Dodaj do ulubionych

forli-florencja

22.03.09, 19:47
Witam jestem na tym forum po raz pierwszy wiec prosze o wyrozumialosc.W czerwcu wychodze za maz i chcialabym mojemu przyszlemu mezowi dac w prezencie wspolny pobyt we Wloszech. Poszukalam troche w internecie i znalazlam tanie loty do Forli. Mam w planach wynajac jakis pokoj we Florencji , a stamtad zorganizowac jakies wypady jednodniowe do innych miasteczek. Mam pytanie. Czy ktos sie orientuje jak mozna dojechac z Forli do Florencji??? CZy to jest daleko i jak jest z polaczeniami. Bardzo prosze o jakies wskazowki. Poza tym chcialabym sie zapytac jakie jeszcze miasteczka w poblizu Florencji sa warte zobaczenia. Myslalam oczywiscie o Pisa i Lucca ..i co jeszcze? Dodam ze myslalam o poruszaniu sie pociagiem. Czy ktos wie moze czy sa dobre polaczenia pociagow w tym rejonie i czy da sie np jednego dnia zobaczyc te dwa miasta?
Bardzo prosze o jakiekolwiek rady. To ma byc dla niego niespodzianka wiec staram sie to sama zaplanowac...Cala wyprawa ma byc siedmiodniowa.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • hernandez Re: forli-florencja 22.03.09, 20:43
      Witam,

Co do forli z lotniska kursuje bus

www.forliairport.com/main/index.php?id_pag=110
      Z Forli do Florencji nie ma chyba bezposredniego pociagu ale z
      przesiadka w Fanzie jedzie 2 godz. i kosztuje 6.5 EURO od osoby.

Polecam osobiscie pojechac na dzien do Rawenny i pozniej do
      Florencji. Rawenna jest bardzo blisko.

Jezeli jedziecie na 7 dni to raczje bym sie nastawil tylko na
      Florencje i ew. jednodniowy wypad.

De facto bedziecie 6 dni - na sama Florencje to nie jest
      wystarczajaco.

Pociagi we Wloszech sa bardzo ok (tanie i w miare szybkie). Do Lucci
      kosztuje 5 EURO od osoby regionale.

Polecam wlasnie jezdzic regionale. Sa zdecyzodwanie tansze od innych
      a jada w bardzo podobnym czasie.

U mnie na stronce masz zdjecia z Florencji
      • hafdisj Re: forli-florencja 22.03.09, 21:55
        Dziekuje za szybka odpowiedz i za podpowiedz.
        Mam pytanie bo nie bardzo rozumiem ten rozklad jakzdy autobusow z lotniska - czy
        dziennie odjezdza stamtad tylko np 3 busy do Giovedi i czy to jest to Giovedi we
        Florencji czy kolo Boloni czy kolo Ravanny?(przepraszam nie znam wloskiego a jak
        wpisuje w wyszukiwarce to te 3 miejsca w okolicach Forli mi wyskakuja) Ja mam
        miec ladowanie o 14.30 a ten bus jest np o 19 dopiero. Czy orientujesz sie moze
        czy sa jakies inne mozliwosci dotarcia na pociag do Florencji(oprocz
        ostatecznosci czyli taxi?) Troche mi sie nie usmiecha czekanie na lotnisku tyle
        godzin- no chyba ze to jest bezposrednie polaczenie do Florencji.....Moglbys mi
        to troche rozjasnic???
        - Poza tym prosze o rade czy jest mozliwe zwiedzenie Lucca i Pisa w ciagu
        jednego dnia pociagiem czy po prostu rozsadniej byloby wybrac jedno z tych
        miast. Zaznaczam ze nie chodzi mi o zwiedzanie muzeow lecz racej o spacer
        uliczkami miasta i chloniecie jego klimau, kawe wloska w przytulnej kawiarence ,
        itp. Jakie jest Twoje zdanie na ten temat?
        Bardzo dziekuje za pomoc
        p.s
        Bardzo ladne zdjecia robic :)
        • hernandez Re: forli-florencja 22.03.09, 22:23
          Giovedi to czwartek:)

to sa dni tygodnia, co do innych polaczen to nie bardzo istnieja...
          ale byc moze jak Wizz zacznie latac to cos jeszcze sie zmieni..

Co do miast do spacerku to polecam Lucca ale w Pizie jest krzywa
          wieza i to dziala na korzysc Pizy:)
          • hernandez Re: forli-florencja 22.03.09, 22:29
            Wiesz co chyba jest jeszcze autbous linii 2 ktory jezdzi co godzine

www.atr.fc.it/main/index.php?id_pag=115
            • malgotosca Re: forli-florencja 22.03.09, 23:23
              Na stację kolejową bezpośrednio 2 nie
              dojedziesz,www.atr.fc.it/orari/inv/urbane/2/2/LineaFO2.pdf
              na Piazzale della Vittoria albo wysiądziesz i idziesz pieszo, albo
              podjeżdżasz 13, z tym że ta jeździ niezwykle rzadko i tylko w dni
              powszednie www.atr.fc.it/orari/inv/urbane/2/13/LineaFO13.pdf
              tam jeśli chcesz najtaniej to musisz wybrać pociąg regionale z
              przesiadką w Faenza albo Bologna, koszt 6,75€
              Sama nigdy w podróży poślubnej nie byłam, ale bardziej widzi mi się
              Lucca na bazę niż Florencja. Lucca jest przytulna i do snucia się.
              tyle, że to Wam wydłuża podróż z lotniska o następne półtorej
              godziny i jest trudniejszą bazą wypadową, zwłaszcza bez auta. Macie
              z niej blisko nad morze, a i Piza już niedaleko.
              Z kolei za Florencją przemawia lepsze połączenie kolejowe np.jeszcze
              ze Sieną, Arezzo.
              • hafdisj Re: forli-florencja 24.03.09, 18:19
                Ale wpadka z ta Giovedi...ale wstyd...:) ale jak juz wspomnialam nie znam zupelnie wloskiego:):) Doskonale to widac prawda?:)
                Bardzo dziekuje za rady.
                Na razie mam taki plan ze polecimy do Forli i postaramy sie skierowac prosto na Florencje. Tam wynajmniemy jakis pokoj i pozwiedzamy miasto. Bardzo bysmy chcieli tez wyskoczyc do Lucca i Piza. I nie wiem co z tym fantem zrobic. Doradzcie : czy lepiej moze wynajac samochod i sprobowac zobaczyc te dwa miasta jednego dnia- bo chyba nie sa zbyt daleko od siebie? Czy jezdzic pociagiem i poswiecic na to dwa dni? Jeden dzien Lucca jeden Piza? Czy po prostu zrezygnowac z ktoregos z nich? Czy w Pizie jest duzo do zwiedzania? Oprocz krzywej wiezy oczywiscie?
                Co radzicie?
                Czy moze zrezygnowac z Pizy a jeden dzien posiwecic na Siene?
                Co o tym sadzicie?
                W drodze powrotnej planuje zebysmy sie zatrzymali na ostatnia noc w Ravenna ze wzgledu na to ze blizej do lotniska. Czy ktos zna jakies polaczenia z Ravenny do Forli?
                Dziekuje za pomoc :)
                • malgotosca Re: forli-florencja 24.03.09, 19:45
                  Na upartego spokojnie Piza i Lukka w jeden dzień, zwłaszcza, że Piza
                  jest mniej do szwendania się. Proponowałabym pojechać do niej
                  pociągiem z Florencji a potem autobusem do Lukki, do oporu snuć się
                  po Lukce i stamtąd wrócić na nocleg.
                  No i drugi dzień Siena i masz Toskanię miejską w pigułeczce :)
                  • hafdisj Re: forli-florencja 24.03.09, 21:22
                    Dziekuje za podpowiedz:) Mysle ze tak wlasnie zrobie:)
                    Czy bylas moze w Pizie i w Lucca i czy wiesz moze gdzie znajduja sie tam stacje
                    pociagow i autobusow? Chodzi mi o to czy tam na miejscu jest dobrze oznaczone i
                    dla osoby bedacej tam po raz pierwszy latwe do odnalezienia?
                    • malgotosca Re: forli-florencja 24.03.09, 22:03
                      Ano byłam i tu i tu, ale przyznam, że nigdy środkami komunikacji
                      publicznej. Wiem, że stacja kolejowa w Pizie jest spory kawałek od
                      Placu Cudów, ale jeżdżą z niej autobusy. Wy byście musieli wybrać
                      autobus LAM linia czerwona i wysiąść na przystanku Torre
                      www.cpt.pisa.it/orari/pisa/cartina1.htm
                      Znalazłam że z Pizy jeżdżą też pociągi do Lukki. W Lukce stacja jest
                      niedaleko murów, zaraz po wyjściu je zobaczysz, idź prosto na nie,
                      długim przejściem w murach wejdziesz w stare miasto. Pamiętaj tylko!
                      Bez względu na rodzaj pociągu, przed wejściem do pciągu zawsze kasuj
                      bilety w żółtych kasownikach na peronach. Jeśli będziesz miała wąski
                      bilet, wtedy wkładaj go z lewej strony szpary kasownika.
      • hafdisj Re: forli-florencja 12.04.09, 11:38
        Witam po krotkiej przerwie. Po raz kolejny potrzebuje Waszej pomocy.
        Zarezerwowalam pokoj we Florencju na 6 dni i pomyslalam ze ostatnia noc najlepiej spedzic blisko lotniska - czyli w moim przypadku Forli.
        Zastanawialam sie nad zarezerwowaniem noclegu w Ravennie. Czy to dobry wybor? Czy lepiej przyjechac po prostu do Forli i tam spedzic ostatni wieczor?
        Poza tym mam problemy ze znalezieniem polaczenia z Florencji do Ravenny. Jak wpisuje date 16 czerwiec to ....cos mi tam na czerwono wyskakuje ze nie znaleziono polaczenia....?? ( pomocy?)
        jak wpisuje wczesniejsze daty to pokazuje polaczenia i np mam pytanie: Jest polaczenie pociagiem do FAENZA a potem jest narysowany jakis bus? Czy ten bus odchodzi z tego samego dworca kolejowego? I czy to jest tak ze bilet jest na ten konkretny bus( martwie sie ze np nie bede mogla go znalezc i on np sobie odjedzie?) Jak to wyglada?
        To samo pytanie dotyczy polaczen kolejowych. Jak to wyglada w rzeczywistosci- jak kupuje bilet z przesiadka to jaki jest czas na ta przesiadke? Ile minut?
        Z gory dziekuje za odpowiedz:)
        Aha i jeszcze nasunelo mi sie jedno pytanie.
        Mianowicie u nas w Polsce 11 czerwca wypada swieto Boze Cialo. Czy jest ono rowniez obchodzone we Wloszech i czy jest tak jak w Polsce ze to jest dzien wolny- wiec wszystko pozamykane?
        Czy np pocigi kursuja normalnie i jak jest z roznymi obiektami do zwiedzania?
        Pozdrawiam
        i zycze Wesolych Swiat :)
    • Gość: Kasia Re: forli-florencja IP: *.chello.pl 28.03.09, 08:02
      Ja właśnie wróciłam z takiego tyygodniowego pobytu we Florencji. Odwiedziłam w
      międzyczasie Pisę i Sienę. Teraz wiem, że gdybym miała wybierać tylko jedno z
      tych miast, zdecydowanie byłaby to Siena. Niezwykle urokliwe miasto. Naprawdę
      polecam bardzo.
      Pociągi (do obydwu) rzeczywiście kosztowały ok. 5 euro. Należy jednak pamiętać,
      że bilety na pociągi regionale należy kasować na stacji kolejowej. Ja nie
      skasowałam i zapłaciłam 5 euro kary.
      • hafdisj Re: forli-florencja 28.03.09, 11:37
        Jesli dopiero wrocilas to moze masz dla mnie kilka rad i wskazowek jak sie poruszac po miescie i co konieczie zobaczyc itp? Bardzo bylabym wdzieczna za jakiekolwiek rady. Staram sie szukac i czytac w necie ...ale zawsze pierwsze wrazenia i spostrzezenia po powrocie maja wielka wartosc.
        Ja zarezerwowalam sobie pokoj w hotelu na ulicy Corso Italia. Czytalam ze mozna pieszdo dojsc do centum. Czy rzeczywiscie tak jest? Czy mozna Florencje zwiedzac pieszo?
        Poza tym powiedz jak jest z polaczeniami do Sieny i Pizy? Czetso jezdza tam pociagi?
        i jeszcze jedno pytanie o Siene- jak poruszalisce sie po tym miescie? czy wszystkie zabytki i ciekawe miejsca sa w zasiegu wlasnych nog czy lepiej wziasc jakis autobus za stacji i podjechac do centrum?
        Z gory dziekuje za wszelkie informacje ktore sa bardzo dla mnie cenne:)
        • Gość: kasia Re: forli-florencja IP: *.chello.pl 28.03.09, 21:04
          Wróciłam wczoraj rano, więc na świeżo Ci opowiem.
          Zależy co Cię interesuje. Ja, jako, że interesuję się sztuką przede wszystkim
          chciałam zobaczyć muzea florenckie. W tym celu nabyłam kartę przyjaciół Uffizi
          (od ręki wyrobiona na miejscu w Uffizi, wejście nr 2) za 60 euro. Dzięki niej
          weszłam bez kolejki (pokazując ją pierwszemu napotkanemu strażnikowi) do:
          Uffizi, Palazzo Pitti, Ogrodów Boboli, Muzeum Bargello, Kaplicy Medyceuszy i
          Galerii Accademii, co pozwala na dość dużą oszczędność czasu. Z tym, że ja
          wiedziałam, co w tych muzeach jest i dokładnie wiedziałam które obrazy i rzeźby
          chcę zobaczyć. Nie spędzałam tam zatem całych dni.
          Gorąco polecam Accademię, ze względu na Dawida Michała Anioła. Naprawdę
          niezwykle piękna i dostojna rzeźba. Warto poznać jej historię przed jej
          obejrzeniem. Poczytaj sobie o tych muzeach i zdecyduj, czy chcesz je odwiedzać.
          Jeśli tak, polecam Kartę Przyjaciól Uffizi.
          Ja mieszkałam obok stacji kolejowej SMN, więc blisko centrum i ani razu nie
          korzystałam z komunikacji miejskiej. Wszędzie docierałam pieszo. Do Palazzo
          Pitti szłam ok. 20 min. Z Corso Italia, też nie będziesz potrzebowała korzystać
          z komunikacji.
          Polecam też kościoły, pełne fresków wspaniałych renesansowych malarzy.
          Duże wrażenie robi również plac Michała Anioła po drugiej stronie Arno, skąd
          rozpościera się piękny widok na Florencję i otaczające ją góry. Wogóle druga
          strona Arno ukazuje nam nieco inną Florencję. Nie było tam wielu turystów, jakby
          spokojniej i wolniej. Cudowny klimat.
          Bilety kolejowe kupowałam albo w kasach biletowych, albo przy pomocy uczynnych
          Włochów w automatach. W Pizie wsiadłyśmy do autobusu (przystanek jest na
          przeciwko stacji) linia LAM ROSSO, kupując 2 bilety u kierowcy za 3 euro.
          (Należy je jeszcze skasować w autobusie). Ten dowiózł nas do samej Krzywej
          Wieży. Więcej Pizy nie zwiedzałyśmy i takim samym autobusem wróciłyśmy. Do
          Sieny, pojechałyśmy pociągiem. Autobusem dotarłyśmy do centrum i stamtąd
          odbyłyśmy pieszą wycieczkę przez najważniejsze miejsca (z mapą w ręku). Najpierw
          poszłyśmy do Duomo, potem do Katedry, stamtąd przez Klasztor św. Katarzyny do
          św, Dominica, a następnie do Fortów św. Barbary.Jeszcze raz napiszę, że to
          naprawdę piękne miasto, z cudownymi widokami, klimatycznymi kamienicami i
          naprawdę wartą zobaczenia Katedrą. Wróciłyśmy do Florencji autobusem za 6.20
          euro. Warto było, gdyż po drodze mija się miasteczko podobne do San Gimignano.
          Autobusy odjeżdżają spod Fortów św Barbary. Siena w przeciwieństwie do Pizy
          zajęła nam cały dzień.
          Pociągi do Pizy jeżdżą co godzinę i troszkę rzadziej do Sieny. Ale nie ma
          problemu, żeby się tam dostać.
          Jedzenie we Florencji jest drogie. Dlatego warto udawać się do restauracji
          trochę oddalonych od centrum, jeśli oczywiście chce się trochę oszczędzić. W
          centrum przeciętna cena spaghetti, tagiatelli czy czegokolwiek takiego zaczyna
          się od 8 euro. Trochę tańsze są sałatki. Zwracaj uwagę na rachunkach, czy
          napiwek jest wliczony w cenę. Najtańsze w restauracjach jest wino domowe. Menu
          jest przeważnie po włosku i angielsku. Nie ma problemu, żeby porozumieć się po
          angielsku.
          To tyle, co mi przyszło do głowy. Nie rozpisywałam się o zaletach wymienionych
          muzeów, bo może znasz je sama. Gdybyś jednak chciała poznać więcej szczegółow
          chętnie Ci je podam.
          Polecam ksiażkę - przewodnik: "Florencja sztuka i architektura" wydaną przez
          h.f. ullmann. Dla nas okazała się to bardzo przydatna pozycja. Zawiera nawet
          plany muzeów.
          wysylkowa.pl/ks949824.html
          Również dobry jest przewodnik po Florencji Discovery.
          Pozdrawiam!
    • hafdisj Re: forli-florencja 28.03.09, 11:44
      mam jeszcze jedno pyanie do wszystkich mogacych pomoc. Czytalam gdzies na forum ze bilet na pociag kupiony np do Sieny jest wazny przez 7 godzin i ze wybierajac sie do tego miasta mozna po drodze gdzies wysiasc i zobaczyc inne miasteczko a potem wsiasc do kolejnego pociagu i jechac dalej? Czy to prawda? czy ktos tak podrozowal? I Czy ktos wie moze jak czesto kursuja pociagi z Florencji do Sieny?
      Dziekuje
      • malgotosca Re: forli-florencja 28.03.09, 13:17
        Obydwa miasta do zwiedzania są w zasięgu stóp, z tym, że do historycznej Sieny albo się ze stacji pod górkę wturlasz, albo podjedziesz autobusem, zależy od Twoich możliwości
        Co do rozkładu pociągów, to nawet nie znając włoskiego intuicyjnie dasz radę przyjrzeć się częstotliwości pociągów trenitalia.it/
        Corso Italia jak najbardziej daje Ci możliwość pieszego poruszania się, a i do stacji SMN nie masz daleko.
        Co do ważności biletu, na stronie kolei włoskich podane jest (w przypadku pociągów regionale) 6 godzin do 200km, ważne od czasu przekasowana. Bilet nie jest na konkretny pociąg, więc jeśli zmieścisz się w czasie, możesz na pośredniej stacji wysiąść i wsiąść później.
        • Gość: smaja Re: forli-florencja IP: *.aster.pl 28.03.09, 21:17
          www.trenitalia.com/cms/v/index.jsp?vgnextoid=c79686605528a110VgnVCM1000003f16f90aRCRD
          Tu rozkład pociagów po angielsku. Pociagi jeżdża co godzinę i jada
          godzine i 28 minut. Bilet kosztuje 6,10 Euro. W Sienie do Starówki z
          dworca mozna dojechac autobusem miejskim, trzeba trochę dojśc do
          przystanku jest po drugiej stronie ulicy. Na każdym większym dworcu
          jest informacja turystyczna. Są mapki miast i udzielą potrzebnych
          informacji. Siena koniecznie mnie tez zauroczyła niesamowicie. w
          Sienie koniecznie idż do katedry z piekna mozaika na podłodze, warto
          tez wejśc na takie mury i podziwiać starówkę z góry. Byłam 2 lata
          temu i juz nie pamietam dokładnie. Sa bilety łączone do kilku
          atrakcji.
          W Pizzie do placu "cudów" tez spokojnie mozna dojść z dworca na
          piechotkę. Jęsli chcesz wejść na wieżę to najlepiej udac sie od razu
          po bilety bo są one wydawane na określone godziny. Mnie nie udało
          sie wejśc bo jak doszłam do placu to rozpetała się straszna ulewa a
          bilety na wieże byłyby na wejście dopiero za 3-4 godziny.
          Bilety na pociagi sa ważne 6 godzin od skasowania (można wysiadać na
          stacjach pośrednich). tak jak pisała przedmówczyni bilety reginalne,
          intercity sa na okresloną trasę a nie na konkretny pociag. pociagi z
          miejscówkami mają bilety juz na okreslony pociąg.
          Bilety najłatwiej kupowac na dworcach w automatach b.proste i
          przyjazne w obsłudze w kilku językach w tym po angielsku. W
          automatach mozna tez tylko sprawdzic rozkład jazdy.
          No i własnie trzeba pamietac o skasowaniu biletu przed wejściem do
          pociagu, jesli na jednym bilecie jest tez powrót to trzeba drugi raz
          skasować. Automatów do kasowania jest duzo w halach dworcowych i na
          peronach. Włochy to moim zdaniem bardzo przyjazny kraj dla turystów.
          Acha Florencję spokojnie spenetrujesz na piechotę. Mnie akurat nie
          przypadła do gustu, za dużo ludzi, samochodów za duzy gwar. W Sienie
          starówka praktycznie wyłączona od ruchu samochodowego i tam naprawdę
          bardzo miło sie spaceruje mimo, że jest duzo turystów. Ja byłam w
          sierpniu.
          Ja przed moim wyjazdem planowałam jeszczę jazdę do Monetpluciano ale
          brak dyscypliny do wcześniejszej pobudki u mojej córki nie pozwolił
          na realizcję tego punktu.
          Pozdrawiam,
          Asia
          • hafdisj Re: forli-florencja 28.03.09, 21:55
            Bardzo dziekuje za praktyczne i pomocne rady:)
            Serdecznie pozdrawiam
            • Gość: brus Re: forli-florencja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.09, 21:39
              Sprawdź w hotelu, czy za oknem nie ma remontu. Florencja jest teraz
              b. rozkopana. Co ze śniadaniami? Głodny młody mąż (a większość
              hoteli proponuje na śniadanie kawę ze słodkim rogalem) to poważne
              niebezpieczeństwo:)
              Czytaj rano miejscową gazetę (koncerty, wydarzenia sportowe). Jeśli
              nie jesteście miłośnikami muzeów i kościołów, to 3 dni na Florencję
              już będzie za dużo.
              Naturalnie jeśli możecie wynajmijcie samochód. Najpiękniejsza
              Toskania to małe miasteczka i widoki z drogi - polecam przewodnik
              Lidenberga: Toskania i okolice.
              Corso Italia jest 15-20 min. od centrum piechotą. Generalnie
              Florencja jest nieduża, wszędzie dojdziecie piechotą, ale na wszelki
              wypadek warto mieć w porfelu bilet za 1,20 na bus albo drobne, bo w
              autobusie są automaty do zakupu.
              Koniecznie Fiesole (bus nr 7) i wzgórze San Miniato. Warto też
              ogrody Bardini (piękne widoki).
              Ponadto Siena i San Gimignano, Bagra, Lucca, Piza i jak się da to
              koniecznie Cinque Terre (można samochodem, można pociągiem).
              • hafdisj Re: forli-florencja 29.03.09, 22:17
                Dziekuje Brus za rady - zwlaszcza za ta " glodny mlody maz:)" Wezme to sobie do serca i postaram sie pamietac o cos "na zab" z samego rana:):):0
                Poszukalam troche w internecie i powiem Ci ze polecane przez Ciebie Cinque Terre po prostu mnie zachwycilo. Obawiam sie tylko ze lezy troszeczke za daleko od Florencji...:( Jak to jest w rzeczywistosci? Ile to jest kilometrow? Moze ktos sie orientuje? z tego co patrzylam najpierw musielibysmy pojechac do Pisy i tam sie prawdopodobnie przesiasc...? Dobrze mysle? Tlko czy z Pisy sa tam bezposrednie pociagi? Czy ktos sie moze w tym orientuje?
                Czy jest mozliwa do zrealizowania taka jednodniowa wycieczka pociagiem??? Prosze o podpowiedz:)
                Co prawda ostateczie wynajecie samochodu tez wchodzi w gre, ale wolelibysmy raczej poruszac sie pociagami i nie stresowac sie pozyczonym samochodem, parkingami itp...a jak nam pzyjdzie ochota na wypicie lampki wina w jakims romantycznym miejscu ..to tez nie chcialaby "ciagnac zapalki" kto ma prowadzic:) Rozumiecie , to ma byc podroz poslubna , zupelnie mila i bezstresowa:)
                • malgotosca Re: forli-florencja 30.03.09, 11:11
                  aż wróciłam do początku wątku, bo nie wiem czemu byłam przekonana, że jedziesz na cztery dni :)
                  Do Cinque Terre jedzie się z Florencji około 2,5 - 3 godzin z przesiadką albo w Pizie albo w La Spezia. Czyli na same pociagi zeszłoby Ci 6 godzin. Zresztą autem jechałabyś minimum dwie godziny. Cała trasa bez odpoczynku zabrałaby Ci 5 godzin, a jeszcze przyjemniej jest zatrzymywać się gdzieś po drodze to na rybkę, to na kąpiel. No i może ja jestem cienias kondycyjny, ale niektóre odcinki sprawiają mi trochę trudności. Choć i tak z wielką przyjemnościa tam jeżdżę. Powrotną drogę najlepiej do pierwszej miejscowości odbyć statkiem. Byle nie wiało, bo przy dość małej fali odwołują rejsy.
                  Oczywiście nie musisz przejść całej trasy, należy tylko pamiętać, że z trzeciej miejscowości (Corniglia) nie odpływają statki.
                  Sprawdziłam Ci dwa ranne połączenia:
                  Jadąc o 7.51 IC do La Spezia jesteś w Riomaggiore o 10.08 (16,40€)
                  Jadąc zwykłym regionale do Pizy o 8.57 jesteś na miejscu o 12.30

A co do prowadzenia auta to po jednym kieliszku raczej możesz jechać :)
                  • hafdisj Re: forli-florencja 30.03.09, 23:06
                    oj,... co Wy ze mna robicie:)
                    Juz zaluje ze lece do Florencji tylko na 7 dni.....
                    Przegladam troche internet i po prostu jestem zachwycona Cinque Terre.
                    Powiedziawszy szczerze to na poczatku planowania tej wycieczki zupelnie nie slyszalam o tym miejscu , wiec nie bralam go rzecz jasna pod uwage.....A teraz po Waszej sugestji nie moge o tym zapomniec. Tyle pieknych miejsc do zobaczenia...a tak malo czasu :(
                    Nie wiem wprawdzie czy uda mi sie tam dotrzec, ale na wszelki wypadek chcialabym dowiedziec sie czegos wiecej o tym miejscu i jak tam dojechac. Moze ( mam ogromna nadzieje ) uda nam sie wygospodarowac jeden dzien i zobaczyc to cudowne miejsce...wydaje mi sie tam tak romantycznie....eh rozmarzylam sie:):)
                    W zwiazku z tym nasunelo mi sie kilka nowych pytan. Mianowicie jak dotrzec z La Spezja do Riomagiiore? Czy sa tam jakies lokalne polaczenia i jak czesto?
                    Z tego co wyczytalam to jest mozliwosc przejscia spacerem od jedej miejscowosci do drugiej (Riomagiiore,Manarola,Comiglia,Vernazza, az do Monterosso) Jednak mysle ze My na cala trase sie nie pokusimy- ze wzgledu na czas.
                    Wiec co polecacie , ktory odcinek najlepiej przejsc?
                    Czy dobrze zrozumialam ze jest tez mozliwosc przejechania miedzy tymi miastami pociagiem i zwiedzenia kazdego z nich i ewentualnie powrot z Monterosso do Riomagiiore statkiem????
                    Byloby bardzo romantycznie- jesli by pogoda dopisala:)
                    Czy ktos wie ile kosztuje taki rejsik i ile trwa?
                    Bardzo , ale to bardzo dziekuje za pomoc w planowaniu tej wycieczi. Jeszcze kilka dni temu nie wiedzialam zbyt duzo o Toskanii , a teraz dzieki Wam i cudownemu wynalakowi jakim jest internet - poszerzam swoje horyzonty i juz sie nie moge doczekac zeby tam byc:)
                    • malgotosca Re: forli-florencja 31.03.09, 14:00
                      Te dwa pociągi, które Ci napisałam to z właśnie z dojazdem do Riomaggiore, obydwa z przesiadkami - jeden pociąg w La Spezia, drugi w Pizie. Gdybym miała wybierać to pojechałabym stację dalej do Manaroli. Pierwszy odcinek najmniej mi przypadł do gustu, bo ma całe fragmenty wybetonowane i schlapane sprayem. Jeśli nie patrzeć na trasę (nomen omen Droga Miłości) to widoki są już bajkowe między Riomaggiore a Manarolą. W Pięciu Ziemiach atrakcyjne jest włąsnie przejście między nimi, choć i miasteczka oczywiście są też bardzo urocze, więc odradzałabym przemieszczanie się pociągiem, bo nic nie zobaczysz, pociąg przebija się tunelami. Jeśli będziecie mieli ładną bezwietrzną pogodę i będą kursowały statki uważaj na godzinę rejsu powrotnego, gdyż statki jakoś tak około 17 kończą rejsy. Oczywiście wiele zależy od sezonu. Rok temu płynęłam z Vernazzy do Riomaggiore za 6,50€ (okołó 20 minut), w tym roku nie płynęłam, lekko bujało i chyba jeszcze nie było w ogóle sezonu na statki.
                      Jeśli wystraszą Cię na pieszo schody do trzeciej miejscowości Corniglia, możesz w cenie biletu na trasę podjechać do góry zielonym autobusikiem spod stacji kolejowej.
                      Z czterech odcinków ja najbardziej polubiłam te zupełnie dzikie czyli między 3 a 4 i 4 a 5 miejscowością. Idziesz przez gaje oliwne, wśrod winnic i sadów cytrynowych. Byłam tam tydzień temu i przy wejściu na szlak wisiały kartki informujące, że brak przejścia. Nikt się jednak tym nie przejmował i ludzie szli. A lekkie uskzodzenie na trasie nie stanowiło żadnego zagrożenia. No i zupełnie niespodziewanie w związku z tym odcinek między 4 a 5 miasteczkiem był darmowy.
                      Ogólnie najtańsza karta wejściowa to koszt 5€, chyba że coś zmienią w tym sezonie?
    • hafdisj Re: forli-florencja 03.04.09, 14:34
      To jak na razie wstepny plan podrozy ustalony.
      Dzieki Waszej pomocy oczywiscie :)
      Teraz chcialabym zapytac jakie pamiatki warto kupic we Wloszech i moze gdzie?
      Co trzeba koniecznie sprobowac, posmakowac i kupic?
      Macie moze jakies propozycje?
      • Gość: brus Re: forli-florencja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.09, 01:32
        Z pamiatek - kup dobre czerwone wino i sery na lotnisku przy
        wylocie. Jeśli chodzi o prezenty to we włoskiej perfumerii kup
        wszystkim dobrą wodę - ceny zbliżone do polskich, ale uspokoisz
        sobie sumienie. Jak już musisz cokolwiek więcej kupić, to i sobie, i
        mężowi t-shirty na miejscu, ale reszcie rodziny śmiało coś w Zarze w
        Polsce; zapakuj, schowaj, a po powrocie podaruj jako włoskie:)
        PS. Jak ktoś się przyczepi, że Zara to firma hiszpańska - zrzuć
        wszystko na globaliację:)
        • hafdisj Re: forli-florencja 12.04.09, 11:39
          Witam po krotkiej przerwie. Po raz kolejny potrzebuje Waszej pomocy.
          Zarezerwowalam pokoj we Florencju na 6 dni i pomyslalam ze ostatnia noc najlepiej spedzic blisko lotniska - czyli w moim przypadku Forli.
          Zastanawialam sie nad zarezerwowaniem noclegu w Ravennie. Czy to dobry wybor? Czy lepiej przyjechac po prostu do Forli i tam spedzic ostatni wieczor?
          Poza tym mam problemy ze znalezieniem polaczenia z Florencji do Ravenny. Jak wpisuje date 16 czerwiec to ....cos mi tam na czerwono wyskakuje ze nie znaleziono polaczenia....?? ( pomocy?)
          jak wpisuje wczesniejsze daty to pokazuje polaczenia i np mam pytanie: Jest polaczenie pociagiem do FAENZA a potem jest narysowany jakis bus? Czy ten bus odchodzi z tego samego dworca kolejowego? I czy to jest tak ze bilet jest na ten konkretny bus( martwie sie ze np nie bede mogla go znalezc i on np sobie odjedzie?) Jak to wyglada?
          To samo pytanie dotyczy polaczen kolejowych. Jak to wyglada w rzeczywistosci- jak kupuje bilet z przesiadka to jaki jest czas na ta przesiadke? Ile minut?
          Z gory dziekuje za odpowiedz:)
          Aha i jeszcze nasunelo mi sie jedno pytanie.
          Mianowicie u nas w Polsce 11 czerwca wypada swieto Boze Cialo. Czy jest ono rowniez obchodzone we Wloszech i czy jest tak jak w Polsce ze to jest dzien wolny- wiec wszystko pozamykane?
          Czy np pocigi kursuja normalnie i jak jest z roznymi obiektami do zwiedzania?
          Pozdrawiam
          i zycze Wesolych Swiat :)
          • Gość: brus Re: forli-florencja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.09, 15:30
            Byłem raz w Boże Ciało we Włoszech, bardzo to było zabawne.
            Wyjechałem z Polski w czwartkowe BC mijając procesje a w Carrarze
            okazało się, że katoliccy Włosi świętują nie w czwartek ale w
            najbliższą niedzielę. I w taki oto sposób przeżyłem BC (i procesję
            wokół pięknej katedry) dwa razy w jednym roku. Ale jak jest naprawdę
            to trzeba pytać kogoś tam zamieszkałego. Co do noclegu, to namawiam
            do wyboru raczej Forli. W dzień wylotu należy eliminować ryzyko,
            strajki na kolei, awarię autobusu,korki na drodze itp.
            PS. Ravenna i Ferrara bardzo ciekawe dla historyków sztuki albo dla
            osób w wieku dojrzałym:)
    • hafdisj Re: forli-florencja 15.04.09, 19:58
      Bardzo prosze o pomoc.
      Szukam polaczen pociagiem z Florencji do Sienny, Pisy i powrotego polaczenia na
      lotnisko w Forli. Jak wpisuje w wyszukiwarce date 16 czerwca, badz 15
      czerwca....to wychodzi mi ze nie ma zadych polaczen. Nie rozumiem tego??? O co
      chodzi? Jak wpisuje date 13 i wczesniej to pokazuja sie normalnie polaczenia.
      Probowalam wyszukac na jakies glownej trasie ( tak dla sprawdzenia) i wpisalam
      Bologne- Roma na 16 czerwca- to pokazalo- ale tylko jedno polaczenie rano....
      Czy ktos sie moze orientuje o co chodzi?
      • malgotosca Re: forli-florencja 17.04.09, 12:42
        Mam nadzieję, że tylko tu źle napisałaś bo to Siena nie Sienna, ale faktycznie i tak to nic nie zmienia bo nie wykazuje połączeń, widocznie planują zmianę rozkładu jazdy pociągów. Ja na razie piszą tylko o udoskonalaniu samego okna dialogowego wyszukiwarki, hmmm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka