chaciska Re: Chioggia - Wenecja 13.04.13, 09:22
        Dziękuję! Konkretna odpowiedź :)
        Zatem chyba zdecydujemy się na samochód i parking tym bardziej, że nie jest to aż tak daleko - ok. 54 km w jedną stronę.
      • Gość: roni Re: Chioggia - Wenecja IP: *.lublin.hypnet.pl 11.06.13, 21:17
        Czy dobrze zrozumiałem? Cała trasa Chioggia-Wenecja jest do zrobienia na jednym bilecie zwykłym za 7 e za osobę ?
    • vatis Re: Chioggia - Wenecja 23.09.15, 21:09
      ceny z 2015:
      linia nr 11 , koszt na 24 h (bilet ważny na nr 11 i na wszystkie tramwaje w Wenecji) to 20 eur, na 48h to 30 eur,na 72h to 40 eur
      przystanek tramwaju jest przy moście Vigo. Wsiadasz w tramwaj wodny który jedzie na najbliższą wyspę Pallestrina, dalej przesiadasz się na autobus (dalej ten sam bilet i nr 11) i jedziesz aż na Lido (port S.M.E) . Tak jak już ktoś pisał autobus wjeżdża na prom jak pokonuje lagunę na odcinku Pallestrinę do Lido . Z Lido (z portu S.M.E) odjeżdżają różne tramwaje do Wenecji co kilka minut (np. nr 1, 2 ,5.1,5,2 itd). Czas z Lido np.na plac Sw.Marka to ok.15 min. Z Chioggi do Lido (S.M.E) to ok.1 h 15 min).
      Jest jeszcze z Chioggi bezpośredni tramwaj wodny do Wenecji (nr 19) na plac Sw.Marka. ale odjeżdża i przyjeżdża raz dziennie tzn. Z Chioggi 9.15 a powrót z Wenecjii o 17. Koszt biletu w obie strony to 14 eur. Jest to osobna linia i bilety kupione są tylko na tę linię (ten na 24 h czy inne nie obowiązują na tej linii jak i ten na linię nr 19 nie obowiązuję na inne linie w Wenecji). Czas dojazdu to ok 1h 30-40 min
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka