Dodaj do ulubionych

mieszka ktoś we finlandii ?? - napiszcie

25.06.07, 14:57
chciałam sie zapytac jak zyje sie polakom we finlandii, moim odwiecznym
marzeniem jest pojechanie tam - chociaż na troche, teraz lece do UK ale
chciałabym zarobić i odłożyć żeby pojechac tam chociaż na 2 tygodnie.
Nawet ucze sie fińskiego. Mam wrażenie że powinnam urodzić się w tamtym kraju
bo wszystko co jest z nim związane odbieram jakby mówiono o moim kraju ;D.
Pisałam nawet z Ambasadą Fińską - za darmo dostałam od nich mnóstwo
materialów a ta fascynacja nie przemija :) a do UK lece bo jest tam mój
narzeczony.

Obserwuj wątek
    • daria2910 Re: mieszka ktoś we finlandii ?? - napiszcie 25.06.07, 21:35
      jest forum o Finlandii na gazecie! poza tym Finlandia to nie Skandynawia:)
      Ja mieszkam tu juz 2 lata i nie rozumie twojej fascynacji, mysle jakbs tu
      pomieszkala to...Fin jest calkiem inna niz Polska, inni ludzie, inna kultura ,
      rzad inny wiec inaczej sie zyje, z jednej strony lepije, zycie jest
      spokojnieszje, mniej stresu, a drugiej nudne jak flaki z olejem...trzeba
      pomieszkac zeby zrozumiec..
      • jednapani Re: mieszka ktoś we finlandii ? 26.06.07, 11:54
        Wiele lat temu TEZ facynowala mnie Finlandia:
        Kraina Tysiaca Jezior, niezglebione lasy, drewniane domy,
        sauna w ktorej "Finczyk sie rodzil i w ktorej umieral".

Kiedy jednak przyjechalam do Szwecji, spotkalam osiedlonych tu Finczykow
        i obejrzalam kilka finlandzkich filmow (sa bardzo charakterystyczne,
        ma sie wrazenie ze graja w nich zwykli ludzie, a nie aktorzy)
        to fascynacja od razu mi przeszla ...
        • Gość: bti Re: mieszka ktoś we finlandii ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.07, 15:10
          > Kiedy jednak przyjechalam do Szwecji, spotkalam osiedlonych tu Finczykow

całkiem jak Roman :-))))

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,60153,4240578.html
    • Gość: Agata Re: mieszka ktoś we finlandii ?? - napiszcie IP: 195.33.129.* 10.07.07, 15:15
      a ja spedzilam w Finlandii 10 miesiecy, na stypendium, bylo to 2 lata temu.
      kraj jest faktycznie dziwny i ludzie sa specyficzni, ale strasznie tesknie za
      Finlandia i gdybym tylko mogla to pojechalabym ale na wakacje. mieszkac tam
      byloby chyba ciezko cudzoziemcom.
      • Gość: moloko Re: mieszka ktoś we finlandii ?? - napiszcie IP: *.cable.phnet.fi 10.07.07, 17:24
        Zajrzyj na Grono na forum Finlandia. Sami pomocni ludzie i dobre rady. A
        Finlandia jaka jest kazdy Fin wie... Nie kazdemu bedzie sie podobac, zwlaszcza
        brak slonca zima. Z drugiej strony serdecznie zapraszam do Lahti - miasto znane
        powszechnie jako finskie Chicago ;)
        Ja mieszkam w Finalndii ok. dwoch lat i nie planuje wracac do Polski. Czuje sie
        tu jak ryba w wodzie. Piekne krajobrazy, naturalnie i zdrowo. A ludzie... coz
        kazdy na swoje zycie i nie wtyka nosa nie w swoje sprawy, co mi bardzo odpowiada :)
        • sihaja82 Re: mieszka ktoś we finlandii ?? - napiszcie 10.07.07, 22:01
          Hej, ja mieszkam w Finlandii od 8 miesiecy. Zima rzeczywiscie jest dosyc ciezko,
          bo nie dosc ze mrozy, to jeszcze ciemno. Jednak lato wynagradza dlugimi,
          cieplymi dniami. Finowie mowia, ze w tym okresie laduja akumulatory na ten
          gorszy okres.
          Finlandia jest moim zdaniem piekna. Nie ma takiego halasu, pogoni za czasem.
          Zycie plynie swoim, wolnym torem. Kazdy jest zyczliwie nastawiony do drugiej osoby.
          Inny swiat w porownaniu z Polska.

• Gość: arek Re: mieszka ktoś we finlandii ?? - napiszcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.07, 11:17
        Ja rowniez, bylem na stypendium przez rok, w Joensuu. Jak bylem to strasznie
        narzekalem, ale teraz zdarza mi sie tesknic. W zeszlym roku znowu bylem w
        Finlandii, tym razem turystycznie i powiem szczerze, jest taka srednio
        interesujaca (a wracalismy z Norwegii, ktora jest niesamowita) - wiec to chyba
        tylko sentyment tylko. Ale fakt - zyje sie wolniej, wszystko jest dobrze
        zorganizowane, super jak ktos lubi uprawiac sporty. Tylko, ze ciemno, zimno,
        nudno, ludzie zamknieci i mozna popasc w alkoholizm.
    • vanha Marzenia i rzeczywistosc 13.07.07, 13:20
      nataliadance napisała:

> chciałam sie zapytac jak zyje sie polakom we finlandii, moim odwiecznym
      > marzeniem jest pojechanie tam - chociaż na troche, teraz lece do UK ale
      > chciałabym zarobić i odłożyć żeby pojechac tam chociaż na 2 tygodnie.
      > Nawet ucze sie fińskiego. Mam wrażenie że powinnam urodzić się w tamtym kraju
      > bo wszystko co jest z nim związane odbieram jakby mówiono o moim kraju ;D.
      > Pisałam nawet z Ambasadą Fińską - za darmo dostałam od nich mnóstwo
      > materialów a ta fascynacja nie przemija :) a do UK lece bo jest tam mój
      > narzeczony.

Chyba bardziej wskazana bylaby konsultacja psychologiczna skad wziela sie ta
      fascynacja do kraju:).

Finlandia jest krajem polnocnym wiec ma specyficzny klimat, ciemna zima i jasne
      lato. Ci co lubia ciepelko przez caly rok powinni tych okolic unikac.

Najwazniejsze jest chyba jednak zycie wsrod ludzi. Po 20 latach mieszkania moge
      powiedziec ze Finlandia jest idealnym miejscem dla ludzi pewnego typu:
      niezaleznych indywidualistow zajmujacych sie swoimi sprawami. Takich ludzi
      mniej interesuja powierzchowne kontakty socjalne i duzo gadania nawet uwazaja
      je za strate czasu bo maja inne sprawy ktore sa dla nich wazniejsze.

Jest to oczywiscie totalnie przeciwne do zycia w Polsce gdzie wszystko opiera
      sie na socjalnosci i gadaniu.

Do tego dochodzi hermetyczny jezyk ktory poglebia uczucie alienacji.

Zeby to wszystko zrozumiec trzeba czasu i wysilku. Jak sie to zrozumie zaczyna
      sie ten styl zycia cenic.
      • guido_contini Re: Marzenia i rzeczywistosc 13.07.07, 16:02
        vanha napisał:
        > Zeby to wszystko zrozumiec trzeba czasu i wysilku. Jak sie to zrozumie
        zaczyna sie ten styl zycia cenic.

Chcialbym pogratulowac bardzo trafnej wypowiedzi. W zasadzie dotyczy to tez i
        Norwegii, i Szwecji, a takze Islandii.
        To sa szczesliwe miejsca dla "samotnych wilkow"
    • Gość: ania Re: mieszka ktoś we finlandii ?? - napiszcie IP: *.pp.htv.fi 15.07.07, 19:12
      Melduje sie z Helsinek ;) Mieszkam tu juz od dluzszego czasu i pracuje. O prace
      tu dosc trudno bez znajomosci jezyka, co jest w zasadzie zrozumiale, ale w
      branzy IT nie ma tego problemu. Pensje stosunkowo niskie w porownaniu z innymi
      krajami zachodnioeuropejskimi, ale atmosfera w pracy wspaniala, bardzo
      nieformalny stosunek pracodawca-szef, czegos takiego nie doswiadczylam ani w
      Niemczech, ani tym bardziej w Polsce.
      Co jeszcze... podatki wysokie i ceny takze. Ale nie zamierzam sie nigdzie
      przenosic! Podoba mi sie finski styl zycia, uwielbiam saune (staly element
      finskich imprez), chlebek zytni i kossu. :) Ludzie sa bardzo praktyczni i nie
      przeszkadzaja sobie nawzajem. Bardzo pracowici i dobrze wyksztalceni rowniez.

Stereotypu mrukliwego i niesmialego Fina absolutnie nie potwierdzam. Wszyscy sa
      pomocni i uprzejmi, mimo, ze np. ogolnie obsluga klienta wyglada troche inaczej
      niz np. w Niemczech, gdzie wszyscy sa baaardzo mili, czy to w sklepie, czy w
      barze. Ja to tlumacze brakiem napiwkow, ktore tutaj sa naprawde rzadkoscia. ;)

Ogolnie - piekny, spokojny kraj, uwielbiam to, ze mozna byc tu tak latwo samemu.
      Piekne warunki do gry w golfa, szczegolnie latem. Zima i wiosna jest dla
      prawdziwych milosnikow Finlandii, najwiekszym problemem dla nowicjusza moze byc
      ciemnosc. Ale mnie ten klimacik odpowiada. Mieszkalam 4 lata w Niemczech i tutaj
      czuje sie nieporownywalnie lepiej, mimo, ze Finlandia ma swoje zady i wady, jak
      kazdy kraj. ;)

I na koniec: ciesze sie, ze nie ma tutaj tzw. bydla z Polski, ktore udalo sie na
      podboj Irlandii i UK. Przez to Finowie nie operuja stereotypami na temat
      Polakow, co np. czesto zdarza sie tu wobec Rosjan.
      • Gość: polka Re: mieszka ktoś we finlandii ?? - napiszcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.07, 21:30
        mam nadzieję, że pisząc
        o "bydle z Polski"
        miałaś również na myśli siebie...
        • Gość: ania Re: mieszka ktoś we finlandii ?? - napiszcie IP: *.pp.htv.fi 16.07.07, 20:23
          Nadzieje Twe okazaly sie plonne. Nie mialam na mysli siebie, tylko kwiat
          polskiego buractwa z IQ w porywach 30, ktorzy wytrwale pracuja na opinie Polakow
          na Zachodzie.
          • Gość: ania Re: mieszka ktoś we finlandii ?? - napiszcie IP: *.pp.htv.fi 16.07.07, 20:26
            I dodam jeszcze, ze mam mnostwo znajomych z Polski, ktorzy ten stereotyp
            zwalczaja poprzez wlasna uczciwosc, pracowitosc i otwartosc na inne kultury, na
            szczescie. Przeciez nie pisze, ze kazdy Polak to burak. ;)
    • Gość: Sczawik Re: mieszka ktoś we finlandii ?? - napiszcie IP: *.ip.skylogicnet.com 16.07.07, 21:42
      Kiedyś miałem dwie piękne finki, wygrywałem nimi wszystkie zawody w "matkę i ojca".
    • Gość: Kris Re: mieszka ktoś we finlandii ?? - napiszcie IP: *.elisa-laajakaista.fi 19.07.07, 15:31
      Chcesz pogadac... na prywie (?), bo tu rozny element
      sie kreci, i delikatnie mowiac, to nie najlepsze towarzystwo
      .... progenitury bylych towarzyszy ;-)

Kris z Helsinek
    • vanha guido_contini wstrzelil prosto w cel 20.07.07, 00:07
      guido_contini napisał:

> vanha napisał:
      > > Zeby to wszystko zrozumiec trzeba czasu i wysilku. Jak sie to zrozumie
      > zaczyna sie ten styl zycia cenic.
      > Chcialbym pogratulowac bardzo trafnej wypowiedzi. W zasadzie dotyczy to tez i
      > Norwegii, i Szwecji, a takze Islandii.
      > To sa szczesliwe miejsca dla "samotnych wilkow".

A Finlandia jest dla najbardziej samotnych samotnych wilkow:). Nic wiec
      dziwnego ze Brytol ktory spedzil 50 lat w Finlandii napisal w koncu
      ksiazke "Finland, Cultural Lone Wolf" :

www.amazon.com/Finland-Cultural-Lone-Richard-Lewis/dp/193193018X
      Kto nie ma natury samotnego wilka niech sie u nas nie pokazuje zeby nie
      zatruwal zycia jeczeniem jak mu ciezko i samotnie.

Samotne wilki otrzymuja natomiast w Finlandii zestaw finskich wartosci ktory
      nie da sie przeliczyc na kase. Zeby to zrozumiec nalezy przypomniec co sie mowi
      w Polsce o polskich wartosciach. Sa to oczywiscie wartosci chrzescijanskie
      tylko oczywiscie nie wiadomo co to znaczy albo znaczy to cos odwrotnego niz ma
      znaczyc, haha.

A co sie mowi w Finlandii o wartosciach finskich? Sa to skromnosc, wyciszenie,
      uczciwosc, solidnosc i pracowitosc. Wiec teraz wyobrazcie sobie ze w Polsce
      ktos mowi: polskimi wartosciami sa skromnosc, wyciszenie, uczciwosc, solidnosc
      i pracowitosc. Czy nie brzmialo by nieco szokujaco?
      • guido_contini Re: guido_contini wstrzelil prosto w cel 09.09.07, 11:57
        vanha napisał:
        <Wiec teraz wyobrazcie sobie ze w Polsce ktos mowi: polskimi
        wartosciami sa skromnosc, wyciszenie, uczciwosc, solidnosc i
        pracowitosc. Czy nie brzmialo by nieco szokujaco?>

Na pewno brzmi to bardzo odwaznie i jako pobozene zyczenie na
        przyszlosc. Miejmy nadzieje, ze sie kiedys spelni.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka