Dodaj do ulubionych

dzieci ratunku!

18.06.15, 19:58
Ratujcie, nie uczę dzieci, a mam propozycję 11 i 13 lat, mają trzy z angola, nie mam pojęcia co takie dzieci mają w szkole i co można z nimi przerabiać, jakie materiały. Na pewno nie chcę tłuc elementary z Murphiego albo coś takiego, podręcznik ich szkolny też pewnie nie bardzo bo to wakacje i przerobiony, chciałabym, żeby to miało sens. Co robić? Możecie mi może podesłać tytuły książek dla takich dzieciaków, żebym rozejrzała się w podręcznikach jak wyglądają, jaki materiał i tematy?
Obserwuj wątek
    • engteacherka Re: dzieci ratunku! 18.06.15, 22:37
      ten 13-latek, to 6 kl, czy juz pierwsza gimn? Z podręczników szkolnych sensowny wydaje się Smart Time - przejrzyj sobie dla zorientowania się w zakresie materiału (gimnazjum), Smash jest dobry, ale nie wiem, czy nie za trudny, skoro mają trójki. Skills booster 2 dla 11-latka ok, dla 13-latka może trochę za infantylna szata graficzna. Zerknij też w New Plus pre - chyba jest na tipsach, Upstream ele też może się nadać. Jeśli mają trójki, to gramatyka pewnie trochę kuleje, bo w szkołach przede wszystkim za gramatykę są zwykle oceniani i za słówka, w szkołach prawie wcale nie ma mówienia, komunikacji, słuchania mało.
      • baba67 Re: dzieci ratunku! 19.06.15, 12:07
        Smart Time ma wspaniałe opracowaną gramatykę pod katem egzaminu , dobre słuchanki ale oversizowe słownictwo.Jeśli rodzice sa skłonni wybulić ekstra na podręczniki na wakacje to polecam. Moja rada żeby bazować na starych i powtarzać ma tę zalete zę jest taniej a ponadto dzieci będa przygotowane do następnej części. Taniej i dla Ciebie -Smart Time jest nowy na rynku i nie da się go ściągnąć.
        • engteacherka Re: dzieci ratunku! 19.06.15, 13:18
          ale robić to samo, co było w szkole i to jeszcze w wakacje - to może być nudne dla dzieciaków, w dodatku taki rozrzut wiekowy, to już bym wolała wziąć jakiś podręcznik z tych dostępnych na tipsach (np. Project, Sky, Friends, tylko, że one nie mają nic pod egzamin), ale nowy dla nich; no i trzeba by sprawdzić, czego oni tak naprawdę potrzebują, czy więcej komunikacji, czy gramatyki, czy może wszystkiego po trochu, Grammarway - zgadzam się, też bym wzięła, może jakieś repetytorum
          • engteacherka Re: dzieci ratunku! 19.06.15, 13:29
            ale pytanie kluczowe, o czym nie pomyślałam wcześniej - czy oni mają się uczyć razem? bo jeśli osobno, to masz większe pole do popisu
    • baba67 Re: dzieci ratunku! 19.06.15, 11:59
      Przede wszystkim tlucz podreczniki jakie maja w szkole czyli jeszcze raz czytanka -tym razem dokładnie się upewnij czy wiedzą co czytają. Bywa tak że nawet jeśli nauczycielka jest w porządku i rzeczywiście zwraca uwage na nowe słowa uczeń nie zapisuje ich bo mu się wydaje że wszystko wie. Postaraj się o Teacher's book do danego podrecznika starannie róbcie zeszyt ćwiczeń bo często na lekcji się go nie wykorzystuje. I gramatyka-Murphy nie jest najlepszy do wszystkiego a w wieku 13lat to już lepiej gramę ogarniać całosciowo- spróbuj Grammarway 1 i 2 swiętej Virginii bo trójka to już hardcore się zaczyna. Dodatkowo do słuchania polecam New Plus dla starszego A-Z topics (jest na ruskiej stronie).
      • bogusia1231 Re: dzieci ratunku! 19.06.15, 12:09
        Może jakieś repetytorium szóstoklasisty?
        • anglofil Re: dzieci ratunku! 19.06.15, 20:28
          Dzięki za pomoc, nie wiem, mama sugeruje, żeby razem, ale ostatecznie to zależy ode mnie. Mam pietra bo to moja ex uczennica sprzed lat a ja nie bardzo do dzieci się nadaję, mam grammarwaye wszystkie, o ćwiczeniówkę zapytam, nie wiem jak robić książkę, mogą mieć ją popisaną? Chyba lepiej nową jaką ale na tym oczywiście samym poziomie, skoro mają trzy to poziom musi być bezwzględnie ten sam, ale książka inna trochę, żeby ich zaciekawiło. Z dorosłymi to jest cholera łatwiej bo sobie pogadasz ;)
          • engteacherka Re: dzieci ratunku! 19.06.15, 21:48
            Jeśli jest taka możliwość, to bym ich rozdzieliła, bo u dzieciaków 2 lata róznicy, to jest dużo; ze starszym coś pod gimnazjum możesz wziąć np. repetytorium Pearsona najnowsze (jak w nie zainwestuje, to mu się przyda później do egzaminu) lub New Plus + jakaś gramatyka, z młodszym ten Skills Booster bym spróbowała i do tego coś z gramatyki. Książki, które wymieniłam stawiają na komunikację, są ćwiczenia na słuchanie i mówienie, trochę tekstów i wypowiedzi pisemne. Skills Booster jest na rosyjskiej stronie, bo sama stamtąd go mam :)
            • anglofil Re: dzieci ratunku! 19.06.15, 22:56
              Jedno jest już w gimnazjum i ma Voice 2 a drugie Evolution plus 2 (6 klasa), to co radzicie robić z nimi, najlepiej z już ściągalnych podręczników choć jak nie to zainwestuję.
              • engteacherka Re: dzieci ratunku! 20.06.15, 10:31
                rozdzieliłabym ich, zrobiłabym gramatykę, którą już mieli jeszcze raz + wybiegłabym materiałem z gramatyki i rozszerzyła o rzeczy, który będą w przyszłym roku szkolnym, rozkład materiału Voices mogę ci podesłać, do tego z książek, które wymieniłam wcześniej robiłabym komunikację, czyli słuchanie, mówienie, trochę czytania ze zrozumieniem, pisanie albo repetytorium (tam też jest wszystko, co potrzeba)

a ten młodzszy skończył 6 klasę, czy dopiero idzie? Chyba piątą skończył, jeśli miał evolution 2, wtedy zrobiłabym coś do egzaminu po 6 klasie, możesz podać swojego maila, to ci poprzesyłam jakieś materiały na ten wiek
                • anglofil Re: dzieci ratunku! 20.06.15, 14:02
                  Ten od evolution nie wiem, napisane mam że 6 klasa, mail beti114@poczta.onet.pl super by było bo ja naprawdę myślę, że może lepiej nie brać ich ale wolałabym wziąć.
                  • bogusia1231 Re: dzieci ratunku! 22.06.15, 09:28
                    Koniecznie osobno. Evolution jest mało zaawansowany gramatycznie więc przepaść jest ogromna. Dla tego po piątej klasie proponuję powtórkę z gramatyki tej, którą miał w szkole (nie ma tego za wiele) i zacząć jakieś repetytorium.
                • anglofil Re: dzieci ratunku! 27.06.15, 09:59
                  Gdybyś mogła mi przesłać coś byłoby super mail to beti114@poczta.onet.pl
                  • engteacherka Re: dzieci ratunku! 27.06.15, 10:57
                    Anglofil, przepraszam, przez ostatnie dni nie miałam dostępu do moich materiałów, ale już wróciłam, dziś poszukam dla Cb czegoś

No i hurra - Prime Time jest już na ruskiej stronie - możesz wziąć z młodszym np. pierwszą część, a z gimnazjalistą np. czerwoną albo inaczej, jak ci pasuje
                    • engteacherka Re: dzieci ratunku! 27.06.15, 11:00
                      O rany, co ja piszę!!!!!!! Prime Time jest przecież dla liceum, zawsze mi się te 2 tytuły mylą, Smart Time niestety jeszcze niedostępny :(
                      Dziś obiecuję Ci powysyłać
                      • anglofil Re: dzieci ratunku! 27.06.15, 11:13
                        A z tego Project, Sky albo Friends które części?
                        • engteacherka Re: dzieci ratunku! 27.06.15, 14:38
                          Project 2 third edition może być do 5 klasy, do 6 kl - trójka, jest też jakaś wersja egzaminacyjna tej książki, ale nie znam; nie ma co brać trudniejszych, jeśli to trójkowy uczeń, na pewno będziesz musiała zrobić też gramatykę od podstaw
                          • anglofil Re: dzieci ratunku! 27.06.15, 21:33
                            Jedno bedzie w 2 klasie gimnazjum teraz ma Voices 2 i ja jestem w szoku jaki to jest trudny podręcznik, on chyba jest na poziomie intermediate, zastanawiam się co teraz z nim robić, jaką książkę poleciłabyś myślę o czymś na tym poziomie, ale ciekawą.
                            • anglofil Re: dzieci ratunku! 28.06.15, 11:48
                              Tłuczenie szkolnego nie wchodzi w grę, ten Voices jest bardzo poprzelatany słuchankami, rozstrzelony, ja nawet opanować go nie umiałabym, w końcu - cały powypełniany więc jak na czymś takim pracować? Jaki byłby opdowiednik Voices 2? Ewentualnie coś ciut trudniejszego?
                              • engteacherka Re: dzieci ratunku! 28.06.15, 16:40
                                Voices, to chaotyczny podręcznik, też go nie lubię, ale gramatycznie zgadza się z innymi na tym poziomie dla gimnazjum (tzn. wszystkie one mają bardzo podobny zakres gramatyczny), słówek jest tam sporo

Może coś Egis/Express Publishing - Access albo Upstream - popatrz, która częśc ma ten sam rozkład gramatyki, Connections może, starsze podręczniki się lepiej sprawdzą, bo te najnowsze są bardzo ,,odchudzone''
                                • baba67 Re: dzieci ratunku! 28.06.15, 20:05
                                  Access do gimnazjum-spoko. Ciekawe czytanki choć gramatykę radzę robic dodatkowo.
    • anglofil Re: dzieci ratunku! 28.06.15, 11:59
      Czy Smart time 2 byłby dobrym odpowiednikiem Voices 2 żeby coś nowego a jednocześnie miał powtórkę? Chyba CD ki są do ściągnięcia a sam podręcznik rodzice są gotowi kupić.
      • engteacherka Re: dzieci ratunku! 28.06.15, 16:45
        tak, Smart Time byłby dobry, ale CD to chyba do trójki są do ściągnięcia, do dwójki nie widziałam, a może od razu trójkę wziąć? miałby już nieco opanowany materiał na następny rok szkolny, a i tak każdy podręcznik zaczyna się od powtórek i najczęściej od Present Simple
        • anglofil Re: dzieci ratunku! 28.06.15, 20:06
          Jestem przerażona na maksa tymi dzieciakami. Ale on będzie mieć Voices 3 może to ten wziąć?
          • anglofil Re: dzieci ratunku! 28.06.15, 20:07
            Ale Access która część?
            • anglofil Re: dzieci ratunku! 28.06.15, 20:11
              A może ja mu w ramach powtórki zaserwuję grammarway czasy teraźniejsze np. gramamrway 2 chyba byłby ok na tym poziomie?
              • anglofil Re: dzieci ratunku! 28.06.15, 20:17
                A upstream znalazłam intermediate, to chyba ok będzie?
            • baba67 Re: dzieci ratunku! 28.06.15, 20:14
              Przejrzyj trzecią.
              • anglofil Re: dzieci ratunku! 28.06.15, 20:21
                Ale czego trzecią, upstream?
                • anglofil Re: dzieci ratunku! 28.06.15, 20:23
                  Słuchajcie a może czytanki z matury podstawowej czy oszalałam?
                  • anglofil Re: dzieci ratunku! 28.06.15, 20:24
                    Mam jeszcze taką serię instant discussions, thomsona
                    • anglofil Re: dzieci ratunku! 28.06.15, 20:25
                      i just pre-int listening and speaking
                  • baba67 Re: dzieci ratunku! 29.06.15, 08:51
                    Raczej nie matura-nie ta tematyka.Upstream trzecia może być za trudna, Access 2 lub 3 dla młodszego 4 dla starszego.Upstreamy są mocno oversizowe.
                    • engteacherka Re: dzieci ratunku! 29.06.15, 10:08
                      zgadzam się, Upstream intermediate prawie na pewno będzie za trudny dla trójkowego 2-klasisty, Access 3 bym wzięła albo Smart Time 3 (jeszcze lepiej ze względu na przygotowanie do egzaminu) lub jakąś inną część trzecią kursu gimnazjalnego ewentualnie; rozkład materiału do Voices 3 podeślę ci na maila - jest on podobny do do reszty cześci trzecich różnych kursów

jeśli nigdy nie uczyłaś dzieciaków, to przerabiaj po prostu podręcznik zamiast wprowadzać swoje materiały, jeśli nie podręcznik, to repetytorium gimnazjalne też będzie dobre

Rodzice gpodzą się na zakup Smart Time, to bym się nie zastanawiała, szczególnie że do trójki jest cd na rosyjskiej stronie (chyba)
                      • anglofil Re: dzieci ratunku! 02.07.15, 19:22
                        Wybawiłyście mnie z tym dzieciakiem, nawet się zdziwiłam, bo z rozdziału 1 (startera nie zrobiłam) wszystko wiedział, Smart Time się spodobał a ja jestem uratowana.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka