Dodaj do ulubionych

Problem religijny

18.05.14, 13:46
Odpisując na post taniarada w jednym poście, napisało mi się pewne pytanie, które teraz zastanowiło mnie w odniesieniu do religii. Zadałem tam pytanie - "Czy niewiara w istnienie szatana jest grzechem?". Ktoś może wierzyć w absolut ale w anioły i diabły nie wierzy, to wtedy grzeszy? I przeciwko komu? Zaciekawiło mnie to pod względem odniesienia religijnego.
Bóg ma wynagradzać dobro i karać zło. Jak człowiek zachowuje wysoką moralność i etykę szeroko pojętą ale jest ateistą, to też grzeszy? Jak sprawiedliwy Bóg może wynagradzać odniesienie ludzkie do własnego siebie? Jest to próżność najwyższego stopnia. Przecież "dobry" człowiek to człowiek szlachetny w odniesieniu do innych ludzi i całej przyrody, a nie człowiek grzeszny wierzący. Jak to jest? Lepiej grzeszyć i wierzyć, czy być prawym człowiekiem ale niewierzącym? Czy Bóg może najwyżej cenić wiarę w siebie?
Obserwuj wątek
    • taniarada Re: Problem religijny 18.05.14, 13:56
      Bóg i tak wysoko Ciebie ceni jak każdego z nas.Po to zostaliśmy nazwani dziećmi Bożymi.Świat nie poznał nas ,bo nie chce znać jego umiłowania.Większość ludzi ,żyje w cichej rozpaczy.Po poddaje się niedowierzaniu w miłość Boga.Dlatego ciągle cierpi.
      • kociak40 Re: Problem religijny 18.05.14, 14:15
        taniarada napisał(a):

> Bóg i tak wysoko Ciebie ceni jak każdego z nas.Po to zostaliśmy nazwani dziećmi
        > Bożymi.Świat nie poznał nas ,bo nie chce znać jego umiłowania.Większość ludzi
        > ,żyje w cichej rozpaczy.Po poddaje się niedowierzaniu w miłość Boga.Dlatego ci
        > ągle cierpi.

Nie odpowiadasz w temacie. Jest to dowód, że wiara może odbierać zdolność logicznego myślenia. Chorego rozsądku spowodowanego "nawiedzeniem" religijnym żaden lekarz nie wyleczy. Jeśli możesz się skupić, to zadaję jeszcze raz to pytanie - "Czy niewiara w szatana jest grzechem?" Tak, lub nie? Jeśli - tak, to przeciwko komu? Przeciwko szatanowi, czy przeciwko Bogu?
        • dunajec1 Re: Problem religijny 18.05.14, 14:45
          To jest grzech ale przeciwko kosciolowi, jak nie bedziesz wierzyc w szatana to do jakiego piekla kosciol cie posle?
          • kolter_mr Re: Problem religijny 18.05.14, 14:56
            dunajec1 napisał:

> To jest grzech ale przeciwko kosciolowi, jak nie bedziesz wierzyc w szatana to do jakiego piekla kosciol cie posle?

No ale Ty też się troszkę sekty lękasz pisząc imię własne upadłego anioła z małej litery smile)
        • kociak40 Re: Problem religijny 18.05.14, 15:44
          Mnie ciekawi to pytanie skierowane do wierzących, a taki jest taniarada i jego odpowiedz mnie interesuje.
          • dunajec1 Re: Problem religijny 18.05.14, 17:32
            Kolter, mnie sie wydaje ze szatan nie jest imieniem wlasnym, bo gdyby tak Mefisto, Lucyfer ze nie wspomne o naszym Borucie to juz imie wlasne, myle sie?
            • kolter_mr Re: Problem religijny 18.05.14, 19:30
              dunajec1 napisał:

> Kolter, mnie sie wydaje ze szatan nie jest imieniem wlasnym, bo gdyby tak Mefis
              > to, Lucyfer ze nie wspomne o naszym Borucie to juz imie wlasne, myle sie?

Mylisz się Szatan to imię własne jednego z aniołów;

" I nadszedł dzień, gdy synowie prawdziwego Boga wzeszli, żeby stanąć przed Jehowa, i również Szatan wszedł pośród nich."

Lucyfer to król dewastujący Izrael. Izajasz pisząc o nim nie maił na myśli Szatana .
          • kolter_mr Re: Problem religijny 18.05.14, 19:26
            kociak40 napisał:

> Mnie ciekawi to pytanie skierowane do wierzących, a taki jest taniarada i jego
            > odpowiedz mnie interesuje.

To jakiś kościelny albo organista z misją ratowania swojej sekty smile)
            • sclavus Re: Problem religijny 18.05.14, 20:09
              ... ale odpisał głupio i spieprzył (nie ma zdolności ratowniczych?... no, nie ma...!)
            • taniarada Re: Problem religijny 18.05.14, 21:24
              Kociak fajnie by się rozmawiało .Bo lubię dyskutować z ateistami i niewierzącymi .Ale musicie zablokować koltera trolla .On zabija każde forum . Ten biedny człowiek popadł w chorobę paranoiczną i uzależnienie od neta.Od rana do wieczora nadaje .
              • kolter_mr Re: Problem religijny 18.05.14, 21:28
                taniarada napisał(a):

> Kociak fajnie by się rozmawiało .Bo lubię dyskutować z ateistami i niewierzącym
                > i .Ale musicie zablokować koltera trolla .On zabija każde forum . Ten biedny cz
                > łowiek popadł w chorobę paranoiczną i uzależnienie od neta.Od rana do wieczora
                > nadaje .

Ty łajzo łazisz za mną i łasisz się jak ta suka w rui smile)
              • kociak40 Re: Problem religijny 18.05.14, 21:45
                taniarada napisał(a):

> Kociak fajnie by się rozmawiało .Bo lubię dyskutować z ateistami i niewierzącym
                > i .Ale musicie zablokować koltera trolla .On zabija każde forum . Ten biedny cz
                > łowiek popadł w chorobę paranoiczną i uzależnienie od neta.Od rana do wieczora
                > nadaje .

Ja sam uważam, że obecnie jestem agnostykiem - nie zakładam istnienia Boga ale także nie wykluczam. Kiedyś byłem czynnym katolikiem ale zamiast studiowania Biblii, studiowałem nauki ścisłe na uczelniach. Taki Bóg z Biblii jest obecnie zbyt małego wymiaru jak dla mnie.
                Wymagam Boga dostosowanego do swojego wykształcenia. Boga "mieszczącego się" w teorii względności, mechanice kwantowej, wyższej matematyce. Najwięcej cenię mądrość bożą zawartą w prawach fizyki, bo wierzę, że dar intelektu jaki otrzymał człowiek nie może być marnowany. Sprawy moralne i etyczne uznaje z NT. Teraz wiesz o mnie więcej i dalej czekam na Twoją odpowiedz - "czy niewiara w szatana jest grzechem?"
                Kolter swoją wiedzą z zakresu biblijnego jest bardzo przydatny na tym forum i nie widzę podstaw dlaczego miałby tu nie być. Ja tylko na tym forum biorę udział i tylko za to forum odpowiadam.
                • sclavus Re: Problem religijny 18.05.14, 22:03
                  ... nie doczekasz się takiego, jakiego wymagasz...
                  W zamian - przeczytaj "Traktat o ateologii" Michela Onfray...
                  • kociak40 Re: Problem religijny 18.05.14, 22:50
                    Też tak myślę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka