Dodaj do ulubionych

CO WYBRAĆ?

06.10.05, 22:12
jestem właśnie w 8mym dniu diety kopenhaskiej-męka Pańska ale daje rade: )
niemniej we wtorek bedzie koniec.i teraz nie wiem co dalej.naczytałam sie o
tych wszystkich dietach i wymiękamsad
atkins odpada napewno.waham sie pomiedzy SOUTH BEACH a MONTIGNACA.czy mógłby
mnie ktoś wtajemniczyć?czytałam sporo arytkułów na teamt jednej i
drugiej.zalezy mi jednak na opinii ludzi z praktykąsmile
jaka jest Wasza opinia?która jest zdrowsza/łatwiejsza w dopiebraniu prodoktów
itd.?zostało mi tylko 5 dni do podjecia decyzji i przygotowania
sie..POMOCY/całuje calorie kisskisskiss
Obserwuj wątek
    • anamnezis Re: CO WYBRAĆ? 06.10.05, 22:52
      Hmm cięzko poradzić. Ja nie byłam na montigniacu, więc niestety nie mam porównania. Ale moja koleżanka była i sobie chwali. Trochę tam schudła, ale potem musiała przerwać. Poza tym jest ona ( dieta M) bardziej popularna, więcej osób na niej jest, nie wiem czy z powodu skuteczności, czy po prostu DSB jeszcze nie rozpowszechniło się u nas.
      Mi się w montim nie podoba, że nie mozna łączyć węglo z tłuszczem (wręcz przeciwnie niż w DSB). Nie pasuje mi to, bo np nie przełknęłabym jajecznicy z samych białek, lubię ciasta ( a tam chyba nie bardzo można). No i troche bardziej jest skomplikowana. Trzeba kombinowac posiłki węglowodanowe i tłuszczowe. Moim zdaniem (bardzo subiektywnym i nie do końca opartym na doświadczeniu tongue_out) DSB jest łatwiejsza. natomiast przyznaję, że 1 faza w DSB jest bardziej restrykcyjna, ale to w końcu tylko 2 tygodnie. Moze rzeczywiscie jest prawda, że bardziej się chudnie, jak się nie łączy, ale nie mam siły, żeby to sprawdzać tongue_out
      Fajnie, jakbys dorwała kogos, kto przetestował obie diety i mógłby Ci w miare obiektywnie powiedzieć.
      Poza tym pamietaj, że dla jednego będzie lepsza DSb, dla drugiego monti, a dla jeszcze kogos innego żadna z powyższych. Dlatego sama musiałabys spróbować.

A tak na marginesie, to nie wpędz się w jakąs chorobę, anemię czy jakieś inne osłabienie. teraz jest jesien i organizm potrzebuje więcej witamin i różnych takich. A kopenhaska jest bardzo niedoborowa. Więc nie wiem, czy dobrym pomysłem byłoby od razu przejście na inną dietę.
      Życzę łatwego podejmowania decyzji smile
      • calorie Re: CO WYBRAĆ? 06.10.05, 23:45
        wielkie dzięki anamnezis smile
        właśnie poszłam po rozum do głowy.rzuciłam tę kopenhaską.dzis stwierdzam ze
        jest FATALNA.szkoda zdrowia i nerwów.mnie zależy tylko na max.5kg a taka
        głodówka moze przerodzic sie jeszczew fanatyzm.mysle,ze south beach jest
        wygodna tymbardziej ze ostatnia faza zmienia nawyki zywieniowe na całe
        zycie...juz jutro wybiore sie po odpowiednią lekturesmile choc przyznam ze ceny
        mnir troche przerazaja,zwlaszcza gdy słyszałam ze w k.kucharskiej sa dania mało
        adekwatne do polskich realiów[a propo sklepow].niemniej zaczne przygode z south
        beach.moze za tydzien.narazie musze wrocic do formy po kopenhadze smile
      • margonik Re: CO WYBRAĆ? 07.10.05, 01:34
        Witam!

Ja jestem akurat z przeciwnegho obozu smile Sorry, że się wtrącę. Nie chce
        przekonywać, że MM jest super, a SB be, każda ma swoje plusy i minusy. Dla
        jednego lepsze jest to, dla innego tamto, ale:

> Mi się w montim nie podoba, że nie mozna łączyć węglo z tłuszczem (wręcz
        > przeciwnie niż w DSB). Nie pasuje mi to, bo np nie przełknęłabym jajecznicy
        > z samych białek, lubię ciasta ( a tam chyba nie bardzo można).

To akurat zupełnie nie jest prawda smile Jajka jemy w całości do woli, a
        jajeczniczke bardzo lubimy (z pełnych jajek) - na cotygodniowe niedzielne
        rodzinne śniadanko smile

Twoje informacje są błędne, bo widocznie coś sie o uszy obiło, ale nie do
        końca wink Faktycznie nie łączymy PEWNYCH węglowodanów z PEWNYMI tłuszczami (nie
        dotyczy to w całości tłuszczów i węgli, bo np. jemy węglowodany z oliwą z
        oliwek, z rybami, a węglowodany o IG < 35 możemy nawet z mięsem, czy śmietaną).
        Natomiast, co do jajek, to nie ma tam zupełnie węglowodanów - jedynie tłuszcz i
        białko, przy czym tłuszcz znajduje się wyłącznie w żółtku. W związku z tym,
        jajka możemy jeść w całości, o ile nie jemy do nich np. chleba. Natomiast
        piekąc ciasto, nalesniki etc, używamy do tego samych białek.

Calori, więcej o MM napisałam na naszym forum o MM. Nie chcę się już tutaj
        powtarzać smile Niestety nasze forum, mimo niby tej większej popularności diety,
        bardziej świeci pustkami wink

Pozdrawiam serdecznie Ciebie i Plażowiczki! smile
        • anamnezis Re: CO WYBRAĆ? 07.10.05, 10:58
          Po 1 bardzo dobrze, że się "wtrącasz", bo chyba o to chodzi calorie. Przeczytac wypowiedzi osób stosujących którąś z tych dwóch diet. I ja też chętnie dowiem się nowych rzeczy smile
          Co do jajek to własnie teraz się połapałam, ze to co napisałam to bezsens tongue_out Kiedys przeczytałam o jajecznicy z samych białek i tak mi sie utrwaliło. Sory, dzięki za sprostowanie.
          Z tymi niełaczenie, to pisze na podstawie tego, co czytałam (kiedyś) więc mogły pewne informacje mi sie wypaczyć przez ten czss.
          Swoją drogą to nie zmienia głównej idei tego co miałam na myśli. Wiadomo, że np warzywa też mają węglowodany a nikt chyba nigdy nie zabraniałby jeść ich z mięsem. Miałam na myśli właśnie takie pokarmy o wyższym IG jak np kasza, czy ryż. A czasem się ma na to ochotę (jeśli cos mieszam to krzycz wink)
          No właśnie jak smakuje ciasto z samych białek? Albo naleśnik? Tylko szczerze, bo mnie na sama myśl odrzuca tongue_out
          • calorie Re: CO WYBRAĆ? 07.10.05, 11:11
            hehehesmile i pomysleć że tyle zamieszania wokół(na pozór nieznaczącego)
            żarcia.szpream w tym Monti forum i szperam.odnosze wrazenie ze to naprawde
            sprawdzony sposób ozdyzwiania na spora cześc zycia(...)niemniej młode jeszcze
            ze mnie dziewczetongue_out jak już wspominalam mam 1,70 i 54 a chce dobić do 50,wiec
            przydałoby sie coś łatwego ale nie rygorstycznego[jaki wstyd z ta
            kopenhaga...już nawet początki załamania nerwowego miałam smile].watpie zebym
            przetrzymała sporo na jakichkolwiek zasadach,choc b.lubie ZDROWE
            ŻARCIE.hhmm..to moze SB na dobry początek?tongue_out dziewczyny mówcie coś!;]
            • sonia25 Re: CO WYBRAĆ? 07.10.05, 11:33
              dziewczyny czy mozecie podac link do forum o montim
              chetnie bym poczytala troche na ten temat
              z gory dziekuje
              • margonik Re: CO WYBRAĆ? 08.10.05, 12:47
                Tu jest Monti:
                forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=11143
                i tutaj:
                www.montignac.com.pl/CMS/
                forum.montignac.com.pl/index.php
                w wersji bardziej restrykcyjnej, ale sympatycznej smile
          • margonik Re: CO WYBRAĆ? 08.10.05, 12:50
            > No właśnie jak smakuje ciasto z samych białek? Albo naleśnik? Tylko szczerze,
            > bo mnie na sama myśl odrzuca tongue_out

Szczerze... nie powiem, bo nigdy nie jadłam smile
            Jakoś nie mam takich zachcianek, jak na razie. Idę na łatwiznę, jem makaron,
            albo chlebek pełnoziarnisty...
            Ale dziewczyny jedzą i chyba im smakuje, chociaż słyszałam narzekania, że w
            gruncie rzeczy nie są problemem te same białka, co mąka pełnoziarnista (typ
            min. 1850), która nie każdemu smakuje.
            • margonik Re: CO WYBRAĆ? 08.10.05, 12:52
              >mąka pełnoziarnista (typ
              > min. 1850), która nie każdemu smakuje.

Tzn. to dotyczy ciast i naleśników. Bo już makaron można jeść z mąki białej,
              byle by był dobry gatunkowo (mąka durum).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka