Dodaj do ulubionych

sintra czy obidos?

09.06.07, 11:59
wybieram sie na tydzien do lizbony i chcialabym zobaczyc cos jeszcze poza
stolica, i tutaj moje pytanie czy sintra i obidos to wycieczka na jeden
dzien? jesli nie to co wybrac? a moze warto przeznaczyc dwa cale dni zeby
zobaczyc obydwa miejsca? tylko wtedy juz na sama lizbone zostaje mniej
czasu...
Obserwuj wątek
    • pale_parasite Re: sintra czy obidos? 09.06.07, 14:13
      nat26 napisała:

> sintra czy obidos?

Ja głosuję obiema rękami za Sintrą. Jest tam znacznie więcej ciekawych rzeczy do
      zobaczenia i spokojnie można w niej spędzić cały dzień i jeszcze czuć niedosyt.
      Z typowych atrakcji polecam stare ruiny zamku Maurów, Palacio da Pena (różne
      osoby mają różne zdania na temat tego pałacu, ale zobaczyć się go powinno),
      konwent Kapucynów i śliczną posiadłość Quinta da Regaleira. Z nietypowych
      atrakcji wystarczy po prostu się zgubić pośród ogrodów, pałacyków, posiadłości i
      domków żeby docenić niesamowitą urode tego miejsca. A jak jeszcze zostanie czas,
      to Cabo da Roca jest o rzut kuflem.

Do Óbidos tak naprawdę warto jechać jedynie kiedy coś się tam dzieje (ja byłem
      podczas Feira da Chocolate.... mmmm, było słodko), w lipcu bodajże planują tam
      zrobić średnioweczny weekend z rycerzami, konkursami, inscenizacjami itp. Oprócz
      tych dni Óbidos to po prostu małe miasteczko z zamkiem, owszem, bardzo urocze,
      ale na jakieś półtorej / dwie godziny zwiedzania zanim się znudzi.
      • assim Re: sintra czy obidos? 09.06.07, 18:02
        w stu procentach popieram pale_parasite (ciekawy nick :) jakies wyjasnienie?).
        sintra na caly dzien obowiazkowo, dorzucilbym jeszcze parque de monserrate poza
        wymienionymi klasykami (i tak z czegos trzeba bedzie zrezygnowac bo czasu nie
        starczy). konwent kapucynow bym sobie jednak darowal jesli na sintre ma sie
        tylko 1 dzien. wracac do lizbony koniecznie przez guincho i cascais, piekne widoki!

a obidos mozna polaczyc z nazare, peniche, alcobaca i batalha, fatima i tomar.
        wyjdzie z tego ladna calodniowa wycieczka samochodowa po srodkowej portugalii.

trzecia wycieczka calodniowa to moze byc serra da arrabida z obiadem w portinho
        (widoki boskie!), sesimbra, azeitao z winnicami j.m. fonseca, cabo espichel!
        (bajka!!!), i plazami meco albo lagoa de albufeira albo plazami caparica tylko
        tymi z dala od miasteczka.

pozdr/a
        • nat26 Re: sintra czy obidos? 10.06.07, 12:23
          dziekuje za odpowiedz i tak szczegolowe wskazowki, wiec zobacze sintre na
          pewno, a co do pozostalych propozycji to czy mozna zobaczyc te miejsca
          podrozojac autobusem/pociagiem? a moze sa jakies jednodniowe wycieczki z
          lizbony w te miejsca? pozdrawiam
          • pale_parasite Re: sintra czy obidos? 11.06.07, 14:24
            nat26 napisała:

> czy mozna zobaczyc te miejsca
            > podrozojac autobusem/pociagiem? a moze sa jakies jednodniowe wycieczki z
            > lizbony w te miejsca?

Jeśli chodzi Ci o miejsca wspomniane przez Assima, to raczej ciężko będzie
            zorganizować takie wycieczki bez samochodu. Jest jedna linia kolejowa z Lizbony
            przez Torres Vedras do Óbidos i dalej do Lerii, ale do Nazaré, Peniche,
            Alcobaça, Batalha, Tomar czy Fátimy przyszoby Ci kombinować lokalnymi autobusami
            albo autostopem, a różnie tutaj z tym bywa. Wycieczka na południe do Sierra da
            Arrabida to jeszcze większe wyzwanie.

Być może jakieś biura turystyczne organizują tego typu podróże z własnym
            transportem, ale niestety nie jestem w stanie Ci pomóc czy wysłać w odpowiednie
            miejsce.
            • xavier111 Re: sintra czy obidos? 12.06.07, 02:37
              no niezupelnie, samochod jest niezbedny jesli chce sie odwiedzic wszystkie te
              miejsca jednego dnia, ale to nie oznacza ze trudno tam dotrzec komunikacja
              publiczna. do peniche bez problemu dojezdza sie bezposrednim autobusem z
              lizbony, to samo fátima, do tomar jezdzi bezposredni pociag. sadze (ale tu nie
              mam pewnosci) ze do alcobaça tez sa autobusy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka