Dodaj do ulubionych

Do osob które pracuja na Steps in English.

02.10.12, 09:02
Czy ktoś z tutaj obecnych forumowiczow pracuje na ksiązkach Steps in ENglish?

Przyszlo mi uczyc w nowej szkole. Mam te ksiazki w 4 klasie. Pracuje mi sie na nich tragicznie. Dzieci w ogole nie ogarniaja materialu, kory tam jest. W cwiczeniach bardzo trudny material. Dwoje sie i troje jak prowadzic zajecia. Ksiazka nauczyciela bardzo slabiutka. Mam dosc nauczania i nawet mysle o zwolnieniu sie przez te ksiazki w czwartej klasie!!!

Chetnie pogadam z osoabmi ktore rowniez ucza z tych ksiazek!

Aha, myslicie ze moge uczyc z Steps in English 1 przez dwa lata? Nie wiem jak te dzieci napisza egzamin na koniec 6 klasy skoro ja lece z ksiazka ktorej dzieci nie ogarniaja!!
Obserwuj wątek
    • engteacherka Re: Do osob które pracuja na Steps in English. 02.10.12, 11:13
      Mam ten podręcznik i chciałam na nim pracować z moimi uczniami prywatnymi właśnie dlatego, ze jest trudniejszy, a kilkoro dzieciaków dość zaawansowanych.
      Daj klasie i sobie trochę czasu, przestawienie się na naukę gramatyki w kl 4 nie jest łatwe, ja bym w ogóle nie pędziła z książką, jeśli nie byłabym pewna, że odmiana czasownika ,,być'' jest opanowana na 200% w zdaniach, ćwiczeniach, mowie, kontekstach itp. Często zdarza się, że dzieci, które uczyłam np. 3 lata nagle w 4 klasie zaczynają mówić ''you is'' - tak fiksują w zderzeniu z gramatyką :).
      Zatrzymuj się dłużej przy pierwszych unitach, nawet kosztem nie skończenia książki w rok (przeniesiesz na następny, to częsta praktyka). Lepsze to niż zaległości z podstawowej wiedzy.
      Wszystkie dzieci mają też pewnie w domu podręczne słowniczki - możesz sporządzić i dać im listę słówek, które będą używane podczas kolejnej lekcji i poprosić, żeby na następną lekcję wyszukały ich znaczenie (one zapamiętają lepiej szukając samodzielnie, ty będziesz miała nieco więcej czasu na lekcji na tłumaczenie trudniejszych zagadnień)
      Jeśli chodzi o zeszyt ćwiczeń, to może poziomuj trudność - ,,słabsze'' dostaną do domu łatwiejsze ćwiczenie, bardziej zaawansowani trudniejsze (nie mam niestety ćwiczenia i nie wiem, jak wygląda).
      • orzeszomanka Re: Do osob które pracuja na Steps in English. 02.10.12, 11:23
        Witaj enteacherka. Wiesz.. ja nigdy nie spotkalam sie z tym aby nauczyciel ksiazki nie skonczyl i przeniosl ja na kolejny rok ( nie znam takich nauczycieli- dlatego sie tym troszke przejmuje). Chcialabym zwolnic z materialem bo naprawde uwazam, ze w tej ksiazce jest tak duzo tego ze to jest na zasadzie " lece z wywieszonym jezykiem zeby skonczyc ksiazke, a dzieci nic nie kumaja bo wszystko jest trudne".
        Moze ktos jeszcze da jakies rady? A moze niektore rzeczy w ksiazce opuszczac i nie robic?? Nie wiem jak z tego wybrnac.

Uwazam ze ten podrecznik to zupelny niewypal jezeli chodzi o szkoly podstawowe.
        • engteacherka Re: Do osob które pracuja na Steps in English. 03.10.12, 09:00
          Współczuję Ci, nie wyobrażam sobie pracy z tym podręcznikiem z większą grupą. Spokojnie możesz przerzucić część na nast. rok. Mam wielu uczniów prywatnych i wiem, że nauczyciele często tak robią. Moim zdanie pierwszy podręcznik z serii warto byłoby przerobić w całości, bo zawiera najważniejsze podstawy. Wiele problemów dzieciaków bierze się z nieutrwalenia czasownika be i zaimklów na poczatkowym etapie.
    • malgosiach.2 Re: Do osob które pracuja na Steps in English. 02.10.12, 17:29
      Ja pracuję z tym podręcznikiem z 3 klasami czwartymi. Klasy są podzielone na grupy więc mam max. 14 osób. Zapewne łatwiej jest pracować z mniejszą ilością osób.
      Mnie się ten podręcznik raczej podoba. Mam 3 godziny tygodniowo i z materiałem idę powoli. Mam opóźnienie 1-2 lekcji w stosunku do rozkładu materiału rozpisanego przez wydawnictwo.
      Łatwo rzeczywiście dzieciakom nie jest. "Męczymy" teraz "be" + zaimki osobowe i to jest trudne. Robimy dodatkowe ćwiczenia ( przygotowuję na kartkach) i powtarzamy, powtarzamy. Polecam flashcards - te gramatyczne. Na każdej lekcji ( na poczatku) przyczepiam do tablicy rozsypankę: np. I/English/is ( od dzisiaj doszło "not"). Dzieci mają poprzestawiać karteczki w prawidłowej kolejności+ wymienić błędną kartkę na poprawnę. Flashcards z czasownikami są niebieskie i dzieciom łatwiej jest uporzadkowac sobie co jest osobą, a co czasownikiem. Poza tym na każdej lekcji krótkie kartkówki, wciąż z tego samego:) i w końcu mam nadzieje, że jakoś to opanują. A grupy mam kiepskie:(. Niewiele wyrzucam z programu, a ćwiczenia robimy wszystkie. Część na lekcji, część w domu. Zakładam taką mozliwość, ze podręcznika nie skończymy ( jest to dosyć częste). Priorytetem dla mnie jest opanowanie przez uczniów materiału, a nie skończenie podręcznika.
      A "be" nie odpuszczę, bo bym nie miała dalej jak pracować. Póki co, pierwszy test ( swoją drogą banalnie prosty) z działu Welcome, poszedł całkiem nieźle:). Zobaczymy jak będzie po pierwszym rozdziale.
      • alina460 Re: Do osob które pracuja na Steps in English. 02.10.12, 20:28
        W maju br. pisałam na tym forum:

"Ja pracuję na Stepsach od września i ... dziękuję bardzo. Chaos, chaos i jeszcze raz chaos. Gramatyka - masakra! Ledwie wtrącona. Czasem w ćwiczeniach są zupełnie nie pasujące do podręcznika ćwiczenia, z kosmosu dosłownie. "

Ale większość nauczycieli dosłownie rzuciła się na te Stepsy, jakby nie wiem, co to było. Może to jakaś renoma wydawnictwa? Dla mnie Oxford jest bardzo chaotyczny.

Na szczęście, Stepsy miałam tylko na lekcjach prywatnych. W szkole mam LOOK.
    • orzeszomanka Re: Do osob które pracuja na Steps in English. 02.10.12, 20:46
      Mysle ze nauczycieli skusily flashcardy i karty do gramatyki.. Bo nie wiem co innego moglo skusic. Teb podrecznik az razi chaosem jak sie go tylko otworzy- nie wspomne juz o ksiazce nauczyciela!!! Porazka!!!!
      • orzeszomanka Re: Do osob które pracuja na Steps in English. 02.10.12, 20:52
        Malgosiu, czy moge prosic o namiary na Ciebie? Jakiegos @.
        • alina460 Re: Do osob które pracuja na Steps in English. 02.10.12, 20:58
          Ja jakoś dałam radę, bo mam zdolniejsze dzieci, ale u siebie w szkolę tego nie widzę.

Z drugiej strony... podręcznik ma być podobno tylko wsparciem dla nauczyciela, więc nie pozostaje Ci nic innego jak własna inwencja twórcza, dodatkowe zadania dla uczniów. No i pamiętaj, że nie musisz przerobić tego podręcznika od początku do końca.

Ja pracowałam ze Stepsami z dziećmi z klasy III/IV. Teraz kończę ten podręcznik ,a następny poziom wybiorę chyba z jakiejś zupełnie innej serii. Tylko jeszcze nie wiem, z jakiej, bo nie może to być LOOK (dzieci mają w szkole).
        • malgosiach.2 orzeszomanka 03.10.12, 09:12
          pisz na gazetowego:) malgosiach.2@gazeta.pl
    • malgosiach.2 Re: Do osob które pracuja na Steps in English. 03.10.12, 09:18
      Ja nie miałam wpływu na wybór podręcznika i nie mam też wielkiego porównania. Wróciłam do pracy w szkole po długiej przerwie. Tródno mi więc wskazać lepsze pozycje. Dla mnie TB jest wystarczający. Tak jak pisałam trochę materiałów wyszukuję sama, bo skupiam sie teraz na BE + zaimki. Na stronie wydawnictwa jest sporo materiałów dodatkowych, które wykorzystuję. Za kilka dni będę już miała w klasie zainstalowaną tablicę interaktywną więc sprawdzę itool'a.
    • black.joanna Re: Do osob które pracuja na Steps in English. 03.10.12, 22:43
      a kto powiedział, że musisz skończyć książkę w ciągu jednego roku? Wszystko zależy od podręcznika, na ile godzin jest przewidziany i od zdolności grupy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka