Dodaj do ulubionych

MEDIOLAN! ;)

IP: *.sitel.net.pl 20.12.05, 21:08
KOCHANI GDZIE TANIO W MEDIOLANIE MOZNA ZJESC COS WLASNIE Z KUCHNI TEGO MIASTA;) NAPISZCIE TEZ CO WAM TAK NAJBARDZIEJ SMAKOWALO I CO POLECACIE
Obserwuj wątek
    • marghe_72 Re: MEDIOLAN! ;) 20.12.05, 23:16
      risotto alla milanese
      :))

pojęcia nie mam gdzie :) bo ni eprzepadam z akuchnią pólnocnych Włoch..wiec
      szukałam czegoś bardziej południowego
    • Gość: Sylwia Re: MEDIOLAN! ;) IP: *.ssnet.pl 21.12.05, 02:41
      W centrum restauracje sa bardzo drogie, polecam peruferie lub dzielice oddalone
      od centrum, czasami nawet jedzenie jest tam smaczniejsze :-) oprocz risotta
      polecam cotoletta alla molanese choc nie jest to zadna nowosc bo to jest filet
      z kurczaka w panierce :-) zlaezy jak kucharz go przygotuje. Osobiscie wszystkie
      dania z kuchni wloskiej bardzo mi smakuje i polecam wszystko co sie rusza i
      nie rusza ;-)
      • daisy123 Re: MEDIOLAN! ;) 21.12.05, 10:21
        cotoletta alla milanese nie jest absolutnie filetem z kurczaka. Nie wiem gdzie
        podano ci takie danie. Prawdziwy kotlet alla milanese musi miec kosc i byc
        smazonym na masle a przede wszystkim jet to mieso cielece (carne di vitello).
        Chyba najbardziej znanymi potrawami oprocz risotto i cotoletta sa "nervetti"
        i "osso buco".
        • linn_linn Re: MEDIOLAN! ;) 21.12.05, 11:02
          Risotto alla milanes mozna sobie spokojnie darowac: trudno znalezc we Wloszech
          cos podobnie nieciekawego pod wzgledem kulinarnym.
    • Gość: fiona Re: MEDIOLAN! ;) IP: *.chello.pl 24.12.05, 13:20
      www.mediolan.pl/Kuchnia/kuchnia.htm
      przejrzyj przepisy i wybierz sobie coś w/g własnego kulinarnego gustu
      potem szukaj tego w trattoriach , oczywiscie nie w centrum,
      znajdziesz w ten sposób swoje miejsce w Mediolanie i coś swojego
      w kulinarnym pamiętniku
      nie polecam kopiowania szlaków już przetartych,podróz to przygoda!
      pozdrawiam i miłego pobytu.
      • desi45 Re: MEDIOLAN! ;) 30.12.05, 09:18
        DAISY...z koscia to nazywa sie costoletta.Cotoletta alla milanese to bez kosci
        ( cieleca )
        • linn_linn Re: MEDIOLAN! ;) 30.12.05, 11:19
          Cotoletta viene dalla costoletta i obecnie uzywa sie zamiennie.
          • Gość: Desi Re: MEDIOLAN! ;) IP: *.cust-adsl.tiscali.it 31.12.05, 09:01
            nigdy nie jadlam cotoletta alla milanese z koscia. Istnieje costoletta di
            maiale ( takie jak polskie schabowe ), costoletta d'agnello i one sa z koscia.
            • linn_linn Re: MEDIOLAN! ;) 31.12.05, 10:33
              Costoletta jest z koscia, kiedy ja kupujesz. Potem zalezy od Ciebie. Jeslic
              chodzi o danie gotowe, slow uzywa sie wymiennie.
      • desi45 Re: MEDIOLAN! ;) 31.12.05, 11:41
        Kuchnia Mediolanu jest bardzo malo urozmaicona. Jesli Ci juz tak zalezy cos
        zjesc tradycyjnego z tej kuchni, to polecam OSSOBUCO CON PISELLI. Ale to nic
        specjalnego.Jak juz jesc dobrze...to cos specjalnego.Najlepiej z kuchni
        poludniowej.
    • Gość: stojeczek Re: MEDIOLAN! ;) IP: *.sitel.net.pl 03.01.06, 18:18
      po pierwsze dzieki wszystkim ktorzy odpowiedzieli na moj post. po drugie bedac w Mediolanie zywilam sie przewaznie pizza ( od 5-12 euro)i Panettone;) jakos tak wyszlo:) najlepsza kawe natomiast mozna wypic w domu towarowym La rinascente (od 2 euro wzwyz - ale za to z przepieknym widokiem na Duomo) pozdrawiam :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka