Dodaj do ulubionych

substytuty

26.07.04, 18:46
Przeczytalam ksiazke i zdzwilo mnie, ze w wielu przepisach powinno sie uzywac substytow
danych produktow a nie samych produktow czyli np. zamiast jajek (w niektorych przepsiach, bo
tak w ogole to mozna je jesc)ich substytut (mieszkam w Stanach i tutaj sa w pudeleczkach rozne
takie rzeczy), zamiast cukru- slodzik. Ale moje pytanie dotyczy tego, czy to jest zdrowe?
Przeciez takie substytuty sa chyba sztuczne, prawda? No i tutaj do takich produtkow dodaja
corn syrop (jest to sztuczny produkt, od ktorego tak wielu Amerykanow tyje). I teraz nie wiem
co jest lepsze, sztuczne produkty czy naturalne.
Obserwuj wątek
    • xeniii Re: substytuty 01.08.04, 17:32
      A czy ktoś dostał w ogóle jakiś substytut jajek????????
      • nineczkas Re: substytuty 02.08.04, 03:18
        ale wlasciwie po co substytuty jajek? przeciez wolno jesc jajka. Wiem, ze w przepisach z ksiazki
        sa uzyte substytuty jajek ale wczesci opisowej autor mowi, ze jesli ktos nie ma przeciwskazan
        do jajek, to moze je jesc. ja kupilam bialka w pudelku, zeby dolewac do jajek..ale to nie jest
        substytut tylko naturalne bialko.
        Substytutu jajek nie znalazlam. I co to za chemia musialaby byc?
    • cayssie Re: substytuty 03.08.04, 23:49
      nie jedz tych sztucznych paskudztw bo ci tylko zaszkodza. nie ma co przeginac.
      ja np. czasem jem majonez a dieta i tak czyni cuda. umiar i rozsadek - to
      zasada big_grin
      • nineczkas Re: substytuty 04.08.04, 00:22
        dlatego wlasnie nie jem. Uwazam, ze to przegiecie. Owszem schudnac ale nie kosztem jedzenia
        chemii. Naprawde nie rozumiem dlaczego lekarz zaleca jedzenie substytutow. A jesli chodzi o
        majonez to w jednym z przepisow z ksiazki w 1-wszej fazie jest uzyty majonez, nie wspominajac
        juz o winie, ktore rowniez ma byc dodawane do potraw z 1-wszej fazy wg ksiazki. Nie rozumiem
        skad te sprzecznosci.
        • msperfect Re: substytuty 04.08.04, 15:16
          Nineczkas ale w pierwszej fazie mozna majonez! Limit jest 2 lyzki na dobe !
          Nie powinno sie uzywac majonezu light!
          Co do wina do gotowania to chodzi o to zeby nadac smak potrawie - wiekszosc i
          tak sie wygotuje smile Z tego co pamietam to chemia wina zmienia sie tez
          calkowicie podczas gotowanie!
          Ja robilam pierwsza faze tylko przez tydzien - po prostu tydznien mi wystarczyl
          zeby sie pozbyc ochoty na cukry i wegle. Co drugi dzien pilam lampke wina (bo
          lubie bardzo!) i schudlam 3.5 kg smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka