Gość: alama IP: 62.29.137.* 14.09.06, 09:36 co w jeden dzien warto zwiedzic we Florencji? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pulzara Re: Florencja 14.09.06, 14:47 Bezwzglednie duomo - katedra Santa Maria del Fiore z baptysterium, Piazza della Signora, Most Zlotnikow i galerie Uffizi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ted222 Re: Florencja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.06, 20:18 Dodam jeszcze panoramę miasta z Piazzale Michelangelo.(dojazd autobusem z okolic dworca). Jeżeli galeria Uffizi to radziłbym zarezerwować wcześniej bilety bo są ogromne kolejki. Warto też zobaczyć Santa Maria Novella. Miłego pobytu. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa553 Re: Florencja 14.09.06, 20:22 Uffizi w jeden dzien???? Na samo przejscie przez galerie z POBIEZNYM ogladaniem obrazow, trzeba kilka godzin. Ja radze odwiedzic kosciol Santa Croce, gdzie sa sarkofagi (piekne! dziela sztuki!) wielkich ludzi. Zwroc uwage na kilka polonicow! Odpowiedz Link Zgłoś
www.italia-italia.pl Florencja bez planu 15.09.06, 21:53 Kiedyś będąc w Wenecji koniecznie chciałem skorzystać z przewodnika. Do wyboru było kilka polecanych tras. Aby nie zgubić kierunku marszu wielokrotnie musiałem konfrontować swoje połozenie na mapie. A po godzinie w sumie niewiele zobaczyłem, poza ulicami na mapie. CZasami lepeij nie mieć planu. Zagłębiając się w uliczki i tak prędzej czy później trafisz na Duomo i wieżę Giotta. Czy zobaczenie pałacu Medyceuszy będzie się bardzo róznić od zobaczenia pałacu Strozzich? Trzeba oddać się miastu a ono samo ukaże swe najlepsze strony. Przez 4 godziny chodziłem po galerii Uffizi. Tyle miałem tylko czasu. Ale zobaczenie tych obrazów było konforntacją z tym wszystkim co dwadzieścia bez mała lat wcześniej przyswajałem ucząc się do egzaminów z historii sztuki. Musiałem tam wejść. Ale jeśli nie ma tak wielkie determinacji, może jednak lepiej poczuć miasto. Spojrzeć na rzekę Arno z mostu złotników. POdnieść wzrok do góry i zobaczyć osobiste przejście Medyceuszy, niezależne od tłumów, które chadzały dołem. I mieć chwilę by sobie wyobrazić tamten czas. Odpowiedz Link Zgłoś
zula25 Re: Florencja bez planu 24.09.06, 22:05 bałam w tym roku we Florencji od popołudnia do wieczora i pewnie obrażę miłośników tego uroczego miasta jeśli napiszę, że nie widziałam nic z opisywanych tu atrakcji (od środka) tym razem, poświęciliśmy czas na najzwyklejsze włóczenie się po uliczkach i oglądanie sklepów, podziwianie Florencji nocą i na smaczną kolację uważam, iż włóczenie się po butikach, może być tak samo ciekawe jak oglądanie kościołów pomimo innego wymiaru Odpowiedz Link Zgłoś
yavanna86 Re: Florencja bez planu 24.09.06, 23:38 tylko ze butiki masz wszedzie,a campanile Giotta jest jedna...oczywiiscie wszystko zalezy od podejscia;) ja bym polecila Ponte Vecchio,Piazza del Duomo,Piazza della Signoria,kolejka do Uficjow to teraz niecala godzinka,jak sie przyjdzie z rana,ale na to jednak trzeba czasu...nie warto przez nie przebiegac,szkoda pieniedzy;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guciaa Re: Florencja bez planu IP: *.media4.pl 25.09.06, 08:13 bylismy jeden dzien, zwiedzilismy prawie wszystko z pascalam, do tego kilka obiaktów od srodka, polecam wejscie na kopułe katedry-niesamowity widok i przezycie, w ufizzi nie bylismy, Odpowiedz Link Zgłoś
www.italia-italia.pl Re: Florencja bez planu 25.09.06, 10:09 zula25 napisała: > bałam w tym roku we Florencji od popołudnia do wieczora i pewnie obrażę > miłośników tego uroczego miasta jeśli napiszę, że nie widziałam nic z > opisywanych tu atrakcji (od środka) > tym razem, poświęciliśmy czas na najzwyklejsze włóczenie się po uliczkach i > oglądanie sklepów, podziwianie Florencji nocą i na smaczną kolację > uważam, iż włóczenie się po butikach, może być tak samo ciekawe jak oglądanie > kościołów pomimo innego wymiaru Traktowanie miłośników Florencji jako tych, którzy się obrażą bo ktoś wolał oglądać butiki jest, jak sądzę nie specjalnie trafne. Jeśli po kilku godzinach spędzonych w Nowym Jorku ktoś mówi - co za straszne miasto. To sprawa bardziej dotyczy jego niż Nowego Jorku. To samo z Florencją - ma do zaoferowania wiele, ale jeśli nastawi się optykę na butiki - będzie Florencja butikowa. Kwestia wyboru, który nikogo specjalnie nie obraża. www.italia-italia.pl **************************************************************************** Odpowiedz Link Zgłoś
zula25 Re: Florencja bez planu 25.09.06, 11:49 "pewnie obrażę miłośników tego uroczego miasta" faktycznie stwierdzenie niezbyt fortunne, powinno być: pewnie zawiodę miłośników tego uroczego miasta no cóż, mnie wychodzi na to, iż Florencja to nie tylko zabytki, tam toczy się także normalne, współczesne życie butiki są wszędzie, pewnie tak ale te florenckie są tylko we Florencji a moda jest zmienna zabytki są wspaniałe ale ile razy można oglądać te same zabytki i jak często, żeby i to się nie znudziło ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pielgrzym Re: Florencja bez planu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.06, 13:45 ja polecam zrobic tak isc najpierw do informacji turystycznej wziasc plan ktory tam daja badz jakis kupic i czyms do pisania zakreslic sobie , poprowadzic trase to moj sprawdzony sposob zwiedzania , wtedy po pierwsze idzisz wg trasy , nie tracisz czasu na poszukiwanie ulic , wracanie sie. Na tej trasie oczywiscie zaznaczyc to co chcesz zwiedzic , zwykle w przewdonikach sa podane adresy zabytkow , zreszta zazwyczaj takie plany juz maja naniesione zabytki , ale zeby dobrze to rozplanowac to wlasnie nalezy wytyczyc trase i potem sie poruszac wg tego planu , na galerie uffizi to trzeba poswiecic jeden dzien , ja nie bylem bo galerie mnie nie interesuja. Jedyna galeria jaka odwiedzilem w Italii to ta w zamku Urbino i spedzilem tam dokladnie pare godzin a przeciez nie nalezy Oona do najwiekszych pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BlackAngel Re: Florencja IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.10.06, 14:38 Ja osobiście nie polecam Florencji, bo jedyne co widziałam to gigantyczne korki;/ Odpowiedz Link Zgłoś
anna.99 nie odradzaj Florencji!!!!!!!!!!!! 01.10.06, 19:46 BlacAngel przestan wypisywac glupoty o tych gigantycznych korkach we Florencji bo zal mi ludzi ktorzy w to uwierza i nie pojada do jednego z najpiekniejszych miast wloskich. Gigantyczne korki sa w Rzymie a i tak tabuny turystow przechadzaja sie na piechote po rozleglym centrum historycznym a do bardziej odleglych miejsc dojezdzaja komunikacja miejska. Bylam wielokrotnie we Florencji i jedynym problemem byl wjazd do miasta i pozostawienie samochodu na parkingu, jezeli to sie udalo przez 2, 3 dni beztrosko spacerowalam po Florecji na piechote. Florencja to wymarzone miasto na walkings tours!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
samotnamama82 Re: nie odradzaj Florencji!!!!!!!!!!!! 01.10.06, 23:38 Przepraszam, ale forum jest chyba po to by wypowiedzieć swoje zdanie? Więc sie wypowiedziałam! Skoro dla Ciebie nie jest korkiem poruszanie się metr na 20 minut, to w takim razie zwracam honor, bo dla mnie to katastrofa.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
yavanna86 Re: nie odradzaj Florencji!!!!!!!!!!!! 02.10.06, 01:20 ale możesz przyjechać pociągiem i wszystko masz within walking distance :) doprawdy,co to się z ludzi robi,przejść 2-3 km na nogach to dla Was problem???ech, ta cywilizacja... nie zwiedzi Florencji,bo nie może podjechać pod Duomo samochodem w pięć minut... to może od razu lepiej jechać na jakieś dzikie pustkowia? a we Florencji nie są "te same zabytki co wszędzie" tylko dużo szalenie ciekawych i ważnych rzeczy.śmietanka po prostu,i basta.dlatego uważam,że nie warto przez florenckie galerie przebiegać,bo są ogromne,wychodzi się z uczuciem niedosytu-jak ktoś lubi sztukę,to nawet i po sześciu godzinach,jak nie lubi,to po co mu to???...i dlatego poleciłam to,co poleciłam. nawiasem mówiąc,warto poświęcić Florencji kilka dni-dopiero wtedy łapie się klimat miasta,mi to się pierwszego dnia nie udało;) a potem,cóż,miłość z wzajemnością;) Odpowiedz Link Zgłoś
yavanna86 Re: nie odradzaj Florencji!!!!!!!!!!!! 02.10.06, 01:24 ps:oczywiście,że butiki też są niepowtarzalne - wszystko zależy od priorytetów po prostu;) jeszcze ktoś inny najbardziej chciałby połazić po uliczkach,pójść na punkt widokowy na piazzale Michelangelo,na Ponte Vecchio i do ogrodów Boboli na przykład - taka wycieczka krajobrazowa dla malarzy na przykład ;) każdemu można by zaproponować co innego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BlackAngel Re: nie odradzaj Florencji!!!!!!!!!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.10.06, 09:46 Pytanie zadała osoba, która chciała jechać samochodem, więc prosze czytaj ze zrozumieniem:) Odpowiedz Link Zgłoś
yavanna86 Re: nie odradzaj Florencji!!!!!!!!!!!! 02.10.06, 10:19 czytaj ze zrozumieniem :) ulubiony slogan forumowiczów... załóżmy że mam z tego bardzo dobrze zdaną maturę i nie wracajmy do tego tematu,ok?;) jak dla mnie Florencja jest tak wspaniała,że przeszkoda typu: trzeba zostawić gdzieś samochód i podjechać pociągiem nie jest właściwie żadną przeszkodą...i tyle.że zatłoczona,cóż,ma taką specyfikę...ale rezygnacja z zobaczenia takiego miasta tylko dlatego,że nie da się tam wygodnie pojechać samochodem,cóż,ciężko mi to sobie wyobrazić,no ale jak kto chce...;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BlackAngel Re: nie odradzaj Florencji!!!!!!!!!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.10.06, 10:43 Właśnie "jak kto chce" każdy ma inne zdanie i każdy lubi co innego, dlatego daj sie wypowiedzieć każdemu a nie naskakuj na ludzi:) Miło było Cię poznać (mimo wszystko;)) Odpowiedz Link Zgłoś
yavanna86 Re: nie odradzaj Florencji!!!!!!!!!!!! 05.10.06, 12:31 BlackAngel,zauważ że forum ma taką specyfikę,że każdy pisze co myśli.Ja też.I tym samym nie blokuję Twojej możliwości wypowiedzenia się!... Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: nie odradzaj Florencji!!!!!!!!!!!! 04.10.06, 18:24 yavanna86 napisała: > ale możesz przyjechać pociągiem i wszystko masz within walking distance :) > doprawdy,co to się z ludzi robi,przejść 2-3 km na nogach to dla Was > problem???ech, ta cywilizacja... nie zwiedzi Florencji,bo nie może podjechać po > d > Duomo samochodem w pięć minut... to może od razu lepiej jechać na jakieś dzikie > pustkowia? > a we Florencji nie są "te same zabytki co wszędzie" tylko dużo szalenie > ciekawych i ważnych rzeczy.śmietanka po prostu,i basta.dlatego uważam,że nie > warto przez florenckie galerie przebiegać,bo są ogromne,wychodzi się z uczuciem > niedosytu-jak ktoś lubi sztukę,to nawet i po sześciu godzinach,jak nie lubi,to > po co mu to???...i dlatego poleciłam to,co poleciłam. > > nawiasem mówiąc,warto poświęcić Florencji kilka dni-dopiero wtedy łapie się > klimat miasta,mi to się pierwszego dnia nie udało;) a potem,cóż,miłość z > wzajemnością;) pozwolisz, że się pod Tobą podpiszę? ps. co do sklepów / butików.. globalizacja sie kłania. Prawie w kazdym mieście (nie tylko włoskim) można znaleźc te same sklepy Odpowiedz Link Zgłoś
zula25 Re: nie odradzaj Florencji!!!!!!!!!!!! 05.10.06, 09:16 cieszę się, bo chyba jestem wyjątkową szczęściarą, nigdy nie mieliśmy nawet najmniejszego kłopotu z wjazdem i parkowaniem we Florencji czy jazdą po mieście, idzie nam zawsze jak z płatka - warunek, trzeba wiedzieć gdzie chce się jechać, nie szukać pasów, których i tak się nie znajdzie bo ich tam nie ma, czyż nie jest tak w każdym dużym mieście ? zawsze parkujemy pod dworcem centralnym, nie jest to tanie ale jakież wygodne w tym roku, idąc za poradą kogoś z forum, pomyśleliśmy o darmowym zaparkowaniu na Piazzale Michelangelo ale nie widząc w tym najmnieszego sensu i po nasyceniu wzroku panoramą, i pstryknięciu kilku obligatoryjnych fotek, zjechaliśmy wracając do tradycji "kiedy stopa rośnie, człowiek staje się wygodny" Odpowiedz Link Zgłoś