Dodaj do ulubionych

taki sobie komunikat ministerstwa

09.04.13, 08:47
dla jednych przełom-że ktoś to głośno powioedział,dla innych nie-że i tak to nic nie da
jak myślicie?
www.mz.gov.pl/wwwmz/index?mr=m15&ms=739&ml=pl&mi=739&mx=0&ma=31740
Obserwuj wątek
    • mae24 Re: taki sobie komunikat ministerstwa 09.04.13, 09:16
      Mi sie ten komunikat bardzo podoba. Jak tylko wroce do domu dam lika na FB smile
    • anetdar Re: taki sobie komunikat ministerstwa 09.04.13, 09:44
      No wreszcie oficjalniesmile Rzecz oczywista dla wielu ale ja znam więcej matek karmiących butlą niż piersią więc może niektórym da to coś do myślenia.
    • aannagr Re: taki sobie komunikat ministerstwa 09.04.13, 11:54
      Komunikat fajny tylko czy będzie miał przełożenie na życie? Jak większość ministerialnych komunikatów pewnie nie.

Już ponoć teraz istnieje prawny zakaz reklamowania mieszanek mlekozastępczych przy użyciu sformułowań "bliski mleku matki, inspirowany mlekiem matki itp."
      I co? I nico. Koncerny dalej swoje robią (czytaj: wodę z mózgu).

Ale może ja taka pesymistka jestem...
      • mama.rozy Re: taki sobie komunikat ministerstwa 09.04.13, 16:56
        no można topesymistycznie odierac,pewnie
        tylko,jakby nie było,mamy to na papierzewinksię już nie wyprąwink
        a niektórzy potrzebują oficjalnych komunikatów,żeby cos przyswoic...
    • ogz Re: taki sobie komunikat ministerstwa 09.04.13, 18:05
      Sam komunikat to jaskółka , dopóki nie będzie jasnych przepisów, zakazu reklamy sztucznego mleka,"prezentów" w szpitalach, wszechobecnego mleka sztucznego na oddziałach polskich szpitali położniczych, konsekwentnego karania i egzekwowania przepisów to koncerny i lekarze będą mieć te zalecenia w głębokim poważaniu takie opinie tak jak do tej pory. Musiałyby być wysokie kary finansowe i dla producentów sztucznej paszy ale też dla stacji TV, prasy itp. za rozpowszechnianie rewelacji o sztucznym mleku. Na sztucznym mleku powinien być obowiązkowo tak jak na papierosach zamieszczony komunikat, który wydało ministerstwo.
    • momago Re: taki sobie komunikat ministerstwa 09.04.13, 22:18
      Wkleję na Rozszerzanie diety.
      A może by na butelkowe podpiąć. Czy nie wypada? wink
      • froobek Re: taki sobie komunikat ministerstwa 09.04.13, 22:20
        Nie wypada, to terror wink
        • fizula Re: taki sobie komunikat ministerstwa 10.04.13, 19:04
          Terror terrorem,
          moim zdaniem jak najbardziej wypada.
          Ucieszą się, że należy szanować ich decyzje.
          o tym, że należy szanować decyzję matek karmiących piersią nie napisali.
          Czyżby to było oczywiste?
          po tym, z jakimi reakcjami spotykamy się jako mamy karmiące i u lekarza, i u innych specjalistów- śmiem w to wątpić.
    • kropkaa Re: taki sobie komunikat ministerstwa 26.05.13, 00:56
      Podoba mi się.
      "Departament Matki i Dziecka jednocześnie zaznacza, że powinno się szanować wybór kobiet, które rezygnują z karmienia piersią ze względów innych niż medyczne, jeżeli są świadome ryzyka związanego z karmieniem sztucznym oraz konsekwencji ekonomicznych. "
      Nie spotkałam się nigdy by lekarz, który krytykował moje kp uświadomił mnie jednocześnie o ryzyku związanym z mlekiem sztucznym, które mi "dobrze" radził...
    • marikooo 10 m-cy po publikacji... 31.01.14, 21:09
      ... artykuł przeczytało osób: 2501
      Ho ho ho, jakie powodzenie ma...
      Mam nadzieję, że licznik im się popsuł, bo to by było straszne.
    • myga82 Re: taki sobie komunikat ministerstwa 09.04.14, 11:55
      Czy ktoś mógłby mi podesłać ten komunikat? Na stronie mz już go nie ma.
      • mama.rozy Re: taki sobie komunikat ministerstwa 09.04.14, 13:29
        pytam ludzi,może ktoś wie...
      • ania2003i2011 Re: taki sobie komunikat ministerstwa 09.04.14, 13:32
        www2.mz.gov.pl/wwwmz/slajd?mr=m15&ms=739&ml=pl&mi=739&mx=0&mt=&my=739&ma=031740
        • mama.rozy z nowości 16.06.14, 08:41
          www.premier.gov.pl/wydarzenia/aktualnosci/narada-rodzinna-dlaczego-warto-karmic-piersia.html
    • seidhee a mnie się nie podoba, że... 16.06.14, 11:42
      Wiecie co...
      Obecnie na stronie głównej Ministerstwa Zdrowia, w zakładce o kp nie ma ani słowa o karmieniu piersią przynajmniej do 2 lat. Ten komunikat przywołany w 1 poście przez mamę.róży jest gdzieś ukryty, dotrą do niego tylko ci, którzy specjalnie szukali, a to, co zostaje w głowie po pobieżnej lekturze strony MZ, to w sumie nic nowego: że karmienie piersią zdrowe jest. Bardzo mi tu brakuje wyraźnych słów, że WHO zaleca karmienie przynajmniej przez 2 lata.
      Btw. czy któraś z Was pamięta, czy w pierwotnej wersji tego komunikatu było info o stanowisku Amerykańskiej Akademii Pediatrii? bo oni z kolei zalecają karmienie przez rok.
      Może jestem przewrażliwiona, ale ja tu węszę spisek wink
    • wikasik Re: taki sobie komunikat ministerstwa 03.03.15, 00:09
      A tym czasem na stronie posty o karmieniu piersia, a ciut powyzej reklama mieszkanki "Bo nie mozesz sie doczekac, az twoje dziecko zrobi nastepny krok"...
      • fizula Re: taki sobie komunikat ministerstwa 29.04.15, 21:20
        Chciałam odczytać jeszcze raz ten komunikat i zacytować i nie otwiera mi się ta strona. Umie ktoś znaleźć czy już ją zlikwidowali?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka