Dodaj do ulubionych

Planuję odwiedzić Rz. w końcu lutego-pytania różne

05.12.05, 18:20
mam już rezerwację na lot, sky z K-wa, mam rezerwację bungalowu na campingu Roma (ponoć ciepło i dobre ceny:). A jestem w Rzymie od 27.02 do 4.03, czyli sledź i popielec w wiecznym mieście.
A pytania: jak zaoszczędzić na przejazdach(jestem w Rzymie od pon. do sob.), jak dotrzeć tanio do Campingu Roma z Fiumincino( a nie korzystając z ich uprzejmości za 10 euro:)
Czy jest coś co muszę załatwić wcześniej(wiem o rez. do muzeum Borghese), a do Zamku Anioła-trzeba rezerwować?
Czy autobus objazdowy nr 110 jeździ w zimie? Nie mogę doczytać się na stronie www.trambus.com/servizituristici.htm bo nie znam włoskiego:)

Obserwuj wątek
    • Gość: rzymianin00 Re: Planuję odwiedzić Rz. w końcu lutego-pytania IP: *.fastres.net 05.12.05, 22:36
      Hej!

1) na www.atac.roma.it jest wszystko o biletach
      2) 110 jedzi zawsze
      3) o rezerwacjach nie wiem .....
      4) Z Fiumicino zalezy gdzie musisz jechac. Do miasta najtaniej chyba autobusem
      Cotral do stacji metra B Magliana i dalej metrem.

Jedno pytanie: gdzie sie znajduje dokladnie ten camping?

Pozdrowienia
      • akacjax Plus Camping Roma Via Aurelia km 8,2 831 :) 06.12.05, 10:09
        Oczywiście interesuje mnie jak alternatywnie( pomijając propozycję właścicieli campingu) dostać się tam z Fiumincino.
        • hernandez Re: Plus Camping Roma Via Aurelia km 8,2 831 :) 06.12.05, 19:30
          gdzie jest dokladnie ten camping bo nie chce mi sie szukac- napisz gdzie to
          jest.
          • akacjax Dzięki! 06.12.05, 20:39
            Na stronie, którą mi podaliście jest tzw. plan podróży i wszystko mozna dokładnie zobaczyć.
            Najprawdopodobniej jednak z lotniska zarezerwujemy bus. Innymi środkami trzeba się trzy razy przesiadać, a to może nie być miłe...tak na początek:)
            Bilet tygodniowy za 16 lub (chyba trzydniowy za 11) to dobry pomysł, zwłaszcza, że piszą, że jest wiele automatów, w których mozna to kupić.
            Ogólny plan pobytu:
            -dzień antyczny (być może z wycieczką autobusem 110)
            -dzień watykański
            -dzień w centrum+ew. muzeum Borghese-jak uda się rezerwacja:)
            -dzień uzupełnień :), wg zasady co nam się zachce..

Liczę, że to mój pierwszy pobyt, ale nie ostatni, tym razem chcę coś zobaczyć, ale na spokojnie, poczuć klimat, posiedzieć tu i tam...
            niekoniecznie udawać, że poznam miasto w 4 dni..choć w trakcie szukania noclegu nieźle postudiowałam mapę:)
            tak dla info-mapa z wyszukiwarką ulic:
            www.tuttocitta.it/tc/mappa.jsp?cx=12.46454&cy=41.94431&lx=12.46454&ly=41.94431&lv=1&al=126290&rtg=C&com1=roma+(rm)&to1=Via+Cassia&civ1=118&type=1&rg=10&pv=rm&z=1.5&ct=&st=&cs=&nm=
            Macie jeszcze jakieś sugestie? rady?
            Pozdrawiam
            • hernandez Re: Dzięki! 06.12.05, 22:00
              Bilety kup raczej w tabbachi a nie automacie. Jesli jestescie w 5 osob mozecie
              pomyslec o taxi - wyjdzie ok 40EUR.
              Wycieczke 110 bym sobie darowal i przeszedl piechotka centro; dzien watykanski -
              polaczyl bym z zamkiem aniola ; do muzeow watykanskich trzeba isc z rana i
              unikac srody jak sa msze na pl. sw. piotra bo jest masa ludzi na watykanie. W
              centrum polecam p.navona i p.d.fiori w szczegolnosci ten ostatni w srode.
              Proponuje poszukac na forum gazety bo juz kiedys o zwiedzaniu i co jest wazne
              pisalem ja i kilka innych osob
              • akacjax hernandez-powiedz 07.12.05, 19:41
                dlaczego lepiej w tabbachi? Nie zrozumiem, co pisze na automacie?
                • premier_pacynka Re: hernandez-powiedz 08.12.05, 22:24
                  z automatami jest ten problem ze czesto nie dzialaja:) i dlatego lepiej w
                  tabbachi:)
                  • premier_pacynka Re: hernandez-powiedz 08.12.05, 22:24
                    pewnie o to mu chodzilo
    • hernandez Re: Planuję odwiedzić Rz. w końcu lutego-pytania 06.12.05, 19:29
      Kupic bilet tyg- 16 EUR jesli nie masz ochoty na dlugie spacery;
      W campingu roma nie bylem ale jesli jest blisko FIU to jest tam kolejka (nie
      mowie o tej co smiga na lotnisko) i bilet powienien kosztowac ok.4EUR a jesli
      jest to juz w strefie miasta 1EUR 75minut.
      www.atac.roma.it

Do zamku aniola nie trzeba biletow rezerwowac
      • Gość: rzymianin00 Re: Planuję odwiedzić Rz. w końcu lutego-pytania IP: *.fastres.net 06.12.05, 23:41
        Ten camping tak na oko wydaje mi sie dosc daleko od miasta.....Na pierwszy raz
        z lotniska chyba oplaca sie taxi. Do zwiedzania jest pelno: Circo Massimo, Usta
        Prawdy, Wyspa Tyberyjska i cale Trastevere, Gianicolo.....Tylko musicie uwazac
        na cyganow, w szczegolnosci na malych bachorow ktorzy kradna turystom na ulicy
        i w szczegolnosci w metrze. Pogoda na pewno bedzie dobra. Z reszty w Rzymie
        jest prawie zawsze slonecznie. To naprawde codowne miasto.... Pozdrowienia
        • akacjax Re: Lokalizacja Campingu 07.12.05, 11:44
          Camping jest na południowy zachód od Watykanu.(tak ogólnie mówiąc)
          Może lepiej opisana lokalizacja:
          From Termini train station you just have to take the metro direction BATTISTINI (Linea A) and get off at CORNELIA station;follow the exit signs direction "Piazza Irnerio" and then follow the signs for "Via Aurelia". Once you are outside the metro you can see in front of you some bus stops next to a Mcdonalds; from there you can catch bus # 246 and get off in front of the camping village.The bus stops in front of a supermarket, please use the footbridge to cross the road to the camping village.
          lub w zakładce: Directions na stronie-www.reservations.bookhostels.com/
          air-europa.pl/hosteldetails.php/HostelNumber.6268
          Wklejam stronę, bo może komuś się przyda, mają dobrą promocję od 10.01 do końca marca.
          • hernandez Re: Lokalizacja Campingu 07.12.05, 17:33
            To ja bym proponowal taxi - sprobujcie sie umowic z kierowca z gory na
            okreslona kwote - jesli przylatujecie centralwingsem o 21 moze wam sie uda
            taniej bo po 21 samolotow na FIU zdecydowanie mniej laduje. Koszt taxi 30-40
            EUR
            • akacjax Przylatuję ze sky 07.12.05, 19:19
              na Fiumincino, o ludzkiej godzinie...:) ok 15
    • aseretka Re: Planuję odwiedzić Rz. w końcu lutego-pytania 07.12.05, 13:39
      Sporo praktycznych informacji dotyczacych zwiedzania Rzymu znajdziesz w watku:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=206&w=28346508&v=2&s=0
    • Gość: iffa4 praktyczne rady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.05, 00:24
      Proponuje, zebyscie pierwszego dnia weszli do budki informacji turystycznej -
      jest np. pod Zamkiem sw. Aniola. Mozna tam dostac bezplatnie mapy Rzymu +
      slicznie wydane ksiazeczki np: "Caravaggio in Roma", "Rafael in Roma" itp.
      Oprocz wszelkich informacji (mapy, jak dojechac, zdjecia obrazow) sa tam podane
      rzetelne godziny otwarcia kosciolow. Wiekszosc kosciolow jest czynna rano (np 7-
      12) i po poludniu (np. 16 - 18), nie ma jednolitych godzin otwarcia dla
      wszystkich. Glupio sie czulam, jak stawalam pod zamknietym kosciolem, ktory
      koniecznie chcialam zwiedzic.
      Pamietajcie tez, ze teraz w wielu miejscach przy wejsciu do zabytkow sa bramki
      (takie jak na lotniskach), co bardzo wydluza czas pobytu w danym miejscu.
      Najdluzej stalam (listopad) przed Koloseum, zmadrzylam sie - jesli chodzi o
      Watykan - i przyjezdzalam o 7 rano, kiedy zupelnie nie bylo ludzi. Od 9 jest
      juz tlum i masz co najmniej godzine stania .... Propopnuje Ci wiec niewielka
      zmiane planu - jesli "dzien antyczny" - to bladym switem do Kolosseum, poki nie
      bedzie ludzi. Na Forum Romanum nie ma bramki, w Muzeach Kapitolinskich jest -
      ale bez kolejki. "Dzien Watykanski" rozlozyc na dwa dni - jednego dnia Muzea
      Watykanskie (czynne od 9.30, sprawdz na ich stronie, czy sie nie zmienilo nic) -
      a po wyjsciu z muzeow zwiedzanie np. poludniowej czesci centrum. Drugiego dnia
      Bazylika + polnocna strona centrum.
      Jesli masz pytania - pisz :)
      Pozdrawiam :)
      • akacjax Re: praktyczne rady 08.12.05, 12:25
        Dziękuję to sa istotne informacje, które mogą ułatwić pobyt i zmniejszyć ilość niepowodzeń:)
    • akacjax autobus za free zFiumincino? 08.12.05, 13:34
      W jednym z wątków było o takim autobusie spod terminalu A do pierwszej stacji metra. Czy to aktualne?
      Czy obowiązuje również w drugą stronę(od metra do lotniska)?
      • Gość: rzymianin00 Re: autobus za free zFiumincino? IP: *.fastres.net 09.12.05, 00:27
        Z Fiumicina mozna sie dostac autobusem Cotral do stacji metra B Magliana (na
        pewsno), i wedlug rozkladu tez do Termini (ale nie wiem czy to jest aktualne).
        www.cotralspa.it/pdf/W1.pdf
        Wedlug www.cotralspa.it/biglietti_abb_2.asp bilet powinien kosztowac
        3,60 z lotniska do miasta. Pozniej musicie kupic bilety na metro.
        Pozdrowienia
        • Gość: rzymianin00 Re: autobus za free zFiumincino? IP: *.fastres.net 09.12.05, 00:36
          Warto dodac ze o bilet na ten autobus oplaca sie pytac NA LOTNISKU, w tak
          zwanych TABACCHI (gdzie sprzedaja papierosy, gumy do zucia i toto lotka) albo
          EDICOLE (takie jak polskie kioski z gazetami). W autobusie bilet kosztuje 5
          euro ! ! !
    • Gość: Marta Re: Planuję odwiedzić Rz. w końcu lutego-pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.05, 22:39
      a jak i gdzie rezerwowałas ten camping? Ja znalazłam camping koło Rzymu w
      eurocampie (chyba nazywa się Pini) ale nigdzie nie mogę znaleść informacji o
      dojeździe do Rzymu (też lece sky-ale w czerwcu, chcę dzieciom pokazać Rzym,
      kupiłam biley w promocji, ale znelezienie noclegu (dla 6 osób)w rozsądnej cenie
      jest trudne :(. Byłabym wdzięczna gdybyś napisała klka słów gdzie można znaleźć
      wiarygodną informację o tym campingu Roma
      • akacjax Re: Planuję odwiedzić Rz. w końcu lutego-pytania 10.12.05, 14:00
        Dla 6 osób może byc tanio i łatwo (w porównaniu z 2-3osobami), bo bierzesz w hostelu zbiorową 6 i masz.... Ja wyszukałam przez: www.rzym.pl/rzym_hostele.php ale rezerwowałam nie przez te strony pośredników(bo trzeba dopłacać ok 20$)tylko bezpośrednio.
        W sumie na stronie campingu mieli jakies problemy i człowiek z kempingu zadzwonił do nas(wcześniej maile..:), posłalismy zamówienie z nr karty faksem.mailem przyszło potwierdzenie.
        W czerwcu ceny na pewno będą inne, sprawdzisz to wchodząc w zakładke rezerwacje i wyszukując datę). W pierwszym etapie szukałam z mapą(położenie), link podawałam we wcześniejszych postach.
        Pozdrawiam
        • Gość: Marta ceny na cmpingu Fiano Romano i Roma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.05, 15:12
          Ach te ceny...Jeden mobilehome na 7 osób kompletnie wypozażony (kuchnia, wc,
          prysznic itp) kosztuje 250 e za 5 nocy, a w Roma 5 osobowy pokój 690 e? plus
          jeszcze musze jedną dwójkę zarezerwowac za ponad 100 e. Gdybym tylko wiedziała
          jak jest z dojadem z Fiano romano do Rzymu nie zastanawiałabym się...
          • Gość: Marta hostele a wiek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.05, 17:19
            wcale nie jest tak łatwo zarezerwowac nocleg w hostelach, my jedziemy w
            siódemkę, ale rozpiętość wieku jet od 8 do 70 lat! a hostele albo nie przyjmują
            dzieci, albo dziadków :(, a my tu tak rodzinnie (małżeństwo z trójką dzieci i
            dziadkami) :)
            • akacjax Re: hostele a wiek 10.12.05, 19:36
              Najpierw pisałaś o 6 osobach:) Są hostele przyjmujące ludzi bez ograniczeń wiekowych.
              Z drugiej strony zależy, co oczekujesz, czy tylko spania z łazienką, czy większych wygód.
              Nie mam pojęcia ile będzie kosztował dojazd z campingu Fiano Roma, ani jak skalkulowałaś tą tak niską cenę w sezonie.
              Na szczęście ten etap już za mną.
              • Gość: Marta Re: hostele a wiek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.05, 22:01
                Pisałam o 6-ciu bo myślałam o 6 dorosłych osobach (powyżej 13 lat), 7 osoba
                czyli moja córeczka może spać z nami w dwójce - bez dostawki. Cena w
                eurocampie za bungalow 7 osobowy w tym okresie wynosi 50e za dobę, czyli
                5*50=250e. plus 150 zł za rezerwację, dojazd do Rzymu z campingu 8e od osoby.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka