Dodaj do ulubionych

Pociągiem z Lizbony

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.10, 14:09
Jak w temacie - nic nie wiem o kolei w Portugalii. Chciałbym dojechać pociągiem z Lizbony do Viseu. Czy ktoś może tu pomóc? Czy w P. jest rozbudowana sieć szybkiej kolei? Czy do Viseu jest bezpośredni pociąg? Jeśli nie to do jakiego miasta pojechać z Lizbony, żeby jak najkrócej podróżować autobusem...
Obserwuj wątek
    • ab_extra Re: Pociągiem z Lizbony 08.10.10, 08:15
      Rozkłady i ceny biletów kolejowych masz tu:
      www.cp.pt/cp/displayPage.do?vgnextoid=a4f6f9e12a584010VgnVCM1000007b01a8c0RCRD
      Bardzo ważna uwaga: kolejami portugalskimi nie możesz pojeździć sobie spontanicznie (poza podmiejskimi). Obowiązuje skrupulatnie przestrzegany system rezerwacji. Bilet musisz kupić z miejscówką dzień wcześniej w kasie.

Niestety, do Viseu nie dojedziesz pociągiem.

Alternatywą są dalekobieżne linie autobusowe Rede Expressos (dworzec koło stacji metra Jardim Zoologico, linia bodaj żółta). Rzeczywiście szybkie i komfortowe. Przy zakupie biletu tam i z powrotem dostajesz 10% zniżki.
      • Gość: mich Re: Pociągiem z Lizbony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.10, 12:06
        Dzięki, a może jakieś miasto blisko Viseu ma połączenie kolejowe z Lizboną?
        • ab_extra Re: Pociągiem z Lizbony 10.10.10, 11:34
          Ojej, przecież dałem ci rozkład jazdy :)
          Masz IC z Lisboa - Santa Apolonia do Mangualde, 25 km od Viseu. Bliżej chyba się nie da :)

www.cp.pt/cp/searchTimetable.do
          • Gość: Mich Re: Pociągiem z Lizbony IP: *.xdsl.centertel.pl 17.10.10, 15:27
            A mógłbyś jeszcze powiedzieć jak konkretnie dotrzeć z lotniska do tego dworca autobusowego? Jakim autobusem, w jaki sposób mogę kupić bilet i ile mniej wiecej trwa podróż?

Z góry dziekuje, pozdrawiam
            • ab_extra Re: Pociągiem z Lizbony 18.10.10, 08:39
              A to Mangualde cie nie satysfakcjonuje?
              Na mój gust, żeby nie komplikować nadmiernie wyjaśnień - najprościej będzie z lotniska aerobusem 91 na Picoas albo plac markiza Pombal, stamtąd metrem na stację Jardim Zoological. A najprościej weź po prostu taksówkę. W Lizbonie taksówki są tanie, cenę uzgodnij wcześniej z kierowcą.

Czasy przejazdów nie mogą być wielkie, bo Lizbona to naprawdę małe miasteczko, w którym nie sposób się zgubić.
              Rozkład Rede Expressos do Viseu masz tu: www.rede-expressos.pt/default.aspx

Powodzenia :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka