monika875 25.01.07, 10:47 Dziewczyny jak robicie omlet? Przecież daje sie tam łyżke mąki....a mąki podobno nie można jeśc.... Zastępujecie ją czymś czy może ta jedna łyżka jest dzowlona? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asia77771 Re: omlecik? 25.01.07, 10:54 2 jajka wbijam i roztrzepuję na miseczce, potem dodaję 2 łyżki wody (zimna kranówka), czasem do tego pół czerwonej cebulki posiekanej drobno, dzisiaj też dodałam 2 plastry boczku gotowanego (zgodnie z książką dozwolony). Na patelnię trochę oliwy aż się rozgrzeje i na to zawartość miseczki. Możesz czekać aż się wszystko zetnie, albo przewrócić po paru minutach. Można też trochę jaja przyprawić. Do tego na talerzyk kilka liści sałaty, plastrów ogórka i papryczkę i czujesz się jakbyś jadła normalne śniadanko. Ważne! Omlecik dość długo trzyma. Odpowiedz Link
ragata2 Re: omlecik? 25.01.07, 13:36 Ja nie używam mąki.Rozdzielam białka od żółtek,ubijam z białek sztywna pianę,osobno mieszam żółtka potem ostroznie łącze je z pianą.a dodatki według uznania,mi najbardziej smakuje z pieczarkami:p Odpowiedz Link
justynam24 Re: omlecik? 25.01.07, 14:48 jesli chce mi się robić wg przepisu ragatki to daje jeszcze na jakis czas do piekarnika - wowczas nazywam to omletopizza na gorze jakis serek i mniam mniam Odpowiedz Link
roseanne Re: omlecik? 25.01.07, 18:32 a po co maka? jaka rozbic na jednolita mase widelcem, wylac na patelnie, dorzucic co tam chcesz - dla mnie obowiazkowo szynka i szczypiorek jak umiesz to przewroc w polowie smazenia, jak nie , od razu nakryj patelnie pokrywka i sie super zetnie Odpowiedz Link
madziuus Re: omlecik? 26.01.07, 16:54 ja nie daje maki, u mnie omlet to jajko + mleko lub woda no i jakies tam dodatki, np rodzynki i sezam mniam Odpowiedz Link