neemi Re: Pytanie o wakacje :-) 11.03.06, 16:29 Super tylko zapomniałam o pytaniu :-) W czercu chce wreszcie spedzic wakacje w Portugalii (Algarve). Biura podróży mają tylko 7 i 14 dniowe turnusy.W 7 dni mało zobacze a na 14 poprostu mnie nie stać (no chyba że spędze czas przy hotelowym basenie hhaahah) Pomyśłałam wiec że może wyskoczyć na własną ręke (samolotem) i zorganizować sobie nocleg.Czy możecie mi podać jakąś stronke z pensjonatami lub polecić jakis w którym sami mieszkaliscie.Dzięki i pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
xavier111 Re: Pytanie o wakacje :-) 11.03.06, 16:47 ale jedziesz sie opalac czy zwiedzac? bo algarve to do tego pierwszego sluzy raczej. do ogladania to tam poza ladnymi plazami malo jest - miasta najmniej ciekawe w portugalii, zabytkow jak na lekarstwo, krajobraz tez. jak chcesz "ogladac" to zatrzymaj sie gdzies indziej - lizbona jest swietna baza do ogladania - wiekszosc najwiekszych atrakcji portugalii w promieniu co najwyzej 2 godz samochodem. Odpowiedz Link Zgłoś
neemi Re: Pytanie o wakacje :-) 11.03.06, 17:00 :-) Więc będzie tak pół na pół.Troche ogladania troche leniuchowania (trzeba odpocząć po roku harówy).Jako fotomaniak chce zrobic dużo fajnych zdjęć. Na bank nie odpuszcze nurkowania,wycieczki po całym wybrzeżu oraz na Gibraltar (znalazłam w ofercie portugalskiej agencji). Reszta to raczej wypoczywanie (ale nie leżenie przy hotelowym basenie) dlatego 7 dni to troche za mało. Właśnie czekam na przewodnik może wpadną jakies nowe pomysły.Jade w czerwcu na początku więc może nie będzie tłumów (łudze się). Pozdrawiam z zimnej Norwegii i zazdroszcze że macie ciepełko :-) Odpowiedz Link Zgłoś
xavier111 Re: Pytanie o wakacje :-) 14.03.06, 21:31 odnosnie gibraltaru: mam nadzieje ze nie jest to jednodniowa wycieczka z algarve do gibraltaru (biura podrozy w algarve maja takie w ofercie - gibraltar i sewille). jesli jest to cos takiego, to odradzam. powody: wycieczka wyglada tak - wyjezdzasz z faro o 6 rano, przyjazd do gibraltaru o 12, ludzie sa wysadzani w centrum i zostawiani na wlasna reke na 6 godzin (kto chce moze zrobic wycieczke autokarowa po gibraltarze w ktora wchodzi wizyta na Skale, ale jest to usluga dodatkowo platna u kierowcy, o czym nie informuje zazwyczaj biuro w czasie zakupu wycieczki), o 18 autokar odbiera turystow w tym samym miejscu i przyjazd do faro o 24. jest to impreza straszliwie meczaca, niewarta zachodu, i droga. bo gibraltar to tez nie jest takie znowu cudo. no chyba ze ktos jest zdesperowany zeby to miejsce odwiedzic. lepsza juz jest sewilla, bo to tylko 4 godziny z faro. co do tlumow, to w portugalii nawet w szczycie sezonu jest masa plaz na ktorych nie ma tlumow. tylko raczej w dni powszednie i sa to oczywiscie plaze oddalone od osrodkow turystycznych i niedostepne komunikacja publiczna. mniej ludzi jest na wschod od faro (bo tam plaze sa zwyczajne, piaszczyste, bez malowniczych skalek i klifow spotykanych na zachod od faro, tak popualrnych wsrod turystow). zabawne - a ja na poczatku czerwca jade wlasnie na wakacje do zimnej norwegii:) Odpowiedz Link Zgłoś
b.jojczyk Re: Pytanie o wakacje :-) 06.04.06, 14:58 Hej!Jeśli chcesz tanio pozwiedzać, najlepiej wynająć samochód. Polecam Ci tanią wypożyczalnię aut w Portugalii - www sungo.pl Mają promocję na Portugalię i ceny utrzymują sie w granicach 100 euro albo i taniej za tydz. Sprawdź! Odpowiedz Link Zgłoś
monikamurray Re: Pytanie o wakacje :-) 06.04.06, 22:56 super strona, ceny bardzo konkurncyjne :) wprawdzie to nie ja prosilam o informacje, ale mnie tez sie moze przydac, dzieki! :) Odpowiedz Link Zgłoś
nutka34 do Xaviera111 10.04.06, 11:46 witam, ja tez bede z rodzina na południowym wybrzezu na poczatku czerwca. Przeczytalam juz duzo o Portugalii, wiem tez ze Algarve to wedlug wszelkich opinii rejon dosyc malo atrakcyjny w porownaniu z miastami i czescia polnocna. Licze jednak na udany wypoczynek,polaczony ze zwiedzaniem. Mowiac zwiedzanie nie mam na mysli miast i zabytkow, skoro takowych nie ma:) ale mimo wszystko mysle ze nie brakuje uroczych miejsc, kosciolkow, widokow itp. Mam pytanie do Xaviera, gdyz wnioskuje ze byles i znasz Algarve, ktore z miasteczek i miejsc warto odwiedzic. Szukam opinii (fakt ze subiektywnych) osób które tam byly. Odpowiedz Link Zgłoś
xavier111 Re: do Xaviera111 12.04.06, 02:23 no oczywiscie ze kosciolkow i widoczkow nie brakuje, chociaz to nedza w prowonaniu z kosciolkami bardziej na polnoc (od évora w gore) wybrzeze w algarve jest najladniejsze od sagres na polnoc. warto wypozyczyc samochod na jeden dzien zeby pojechac wzdluz wybrzeza z sagres do odeceixe - to odludzie straszne jest, ale piekne dzikie klify. urokliwe skalki plazowe w kolorze pomaranczowym wystepuja na plazach od sagres do albufeira. najmniej urokliwe wybrzeze jest na wschod od albufeira (plaze piaszczyste i plaskie, bez skalek i klifow). alez miasta i zabytki tez sa, tylko ze to druga liga w porownaniu z tym co jest w centrum i na polnocy (najlepszy dowod: portugalia ma kilkanascie miejsc ktore sa na swiatowej liscie dziedzictwa unesco, ale zadne z nich nie jest w algarve, a kazda chyba inna prowincja cos ma, niektore po kilka). najladniejsze miasto w algarve to chyba tavira, warto tez zajrzec do vila real do sto antonio (ciekawostka: centrum tego miasta ma taki sam uklad urbanistyczny jak centrum (baixa) lizbony). faro tez ma dosc mile centrum historyczne. mozna tez pojechac do silves - jest tam najladniejszy w pld portugalii zamek z ladnymi ogrodami. w lagos (samo miasto jest mniej interesujace od wymienionych wyzej, ale tez ma centrum historyczne, z tym ze spotkac tam portugalczykow w sezonie nie jest latwo, za to tysiace anglikow tam sie przewalaja) warto kupic wycieczke statkiem (cumuja przy moscie) do przyladka ponta da piedade - po przyplynieciu na ponta da piedade turysci przesiadaja sie na motorowki i odbywaja szalona jazde pomiedzy grotami i skalnymi kolumnami. dzieci i osoby strachliwe moga byc troche przestraszone. kto chce poogladac portugalski jet set niech wieczorem (zwlaszcza w weeekend) wybierze sie na kolacje do marina (przystani) w vilamoura. w sierpniu przechadza sie tam pol lizbony (ta bogatsza polowa). Odpowiedz Link Zgłoś
nutka34 Re: do Xaviera111 12.04.06, 14:00 bardzo Ci dziękuje, xavier za informacje. Troche mnie dobiles tą "nędzą" w pierwszym zdaniu:), ale dalej nie tracę dobrego nastawienia:)) A tak na poważnie to rzeczywiscie jestem pod wielkim wrazeniem zabytkow czesci polnocnej (na razie znanych mi tylko ze zdjec) i mam nadzieje je kiedys zobaczyc. a co myslisz o wycieczce do Sewilli (nie z biurem, samochodem)? Czy to męcząca wyprawa? (dla dziecka, nie dla mnie, mnie tam nic nie rusza:) Odpowiedz Link Zgłoś
xavier1111 Re: do Xaviera111 12.04.06, 18:47 do sewilli jest 200 km z faro, samochodem jedzie sie ok 2,5 godziny. w goracy dzien w samochodzie bez klimatyzacji to moze byc troche meczace dla dziecka, ale bez przesady. Odpowiedz Link Zgłoś
jaku_b Re: Pytanie o wakacje :-) 11.04.06, 11:06 skoro lubisz focic, to polecam okolice lizbony i polnoc, tutaj znajdziesz moje fotki: www.dabrowica.com/portugal/menu.htmlpozdrawiam Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
nutka34 Re: Pytanie o wakacje :-) 11.04.06, 12:54 przyznam Jacku ze piekne zdjecia. Zwracasz uwage na szczegoly, zdobienia, bardzo to lubie.. Do tego doskonala jakosc, naprawde duza przyjemnosc sprawilo mi ogladanie tych zdjec. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
neemi Re: Pytanie o wakacje :-) 21.06.06, 20:46 No no ile ciekawych wskazówek.Dzięki za namiary na wynajmowanie aut na pewno się przyda.Niestety w czerwcu wyjazd mi nie wypalił ale wybieram się we wrześniu i na 100% do Lagos.Czy ma ktoś może namiary na biuro podróży organizujące wyjazdy 10 dniowe?Ach jak ja was zazdroszcze tej Portugali.Tym co właśnie jadą a najbardziej tym co mieszkają tam na stałe :-) Odpowiedz Link Zgłoś