Dodaj do ulubionych

14 dni w Portugalii - co zobaczyć?

IP: *.fucio.net 11.05.14, 21:48
W tym roku wyruszam na wakacje do Portuaglii - mam 12 dni do dyspozycji i chcę to zaplanować idealnie ;) postanowiłam sobie że spędzę kilka dni w Porto, w Lizbonie i na wybrzeżu (Lagos?). No i teraz zastanawiam się ile dni poświecić na każde z tych miejsc??? Może ktoś doradzi w jaki sposób podzielić ten urlop żeby zobaczyć jak najwięcej???
Obserwuj wątek
    • moje_wakacje Re: 14 dni w Portugalii - co zobaczyć? 21.05.14, 11:17
      W Algarve byłem w 2013 roku, zobacz moje filmiki może coś Ci się spodoba
      www.youtube.com/playlist?list=PLW-ayzAidO4oZVj6lTwhbQoX_A0uFrHXv
    • bah77.pl Re: 14 dni w Portugalii - co zobaczyć? 21.05.14, 18:45
      Może Ci się przydadzą foto-wspomnienia z wycieczki objazdowej po Portugalii:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,81148750,81148750,3,2.html?v=2

bah77
    • expertour Re: 14 dni w Portugalii - co zobaczyć? 19.07.14, 06:37
      Podskocz na Maderę.
      • iza1-988 Re: 14 dni w Portugalii - co zobaczyć? 12.11.14, 13:44
        Wygląda na to, że najciekawsze w Lizbonie jest wszystko poza Lizboną :P
    • Gość: spam killer Spam, spam, spam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.15, 19:36
      Spadaj zalosny dupku!
      • sd2015 Re: Spam, spam, spam 14.12.15, 23:15
        W Portugalii nigdy nie bylismy. W czerwcu bedziemy (nie wiem, "alt" mi w klawiaturze komputera przestal dzialac) - w sumie 11 dni. Przylot i wylot : Lizbona. I zastanawiam sie, jak ten pobyt zorganizowac.
        Gdybysmy przylecieli do Faro albo do Porto uwazam, ze byloby to prostsze. Wydaje mi sie ze w takiej sytuacji, to musze zdecydowac, czy z Lizbony chce jechac na pld., czy w kier. Porto.
        Gdybysmy jednak zdecydowali sie na Porto, to czy miejscowosci pln. Estremadury (tj. Tomar, Fatima, Obidos, Bathalha i Alcobaca) lepiej zwiedzac z Coimbry zatrzymujac sie tam na 3 dni na nocleg
        • sd2015 Re: Spam, spam, spam 15.12.15, 00:29
          Dodatkowo musialem cos niepotrzebnie jeszcze nacisnac w moim komputerze. Ale bede kontynuowal. Czy lepiej dac sobie spokoj z tym noclegiem w Coimbrze, a zatrzymac sie na 6 - 7 dni w Lizbonie. Tam zas bedac 1 dzien poswiecic na Sintre i zrobic sobie dwie calodzienne wycieczki autobusem w kier. wskazanych miejscowosci. Prawdopodobnie, chocbym chcial, wszystkich miejscowosci nie da sie zobczyc (z uwagi na zone Fatima jest pkt obowiazkowym). Ale taki jest plan. Co do mzliwosci realizacji, to sie zbaczy na miejscu. Ktora opcje tutaj zdecydowac ? W Porto raczej wiem co bede robil.
          A moze jednak odpuscic Porto, a zostac 6 - 7 dni w Lizbonie. I juz tylko z Lizbony 2 x jechac do wskazanych wczesniej miasteczek, a potem pojechac do Faro i tylko sie opalac (+ wycieczka do Lagos) ?
          Jesli ktos ma ciekawe przemyslenia w tej sprawie, jakis fajny pomysl to b. prosze o podpowiedz. A byc moze, ze ktos zaproponuje tutaj na te 11 dni w Portugalii cos zupelnie niespodziewanego.
          • j363 Re: Spam, spam, spam 19.12.15, 17:42
            witaj,Ja mam podobny problem,może nawet większy.My--we 4osoby lecimy 14 maj do Malagi,dalej południowym wybrzezem do Giblartaru,jednodniowe wypłynięcie do Maroka.dalej przez Faro do Lisbony i wylot.Bedzie na to chyba 12 dni.Co dokładnie bedziemy zwiedzac,to trzeba dopracowac,jeszcze czas.Wielką ochotę mielismy na zwiedzanie Porto,ale pewnie sie nie wyrobimy.Za to Fatime zapewne odwiedzimy.Chcemy autko wyporzyczyc.
            Mam pytanie--do tych co wyporzyczają auta}czy jak wyporzyczymy w Maladze,to mozemy oddac w Lisbonie?? czy oddac trzeba gdzies na południu przy portugalskiej granicy,a potem po przekroczeniu granicy wyporzyczyc inne?
            nigdy nie wyporzyczałam auta ze wzglegu na brak prawa jazdy przeze mnie.
            czy benzyna jest w podobnej cenie jak u nas,czy moze tania jak na Kanarach?
            pozdr
            • sd2015 Re: Wygląda tutaj jakbyśmy na tym forum byli sami. 22.12.15, 23:43
              Nie wiem, nigdy nie byłem w Portugalii. Ale wydaje mi się, że w poł. maja woda w oceanie chyba jest dość zimna. Warto to jednak sprawdzić w internecie - ja to lubię pływać i opalać się i dlatego na Faro i ten region o tej porze za dużo czasu bym nie poświęcał. (Pod k. czerwca 2014 r. mieszkałem 5 dni w Kadyksie i m.in. kąpałem się tam w oceanie. Woda mi tam pasowała i stwierdzam, że była cieplejsza, aniżeli kilka dni później w Maladze - w Morzu Śródziemnym. Hiszpanie w Maladze się nie kąpali)) Skupiłbym się za to na Andaluzji, odpuściłbym Gibraltar z tym Marokiem, a potem Lizbona, Sintra i płn. Esremadura. Może jeszcze czasu trochę starczy na Porto. Ale raczej wątpię. Zobaczenie tego wszystkiego oczywiście jest możliwe, ale grozi zarżnięciem się. Ja tak nie podróżuję. Bo to wtedy już najlepiej zapisać się na jakąś konkretną wycieczkę np z Rainbow Tour. Oni mają w swojej ofercie wycieczki łączące Hiszpanię z Portugalią. Ale mnie coś takiego nie interesuje. Ja na każde miasto, w którym się zatrzymuję poświęcam kilka dni łącznie z jakimś jednodniowym wypadem w jego bliższą okolicę. Np. z Malagi pojechaliśmy sobie do miejscowości RONDA i to w ogóle była wspaniała wyprawa.
              Co do samochodów to nie podpowiem. Bo my wszędzie na miejscu poruszamy się autobusami lub pociągami.
              I do takiej wyprawy trzeba się dość dobrze przygotować i w ogóle mieć jakiś plan. Zawsze potem w trakcie jak coś nie wypali dobrze jest mieć wtedy jakąś alternatywę.
              Kończę, jest już późno. Jutro czeka mnie m.in. sporo pracy w domu w zw. ze zbliżającymi się Świętami. A wygląda na to, że na razie nikt nie pali się by nam cokolwiek podpowiedzieć. Nie wiem, nagle okazuje się, że wszyscy zamilkli.
              Tak więc kończę, pozdrawiam i życzę miłych i pogodnych Świąt spędzonych w rodzinnej atmosferze.
              • Gość: lagos Re: Wygląda tutaj jakbyśmy na tym forum byli sami IP: *.adsl.inetia.pl 23.12.15, 07:46
                Byłam w Portugalii 2 razy raz na wycieczce objazdowej dawano temu i rok temu na wakacjach w Lagos.
                Nie zobaczyłam wszystkiego co chciałabym zobaczyć. W tym roku powtórka tylko przesuwam się z miejscem odpoczynku do Albufeiry aby moc w tych okolicach pojeździć.
                Lagos warto zobaczyć miasteczko jest urocze i historycznie jest bardzo ciekawe z uwagi na Henryka Żeglarza ( zniszczenia trzęsienia ziemi sprzed kliku wieków zrobiły swoje ale wyobraźnia może podziałać), dla syna była to żywa lekcja historii z odkryć geograficznych. W Lagos są też najsłynniejsze formacje skalne byłam widziałam bo byliśmy niedaleko ale specjalnie na te skałki bym nie jechała. Za to po plaży Meia Praia ( Lagos za kanałem w kierunku wschodnim polecam popołudniowo-wieczorny spacer - na przełomie lipca/sierpnia było tam nawet pustawo. byliśmy też w Sagres ruiny dawnej twierdzy podobno szkoły Henryka Żeglarza - warto ja chętnie podjadę znowu choć teoretycznie niewiele zostało z twierdzy ale miejsce jest jakieś monumentalne. Silves też świetne miejsce ze średniowieczną historią. No i Lizbona mnie się bardzo podobała na pewno jeden dzień to za mało. Pamiętam też z pierwszej wyprawy Sintrę. Chciałam też zobaczyć Batalhe. Na wybrzeżu Algarve od Faro do Lagos jeździ kolejka jednotorówka. Z Lagos do Sagres jedzie autobus liniowy i przy okazjo można obejrzeć okolicę. Woda w sierpniu była bardzo zimna ale podobno to kwestia prądów. Aby wczuć się w klimat Portugali warto zobaczyć film Nocny pociąg do Lizbony. Pozdrawiam
                • j363 Re: Wygląda tutaj jakbyśmy na tym forum byli sami 23.12.15, 17:57
                  dziękuję za cenne informacje,wszystkie nowe info spisuje w zeszyciku,aby przed podróżą ustalic plan.Co nie znaczy ze spontanu nie bedzie.Zawsze jest.
                  pozdrawiam i życzę udanych podrozy w Nowym Roku.
              • j363 Re: Wygląda tutaj jakbyśmy na tym forum byli sami 23.12.15, 17:49
                Witam.Również życze zdrowych i wspaniałych świąt oraz wielu podróży w Nowym Roku.
                Kazda nasza podroz jest dłuuuugo dopracowywana.Ostatnio np Sycylię 3 miesiące poswięciłam na plan.co zobaczyc przez 11 dni.Tam takze przemieszczalismy sie komunikacja miejscowa-pociągi,autobusy.
                teraz zabieramy ze sobą kierowcę(tak się złożyło,nie specjalnie)więc przemieszczac sie bedziemy autem,pierwszy raz tak się złożyło.Zobaczymy jak taka forma nam bedzie odpowiadac.
                do wyjazdu mam ponad 4 miesiące,napewno precyzyjnie zrobie plan.
                oczywiscie wszystkiego,ciekawego nie da rady zobaczyc.Musielibysmy pół roku rowerem zwiedzac.Giblartal---musi być.Maroko także--samo płynięcie,klimat Maroka.
                co dalej--to bedzie planowane precyzyjnie,aby jak najwięcej zobaczyc.
                Nas akurat kąpanie w oceanie,ani morzu nie interesuje,co najwyzej połazenie po plazy,zamoczenie nóg.ani wylegiwanie się godzinami na piasku.
                pozdrawiam.
                • ja.s.i.u Re: Wygląda tutaj jakbyśmy na tym forum byli sami 02.01.16, 11:22
                  To nie jest reklama, bo prawdopodobnie żaden z czytających to forum nie będzie mógł skorzystać, ale plan zwiedzania (po przetłumaczeniu w guglach chociażby) nadaje się jak najbardziej do samodzielnej realizacji. Więcej tutaj: www.trendtours.de/reiseziele/glanzlichter-portugals otwórzcie Reiseverlauf

Wymyślili sobie start i cel w Lisbonie. Poza tym noclego w Porto, okolicy Lisbony i Algarve. Według tego planu macie szansę zwiedzić właściwie wszystkie atrakcje Portugalii. Oczywiście, jeśli ktoś wybiera się samochodem może trasę zaplanować dowolnie, ale mapka z Reiseverlauf przyda się w tym na pewno. Oczywiście trzeba przejrzeć też zdjęcia z zakładki Highlights der Reise.

• Gość: wnieznany Re: 14 dni w Portugalii - co zobaczyć? IP: *.static.ip.netia.com.pl 04.03.16, 09:00
      To ja to widzę tak... 5 dni w Lizbonie, 2-3 dni w Porto i stamtąd bierzesz Ryanair i lecisz do Faro na wybrzeże, gdzie spędzasz resztę czasu. Osobiście podzieliłbym tę podróż na Lizbona + Porto, a innym razem Faro i cały region Algarve. Aczkolwiek myślę, że powyższy podział wydaje się sensowny.
      My byliśmy tak: 6 dni Lizbona + 1 dzień Fatima + 5 dni Porto + 1 dzień Braga. A ostatnio właśnie region Algarve (7 dni) + hiszpańska Andaluzja 7 dni.
      Zobacz sobie Algarve naszymi oczami: www.wnieznane.pl/algarve,14
      oraz Fatimę: www.wnieznane.pl/fatima,51
      W razie czego pisz śmiało na mejla. pomogę :)
      • gabrysiowe.podroze Re: 14 dni w Portugalii - co zobaczyć? 04.03.16, 11:16
        My w zeszlym roku spedzilismy wlasnie 2 tyg w Portugalii + 3 dni w Hiszpanii (zaczelismy od Santiago di Compostela, a skonczylismy w Maladze). W Porto bylismy 2 dni, 3 dni w Lizbonie (+ wycieczka do Sintry), w drodze do Lagos bylismy w Evorze. W Lagos spedzilismy tydzien, a potem pojechalismy do Andaluzji (Granada + Gibraltar). Zapraszam do przeczytania calej relacji:
        www.gabrysiowepodroze.com/category/europa/portugalia/
    • justyna.kolodziejczyk Re: 14 dni w Portugalii - co zobaczyć? 14.05.16, 23:14
      Jeśli będziesz na południu polecam poczytać o tym co warto zobaczyć na blogu Poradnik Turystycznego Myślenia: o Albufeirze, Quarteirze, parku rozrywki Aquashow itd..
      • cossa.nostra Re: 14 dni w Portugalii - co zobaczyć? 15.05.16, 16:05
        S3.14erdalaj z tym nachalnym spamem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka