Dodaj do ulubionych

mam już tego dosyć

20.10.04, 14:45
włącze telewizję mówią o Popiełuszce, włącze radio Popiełuszko, otwieram
gazetę znowu Popiełuszko, wchodze na jakiś portal znowu popiełuszko. wiem że
może jestem w mniejszości ale niech się do cholery ktoś wreszcie zlituje. on
nie dla wszystkich jest symbolem męczeńskiej walki przeciwko komunizmowi. dla
mnie jest przykładem głupoty, bo jak wejdziesz między wrony to kracz tak samo
jak one i nie wychylaj łba, bo ci ktoś w niego przylutuje. ja mu kazałam się
wychylać? nie. to po kiego grzyba teraz muszę wszędzie o nim czytać i
słuchać.
Obserwuj wątek
    • waldy25 Re: mam już tego dosyć 20.10.04, 15:31
      To że media jak sie uchwycą jakiegoś to trąbią o nim non stop itp to raczej
      irytujące to fakt. Obecność kościoła w tv też jest dyskusyjna.
      Ale w związku z tym uważasz że należy mordować bestialsko przeciwników
      politycznych? Uważasz że dobrze się stało? W skrócie komunizm cool? ( Czy jaki
      tam system był u nas w latach osiemdziesiątych?) Systemy totalitarne popełniły
      takie zbrodnie i były tak potworne, że dziwie się że jeszcze ktoś twierdzi że
      to było "normalne".Ja z tego samego powodu nie lubię kościoła, komunizmu, jak i
      faszyzmu. Ideologia totalitarna jest zbrodnicza i po prostu błędna. Należy znać
      miarę i nie twierdzić że mordowanie jest dobre, albo zasadne, bo to kończy się
      wiadomo jak.
      • patriszia Re: mam już tego dosyć 21.10.04, 08:30
        Wałęsy jakoś nikt nie zabił, bo walczył z całą solidarnością, a tu jeden
        samotny księżulek się wyrwał, reszta księzy i antykomunistów mu tylko
        przyklaskiwała, a teraz robi z niego wielkiego bohatera, za to że sami nic nie
        potrafili zrobić. jeżęli idziesz nie ciekawą okolicą w której wiadomo że jest
        kupa meneli, dresiarzy, złodziei itp i jak Cie napadną to ktoś będzie z Ciebie
        robił bochatera, nie, bo kazdy będzie pukał się w głowę że w środku nocy
        zapuściłeś się w taką okolicę sam. ludzie potrzebują bohaterów, tylko żeby Ci
        nasi Polscy herosi byli jeszcze czegoś warci.
    • ogolone_jajka Re: mam już tego dosyć 20.10.04, 21:51
      Wiesz co? Gdyby tak nikt się nie wychylał, to pewnie głosowalibyśmy za dożywotnią prezydenturą Jaruzelskiego, jak podobnie czynią nasi sąsiedzi.
      • patriszia Re: mam już tego dosyć 21.10.04, 08:31
        no może i racja, ale jak widać jedna osoba nic nie zdziała, Popiełuszkę
        zamordowali bo był sam, Wałęsa ruszył z Solidarnością i odniósł sukces, tylko
        że to były już trochęinne czasy ale mimo to.
    • pereop apel do patriszii 21.10.04, 08:38
      on
      > nie dla wszystkich jest symbolem męczeńskiej walki przeciwko komunizmowi. dla
      > mnie jest przykładem głupoty, bo jak wejdziesz między wrony to kracz tak samo
      > jak one i nie wychylaj łba, bo ci ktoś w niego przylutuje. ja mu kazałam się
      > wychylać?

czyżbyś popierała konformnizm??? to trochę dziwnę - bo sama w jakiś sposób
      walczysz z katolicką przewagą - nie bądź głupia - przyłącz się i nie
      wychylaj...bądź taka jakim powinien być ksiądz popiełuszko....wg ciebie
      • waldy25 Re: apel do patriszii 21.10.04, 09:36
        Pokrętne te Twoje wywody. Proste pytania: 1) Można kogoś zamordować za
        przekonania? 2) Czy każdy człowiek ma prawo do własnego zdania i poglądów a
        także do głoszenia tychże? 3) Lubisz komunizm? Opisz po krótce co w nim takiego
        fajnego.4) Jak pójdę przez kiepska dzielnicę i np kibole mnie obiją( bądź
        zabiją) z powodu braku jakiegoś tam np szalika ich drużyny, to co, sam sobie
        będę winny? Albo jak zgwałcą kobietę bo szła sobie przez dzielnicę w mini( tak
        się będą tłumaczyć), to też sama sobie winna?
        Odpowiem Ci na ostatnie: NIE. To jest nasza wolność, nasze życie i jej wybór w
        czym chodzi.
        I nie pytanie ale stwierdzenie: nie lubię ateistów dla których ateizm to
        religia, coś jakby staliniści. Dodam że jestem niewierzący. Można się bardzo
        nie zgadzać z kościołem( jak np. ja ) co nie znaczy że jest zasadne mordowanie
        księży i burzenie kościołów. Jeśli tego nie jesteś w stanie zrozumieć to jest
        mi bardzo przykro.
        Pozdrawiam Waldek
        • pereop ależ jesteś pokrętny waldku... 21.10.04, 09:54
          waldy25 napisał:

> Pokrętne te Twoje wywody.

że co??

Proste pytania: 1) Można kogoś zamordować za
          > przekonania?

NIE
          2) Czy każdy człowiek ma prawo do własnego zdania i poglądów a
          > także do głoszenia tychże?

MA
          3) Lubisz komunizm? Opisz po krótce co w nim takiego
          >
          > fajnego.

nie lubię więc nie muszę opisywać co jest w nim dobrego

4) Jak pójdę przez kiepska dzielnicę i np kibole mnie obiją( bądź
          > zabiją) z powodu braku jakiegoś tam np szalika ich drużyny, to co, sam sobie
          > będę winny? Albo jak zgwałcą kobietę bo szła sobie przez dzielnicę w mini(
          tak
          > się będą tłumaczyć), to też sama sobie winna?

oczywiscie że nie

> Odpowiem Ci na ostatnie: NIE.

a co myślałeś że napiszę że TAK????

To jest nasza wolność, nasze życie i jej wybór w
          > czym chodzi.
          > I nie pytanie ale stwierdzenie: nie lubię ateistów dla których ateizm to
          > religia, coś jakby staliniści. Dodam że jestem niewierzący. Można się bardzo
          > nie zgadzać z kościołem( jak np. ja ) co nie znaczy że jest zasadne
          mordowanie
          > księży i burzenie kościołów. Jeśli tego nie jesteś w stanie zrozumieć to jest
          > mi bardzo przykro.

to ja mam pokrętne wywody??? - Waldku - odniosłem sie do stwierdzenia Patriszii
          w którym stwierdziła ewidentnie że ksiądz Popiełuszko miał siedzieć cicho - że
          głupotę zrobił że w taki czy inny sposób się odzywał - że miał krakać jak
          wrony - czyli być konformistą - a jako że obserwuję patriszię na tym forum i
          widzę jak dzielnie walczy z kościołem (na swój sposób odpowiednik walki ksiedza
          popiełuszki z ówczesnym systemem) - to czemu ona krytykuję że ktoś się wtedy
          odezwał??? ona może TERAZ W NASZYCH CZASACH KRYTYKOWAĆ - a ksiądz w swoich
          krytykując był GŁUPI??bo się nie dopasował?? Patriszia też się nie DOPASOWAŁA!
          widzisz sprzeczności?? nie bronię patriszii ani nikomu innemu prawa do swoich
          opinii - ale jeśli w sposób tak infantylny próbuję pokazać że jedni mogą
          krytykować a inni nie mieli prawa - byli GŁUPI - no to sorry

swoją drogą obserwując wypowiedzi patriszii pewnie gdyby nie chodziło o księdza
          nawet by nie było dla niej problemu - to już moja subiektywna opinia

pereop
          • waldy25 Re: ależ jesteś pokrętny waldku... 21.10.04, 10:43
            Pereop, to nie było do Ciebiesuspicious Do Patriszii pytania były !!!!! Krytykować,
            dyskutować, wyrażać swoje opinie a jakże można. Byle nie pochwalać mordowania
            lub propagować zbrodnicze ideologie. Nad tym nie ma dyskusji, nie wszystko jest
            względne. "walczyć" "z kościołem" " na forum internetowym" no nie, to raczej
            nie możliwe, w pewnym sensie to nawet komiczne."Jasiu co robisz?" - "Walczę z
            kościołem na forum internetowym"..... Przeszkadza jej jakiś ksiądz? a czy w tym
            samym stopniu przeszkadza jej Fidel czy inny Pinochet? pewno nie. Pewno nawet
            cacy Fidel. Ideologia zaślepia. A tak w ogóle pytanie nie były do Pereopa tylko
            to Osoby która założyła wątek. Napisałem do Niej to że ma pokrętne wywody. (i
            całość była do ). Rozumiem "temperamenta grają". A konformizmu nie cierpię,
            wymiotuję nim na codzień.
            Pozdrawiam Waldek
            • pereop hehe:))) 21.10.04, 11:08
              no cóż wynikło nieporozumieniesmile - taka prośba na przyszłość - jak chcesz się
              ustosunkować do wypowiedzi konkretnej osoby to podczep swój post pod właśnie
              jej wypowiedź (w tym wypadku patriszi) - a nie Pereopa wink) - bo szczerze byłem
              zaskoczony jak zobaczyłem twoją wypowiedź i za nic nie mogłem jej dopasować do
              mojej smile

skoro to były pytania do patriszii to też chciałbym zobaczyć jak się
              ustosunkuję smile

moją odpowiedź traktuj jako nieistniejącą smile

pzdr
              Pereop
          • patriszia Re: ależ jesteś pokrętny waldku... 21.10.04, 14:56
            hmmm... trudno jest ocenić siebie samego, najlepiej to zrobia ludzie stojący z
            boku więc dzięki za szczerośc.

o Popiełuszce wiem z opowiadań i z mediów. robi się z niego wielkiego bochatera
            który sam wyruszył na walkę z komunizmem. jakoś moze i jestem do niego podobna
            tylko mam wrażenie że wokół mnie jest jesszcze troche osób które myślą podobnie
            jak ja (nie chodzi o Popiełuszke, tylko o podejście antyklerykalne) i onie też
            krytykują kościół.

ch po raz kolejny chyba myślałam jedno a moje pisemne przemyślenia na forum to
            drugie bo zostały trochę inaczej odebrane. chodzi mi o to że jak wiem że mogę
            dostać w łeb za moje poglądy i wiem że jestem sam w nich lub myślących tak jak
            ja jest bardzo mało to wypowiadam je cichutko w zaciszu domowym a nie głośno
            publicznie więc o taką głupotę mi chodziło. druga głupota jest to że wszędzie
            się o nim gada tak jak by to miało mu przywrucić zycie.
            • pereop Re: ależ jesteś pokrętny waldku... 22.10.04, 15:11
              patriszia napisał:

> hmmm... trudno jest ocenić siebie samego, najlepiej to zrobia ludzie stojący
              z
              > boku więc dzięki za szczerośc.
              >
              > o Popiełuszce wiem z opowiadań i z mediów. robi się z niego wielkiego
              bochatera
              >
              > który sam wyruszył na walkę z komunizmem. jakoś moze i jestem do niego
              podobna
              > tylko mam wrażenie że wokół mnie jest jesszcze troche osób które myślą
              podobnie
              >
              > jak ja (nie chodzi o Popiełuszke, tylko o podejście antyklerykalne) i onie
              też
              > krytykują kościół.

jesteś podobna do popiełuszki? wywyższasz się wink)

>
              > ch po raz kolejny chyba myślałam jedno a moje pisemne przemyślenia na forum
              to
              > drugie bo zostały trochę inaczej odebrane. chodzi mi o to że jak wiem że mogę
              > dostać w łeb za moje poglądy i wiem że jestem sam w nich lub myślących tak
              jak
              > ja jest bardzo mało to wypowiadam je cichutko w zaciszu domowym a nie głośno
              > publicznie więc o taką głupotę mi chodziło.

facet miał odwagę i tylę - brawo za...a konformiści niech siedzą w domach

druga głupota jest to że wszędzie
              > się o nim gada tak jak by to miało mu przywrucić zycie.

czyżbyś proponawała żeby w ogóle nie mówić o historii?? przecież to nikomu
              życia nie przywróci więc po co sobie głowę zaprzątać...

straszne głupoty wypisujesz....
        • patriszia Re: apel do patriszii 21.10.04, 14:42
          waldy25 napisał:

> Pokrętne te Twoje wywody. Proste pytania:
          >1) Można kogoś zamordować za przekonania?

przepraszam że odpowiem pytaniem na pytanie a czego przykładem jest Popiełuszko?

> 2) Czy każdy człowiek ma prawo do własnego zdania i poglądów a także do
          głoszenia tychże?

tak, ale każdy jest też odpowiedzialny za swoje czyny więc nie rozumiem dla
          czego się z Popełuszki robi wielkiego męczennika jeżeli walczył z komunizmem z
          własnej woli.

> 3) Lubisz komunizm? Opisz po krótce co w nim takiego fajnego.

nie nielubię komunizmu, tak samo jak zachowania Popiełuszki i wszystkich którzy
          wynosza go teraz na pomniki.

4) Jak pójdę przez kiepska dzielnicę i np kibole mnie obiją( bądź zabiją) z
          powodu braku jakiegoś tam np szalika ich drużyny, to co, sam sobie będę winny?

jeżeli wiedziałeś że to taka a nie inna dzielnica i że tam mozna spotkać
          zakapiorów to przecież ja nie jestem temu winna, sam wybrałeś tą drogę, ja Ci
          nie kazałam tamtędy iść.

> Albo jak zgwałcą kobietę bo szła sobie przez dzielnicę w mini( tak się będą
          > tłumaczyć), to też sama sobie winna?

odpowiedź wyżej

> Odpowiem Ci na ostatnie: NIE. To jest nasza wolność, nasze życie i jej wybór
          > w czym chodzi.

tak zogdzię się z Tobą, żę to jej wybór, tylko niech mi nie trąbią o tym
          nonstop że jakaś dziewczyna przez swoją głupotę została zgwałcona. wystarczy
          złapać osoby które się tego dopóściły i dać im dożywocie, zamist trąbić jacy Ci
          ludzie źli.

> I nie pytanie ale stwierdzenie: nie lubię ateistów dla których ateizm to
          > religia, coś jakby staliniści. Dodam że jestem niewierzący. Można się bardzo
          > nie zgadzać z kościołem( jak np. ja ) co nie znaczy że jest zasadne
          > mordowanie księży i burzenie kościołów. Jeśli tego nie jesteś w stanie
          > zrozumieć to jest mi bardzo przykro.

też nie jestem za zabijaniem księży lub kogo kolwiek innego. powtórze jedak to
          co napisałam w powyżej. należy złapać morderców i wsadzić ich do więzienia, a
          nie trąbić non stop ze bestialscy komuniści zabili biednego księdza. przecież
          tego typu gadanie nie przywróci mu życia. chodzi mi o SAME GADANIE od którego
          nie zostanie wymierzona sprawiedliwośc.

> Pozdrawiam Waldek

pozdrawiam również
          • waldy25 Re: apel do patriszii 22.10.04, 00:54
            Moja sugestia: skorzystaj czasem ze słownika ort, albo worda, to pomaga na
            błędy ortograficzne. Można je robić, ale bez przesady, bo to czasem zaczyna
            razić. A przyznaj się tak przed sobą, nie koniecznie tutaj. Drażni Cię
            Popiełuszko, bo ksiądz, no nie? Nie może byc dobry ksiądz a ksiądz "bohater" to
            już wcale, tak kiedyś ustaliłaś i sie tego trzymasz. I brawo, tylko że nie mamy
            za bardzo o czym rozmawiać. Racjonalizm podpowiada: księża to średnia ze
            społeczeństwa (poddana pewnym modyfikacjom i selekcjom) Facet oddał życie dla
            wolnej Polski, nie ważne że z błędnych pobudek( zresztą kto jego tam wie), i
            teraz takie dyskusje się nad tym trupem prowadzi.
            Pozdrawiam Waldek
            PS: nie pytam czy można zabić, w sensie czy jest możliwośc fizycznej likwidacji
            kogoś kto ma inne poglądy z powodu tych poglądów. Chodzi mi o to czy to jest
            właściwe, i czy chcesz żyć w takim państwie. Ja nie chcę, to rzecz pewna.
          • mr_pope Re: apel do patriszii 22.10.04, 11:38
            > przepraszam że odpowiem pytaniem na pytanie a czego przykładem jest Popiełuszko
            > ?

Powiedz mi, co Ty wiesz o Popiełuszce poza tym, że był księdzem i został
            zamordowany?

> tak, ale każdy jest też odpowiedzialny za swoje czyny więc nie rozumiem dla
            > czego się z Popełuszki robi wielkiego męczennika jeżeli walczył z komunizmem z
            > własnej woli.

Właśnie dlatego, że walczył z własnej woli, a nie przymuszony przez opozycyjne
            wewnątrzsystemowe organizacje. Wolisz może pierestrojkę Gorbaczowa albo reformy
            Jaruzelskiego?

> nie nielubię komunizmu, tak samo jak zachowania Popiełuszki i wszystkich
            > którzy wynosza go teraz na pomniki.

Wnioskuję, że Twoja rodzina za PRLu należała do aktywnych działaczy PZPRu i
            wcale się nie cieszyła gdy powstała solidarnośc. Mylę się?

> jeżeli wiedziałeś że to taka a nie inna dzielnica i że tam mozna spotkać
            > zakapiorów to przecież ja nie jestem temu winna, sam wybrałeś tą drogę, ja Ci
            > nie kazałam tamtędy iść.

Nie odpowiedziałaś na pytanie. Czy waldy sam sobie będzie winny? Można to
            traktować w kategorii samobójstwa?

> tak zogdzię się z Tobą, żę to jej wybór, tylko niech mi nie trąbią o tym
            > nonstop że jakaś dziewczyna przez swoją głupotę została zgwałcona. wystarczy
            > złapać osoby które się tego dopóściły i dać im dożywocie, zamist trąbić jacy Ci
            >
            > ludzie źli.

Albo cichcem wyprowadzić za stodołę i zastrzelić a światu głosić, że dostali
            dożywocie. Jesteś pewna, że naprawdę nie lubisz komunizmu? Tam też procesy
            odbywały się bez medialnej propagandy, chyba, że wymagał tego interes partii.

> też nie jestem za zabijaniem księży lub kogo kolwiek innego. powtórze jedak to
            > co napisałam w powyżej. należy złapać morderców i wsadzić ich do więzienia, a
            > nie trąbić non stop ze bestialscy komuniści zabili biednego księdza. przecież
            > tego typu gadanie nie przywróci mu życia. chodzi mi o SAME GADANIE od którego
            > nie zostanie wymierzona sprawiedliwośc.

To po co narzekasz na księży? Samo gadanie ich nie zmieni. Zrób coś z tym.

• mr_pope Re: mam już tego dosyć 21.10.04, 14:08
      Może i Popiełuszko był przykładem głupoty, ale skierowane w dobrą stronę. Było
      wielu innych głupców jak Moczar, Jaruzelski czy Urban. Oni też walczyli z
      systemem, ale w kierunku jego usprawnienia.
      • bosonogastewardesa Pani patriszia 22.10.04, 05:20
        Wprawdzie jest ugodowa, ale nie grzeszy talentem; cokolwiek to slowo oznacza.
        pozdrawiam
        • pereop Re: Pani patriszia 22.10.04, 15:06
          ale nie grzeszy talentem; cokolwiek to slowo oznacza.
          > pozdrawiam

a co to wg ciebie oznacza w przypadku patriszii?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka