Dodaj do ulubionych

Pytania i wątpliwości

02.07.04, 15:15
Myślę, że taki wątek też się przyda... szczególnie osobom które będa się
dołączać do nas później. Starannie przestudiowałam książkę i nawiązałam
trochę kontaktów na southbeach.com więc postaram się w miarę możliwości
odpowiadać na pytania. Prosze też o wsparcie Plażowiczek z dłuższym stażem.
Razem damy radę!!!
Obserwuj wątek
    • niunias Re: Pytania i wątpliwości 03.07.04, 15:34
      mam pytanie o ser bialy typu grani koscian itd. ktory zawiera od 3%-5% tl. czy
      ten serek jest dozwolony w I i II fazie?
      • dsb Re: Pytania i wątpliwości 04.07.04, 10:53
        Niunia, a mogłabyś przepisać tutaj co składa się na ten serek i poszczególne
        wartości białka, tłuszczy i węglowodanów spisane z opakowania. Porównam to
        wtedy do serka, który ja używam smile
      • olla25 serek wiejski 3%-ksiazka pozwala!! 30.12.04, 19:33
        w przepisach z ksiazki sbd w wielu posilkach jest serek wiejski, a przeciez
        jedyny dostepny na naszym rynku serek wiejski light ma 3 %. chyba ze ktoras z
        was zna wiejski o nizszej zawartosci tluszczu, w co watpie bo mieszkam w duzym
        miescie i w zadnym sklepie takiego nie widzialam. pozdro!!
        • olla25 Re:podobnie jak figura 3% 30.12.04, 19:49
          zapomnialabym, przeciez jest wyraznie jest napisane ze naszym odpowiednikiem
          serka ricotta jest figura 3%
    • misiatorka25 Wyjazd do Anglii 04.07.04, 07:45
      Na poczatku wrzesnia planuje dluzszy (pol roku) wyjazd do Anglii. Nie bardzo
      wiem jak zozwiazac kwestie diety, bo slyszalam, ze tamtejsze jedzenie jest
      bardzo niezdrowe, a jarzyny itp niesamowicie drogie.
      Moze ktoras z Was ma podobne doswiadczenia-bardzo prosze o porade smile
      • clari co pić? 05.07.04, 13:49
        • dsb Re: co pić? 05.07.04, 14:03
          Ja, w pierwszej fazie, piję dużo wody niegazowanej, czerwoną i zieloną herbatę.
          • niunia3 Re: co pić? 06.07.04, 16:50
            a owocowe?
            • olla25 Re: co pić? 30.12.04, 19:25
              niunia NIE WOLNO pic owocowych, podobnie jak nie wolno jesc owocow. a herbata
              tylko zielona lub czerwona, a kazdym razie nie zwykla, czarna, bo zawiera
              kofeine. pozdro!!
      • dementia Re: Wyjazd do Anglii 16.07.04, 11:24
        Moja koleżanka jest w Londynie od roku - przytyła 7 kg!!! Rzeczywiście jedzenie
        jest tam z reguły bardzo przetworzone i zawiera dużo cukru. Nie orientuję się
        natomiast w cenach warzyw i owoców sad Dam znać jak coś wyczaję wink
        Jej problem polega też na tym, że nie ma czasu gotować, dlatego kupuje
        półprodukty, których jest mnóstwo - tak podobno odżywia się większość
        Anglików.W dodatku jedzą tłusto.
        Lekarze z WHO twierdzą, że za kilka lat będzie to jedno z bardziej otyłych i
        chorujących na cukrzycę społeczeństw europejskich, a światowych pewnie na
        niedalekim miejscu po amerykańskim. sad
        Tak więc trzymaj się na baczności! wink
        Pozdrawiam!
        D.
    • dorota.c Re: Pytania i wątpliwości 05.07.04, 14:06
      dozwolony jest serek do 2 % tylko
      • kjkk jak to? :( 05.07.04, 14:13
        Witajcie Plażowiczki smile
        Przygotowuje sie do rozpoczecia diety, tzn poluje na książke, śledzę watki na
        Forum a wczoraj upolowałam serki light - robię zapasy smile Kupiłam tosce 3%,
        krowke smieszke light w plasterkach i wiejski z piatnicy 3% - i dzis czytam, ze
        mozna tylko serki do 2 % ??!! takich nawet nie widzialam crying
        • dsb Re: jak to? :( 05.07.04, 14:20
          Witaj Kjkk smile
          Ja od początku jem serek z Piątnicy lekki 3%. I schudłam (jak wspominałam w
          którymś z postów).
          U nas w Polsce ciężko jest znaleźć niektóre produkty o bardzo niskiej
          zawartości tłuszczu (jak np. sugerują w książce mozzarella czy ricotta - ja za
          nic nie mogę znaleźć!).
          Jeśli chodzi o Krówkę Śmieszke light, to ja też jej używam. W książce jest
          nawet podana w jadłospisie dla 1 fazy smile
          Więc głowa do góry!
          Zapasy na pewno się nie zmarnują!

Fajnie, że będziesz z nami smile
        • dorota.c Re: jak to? :( 05.07.04, 14:53
          Też jem ten z Piątnicy 3 % i schudłam. Tylko w książce jest 2 % smile
        • meg_83 serek 2% tłuszczu istnieje 01.08.04, 13:53
          w skladzie: twarozek woda i sol, nazywa sie TWAROZEK WIELUŃSKI kosztuje ok
          1,65zł i ma 200g
          • kostaga Re: serek 2% tłuszczu istnieje 02.08.04, 13:39
            meg_83, tytuł sherlock'a holmes'a naszego forum nalezy ci sie bezsprzecznie. a
            ja myslalam, ze to jakas bajka
    • lola80 Re: Pytania i wątpliwości 05.07.04, 22:28
      Hej!
      Mam pytanie dotyczące galaretki bez cukru, dozwolonej w fazie pierwszej - gdzie
      w Polsce można takową kupić, jeśli w ogóle można??? A może mogę samemu taką
      zrobić?
      Pozdr.
      • dsb Re: Pytania i wątpliwości 05.07.04, 22:55
        Z kupieniem będzie chyba trudno...
        Ja znalazłam w GW przepis i zaraz wrzucę do przepisów 1 fazy. Niestety nie
        wypróbowałam sama, więc nie wiem czy będzie dobry ten przepis...
        • lola80 Re: Pytania i wątpliwości 05.07.04, 23:30
          Hmmm... no ale niby w pierwszej fazie nie mozna jeść owoców...
          Ehh juz sama nie wiemsmile)
          Pozdr.
          • dsb Re: Pytania i wątpliwości 06.07.04, 09:47
            Też nie wiem jak to jest, ale jednak w książce jest napisane, że galaretkę
            można jeść smile
            Ja chyba jednak przemęczę się do końca 1 fazy bez owoców - nawet tych pod
            postacią galaretki.
    • niunia3 pomidory 06.07.04, 17:02
      czy w drugiej fazie też trzeba ograniczać do jednego dziennie?
      • dsb Re: pomidory 06.07.04, 18:22
        Z tego co pamiętam, w książce było napisane, że w 1 fazie można jeść 1 normalny
        pomidor (bądź 10 winogronowych) na jeden posiłek, a nie na jeden dzień smile Ja
        często jem nawet trzy pomidory dziennie (do trzech posiłków po jednym).
        Więc wydaje mi się, że w dugiej fazie nie ma już ograniczeń smile
        • niunia3 Re: pomidory 06.07.04, 18:24
          Nie mam przy sobie książki (pożyczylam), ale będę się upierała, że to był jeden
          pomidor dziennie... stąd mój ból, bo pomidory kocham.
          • dsb Re: pomidory 06.07.04, 18:35
            Właśnie wzięłam książkę do ręki. W miejscu, gdzie są wymienione produkty "Czego
            unikać" faza 1 jest napisane: Pomidory (ogranicz do 1 normalnego lub 10
            winogronowych na posiłek).
            Nie wiem, może gdzieś w innym miejscu w książce napisane jest inaczej, jednak
            ja sie trzymam tego. Też uwielbiam pomidorki, wolałabym jeśc więcej, ale
            trzymam się dzielnie smile
            • niunia3 odszczekuję 07.07.04, 17:02
              Też zajrzałam do książki. Nie wiem jak poprzednio czytałam, ale fakt, że można
              jeden do posiłku zdecydowanie poprawił mi humor wink
    • tricia22 guma orbit bez cukru ,tic tac? czy można 06.07.04, 20:21
      Czy można je jeść w I fazie?
      • o_l_a Re: guma orbit bez cukru ,tic tac? czy można 07.07.04, 09:28
        Tic Tacki to nie wiem, bo nie znam ich składu ale guma lub landrynki bez cukru
        sa OK w pierwszej fazie. Oczywiście w rozsądnych ilościach (cukierki - mniej
        niż 75 kcal dziennie)
    • agra_edziecko Re: Pytania i wątpliwości 06.07.04, 21:27
      Moja watpliwosc dotyczy majonezu ktory sie pojawia w przepisie z fazy pierwszej.
      1.Jesli stosowalyscie to byl to majonez light?Jesli tak jak ma sie to do
      stwierdzenia ze produkty light maja tluszcz zastąpiony cukrem?
      2.Moze lepiej "ukrecic sobie" majonez wlasnorecznie?Mam przepisz akurat z innej
      diety,ale mysle,ze by pasowal(jaja,oliwa z oliwekocet winny,sol,musztarda-chyba
      to sa produkty dopuszczalne?
      • dsb Re: Pytania i wątpliwości 06.07.04, 22:25
        Ja stosowałam normalny majonez (ale naprawdę minimalne ilości).
        Dla mnie majonez light to nie majonez - niestety sad Zupełnie mi smak nie
        odpowiada...
        Też słyszałam o majonezie robionym samemu, nawet moja Mama kiedyś często robiła.
        Może kiedys i ja się skuszę smile
        Na pewno będzie zdrowszy.
        • agra_edziecko Re: Pytania i wątpliwości 06.07.04, 23:08
          No wlasnie tak mi sie wydaje,ze smaczniejszy niz light.Zrobie jutro i jesli
          bedzie dobry,wrzuce przepis do watku z przepisami.
    • agra_edziecko Re: Pytania i wątpliwości 06.07.04, 21:58
      I jeszcze raz ja.
      O kawe juz pytalam,ale to chyba dobre miejsce wiec powotrze-czy tylko
      bezkofeinowa?
      I jeszcze soki wielowarzywny czy pomidorowy?Czy uzywacie?Jakich?Na soki w
      kartonach owocowe napisano w ksiazce wiele zlego,czy te sa uzywalne w 1 fazie?
      • dsb Re: Pytania i wątpliwości 06.07.04, 22:29
        Jeśli chodzi o kawę to w jadłospisie dla 1 fazy widziałam tylko
        bezkofeinową... sad
        A soki wielowarzywny i pomidorowy kupiłam jeszcze przed dietą (oba w kartoniku
        Fortuny). Potem dziewczyny napisały, że to nie jest najlepszy pomysł, ale nie
        chciałam wyrzucać, tym bardziej, że bardzo mi smakowały i piłam je.
        Na kartoniku było napisane, że zawierają tylko naturalne składniki (zero cukru,
        itd.), I ja uwierzyłam...
        Teraz myślę, że najlepiej robić sobie soki samemu w domu.
        Pozdrawiam smile
        • agra_edziecko Re: Pytania i wątpliwości 06.07.04, 23:10
          Hmmm to mysle,ze odpuszcze sobie kawe calkiem,chyba ze juz naprawde bede sie
          podpierac rzesami wtedy jeden kubeczek chyba nie zrujnuje efektu.
          A co do sokow wlasnie ja nie ufam tym opisom,ale prawde mowiac nie wiem jak
          moznaby zrobic taki sok w domku?Pomidory juz bede jest w innej postaci a
          wielowarzywny???Ma ktos jakis pomysl?
          • o_l_a Re: Pytania i wątpliwości 07.07.04, 09:32
            z soków kartonowych to raczej tylko pomidorowy o ile jest bez cukru,
            wielowarzywny zazwyczaj zawiera buraki i marchew, które nawet w II fazie sa beee
            Samemu można zrobić każdy właściwie sok ale trzeba mieć sokowirówkę : (
        • emi1228 Re: Pytania i wątpliwości 11.07.04, 04:04
          W przepisach diety fazy 1-szejrzeczywiscie nie podawana jest kawa z kofeina.
          Ale w rozdziale (wolne tlum. z angielskiego, bo tylko te wersje posiadam) jest
          poswiecony akapit samej kawie, gdzie Dr. Agatston pisze, ze mimo iz w
          wiekszosci diet kawa jest ograniczana do bezkofeinowej gdyz stymuluje trzustke
          by produkowala insuline, jest to tak nieznaczny rezultat, ze 1-2 filizanek kawy
          z kofeina dziennie nie zaszkodzi. Przyznam szczerze, ze pije ja codziennie, a
          do tego wielkie ilosci wody, nie mialo to wplywu na ubytek wagi. smile
          Oczywiscie osoby z nadcisnieniem czy chorobami serca lub cukrzyca nie powinny
          sie do kawy takiej dotykac. Mozna natomiast pic wszystkie napoje ze
          slodzikami. Te zazwyczaj maja nikla ilosc kalorii.
          • agra_edziecko Re: Pytania i wątpliwości 11.07.04, 10:57
            emi1228 napisała:

> W przepisach diety fazy 1-szejrzeczywiscie nie podawana jest kawa z kofeina.
            > Ale w rozdziale (wolne tlum. z angielskiego, bo tylko te wersje posiadam)
            jest
            > poswiecony akapit samej kawie, gdzie Dr. Agatston pisze, ze mimo iz w
            > wiekszosci diet kawa jest ograniczana do bezkofeinowej gdyz stymuluje
            trzustke
            > by produkowala insuline, jest to tak nieznaczny rezultat, ze 1-2 filizanek
            kawy
            >
            > z kofeina dziennie nie zaszkodzi.

HURAAAAAAA!!!Nie zebym az tak kochala kawe,ale raz na jakis czaswink
            Ewa,w ktoryms momencie znalazlam jakas strone o diecie z najnowszymi
            zaleceniami modyfikujacymi pewne rzeczy podane w ksiazce na skutek prowadzonych
            badan i obserwacji.Pisalo tam min. o bananach,ze sredniej wielkosci banan jest
            dopuszczalny itp.Tylko nie pamietam teraz gdzie to czytalam,na stronie diety
            www.southbeachdiet.com nie moge tego znalezc...Wiesz moze gdzie to jest?
            Buziaki.
            • emi1228 Re: Pytania i wątpliwości 13.07.04, 22:06
              Agruszko,

To odnosilo sie do diety w fazie II. Ja czytalam cos na stronie wydawcy
              ksiazki SBD (Prevention.com). Tam jest forum dyskusyjne po angielsku. Jest
              watek, gdzie napisano o jednym srednim bananku (120 g) dziennie jako dozwolonym
              owocem w SBD:

forums.prevention.com/thread.jspa?forumID=40&threadID=57726&messageID=704121#704121
    • misiatorka25 Re: Pytania i wątpliwości 08.07.04, 07:24
      Wczoraj bylam zmuszona do zjedzenia kolacji na miescie. Nie chcialam za bardzo
      wybrzydzac, wiec zamowilam sobie salatke grecka. Byla wprawdzie pyszna, ale na
      przyszlosc chcialabym wiedziec czy mozna jesc oliwki,bo ja za nimi wprost
      przepedam a wczorajsza salatka skladala sie glownie z nich(zamiast
      cebuli,ktorej nie znosze Pan dosypal mi oliwek). Acha, no i jeszcze pytanko
      odnosnie sera Feta-zjadlam ale on jest pewnie zakazany...?
      • puna Re: Pytania i wątpliwości 08.07.04, 09:00
        Hej, oliwki są w którymś z przepisów z fazy pierwszej - pamiętam bo sama
        sprawdzałam, a ser feta można jeść (pod warunkiem że jest to feta light)- w
        przepisach jest sałatka grecka z tym serem.
      • dsb Re: Pytania i wątpliwości 08.07.04, 09:01
        Ser Feta jest dozwolony - najlepiej taki o obniżonej zawartości tłuszczu - ja
        zawsze kupuję ten Feta Light smile Uwielbiam go.
        Ale skoro Ty byłaś w restauracji, to przypuszczam, że mieli Feta o normalnej
        zawartości tłuszczu (choć pewna nie mogę być). Nie sądzę, aby to był jakiś
        grzech, że zjadłaś - może jedynie malutkie odstępstwo, więc wszystko OK.
        A oliwki - teraz nie mam przy sobie ksiązki, aby sprawdzić, ale z tego co
        pamiętam sa dozwolone. Sama kupiłam przedwczoraj słoiczek oliwek, ale jeszcze
        nie użyłam smile
        Pozdrawiam smile))
        • mellie1 Re: Pytania i wątpliwości 08.07.04, 09:07
          dziś jest juz mój 8 dzień, ale nie mogę powiedzieć, aby spadek wagi był
          porównywalny z waszym... widocznie jednak gdzieś się myle w stosowaniu diety.
          czym może być to spowodowane (odstępstw od diety raczej nie robię - no oprócz
          paru kaw które wypiłam w czasie tego tygodnia)wczoraj intensywanie jeździłam na
          rowerze 1,5 h. I w związku z tym po raz pierwszy dziś rano waga wskazała 1,3 kg
          mniej niz na początku...
          Ale się trzymam.
          Pozdrawiam
          • dsb Re: Pytania i wątpliwości 08.07.04, 09:13
            Mellie, a sprawdzałaś wymiary?
            Może u Ciebie efekty diety widać na wymiarach, a nie na kilogramach?
            • mellie1 Re: Pytania i wątpliwości 08.07.04, 09:16
              mam wrażenie że moje rzeczy juz się tak nie opinają niebezpiecznie, ale to mogą
              być tylko pobożne życzenia smile a jak myslisz, może to jest spowodowane faktem iz
              jestem bezpośrednio przed okresem ?
              pozdrawiam gorąco
              • dsb Re: Pytania i wątpliwości 08.07.04, 10:03
                Bardzo możliwe, że jest to spowodowane tym, że jesteś przed okresem. Organizm
                wtedy magazynuje wodę i waga jest wyższa. Zależy to od osoby, ale może to być
                nawet 2 kg więcej. Ja przed okresem też ważyłam więcej i czułam się też cięższa.
                Więc poczekaj jeszcze troszkę i nie martw się - Twoja silna wola na pewno
                zostanie wynagrodzona smile
                Buziaki smile
              • o_l_a Re: Pytania i wątpliwości 08.07.04, 10:04
                Mellie, na sto procent to jest właśnie przyczyna... przed okresem organizm
                zatrzymuje ogromne ilości wody... prawdziwy efekt diety zobaczysz po okresie
                możesz być pewna ne zniechęcaj się
                : )
                • mellie1 Do dsb i oli:) 08.07.04, 10:27
                  Z podziękowaniami oczywiście za wsparcie... Póki co trzymam się.
                  I myslę sobie, że dzieki temu wzajemnemu wspieraniu wszystkie wytrwamy aż do
                  wymarzonych rezultatów, jakiekolwiek one by miały być.

pozdrawiamsmile
                  • o_l_a Re: Do dsb i oli:) 08.07.04, 10:36
                    : ) no pewnie, ja już co prawda mam tytuł "córki marnotrawnej" przez to moje
                    ostatnie obrzarstwo, ale szkoda by mi było rozstać się z Wami więc wracam do
                    fazy I...
                  • dsb do Mellie i Oli 08.07.04, 10:40
                    Mellie - właśnie po to tutaj jesteśmy smile Siła w grupie! smile))
                    Ola - super, że ciągle jesteś z nami mimo tego małego "wyskoku" smile
              • niunia3 Re: Pytania i wątpliwości 08.07.04, 13:29
                Ja oprócz diety dużo ćwiczę, a mięśnie ważą więcej niż tłuszcz. Dlatego
                bardziej zwracam uwagę na cenymetry niż wagę.
        • misiatorka25 Re: Pytania i wątpliwości 08.07.04, 09:14
          dzieki za "rozgrzeszenie" smile ta salatka byla taka pysznosciowa, ze mmmmmm......
          Warto bylo sie skusic smile))
    • agra_edziecko Re: Pytania i wątpliwości 08.07.04, 15:44
      Kolejne watpliwosc-czy rodzaj wedliny ma znaczenie?
      Czy mozna jesc twarog chudy?
      Czy mozna jest np kostki sojowe?
      Jakie krewetki kupujecie(ja je dotychczas jadlam tylko w pizzy...)
      • o_l_a Re: Pytania i wątpliwości 08.07.04, 16:43
        co do wedlin to ja jakoś nie mam zaufania co do tego co producenci tam
        dodają... dlatego staram sie ich raczej unikać... a jeżeli juz to najlepiej
        kupowac taką "swojską" z pewnego źródła
        twaróg chudy jest OK nawet lepszy niż serki twarogowe, bo mniej przetworzony i
        jw. większa pewność, ze go nie wzbogacono jakimś niepotrzebnym świństwem
        z tą soja to nie wiem, bo coś mi się wydaje że w pierszwj fazie jej nie wolno
        (zawiera chyba skrobię, ale nie jestem pewna)
        • agra_edziecko Re: Pytania i wątpliwości 09.07.04, 11:29
          O_l_a , tyklo skad taka i na taka sprawdzona wziasc?Ja mam akurat specyficzna
          sytuacje,Maz czesc swojego wynagrodzenia bierze w jedzieniu ze sklepu rodzicow
          i na to,zeby zaopatrywac sie gdzies poza to mnie nie bardzo stac.Juz i tak te
          serki rozne pokupowalam w Realu,jakies rybki itp...
          • o_l_a Re: Pytania i wątpliwości 09.07.04, 14:37
            Hmmm no tak, ja tam mam blisko na wieś i tam czesto ludzie sami robią wędliny i
            całkiem rozsądnie liczą za to...
      • dsb Re: Pytania i wątpliwości 09.07.04, 11:35
        Jeśli chodzi o wędlinę, to w książce dozwolona jest szynka gotowana. Taka
        właśnie kupiłam na początku diety smile Była chudziutka i smaczna. Fakt, nie wiem
        co w nie było, ale nie myślałam o tym wink Teraz czasem jem chudziutką polędwicę
        np. z indyka smile
        Twaróg chudy jest dozwolony. Jak skropisz go jakimś aromatem np. migdałowym i
        dołożysz troszkę płatków z migdałów lub nawet całych migdałów, to jest całkiem
        niezły deserek smile
        A krewetki... Jeszcze nie kupiłam. Przymierzam się do takich w zalewie. Takich,
        aby trzeba było je na kilka minut do wrzącej wody wrzucić i potem do sałatki.
        Jak kupie, to napiszę dokładnie jakie to smile
        • agra_edziecko Re: Pytania i wątpliwości 09.07.04, 14:26
          dsb napisała:

> Jeśli chodzi o wędlinę, to w książce dozwolona jest szynka gotowana. Taka
          > właśnie kupiłam na początku diety smile Była chudziutka i smaczna. Fakt, nie
          wiem co w nie było, ale nie myślałam o tym wink Teraz czasem jem chudziutką
          polędwicę np. z indyka smile

Ja wlasnie zawsze jem taka chuda i glownie drobiowa,piers zapiekana albo
          wedzona...

> Twaróg chudy jest dozwolony. Jak skropisz go jakimś aromatem np. migdałowym i
          > dołożysz troszkę płatków z migdałów lub nawet całych migdałów, to jest
          całkiem niezły deserek smile

Bleblewink Nie lubie migdalowsmile)))))))))
          Raczej jem z jakimis warzywkami.

> A krewetki... Jeszcze nie kupiłam. > Jak kupie, to napiszę dokładnie jakie
          to smile

Okismile
          • emi1228 Re: Pytania i wątpliwości 11.07.04, 04:14
            Wedlug tej mojej wersji mozna jesc szynke pieczona, wedzonego indyka (stad
            przepisy na roladki z indyka i salaty z majonezem) pieczonego kurczaka (piers),
            chuda poledwice (zamiast bekonu podaja w przepisach sniadaniowych do jajecznic
            lub omletow), bekon z indyka. Jesli mozecie trafic w sklepach wedline bez
            tluszczu lub chuda paczkowana z dokladnym opisem skladu, powinna tez byc OK, bo
            tak podaje ksiazka.
            • agra_edziecko Re: Pytania i wątpliwości 11.07.04, 11:09

Hehe emi,jak ktos nie doczyta,ze jestes z USA,pomysli,ze masz problemy ze snem;-
              ) i piszesz o 4 nad ranem.

> Wedlug tej mojej wersji mozna jesc szynke pieczona, wedzonego indyka (stad
              > przepisy na roladki z indyka i salaty z majonezem) pieczonego kurczaka
              (piers), chuda poledwice (zamiast bekonu podaja w przepisach sniadaniowych do
              jajecznic lub omletow), bekon z indyka. Jesli mozecie trafic w sklepach
              wedline bez tluszczu lub chuda paczkowana z dokladnym opisem skladu, powinna
              tez byc OK, bo tak podaje ksiazka.

Ja prawde mowiac przepisow na salaty z majonezem nie znalazlam,tylko na te
              roladki.Myslisz,ze pieksc z indyka zapiekana czy wedzona bedzie ok?Jest
              chuda,czyli bez zadnego widocznego tluszczu,choc pewnie w skladzie jakis
              zawiera.
    • yvonka1 Re: Pytania i wątpliwości 09.07.04, 16:39
      a co z serkiem homogenizowanym?
      czy są dopuszczalne w 1 fazie?
      mam jeszcze zapas serków 0% i półtłustych
      a wogóle tak na przyszłość chciałabym wiedzieć smile
      • o_l_a Re: Pytania i wątpliwości 09.07.04, 16:46
        homogenizowane przeważnie zawieraja cukier nawet gdy są 0% więc są niedozwolone
        w I fazie
        • yvonka1 Re: Pytania i wątpliwości 09.07.04, 17:00
          nawet naturalne? ( bo o takich mowa) a to mnie zaskoczyłaś crying
        • meg_83 Re: Pytania i wątpliwości 10.07.04, 18:31
          ja znalazlam w realu twarozek homogenizowany naturalny 3,5% tłuszczu TIP
          (0,99zł) i nie pisze zeby byl tam cukier, napisalam wszystko o nim w
          poscie "produkty dozwolone w 1 fazie" nie jestem na 100% pewna czy jest OK bo
          jestem poczatkująca w temacie dsb
          • o_l_a Re: Pytania i wątpliwości 12.07.04, 10:10
            jak nie piszą nic o cukrze to ok : )
    • tricia22 szprotki wędzone i rybki w oleju w puszce ??? 10.07.04, 16:22
      Ja znowu mam pytanko czy te rzeczy można jeść czy raczej nie.Ciągnie mnie do
      szprotek z serkiem wiejskim a nie wiem czy mogę smile.
      • emi1228 Re: szprotki wędzone i rybki w oleju w puszce ??? 11.07.04, 04:22
        A czy ten olej w rybach to olej z oliwek? Czy moze Canola? Jesli tak,
        przypuszczam, ze mozna jesli nie ma zadnych innych dodatkow. Jedynie te
        tluszcze sa dozwolone w fazie pierwszej. Polecam jednak tunczyka z wody lub
        lososia. smile Szprotki wedzone jak najbardziej. Ryby sa zalecane ze wzgledu
        na zawartosc tluszczy omega-3, ktore zbijaja poziom trojglicerydow.
    • puna Bób 14.07.04, 09:41
      A czy jecie bób? Zjadłam wczoraj ( II faza) całą miseczkę, a tu patrze w
      książce, że IG bobu to 113!!!, więcej niż białego chleba. Bób jest taki pyszny.
      jeść nie jeść jak myślicie?
      • dsb Re: Bób 14.07.04, 09:49
        Ja też uwielbiam bób. Do tej pory jednak nie jadłam. Rzeczywiście ma wysokie
        IG. Ale nie ma co się przejmować - raz na jakiś czas chyba aż tak strasznie nie
        zaszkodzi smile
        • puna Re: Bób 14.07.04, 10:53
          dzięki za pocieszeniesmile
          • kostaga Re: Bób 19.07.04, 20:03
            No a ja jestem w pierwszym dniu pierwszego etapu i niestety zaczynam jutro od
            nowa. Nie wiedziałam, że ta smakowitość ma takie IG! Myślałam, że to jakiś
            błąd. A tu masz! Rzeczywiście 113? Prawie nie wierzę! O Boże! Próbowałam go
            znaleźć w tablicach IG Montigniaca, ale nie moglam. A tu takie rozczarowanie!
            Nie znalazlam go wczesniej na liście warzyw zabronionych dlatego sobie użyłam,
            a teraz żałuję sad Ile jeszcze niespodzianek????
            A na książkę na razie nie mogę sobie pozwolić sad To gdzie mam sprawdzać?
            Pomóżcie
            kostaga vel Sushi
            • kostaga Re: Bób 19.07.04, 21:16
              tak sie tylko pocieszam, ze na powołanej poniżej stronie bób ma IG 79. Zawsze
              to mniej niż 113, choć jednak dużo sad
              www.southbeach-diet-plan.com/glycemicfoodchart.htm
              • yvonka1 Re: Bób 19.07.04, 23:15
                znalazłam na stronce MM bób jako zakazany.
                więc ile by nie miał , raczej odradzałabym.Przynajmniej w 1 fazie , kiedy
                zależy nam na chudnięciu
                • kostaga Re: Bób 20.07.04, 08:17
                  No teraz to już wiem sad
                  Czyli dzisiaj po raz kolejny dzień pierwszy!
                  papatki
                  kostaga
      • slodkaczarnula Re: Bób 28.07.04, 13:41
        Hej Punasmile
        Jestem załamana... w Poniedziałek zaczęłam dietę a tu teraz przeczytałam, że
        bób jest niedozwolony... Muszę dzisiejszy dzień traktować jako 1 w I fazie, bo
        wczoraj jadłam ten pyszniutki bóbsad Chyba będe musiała zakupić książkę!
        Pozdrawiam beata
      • i_renka Re: Bób 30.12.04, 15:00
        Ja bym sie tak nie martwila... w ksiazce "dieta sb" na str 134 wsrod
        produktow "co mozna jesc" (przy fazie I) w nawiasie przy hasle Fasola znajduje
        sie mi.in. bob...
        wiec jak to jest wlasciwie?

ps. dzisiaj mam drugi dzien i jestem pelna dobrych mysli, witam piekniesmile
    • meg_83 a co z piciem? 14.07.04, 14:33
    • meg_83 a co z piciem? 14.07.04, 14:35
      przed jedzeniem? w trakcie czy dopiero po posiłku? i czy herbate mozna pić
      wedle uznania czy tylko do jedzenia?
    • niunias soja i soczewica 15.07.04, 11:37
      mam pytanie o te produkty sa one dozwolone? maja niby niske ig
      • dsb Re: soja i soczewica 15.07.04, 13:57
        Soczewica i soja są dozwolone już od 1 fazy smile
        • o_l_a Re: soja i soczewica 15.07.04, 14:52
          soczewica jak najbardziej (jest w przepisach), ale soja to chyba nie
          przynajmniej w I fazie - mam ją w tabelce "Foods to avoid"
          • dsb Re: soja i soczewica 15.07.04, 15:08
            A ja znalazłam soję w spisie produktów do kupienia dla 1 fazy na jednej ze
            stron o SBD:

www.hippodamia.com/sbd/groceries/phase1.aspx
            Hmmm...
            • dsb ??? 15.07.04, 15:11
              A tutaj soja jest zakazana:

www.southbeach-diet-plan.com/food_list.html
              I bądź mądra... uncertain
          • moniqap Re: soja i soczewica 15.07.04, 15:12
            Znalazłam w książce DSB przepis dla fazy I (str. 186) na Sałatkę z zielonej
            soi. Więc może jednak można jeść soję, tylko nie za często?
            • hannaa Re: soja i soczewica 16.01.05, 17:29
              widziałam na obrazku w książce dla wegetarian zielona soję - były to strączki
              młodej soi tak jak u nas groszek w strączkach to pewno to
              hannaa
    • saleh Ważne pytanie o Metamucil!!! (błonnik) 15.07.04, 16:19
      Hej, dziękuję za ciepłe powitanie...(fitasia!, dsb!)
      Mam pytanie o zalecany w książce preparat METAMUCIL, zawierający psyllium -
      nierozpuszczalny błonnik(strona 64) - obniżający IG dowolnej potrawy. Wiem, że
      o błonniku wspominała już emi1228, ale chodzi o ten preparat.
      Stosujecie?
      Czy jest on dostępny w aptekach bez recepty?
      A może są jakieś odpowiedniki? z góry wielkie dzięki.
      Jutro dzień 5-ty, podobno krytyczny (o_l_a), ale mam wsparcie w moim chłopaku,
      który przyrządza mi danie ściśle wg DSB. Przekonałam go, że będziemy oboje
      szczęśliwsi, jeśli wytrzymam i się stara smile))
      pozdrawiam wszystkie walczącesmile))
      • o_l_a Re: Ważne pytanie o Metamucil!!! (błonnik) 15.07.04, 16:31
        Metamucil to chyba jest jakiś amerykański wynalazek ale w naszych aptekach
        podobno jest naturalny błonnik i można go kupić bez recepty
        • saleh Re: Ważne pytanie o Metamucil!!! (błonnik) 16.07.04, 10:01
          Dzięki o_l_a!
          Tak myślałam, że to amerykański środek.
          Wczoraj kupiłam w aptece BIO-BŁONNIK, Pharma Nord. Naprawdę polecam, 60 tabl.
          =ok. 20 zł, ale super się czuję. Milutko wypełnia żołądek i poprawia
          perystaltykę jelit, co ważne smile))
          • janakami Re: Ważne pytanie o Metamucil!!! (błonnik) 19.07.04, 15:25
            A ja jeszcze polecam Colon C. Nie tylko dostarcza błonnika i wspaniale reguluje
            perystaltykę jelit, ale dostarcza jeszcze dobroczynnych bakterii jelitowych,
            których trochę może brakować gdy się nie je jogurtów i kefirów w I fazie.
            • meg_83 kefir 19.07.04, 19:42
            • meg_83 kefir 19.07.04, 19:44
              czy mozna pic 1,5% kefir naturalny w 1 fazie? albo jogurt 0% tluszczu? ja
              jeszcze nie znalazłam jogutru ktory by mial 0% tluszczu i 0% cukru sa takie w
              ogole??
              • msperfect Re: kefir 19.07.04, 20:48
                Z tego co pamietam to kefiru nie wolno. Jogurty mozna bezluszczowe i nie
                dosladzane (naturalne). Kazdy jogurt ma w sobie cukier (pochodzacy z
                lactozy). Nie powinno sie przekraczac 15 dkg joguru na dzien.
              • dsb kefir i jogurt - 1 faza 19.07.04, 21:15
                Wg książki zarówno kefiry jak i jogurty są niestety niedozwolone w 1 fazie.
                Oczywiście od czasu do czasu gdzieś tam w jakimś przepisie był użyty jogurt
                odtłuszczony do sosu, ale to naprawdę rzadkość.
                Jogurty 0% tłuszczu i 0% cukru to znam tylko jednej firmy - Leader Price. Mam w
                lodówce jeden, jak spróbuję to powiem jak smakuje.
                Można je kupić w Geant'ie smile
                • msperfect Jogurt jest dozwolony w fazie I 19.07.04, 21:33
                  Wedlug nowych zmian (luty 2004)jogurty naturalne, beztluszczowe sa dozwolone w
                  fazie pierwszej. Nie wolno spozywac wiecej niz 1/2 szklanki.
                  • agra_edziecko Re: Jogurt jest dozwolony w fazie I 07.08.04, 21:38
                    msperfect napisała:

> Wedlug nowych zmian (luty 2004)jogurty naturalne, beztluszczowe sa dozwolone
                    w
                    > fazie pierwszej. Nie wolno spozywac wiecej niz 1/2 szklanki.

A gdzie mozna takie najnowsze modyfikacje znalezc?????
                • yvonka1 Re: kefir i jogurt - 1 faza 19.07.04, 23:31
                  ja jem naturalne jogurty i kefiry 0%
                  z owoców zrezygnuję ale z jogurcików - NIE
                  i chudnę
              • yvonka1 Re: kefir 19.07.04, 23:32
                są. i to wybór jest duży. w samym auchanie kupuje ok 3-4 rodzaje kefirów i jogo
              • janakami Re: kefir 22.07.04, 08:59
                Są jogurty 0% tłuszczu i cukru firmy Fromako. BAnanowo-jabłkowe, truskawkowe i
                chyba morelowe. Pyszne.
    • kiwwinka Re: Pytania i wątpliwości 20.07.04, 12:42
      mam pytanie : otóż chcę wspomóc diete zażywaniem octu jabłkowego w kapsułkach
      bo mam złą przemianę materii - czy to dozwolone? i może to niepotrzebne a tylko
      zaszkodzi? będę wdzieczna za info. dziś zaczęłam pierwszy dzień idę kupić rybkę
      i sałate na obiad smile
      • o_l_a ocet jabłkowy 22.07.04, 09:58
        Na Twoim miejscu spróbowałabym zacząć dietę bez żadnych "wspomagaczy" - być
        może okażą się całkiem zbędne? Poczekaj i sama stwierdzisz... zresztą ciekawe
        czy w tych kapsułkach nie ma jakiś cukrów (np. fruktoza z jabłek) co mogłoby
        przynieść odwrotny skutek do oczekiwanego
        Na przemianę materii i poprawienie trawienia lepszy będzie chyba błonnik
        Pozdróffka
        • kiwwinka Re: ocet jabłkowy 23.07.04, 10:10
          Witam !
          tak też po przymysleniu sprawy zrobiłam smile
          myślę że wprowadzę go w III fazie ale najpierw zasięgnę szerszych info. na jego
          temat bo nie lubię zażywać czegoś czego nie jestem do końca pewna,
          może ktoś orientuje się czy na pewno ocet jabłkowy, taki w kapsułkach z apteki,
          nie szkodzi?

Pozdrawiam !!!
    • janakami Re: Pytania i wątpliwości 22.07.04, 09:03
      A ja mam pytanie o ziarno słonecznika. Czasami pogryzam je zamiast orzechów w
      ramach przekąski. Można? Bo skoro w założeniach diety jest zastąpienie złych
      tłuszczów dobrymi z "nasion i orzechów" to chyba można... Co o tym sądzicie?
      Dodam, że garść takich nasionek bardzo skutecznie hamuje mi ssanie w żołądku.
      Nawet na lunch nie mam ochoty...
      • o_l_a słonecznik 22.07.04, 09:54
        Ja myśle że jest OK sama czasem kupuję też pestki z dyni jak już znudzą mi się
        orzechy (albo jak mam trochę mniej w portfelu)
        • janakami Re: słonecznik 22.07.04, 13:17
          Dzięki! Pozbyłam się wyrzutów sumieniasmile A dużo jesz tych pestek na jeden raz?
          Bo tak się jeszcze zastanawiam, czy tego też nie można "przedawkować", tak jak
          np. migdały. Ciężko jest poprzestać na 15 sztukach...
          • o_l_a Re: słonecznik 23.07.04, 09:50
            Hmmm przyzanm szczerze że notorycznie przeginam z wszelkimi orzechami -
            właściwie to chyba jeszcze nigdy nie zjadłam tylko tyle ile jest zalecane : (
            ale pewnie lepiej jest się trzymać reguł... słonecznik jest malutki więc można
            go zjadać więcej
        • bombelkowazupa udoskonalenia 06.01.05, 20:32
          nie wiem czy już któraś pisała ( nie czytałam wszystkiego ) , ale udoskonalono
          dietę otóż :
          można pić mleko do 0,5% ( szklanka dziennie)
          cebula w nieograniczonych ilościach
          pomidory w nieograniczoncyh ilościach
          banan w 2 fazie max 1 dziennie
          w 2 fazie marchewka surowa ( zakaz gotowanej ma za duże ig ) , w nieznacznych
          ilościach .
    • nigraaa SOK Z KAPUSTY 23.07.04, 09:28
      i jeden grzech.
      Na poczatek grzech, w poszukiwaniu sokow warzywnych bez cukru natknelam sie na
      sok z marchwi(hura, nareszcie nie zageszczany i bez cukru....) w skladzie
      procentowym faktycznie cukru nie bylo i gdy z dzika radoscia wypilam prawie
      dwie szklanki zobaczylm maly druk: fruktoza!!! Mam nadzieje, ze te dwie
      szklanki nie zmarnuja mojego wysilku. Á kartony z sokiem czekaja na 2 faze.
      no i teraz: sok z kiszonej kapusty: sok, troche wody, sol i wit C.
      Mozna???
      • dsb Re: SOK Z KAPUSTY 23.07.04, 09:50
        Myślę, że sok z kapusty kiszonej jest jak najbardziej OK smile Skład, który
        podałaś jest w porządku smile
        Sama kapusta kiszona ma niskie IG i też nie ma przeciwskazań, aby ją jeść w 1
        fazie. Oczywiście trzeba uważać i w miarę możliwości sprawdzić składniki smile
        Pozdrawiam smile
    • nigraaa Maslanka 23.07.04, 14:37
      odkrylam "chuda" maslanke: 0,6, Mozna??? smile
      • msperfect Re: Maslanka 23.07.04, 16:51
        Tak chuda maslanke mozna, ale liczy sie ona do dziennego limitu na nabial smile
        • efvcia Re: Maslanka 24.07.04, 17:35
          A jecie jakies chlebki w pierwszej fazie, np. do jajecznicy?? Mozna? A serek.
          np. Bieluch z szyneczka??Chudą oczywiścesmile???Ile poiwinno sie dziennie jesć
          nabiału?To znaczy jogurtów? A jajka i szynkę można jeść codziennie? Rybkę można
          ugotować i dodać jarzynke, mniamsmile
          • msperfect Re: Maslanka 26.07.04, 18:48
            W pierwszej fazie chelba nie wolno !
            Nie wiem jaki to ser Bieluch - ale sery wszelkie mozna (odtluszczane). Szynke
            chuda mozna. Na sery nie ma limitu (ale przejadac tez nie moza ze wzgeldu na
            tluszcz). Jogurty bez cukru i tluszczu mozna ale jest limit do ok 1/2 szklanki
            dziennie. Jajka, ryby sa bez limitu.
            A tak wogole to polecam przeczytanie ksiazki smile
    • nineczkas alkohol w przepisach w pierwszej fazie??????? 28.07.04, 01:07
      wlasnie studiuje przepisy z ksiazki i ku mojemu zakoczeniu w przepsiach w 1-wszej fazie
      znalazlam alkohol np. biale wino, czy sherry. i teraz nie rozumiem o co chodzi, bo przeciez
      autor wyraznie pisze wczesniej, ze w pierwszej fazie alkohol jest zabroniony. Co to za
      sprzecznosc?
      • o_l_a Re: alkohol w przepisach w pierwszej fazie??????? 28.07.04, 09:52
        pewnie ten alkohol jest w niewielkich ilościach w tych przepisach tak już jest
        też to zauważyłam że czasem pojawiają się niedozwolone produkty ale własnie w
        małych ilosciach, może to tak bardzo nie szkodzi?
        zresztą wydaje mi się ze w wysokiej temperaturze alkohol wyparowuje i zostaje
        tylko "smaczek"
        • mid4 kabanoski 29.07.04, 07:22
          czy wolno? tak mnie wczorak jokietowaly w sklepie, ale pomyslalam ze najpierw
          zapytam.
    • iff_75 Soja 02.08.04, 13:06
      Z uporem maniaka usiłuję się dowiedzieć czy soja jest dozwolona w II fazie ?
      Jak do tej pory nikt mi nie odpisał. PROSZĘ POMÓŻCIE chodzi za mną makaron
      sojowy i bardzo cierpię z powodu swojej niewiedzy.
      Pozdrowienia
      • nineczkas jogurt z orzechami wloskimi w 1-wszej fazie? 02.08.04, 20:27
        Wlasnie co z ta przekaska? Wiem, ze mozna jesc jogurt naturalny w 1 fazie (czy jest jakas
        ograniczona ilosc?).. choc kurcze, z tego co pamietam, to nawet naturalny ma cukier??? ale co z
        orzechami wloskimi???
        • msperfect Re: jogurt z orzechami wloskimi w 1-wszej fazie? 02.08.04, 20:41
          Jogurtu bez cukru nie znajdziesz smile, chodzi o to zeby byl bez dodatku cukru.
          Najlepiej kupic naturalny i dodac so sie chce. Limit na dzien to 4 oz (okolo
          1/2 szklanki). Orzechy wloskie mozna - nie wiem jaki limit - mysle ze 15 na
          dzien spoko mozesz.
          • nineczkas dzieki za odpowiedz 02.08.04, 21:50
          • blodymarry Re: jogurt z orzechami wloskimi w 1-wszej fazie? 03.08.04, 22:14
            msperfect napisała:

> Jogurtu bez cukru nie znajdziesz smile

Hmmmm ja się tam nie znam wink, ale danon ma jogurt naturalny na którym
            pisze "bez cukru"...
            • msperfect Re: jogurt z orzechami wloskimi w 1-wszej fazie? 03.08.04, 22:40
              blodymarry - on jest bez dodatku cukru smile Cukier jest w kazdym jogurcie i jest
              go dosc sporo (nawet w naturalnym o ile sie nie myle ok 15 g na szklanke) jest
              to po prostu laktoza.
              • blodymarry Dziękuje za info :)!!! 06.08.04, 22:38
      • nineczkas jeszcze wracajac do orzechow wloskich..kto wie??? 02.08.04, 20:29
        Poniewaz w Stanach te orzechy nie sa popularne (tzn. mozna je wszedzie kupic ale jakos tak
        ludzie ich nie znaja) to nie znalazlam informacji o nich w amerykanskiej wersji ksiazki. Moze w
        Polskiej jest cos na ten temat??
    • munika vegeta?! 03.08.04, 12:49
      Halo! Właśnie kończe 7 dzień 1 fazy (1,5kg mniej) i przez cały ten tydzień
      nie doprawiałam niczego vegetą czy kostkami rosołowymi (a uwielbiam)a tu
      trafiłam na forum i czytam przepisy z tymi przyprawami... więc jak to jest
      vegeta, kostki i maggi - można czy nie? Bo w takich przyprawach jest przecież
      śladowa ale jednak ilość marchewki - no i jest to wszystko mocno przetworzone...

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka