idees 12.08.09, 23:38 Poproszę o opinie, bo nie mogę się zdecydować. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agamamaoli Re: Sycylia czy Sardynia? 13.08.09, 09:03 Byłam i tu, i tu. Na Sycylii kilka razy, na Sardynii raz w tym roku. Obie wyspy warte zwiedzenia. Sycylia mniej zielona, sucha, z pięknymi zabytkami. Sardynia zielona, piękne widoki (wg mnie ciekawsze i bardziej zapierające dech w piersiach), różnorodne plaże, spokojnie, mały ruch na trasach, ale mniej do zwiedzania, jeżeli chodzi o perełki architektury. Nuraghi są ciekawe, ale w większości to kupki kamieni, w złym stanie. Musisz zaliczyć, i to, i to. Jeżeli lubisz zwiedzać to Sycylia, do wędrówek, plażowania, kontenplowania przestrzeni Sardynia. Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: Sycylia czy Sardynia? 13.08.09, 13:33 na Sardynii jeszcze nie byłam, więc nie wiem... Ale w Sycylii jestem zakochana. To najpiękniejszy, moim zdaniem, rejon Włoch. Nie tak zadeptany jak północ, na której czasem czuję się jak w Cepelii. Piękna i naturalna... Bardzo różnorodna. Polecam zejść z głównych szlaków, zagłębić się w wyspę Byłam tam pelne 2 miesiące i jeszcze nie widziałam wszystkiego Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu chyba jednak Sardynia 13.08.09, 15:54 byłem na Sycylii dwukrotnie przed kilkoma laty i w zeszłym roku zapewne niektórych zdziwię, ale jestem rozczarowany... Raz - klimat nieco za gorący Dwa - infrastruktura (drogi, koleje, internet) - taka sobie Trzy - zabytki często zaniedbane Kuchnia - nieco za dużo wpływów arabskich Wolę Abruzję, Toskanię, Ligurię.. Nawet Elbę.. Sardynia - w przyszłym roku Pozdrawiam jeep Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: genzos Re: Sycylia czy Sardynia? IP: *.cust-adsl.tiscali.it 05.09.09, 00:01 nuragi to kupki kamieni? chyba pojechaliscie je zwiedzac bez przewodnika. nuragi przedstawiaja niepoznana do tej pory starozytna cywilizacje, jest wiele na ich temat do powiedzenia, ale trzeba je poznac z przewodnikiem lub pracownikiem ktory sprzedaje bilety Naprawde warto sie czegos wiecej na ich temat dowiedziec jest troche tu www.algheroservice.it/Home/ Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: Sycylia czy Sardynia? 13.08.09, 17:16 A na czym zależy Ci najbardziej podczas wakacji, bo chyba o nie chodzi? bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ines Re: Sycylia czy Sardynia? IP: *.rzeszow.mm.pl 13.08.09, 18:39 Aga świetnie ujęła różnice miedzy tymi wyspami. Sycylia jest bardziej różnorodna, jest więcej do zwiedzania. Sardynia to głównie zachwycające krajobrazy. Sama objechałam obie wyspy i bardziej zachwyciła mnie Sycylia. Sardynia bardziej wypoczynkowo. Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: Sycylia czy Sardynia? 13.08.09, 21:13 oj no właśnie, zależy kto co lubi. Jeden dobrze czuje sięw górach (wtedy Dolomity), drugi lubi luksusy, czyściutko i cywilizowanie (znam śliczny i drogi hotel z widokiem na florenckie Duomo), kto inny czysty basen i all inclusive. A mnie najbardziej podobało się w arabskiej dzielnicy w Palermo, gdzie jeszcze w latach 70-tych zdażały sie epidemie cholery i nie ma kanalizacji ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jwd Re: Sycylia czy Sardynia? IP: 213.136.237.* 14.08.09, 11:10 Nie każdy kocha epidemie cholery co nie oznacza, że potrzebuje widoku na Duomo we Florencji.. (nawiasem mówiąc - we Florencji jest pełno fenomenalnych, cudownych hotelików, niekoniecznie - jak piszesz - bardzo drogich) Sycylia jest piękna, ale znam ciekawsze rejony Włoch. ola - akceptuj inne opinie. Akceptuj naprawdę, a nie złosliwie. To nie jest tak, że ktoś, komu sie nie podoba Sycylia (czy dokładniej - podoba mniej niz Tobie) - od razu jest amatorem allinclusiv.. Warto byc tolerancyjnym - bez złosliwości.. pozdro jeep Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Sycylia czy Sardynia? 14.08.09, 11:58 Nie o cholere tu chodzi, a o specyfike arabskiej dzielnicy. Mozna ja znalezc takze w Mazzara del Vallo. Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: Sycylia czy Sardynia? 14.08.09, 13:09 Rany! Czy w internecie każdy musi każdą przeczytaną opinię interpretować negatywnie? Nie wiem, jak się mam wyrażać, żeby być dobrze zrozumianą. Ja przecież nie krytykuję innych opinii (nawet nie mam czego w tym wątku krytykować), mówię tylko, że każdy powinien wybierać miejsce urlopu pod kątem SWOICH upodobań. Chodzi mi o to, że jeśli ktos lubi wielką sztukę i cywilizację, to wróci z Sycylii rozczarowany. Bo tam jednak południe jest... Nie tak czysto, nie tak ładnie, a w niektórych miejscach nawet po włosku nie można się dogadać I tak, nie znając kryteriów załozyciela wątku, trudno mu jednoznacznie odpowiedzieć, która wyspa lepsza. Bo są INNE Tak? Drogi hotel we Florencji dałam za przykład. Oczywiście że tam są też tanie hotele, tak jak na Sycylii sa drogie. Chodzi tu o pewien klimat miejsca, który odpowiada jednym a nie odpowiada drugim Czy teraz to jasne? Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: Sycylia czy Sardynia? 14.08.09, 17:24 Założyciel/ka wątku nie napisała czy ma to być pobyt i wypoczynek czy nastawia się na zwiedzanie. Radzić można zatem po omacku zupełnie nie znając upodobań. Jestem wielbicielką wielkiej sztuki i architektury i jednak na Sycylii można znalezc perełki. Uwielbiam tez klimatyczne miejsca, atmosferę południa, kuchnię i to też jest na Sycylii. Piękne krajobrazy zapierajace dech też są. Po prostu na Sycylii jest wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Sycylia czy Sardynia? 17.08.09, 12:50 "Chodzi mi o to, że jeśli ktos lubi wielką sztukę i cywilizację, to > wróci z Sycylii rozczarowany" A to niby dlaczego??? Uwielbiam wielką sztukę czy jak to określiłaś "cywilizację" co nie przeszkadza mi być zauroczoną Sycylią; która nie tylko mnie nie rozczarowała, ale przerosła moje najśmielsze oczekiwania. Dlaczego jedno ma wykluczac drugie? Nie bardzo widzę zalezność... Sycylia jest piękna, miałam to szczęście, że byłam w okresie, gdy jeszcze było zielono (chociaż w głębi wyspy już w zasadzie wszystko "gasło"), śnieg na Etnie; wróciłam z ogromnym niedosytem i przekonaniem, że dużo rzeczy mam jeszcze do odwiedzenia/ obejrzenia, więc na pewno na Sycylię wrócę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jwd Re: Sycylia czy Sardynia? IP: 213.136.237.* 14.08.09, 14:08 Nie o cholere tu chodzi, a o specyfike arabskiej dzielnicy. ------ dzięki bez Twojej wypowiedzi nigdy bym sie nie domyślił... zobowiązany jeep Odpowiedz Link Zgłoś
idees Re: Sycylia czy Sardynia? 17.08.09, 13:53 Założycielka wątku już się precyzuje:) Planujemy 2 tyg wyjazd z 2 letnim dzieckiem. Chcemy trochę poplażować, ale również wypożyczyć samochód i coś ciekawego zobaczyć. Uwielbiamy kuchnię włoską, klimat południa...W ubiegłym roku udało nam się objechać i zwiedzić z 8 miesięcznym maluchem całą wyspę Rodos. W tym roku liczymy również na udane wakacje. Bierzemy jeszcze pod uwagę Teneryfę, ale nie wiem czy lepiej nie zostawić jej sobie na ewentualne zimowe wakacje. Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: Sycylia czy Sardynia? 17.08.09, 15:24 Jeśli 2 tygodnie, jeśli lubisz klimat południa to chyba jednak Sycylia. Kazde miasto i miasteczko tam ma swój klimat nawet wtedy kiedy zadeptują je turyści. Np. w Cefalu odczuwa sie atmosferę filmow G.Tornatore zresztą tam kręcony był jeden piekniejszych filmów w dziejach kina Cinema Paradiso. Na Sardynii z tym "klimatem południa" jest różnie. Sardynia jest bardziej "surowa". Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Sycylia czy Sardynia? 17.08.09, 15:29 Moim zdaniem jest wiecej okazji, aby zobaczyc Sycylie. Wlasnie dlatego, jesli mozna, wybralabym Sardynie. Nawet wybralam Sardynie, po raz trzeci. Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: Sycylia czy Sardynia? 17.08.09, 15:39 To jeśli Sardynia i 2 tygodnie to może na północnym wybrzeżu baza,żeby można było zaglądnąć na Korsykę:) Oczywiście sugestia dla założycielki wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilka Re: Sycylia czy Sardynia? IP: *.aster.pl 17.08.09, 19:17 Chyba wybrałabym Sardynię, gdyż jest mniej zatłoczona, szczególnie południe wyspy, różnorodna, ma boskie plaże, dla dzieci idealna. Sycylię też koniecznie trzeba zwiedzić, ale z małym dzieckiem wybrałabym się na Sardynię - spokój, luz, mnóstwo plaż całkiem pustych, bez tych rzędem stojących parasoli, piękny kolor wody. I nieziemskie widoki, surowe. Jeśli nie zależy wam na zwiedzaniu, a z dwulatkiem zawsze jest trudniej, polecam Sardynię. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Sycylia czy Sardynia? 17.08.09, 20:13 Wlasnie tak. Ostatnio poludniowe wybrzeze Sardynii zostalo uznane przez Lonely Planet za jedna z 10 najlepszych plaz swiata dla rodzin z dziecmi. in.reuters.com/article/lifestyleMolt/idINTRE57D0HP20090814?sp=true Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Sycylia czy Sardynia? 17.08.09, 20:01 fakt,kwestia gustu. Znam takich co zachwycaja sie opadajacymi tynkami Palermo w raczej malo wartosciowych z punktu widzenia historii sztuki dzielnicami nawet. Ot glod nowosci i w ogole nowoscia sa wyjazdy w klimat srodziemnomorski sprawia ze ludzi wszystko co inne zachwyca. No i dobrze, jak lubia.... Dla mnie Palermo to nie jest wyprawa na dluzej niz 1-2 dni. w ciagu 48 godzin zdazylam zwiedzic cale Palermo od portu po brame przy katedrze i klasztory, koscioly po drodzei Monreal katedre tuz obok Palermo tez i byc na plazy tam.... Bez przesady z siedzeniem w tym brudnym i dusznym miescie dluzej Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Sycylia czy Sardynia? 17.08.09, 19:58 jesli Sycylia z dzieciaczkiem to zdecydowanie okolice Etny, moze jakaswokol Gole Alcantara parku agroturystyczna kwatera. Blisko jest Taormina: piekna i bezpieczna z wyciagiem na szczyt, piekne plaze na dole. Palermo nie polecam, ani poludnia. Bida z nedza ze az piszczy. Zreszta tak samo z wyjatkami cale poludnie Wloch: bardzo przereklamowane. Sardynia wg mnie to lepsza opcja bo jest spokojniejsza i zielona... ale... kwestia gustu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pablo Re: Sycylia czy Sardynia? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.09, 11:53 A czy na Sycylii w końcu września początku października jest na tyle ciepło, żeby kąpać (woda ok 19 -20 stopni C) się w morzu i plażować? Odpowiedz Link Zgłoś
2.mira49 Re: Sycylia czy Sardynia? 02.09.09, 16:59 Ten okres, tak jak i caly czerwiec to najlepsza pora wg mnie na Sycylie. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: w tym roku Sardynia 03.09.09, 12:25 No i doczekalam sie: jutro wyjezdzam na Sardynie. Po raz trzeci. Sycylia tez jest piekna: wczoraj obejrzalam ponizsze fotoforum i mam nadzieje kiedys tam powrocic. fotoforum.gazeta.pl/72,2,861,84596090,84596090,0,2.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brus Re: w tym roku Sardynia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.09, 13:04 Udanej podróży! Pisz z Sardynii. Podpowiedz adresy i ceny. Zapytaj, który miesiąc najlepszy do podróży (relacja pogody do ceny). Jak wygląda np. weekend majowy itp. Pozdr. Ps. I pytałem kiedyś o godz. i ceny promów z Sardynii do Bonifacio. Może jest jakieś ciekawsze rozwiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: w tym roku Sardynia 03.09.09, 13:17 Napisze po powrocie: od netu trzeba odpoczac. Jade zreszta tylko na tydzien. Bylam juz 2 razy, zawsze we wrzesniu. Sadze, ze rownie dobrze mozna pojechac w czerwcu: w lipcu jest juz tloczniej. Nie znaczy to, ze we wrzesniu jest luz. Villaggio turistico, do ktorego jade od dawna ma juz wszystkie miejsca wykupione. Ja mam oplacony caly pobyt / cen nie podaje: mieszkam we Wloszech i jade z tutejszym biurem podrozy /, wiec interesowac mnie beda glownie ceny w barze :) Postaram sie pozbierac ceny np. wycieczek, w sklepach. Ceny do Bonifacio sa tutaj: www.aferry.it/Bonifacio-traghetti-it.htm 2 pasazerow w obie strony 72 euro, bez samochodu. Nie mozna nic zmieniac, nie ma zwrotu za ewentualna rezygnacje z powrotu. Odpowiedz Link Zgłoś