Dodaj do ulubionych

kupa raz jeszcze

17.03.13, 22:03
Jaka jest "normalna" kupa dziecka kp w wieku 15 miesiecy? Bo juz sama nie wiem, czy sie czepiam dziecka, czy cos jej jednak szkodzi.... Pewna jestem, ze bialko jajka przeczyszcza ja natychmiastowo, na wszelki wypadek nie daje jej tez zoltka od paru dni, ale kupy nadal sa jakies takie papkowate i ze dwie dziennie. To norma?
Obserwuj wątek
    • jombusiowa Re: kupa raz jeszcze 18.03.13, 07:48
      Wg mnie jak podstawa diety jest mleko mamy, to kupa bedzie taka lżejsza.... u mojego prawie 3 latka kupa 2 x dziennie to norma. Ale skoro widzisz,ze coś jest nie tak.... tyko dziwne że akurat jajko tak działa.
      • mae24 Re: kupa raz jeszcze 18.03.13, 09:17
        Jak wprowadzalismy zoltko, mala wymiotowala, ale w tym czasie wymiotowala tez jak zupa byla za gesta, albo jak sie trafila grudka, albo jak zjadla z duzo. Odczekalismy do roczku i zoltko bylo ok, ale cale jajko to natychmiastowa (jeszcze w trakcie jedzenia) kupa, wieka, okropnie, kwasno simerdzaca, wylewajaca sie z pieluchy. Nie bylam pewna, czy to mozliwe, zeby reakcja byla taka natychmiastowa, ale po paru takich wyopadkach juz nie mam watpliwosci. Robilismy test z krwi, nic nie wyszlo.
        Z ta podstawa diety to u nas roznie, miala taki okres, ze ssala raz, gora dwa na dobe, ale w nocy i naprawde dlugo, ale wczoraj bylo to 6 razy w dzien, tyle ze nie bardzo dlugo, a noc cala przespala. Dzis jest w zlobku, wiec w dzien tyle pic nie bedzie, zobaczymy co po pracy.
        • jombusiowa Re: kupa raz jeszcze 18.03.13, 09:34
          Może ta alergię na białko ma..... ale takie białko jest tez w innych produktach. Jak tylko od paru dni to bym obstawiała np jakiegoś wirusa, ale jak dłuzej....a moze coś jeszcze jej szkodzi-bo chyba nie od poczatku tak jest-bo byś napisała wczesniej. A w żłobku może coś jej dają?
          • mae24 Re: kupa raz jeszcze 18.03.13, 11:02
            Po tej kiepskiej reakcji na zoltko, cale jajko zaczelam jej podawac dopiero niedawno. Poza tym dostawala juz jogurt i troche mleka. Mleko krowie odstawilysmy juz miesiac temu. Teraz daje jej troche koziego jogurtu albo mleka. Kupy nie smierdza juz tak okropnie, ale znowu spadla z wagi, a je wlasciwie normalnie, wiec szukam co jest nie tak.
            • gkoz Re: kupa raz jeszcze 18.03.13, 18:11
              A może to gluten?
              • mae24 Re: kupa raz jeszcze 18.03.13, 21:32
                Na gluten test z krwi tez byl negatywny, zreszta nie mamy spacjalnie alergikow w rodzinie, a ze zdiagnozowana celiakia to juz wcale nie. Na razie spadek byl jednorazowy (wazymy ja raz w tygodniu), moze to jakis wirus, ale jak za tydzien nie bedzie lepiej to juz nie wiem co z nia robic.
                • k_linka Re: kupa raz jeszcze 18.03.13, 21:58
                  Odstaw tez koze, uczula troche rzadziej niz krowa ale to mit, o tym, ze nadaje sie dla dzieci ze skaza bialkowa. Co do pytania pierwotnego - moje dziecko robi kupy klockowate, dorosle odkad zjada wiecej niz 2 lyzeczki stalego pokarmu. Ale ostatnio bylam u kolezanki, przewijalysmy nasze corki obok siebie smile i jak zobaczylam kupe jej dziecka to sie przerazilam - wstretna, ciagnaca, papkowata (dziecko je bebilon pepti i normalne jedzenie). Wiec dla niektorych to moze i norma
                  • mae24 Re: kupa raz jeszcze 19.03.13, 12:04
                    dzis rano kupa znowu nie zmiescila sie w pampersie sad koza idzie precz. Kaszka na wodzie jakas taka "chuda" mi sie wydaje. jakies pomysly na zastepstwo?
                    Dzis w nocy miala zatkany nos, wiec cycka nie chciala wcale...
                    • jehanette Re: kupa raz jeszcze 19.03.13, 20:07
                      A jaką kaszę robisz? Manna z bananem i cynamonem, kukurydziana zmieszana z jaglaną i z jabłkiem, gruszką nie są moim zdanem "cienkie". Możesz zrobić na "mleku" roślinnym, manna na kokosowym wychodzi świetna, taka delikatna. Można dodać trochę tłuszczu, w waszym przypadku roślinnego, jakiegoś dobrego oleju kapkę, nasion słonecznika, dyni. Suszone morele, żurawina, też dodają "wagi" smile
                      • mae24 Re: kupa raz jeszcze 19.03.13, 21:52
                        Teraz takie bedziemy robic. W zlobku dostaje duza porcje owocow, a wieczorem dostawala kasze z warzywami, wiec na sniadanie dostawala kaszki na mleku lub na wodzie z dodatkiem jogurtu. Kasze je chyba wszystkie mozliwe, tylko z dobieraniem dodatkow mi brakuje fantazji. Gdzie kupujesz mleko kokosowe? czy ono zawsze ma jekies "dodatki"?

Po za tym wlasnie sie nam wyklulo. Dzis zadzwonili ze zlobka, zeby mala odebrac, bo ma goraczke. W domu radosna jak skowronek, tylko troche osmarkana. No ale od czegos ta goraczka byla...
    • afro.ninja Re: kupa raz jeszcze 19.03.13, 07:53
      U mojej malej w tym wieku kupy byly papkowate, ale ona duzo ssala, a malo jadla pokasrmow stalych.
      czestotliwosc co kilka dni, co dwa, najwyzej trzy dni.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka