IP: 62.29.137.* 14.09.06, 09:36
co w jeden dzien warto zwiedzic we Florencji?
Obserwuj wątek
    • pulzara Re: Florencja 14.09.06, 14:47
      Bezwzglednie duomo - katedra Santa Maria del Fiore z baptysterium, Piazza della
      Signora, Most Zlotnikow i galerie Uffizi
    • Gość: Ted222 Re: Florencja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.06, 20:18
      Dodam jeszcze panoramę miasta z Piazzale Michelangelo.(dojazd autobusem z
      okolic dworca).
      Jeżeli galeria Uffizi to radziłbym zarezerwować wcześniej bilety bo są ogromne
      kolejki.
      Warto też zobaczyć Santa Maria Novella.
      Miłego pobytu.
    • ewa553 Re: Florencja 14.09.06, 20:22
      Uffizi w jeden dzien???? Na samo przejscie przez galerie z POBIEZNYM ogladaniem
      obrazow, trzeba kilka godzin.
      Ja radze odwiedzic kosciol Santa Croce, gdzie sa sarkofagi (piekne! dziela
      sztuki!) wielkich ludzi. Zwroc uwage na kilka polonicow!
    • www.italia-italia.pl Florencja bez planu 15.09.06, 21:53
      Kiedyś będąc w Wenecji koniecznie chciałem skorzystać z przewodnika. Do wyboru
      było kilka polecanych tras. Aby nie zgubić kierunku marszu wielokrotnie
      musiałem konfrontować swoje połozenie na mapie. A po godzinie w sumie niewiele
      zobaczyłem, poza ulicami na mapie. CZasami lepeij nie mieć planu. Zagłębiając
      się w uliczki i tak prędzej czy później trafisz na Duomo i wieżę Giotta. Czy
      zobaczenie pałacu Medyceuszy będzie się bardzo róznić od zobaczenia pałacu
      Strozzich? Trzeba oddać się miastu a ono samo ukaże swe najlepsze strony.
      Przez 4 godziny chodziłem po galerii Uffizi. Tyle miałem tylko czasu. Ale
      zobaczenie tych obrazów było konforntacją z tym wszystkim co dwadzieścia bez
      mała lat wcześniej przyswajałem ucząc się do egzaminów z historii sztuki.
      Musiałem tam wejść. Ale jeśli nie ma tak wielkie determinacji, może jednak
      lepiej poczuć miasto. Spojrzeć na rzekę Arno z mostu złotników. POdnieść wzrok
      do góry i zobaczyć osobiste przejście Medyceuszy, niezależne od tłumów, które
      chadzały dołem. I mieć chwilę by sobie wyobrazić tamten czas.
      • zula25 Re: Florencja bez planu 24.09.06, 22:05
        bałam w tym roku we Florencji od popołudnia do wieczora i pewnie obrażę
        miłośników tego uroczego miasta jeśli napiszę, że nie widziałam nic z
        opisywanych tu atrakcji (od środka)
        tym razem, poświęciliśmy czas na najzwyklejsze włóczenie się po uliczkach i
        oglądanie sklepów, podziwianie Florencji nocą i na smaczną kolację
        uważam, iż włóczenie się po butikach, może być tak samo ciekawe jak oglądanie
        kościołów pomimo innego wymiaru

• yavanna86 Re: Florencja bez planu 24.09.06, 23:38
          tylko ze butiki masz wszedzie,a campanile Giotta jest jedna...oczywiiscie
          wszystko zalezy od podejscia;)

ja bym polecila Ponte Vecchio,Piazza del Duomo,Piazza della Signoria,kolejka do
          Uficjow to teraz niecala godzinka,jak sie przyjdzie z rana,ale na to jednak
          trzeba czasu...nie warto przez nie przebiegac,szkoda pieniedzy;)
          • Gość: guciaa Re: Florencja bez planu IP: *.media4.pl 25.09.06, 08:13
            bylismy jeden dzien, zwiedzilismy prawie wszystko z pascalam, do tego kilka
            obiaktów od srodka, polecam wejscie na kopułe katedry-niesamowity widok i
            przezycie, w ufizzi nie bylismy,
        • www.italia-italia.pl Re: Florencja bez planu 25.09.06, 10:09
          zula25 napisała:

> bałam w tym roku we Florencji od popołudnia do wieczora i pewnie obrażę
          > miłośników tego uroczego miasta jeśli napiszę, że nie widziałam nic z
          > opisywanych tu atrakcji (od środka)
          > tym razem, poświęciliśmy czas na najzwyklejsze włóczenie się po uliczkach i
          > oglądanie sklepów, podziwianie Florencji nocą i na smaczną kolację
          > uważam, iż włóczenie się po butikach, może być tak samo ciekawe jak oglądanie
          > kościołów pomimo innego wymiaru

Traktowanie miłośników Florencji jako tych, którzy się obrażą bo ktoś wolał
          oglądać butiki jest, jak sądzę nie specjalnie trafne. Jeśli po kilku godzinach
          spędzonych w Nowym Jorku ktoś mówi - co za straszne miasto. To sprawa bardziej
          dotyczy jego niż Nowego Jorku. To samo z Florencją - ma do zaoferowania wiele,
          ale jeśli nastawi się optykę na butiki - będzie Florencja butikowa. Kwestia
          wyboru, który nikogo specjalnie nie obraża.
          www.italia-italia.pl
          ****************************************************************************
          • zula25 Re: Florencja bez planu 25.09.06, 11:49
            "pewnie obrażę miłośników tego uroczego miasta"
            faktycznie stwierdzenie niezbyt fortunne, powinno być: pewnie zawiodę
            miłośników tego uroczego miasta
            no cóż, mnie wychodzi na to, iż Florencja to nie tylko zabytki, tam toczy się
            także normalne, współczesne życie
            butiki są wszędzie, pewnie tak ale te florenckie są tylko we Florencji a moda
            jest zmienna
            zabytki są wspaniałe ale ile razy można oglądać te same zabytki i jak często,
            żeby i to się nie znudziło ?
            • Gość: pielgrzym Re: Florencja bez planu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.06, 13:45
              ja polecam zrobic tak isc najpierw do informacji turystycznej wziasc plan ktory
              tam daja badz jakis kupic i czyms do pisania zakreslic sobie , poprowadzic
              trase to moj sprawdzony sposob zwiedzania , wtedy po pierwsze idzisz wg trasy ,
              nie tracisz czasu na poszukiwanie ulic , wracanie sie. Na tej trasie
              oczywiscie zaznaczyc to co chcesz zwiedzic , zwykle w przewdonikach sa podane
              adresy zabytkow , zreszta zazwyczaj takie plany juz maja naniesione zabytki ,
              ale zeby dobrze to rozplanowac to wlasnie nalezy wytyczyc trase i potem sie
              poruszac wg tego planu , na galerie uffizi to trzeba poswiecic jeden dzien , ja
              nie bylem bo galerie mnie nie interesuja.
              Jedyna galeria jaka odwiedzilem w Italii to ta w zamku Urbino i spedzilem tam
              dokladnie pare godzin a przeciez nie nalezy Oona do najwiekszych
              pozdrawiam
    • Gość: BlackAngel Re: Florencja IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.10.06, 14:38
      Ja osobiście nie polecam Florencji, bo jedyne co widziałam to gigantyczne
      korki;/
      • anna.99 nie odradzaj Florencji!!!!!!!!!!!! 01.10.06, 19:46
        BlacAngel przestan wypisywac glupoty o tych gigantycznych korkach we Florencji
        bo zal mi ludzi ktorzy w to uwierza i nie pojada do jednego z najpiekniejszych
        miast wloskich. Gigantyczne korki sa w Rzymie a i tak tabuny turystow
        przechadzaja sie na piechote po rozleglym centrum historycznym a do bardziej
        odleglych miejsc dojezdzaja komunikacja miejska. Bylam wielokrotnie we
        Florencji i jedynym problemem byl wjazd do miasta i pozostawienie samochodu na
        parkingu, jezeli to sie udalo przez 2, 3 dni beztrosko spacerowalam po Florecji
        na piechote. Florencja to wymarzone miasto na walkings tours!!!!
        • samotnamama82 Re: nie odradzaj Florencji!!!!!!!!!!!! 01.10.06, 23:38
          Przepraszam, ale forum jest chyba po to by wypowiedzieć swoje zdanie? Więc sie
          wypowiedziałam! Skoro dla Ciebie nie jest korkiem poruszanie się metr na 20
          minut, to w takim razie zwracam honor, bo dla mnie to katastrofa.Pozdrawiam
          • yavanna86 Re: nie odradzaj Florencji!!!!!!!!!!!! 02.10.06, 01:20
            ale możesz przyjechać pociągiem i wszystko masz within walking distance :)
            doprawdy,co to się z ludzi robi,przejść 2-3 km na nogach to dla Was
            problem???ech, ta cywilizacja... nie zwiedzi Florencji,bo nie może podjechać pod
            Duomo samochodem w pięć minut... to może od razu lepiej jechać na jakieś dzikie
            pustkowia?
            a we Florencji nie są "te same zabytki co wszędzie" tylko dużo szalenie
            ciekawych i ważnych rzeczy.śmietanka po prostu,i basta.dlatego uważam,że nie
            warto przez florenckie galerie przebiegać,bo są ogromne,wychodzi się z uczuciem
            niedosytu-jak ktoś lubi sztukę,to nawet i po sześciu godzinach,jak nie lubi,to
            po co mu to???...i dlatego poleciłam to,co poleciłam.

nawiasem mówiąc,warto poświęcić Florencji kilka dni-dopiero wtedy łapie się
            klimat miasta,mi to się pierwszego dnia nie udało;) a potem,cóż,miłość z
            wzajemnością;)
            • yavanna86 Re: nie odradzaj Florencji!!!!!!!!!!!! 02.10.06, 01:24
              ps:oczywiście,że butiki też są niepowtarzalne - wszystko zależy od priorytetów
              po prostu;) jeszcze ktoś inny najbardziej chciałby połazić po uliczkach,pójść na
              punkt widokowy na piazzale Michelangelo,na Ponte Vecchio i do ogrodów Boboli na
              przykład - taka wycieczka krajobrazowa dla malarzy na przykład ;) każdemu można
              by zaproponować co innego...
            • Gość: BlackAngel Re: nie odradzaj Florencji!!!!!!!!!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.10.06, 09:46
              Pytanie zadała osoba, która chciała jechać samochodem, więc prosze czytaj ze
              zrozumieniem:)
              • yavanna86 Re: nie odradzaj Florencji!!!!!!!!!!!! 02.10.06, 10:19
                czytaj ze zrozumieniem :) ulubiony slogan forumowiczów...
                załóżmy że mam z tego bardzo dobrze zdaną maturę i nie wracajmy do tego tematu,ok?;)

jak dla mnie Florencja jest tak wspaniała,że przeszkoda typu: trzeba zostawić
                gdzieś samochód i podjechać pociągiem nie jest właściwie żadną przeszkodą...i
                tyle.że zatłoczona,cóż,ma taką specyfikę...ale rezygnacja z zobaczenia takiego
                miasta tylko dlatego,że nie da się tam wygodnie pojechać samochodem,cóż,ciężko
                mi to sobie wyobrazić,no ale jak kto chce...;)
                • Gość: BlackAngel Re: nie odradzaj Florencji!!!!!!!!!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.10.06, 10:43
                  Właśnie "jak kto chce" każdy ma inne zdanie i każdy lubi co innego, dlatego daj
                  sie wypowiedzieć każdemu a nie naskakuj na ludzi:) Miło było Cię poznać (mimo
                  wszystko;))
                  • yavanna86 Re: nie odradzaj Florencji!!!!!!!!!!!! 05.10.06, 12:31
                    BlackAngel,zauważ że forum ma taką specyfikę,że każdy pisze co myśli.Ja też.I
                    tym samym nie blokuję Twojej możliwości wypowiedzenia się!...
            • marghe_72 Re: nie odradzaj Florencji!!!!!!!!!!!! 04.10.06, 18:24
              yavanna86 napisała:

> ale możesz przyjechać pociągiem i wszystko masz within walking distance :)
              > doprawdy,co to się z ludzi robi,przejść 2-3 km na nogach to dla Was
              > problem???ech, ta cywilizacja... nie zwiedzi Florencji,bo nie może podjechać
              po
              > d
              > Duomo samochodem w pięć minut... to może od razu lepiej jechać na jakieś
              dzikie
              > pustkowia?
              > a we Florencji nie są "te same zabytki co wszędzie" tylko dużo szalenie
              > ciekawych i ważnych rzeczy.śmietanka po prostu,i basta.dlatego uważam,że nie
              > warto przez florenckie galerie przebiegać,bo są ogromne,wychodzi się z
              uczuciem
              > niedosytu-jak ktoś lubi sztukę,to nawet i po sześciu godzinach,jak nie lubi,to
              > po co mu to???...i dlatego poleciłam to,co poleciłam.
              >
              > nawiasem mówiąc,warto poświęcić Florencji kilka dni-dopiero wtedy łapie się
              > klimat miasta,mi to się pierwszego dnia nie udało;) a potem,cóż,miłość z
              > wzajemnością;)

pozwolisz, że się pod Tobą podpiszę?

ps. co do sklepów / butików.. globalizacja sie kłania. Prawie w kazdym mieście
              (nie tylko włoskim) można znaleźc te same sklepy
              • zula25 Re: nie odradzaj Florencji!!!!!!!!!!!! 05.10.06, 09:16
                cieszę się, bo chyba jestem wyjątkową szczęściarą, nigdy nie mieliśmy nawet
                najmniejszego kłopotu z wjazdem i parkowaniem we Florencji czy jazdą po
                mieście, idzie nam zawsze jak z płatka - warunek, trzeba wiedzieć gdzie chce
                się jechać, nie szukać pasów, których i tak się nie znajdzie bo ich tam nie ma,
                czyż nie jest tak w każdym dużym mieście ?
                zawsze parkujemy pod dworcem centralnym, nie jest to tanie ale jakież wygodne

w tym roku, idąc za poradą kogoś z forum, pomyśleliśmy o darmowym zaparkowaniu
                na Piazzale Michelangelo ale nie widząc w tym najmnieszego sensu i po nasyceniu
                wzroku panoramą, i pstryknięciu kilku obligatoryjnych fotek, zjechaliśmy
                wracając do tradycji

"kiedy stopa rośnie, człowiek staje się wygodny"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka